Penjual Tempatan Baharu Mencapai Peningkatan 12 Kali Ganda Dalam Jualan Pada Jualan Hari Lahir Shopee 12.12

Pembeli menikmati lebih penjimatan dengan lebih 23 juta baucar dituntut

KUALA LUMPUR, 14 DISEMBER 2022 – Shopee mengakhiri musim beli-belah akhir tahun dengan penjual tempatan baharu mencapai peningkatan 12 kali ganda dalam jualan semasa hari kemuncak Jualan Hari Lahir 12.12 berbanding hari purata. Pembeli berjaya menjimatkan lebih banyak melalui tawaran terbaik dengan jenama dan penjual, dengan lebih 23 juta baucar dituntut pada 12 Disember.

Kesihatan & Kecantikan, Kelengkapan Rumah & Kehidupan, dan Mudah Alih & Aksesori muncul sebagai kategori popular yang dijual pada 12 Disember. Antaranya, kata kunci teratas yang dicari ialah pakaian, kasut perempuan, blaus, baju kurung dan powerbank, sebagai persediaan rakyat Malaysia untuk menyambut 2023.

Sepanjang dua jam pertama 12 Disember, Shopee melihat peningkatan pesanan sebanyak 8 kali berbanding purata hari. Pelbagai bandar di seluruh Malaysia di luar wilayah Lembah Klang muncul sebagai bandar raya popular sepanjang tempoh kempen Jualan Hari Jadi 12.12, dengan Johor Bahru, Kinta, Timur Laut dan Kuantan mencatatkan jumlah tempahan tertinggi.

Sementara itu, 100 penjual tempatan popular juga mencapai peningkatan jualan sebanyak 8 kali ganda pada 12 Disember berbanding purata hari. Penjual tempatan yang berprestasi tinggi termasuk Dr Macio, Momo House, Hollywood MotorSport, cost2u dan Tot.Retail & Wholesale.

Selain itu, pembeli juga terlibat dengan influencers kegemaran mereka yang berkongsi ulasan produk, tutorial dan banyak lagi semasa tempoh kempen dengan lebih 425K penglibatan direkodkan merentas media sosial.

Hidangan istimewa tempatan mendominasi tempahan makanan untuk Jualan 12.12 dengan Satay Ayam dan Roti Canai muncul sebagai kegemaran yang jelas untuk pengguna ShopeeFood di seluruh wilayah Utara, Tengah dan Selatan. ShopeeFood juga mencatatkan peningkatan dalam baucar yang dijual, didorong oleh pengguna yang menyokong jenama tempatan. Ini termasuklah peniaga seperti Tealive, ZUS Coffee, Ayam Gepuk Pak Gembus, Tiga Budak Gemok, Gigi Coffee, Thong Kee Cafe, Pop Meals, Sakura Donburi, Restoran Meng Kee, Universal Sambal dan Planet Nasi Kukus. Untuk jenama antarabangsa, McDonalds dan KFC terus menjadi kegemaran.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Kami berbesar hati melihat peningkatan positif dalam kalangan penjual tempatan baharu kerana mereka telah menggunakan ekosistem kami dengan baik untuk mengatasi prestasi e-dagang. Dalam tempoh 12 bulan yang lalu, Shopee mendorong penyertaan dengan membantu lebih 251,000 penjual tempatan baharu mendigitalkan perniagaan mereka. Lebih 140 daripadanya merekodkan lebih setengah juta jualan dalam tempoh masa yang sama. Melangkah ke 2023, Shopee berusaha untuk terus meningkatkan pengalaman pengguna untuk kedua-dua penjual dan pembeli, dengan berinovasi untuk memenuhi keperluan tempatan, dan menjadikan e-dagang boleh diakses oleh semua orang.”

Untuk mengakhiri tahun ini, Shopee akan mengadakan Shopee Super Awards pada Khamis ini untuk mengiktiraf penjual, jenama, rakan kongsi dan bakat tempatan yang berprestasi terbaik di seluruh industri e-dagang Malaysia. Saksikan Shopee Live pada 15 Disember, 7:30 malam untuk menyaksikan persembahan dan perayaan yang menarik dengan bintang paling terang yang merentas kategori industri yang berbeza. 

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA