Malaysia Airlines Sambung Sepenuhnya Tawaran Perkhidmatan Dalam Penerbangan 

SEPANG, 15 Nov (Bernama) — Malaysia Airlines menyambung semula sepenuhnya perkhidmatan dalam penerbangan bagi semua sektor susulan pertukaran katering yang berkuat kuasa 1 Sept 2023 dengan menawarkan semula termasuk tawaran minuman lengkap, hidangan penuh makanan panas dan hidangan khas.

Pengarah Urusan Malaysia Aviation Group Datuk Kapten Izham Ismail berkata syarikat penerbangan itu turut memperkenalkan tawaran makanan dan menu yang ditambah baik bagi semua sektor untuk meningkatkan pengalaman menjamu selera dalam pesawat.

“Sebagai sebuah syarikat penerbangan global, Malaysia Airlines menetapkan standard yang tinggi dari segi tawaran produk dan perkhidmatan kami dalam pesawat, menjadi wakil sayap penerbangan negara dan jaguh hospitaliti di Malaysia,” katanya dalam ucapan alu-aluan bersempena dengan pengumuman tawaran perkhidmatan lengkap dalam penerbangan Malaysia Airlines di sini hari ini.

Syarikat penerbangan itu mengakui bahawa pengalaman pelanggan adalah lebih penting berbanding insiden terpencil atau interaksi sehala, katanya sambil memaklumkan ia merupakan perjalanan dinamik dan sentiasa berkembang yang memerlukan langkah penambahbaikan berterusan.

“Kami sedang giat mengejar peluang dan mengukuhkan perkongsian strategik bagi memastikan hidangan yang ditawarkan kepada tetamu menjangkau standard tertinggi dan tidak mengabaikan kualiti,” katanya.

Perkhidmatan lengkap yang ditawarkan semula ini adalah susulan penghantaran 10 lagi trak hi-lift yang memulakan operasi pada akhir Oktober 2023, sekali gus membolehkan syarikat penerbangan itu meneruskan perkhidmatan sepenuhnya dalam penerbangan sejak 1 Nov 2023.

Sebagai sebahagian daripada pelan kesinambungan perniagaan kateringnya, syarikat penerbangan itu menubuhkan pusat pengedaran sementara MAG Catering Operations (MCAT) untuk menguruskan pengumpulan barangan makanan dan minuman serta mengangkat kotak makanan dalam pesawat menggunakan trak hi-lift.

Fasiliti MCAT itu mematuhi sepenuhnya piawaian keselamatan yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Susulan penambahan ini, operasi MCAT semakin kukuh apabila mempunyai 24 trak hi-lift, enam penyejuk beku, dua pendingin dan dua mesin pencuci yang membolehkan syarikat penerbangan itu menawarkan perkhidmatan yang efisien dan segera kepada laluan yang terjejas sebelum ini.

Ketika ini syarikat penerbangan itu menguruskan sendiri purata sebanyak 18,000 makanan pada setiap hari, dengan bekerjasama erat dengan rakan kongsi untuk mengekalkan piawaian kualiti dan perkhidmatan yang terbaik.

Sementara itu, Izham berkata pembekal makanan pihak ketiga terdiri daripada MAS Awana Sdn Bhd iaitu milik 60 peratus MAG, Sajian Ambang Sdn Bhd, Syed Food Industry Sdn Bhd, QL Kitchen Sdn Bhd, Fantastic Food Factory Sdn Bhd, AlQina Cuisine, Cosmic Culinary Food Solution, Koperasi Petronas dan penyedia sate Wanmalinja Food Industries Sdn Bhd.

Keseluruhan kos katering untuk tempoh sebelum September (ketika operasi Brahim) adalah dua peratus daripada kos operasi dan seterusnya meningkat sebanyak 0.5 peratus hingga 2.5 peratus daripada jumlah kosnya pada 2023 dengan sembilan pembekal pihak ketiga.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Proton Rancang Lancar Lima EV Di Bawah Jenama e.MAS

SUBANG JAYA, 12 Jun (Bernama) — Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) merancang untuk melancarkan lima model kenderaan elektrik (EV) menggunakan platform Global Modular Architecture (GMA) di bawah jenama EV yang baru dilancarkan, Proton e.MAS.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, Roslan Abdullah berkata model EV pertama di bawah jenama baharu itu dijangka dilancarkan menjelang tahun 2025.

“Proton belum memutuskan garis masa (menetapkan tarikh) tetapi model pertama akan dilancarkan tidak lama lagi, ia mungkin awal 2025 atau lebih awal.

“Kami mahu memastikan penerimaan Proton EV di pasaran… dari segi volum dan model, kami akan memutuskan (untuk melancarkan lebih banyak EV) berdasarkan permintaan dan penerimaan orang ramai terhadap Proton EV,” kata Roslan.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melancarkan nama dan logo jenama EV baharu Proton, e.MAS di Pusat Kecemerlangan Proton di sini hari ini.

Roslan berkata syarikat itu akan mencari harga yang sesuai untuk memasarkan Proton e.MAS EV yang akan memberi manfaat kepada orang ramai dan kerajaan.

“Selain membangunkan ekosistem automotif, kami juga diamanahkan oleh kerajaan dan pemegang saham untuk menghasilkan kereta mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia.

“Kami mendapati kebanyakan kereta EV di pasaran kini berada dalam julat melebihi RM100,000 dan kami sedang melihat julat harga sesuai untuk Proton, orang ramai dan kerajaan,” katanya.

Proton hari ini telah melancarkan jenama EV baharunya bernama e.MAS, bertujuan untuk meningkatkan mobiliti rakyat Malaysia dengan model EV baharunya yang akan datang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong dalam satu kenyataan berkata jenama e.MAS dan produknya adalah lanjutan daripada tiga nilai teras Proton iaitu Teknologi Inovatif, Kebolehpercayaan dan Antarabangsa.

“Ini adalah langkah seterusnya dalam evolusi syarikat dan pada beberapa bulan yang akan datang, kami akan membuat pengumuman baru untuk membina pengiktirafan jenama dan promosi produk menjelang pelancaran Proton e.MAS EV pertama pada Disember tahun ini,” katanya.

— BERNAMA