Malaysia Airlines Sambung Sepenuhnya Tawaran Perkhidmatan Dalam Penerbangan 

SEPANG, 15 Nov (Bernama) — Malaysia Airlines menyambung semula sepenuhnya perkhidmatan dalam penerbangan bagi semua sektor susulan pertukaran katering yang berkuat kuasa 1 Sept 2023 dengan menawarkan semula termasuk tawaran minuman lengkap, hidangan penuh makanan panas dan hidangan khas.

Pengarah Urusan Malaysia Aviation Group Datuk Kapten Izham Ismail berkata syarikat penerbangan itu turut memperkenalkan tawaran makanan dan menu yang ditambah baik bagi semua sektor untuk meningkatkan pengalaman menjamu selera dalam pesawat.

“Sebagai sebuah syarikat penerbangan global, Malaysia Airlines menetapkan standard yang tinggi dari segi tawaran produk dan perkhidmatan kami dalam pesawat, menjadi wakil sayap penerbangan negara dan jaguh hospitaliti di Malaysia,” katanya dalam ucapan alu-aluan bersempena dengan pengumuman tawaran perkhidmatan lengkap dalam penerbangan Malaysia Airlines di sini hari ini.

Syarikat penerbangan itu mengakui bahawa pengalaman pelanggan adalah lebih penting berbanding insiden terpencil atau interaksi sehala, katanya sambil memaklumkan ia merupakan perjalanan dinamik dan sentiasa berkembang yang memerlukan langkah penambahbaikan berterusan.

“Kami sedang giat mengejar peluang dan mengukuhkan perkongsian strategik bagi memastikan hidangan yang ditawarkan kepada tetamu menjangkau standard tertinggi dan tidak mengabaikan kualiti,” katanya.

Perkhidmatan lengkap yang ditawarkan semula ini adalah susulan penghantaran 10 lagi trak hi-lift yang memulakan operasi pada akhir Oktober 2023, sekali gus membolehkan syarikat penerbangan itu meneruskan perkhidmatan sepenuhnya dalam penerbangan sejak 1 Nov 2023.

Sebagai sebahagian daripada pelan kesinambungan perniagaan kateringnya, syarikat penerbangan itu menubuhkan pusat pengedaran sementara MAG Catering Operations (MCAT) untuk menguruskan pengumpulan barangan makanan dan minuman serta mengangkat kotak makanan dalam pesawat menggunakan trak hi-lift.

Fasiliti MCAT itu mematuhi sepenuhnya piawaian keselamatan yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Susulan penambahan ini, operasi MCAT semakin kukuh apabila mempunyai 24 trak hi-lift, enam penyejuk beku, dua pendingin dan dua mesin pencuci yang membolehkan syarikat penerbangan itu menawarkan perkhidmatan yang efisien dan segera kepada laluan yang terjejas sebelum ini.

Ketika ini syarikat penerbangan itu menguruskan sendiri purata sebanyak 18,000 makanan pada setiap hari, dengan bekerjasama erat dengan rakan kongsi untuk mengekalkan piawaian kualiti dan perkhidmatan yang terbaik.

Sementara itu, Izham berkata pembekal makanan pihak ketiga terdiri daripada MAS Awana Sdn Bhd iaitu milik 60 peratus MAG, Sajian Ambang Sdn Bhd, Syed Food Industry Sdn Bhd, QL Kitchen Sdn Bhd, Fantastic Food Factory Sdn Bhd, AlQina Cuisine, Cosmic Culinary Food Solution, Koperasi Petronas dan penyedia sate Wanmalinja Food Industries Sdn Bhd.

Keseluruhan kos katering untuk tempoh sebelum September (ketika operasi Brahim) adalah dua peratus daripada kos operasi dan seterusnya meningkat sebanyak 0.5 peratus hingga 2.5 peratus daripada jumlah kosnya pada 2023 dengan sembilan pembekal pihak ketiga.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Permohonan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik Dibuka Disember Ini – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Permohonan program Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik akan dibuka kepada rakyat pada Disember ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata skim ini dibuka kepada rakyat yang berpendapatan tahunan RM120,000 ke bawah dengan pemberian rebat sehingga RM2,400 kepada pembeli. 

Semasa pembentangan Belanjawan 2024, kerajaan memperkenalkan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik dengan rebat sehingga RM2,400 bagi membantu pengguna beralih kepada motosikal elektrik.

Beliau berkata kerajaan juga mengalu-alukan pelaburan melebihi RM170 juta oleh Tenaga Nasional Bhd (TNB), Gentari Sdn Bhd dan Tesla Malaysia untuk memasang 180 stesen pengecasan kenderaan elektrik.

“Bagi menterjemah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), kerajaan menyediakan Dana Mudah Cara Peralihan Tenaga Negara berjumlah RM2 bilion,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi bacaan kali kedua di persidangan Dewan Negara, pada Rabu.

Anwar berkata dari segi keutamaan pelaburan, tumpuan juga diberikan kepada bidang pertumbuhan tinggi bernilai tinggi dan pendekatan insentif berasaskan keberhasilan yang menggunakan sistem tiering akan dilaksanakan.

“Sebagai permulaan, galakan cukai pelaburan semula secara tiering akan diberikan dalam bentuk elaun cukai pelaburan 70 peratus atau 100 peratus.

Perdana Menteri berkata bagi membina ekosistem lebih luas untuk kluster elektrik dan elektronik (E&E) di wilayah utara, kawasan perindustrian berteknologi tinggi di daerah Kerian, Perak akan dibuka.

“Bagi memudahkan urusan pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) sehingga ia diluluskan, Jawatankuasa Tindakan Penyelarasan Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) ditubuhkan dan perlu melaporkan terus kepada Majlis Pelaburan Negara,” katanya.

— BERNAMA