10 Kesilapan Yang Sering Dilakukan Pembeli Rumah Pertama

Kami pasti setiap orang ada menanam impian untuk memiliki rumah seawal yang mungkin. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda kesilapan yang sering dilakukan oleh mereka yang pertama kali membeli rumah.

1. Tak Tengok Kemampuan

Ada sesetengah orang yang membuat keputusan untuk membeli sesebuah rumah tanpa membuat kira-kira bajet serta kemampuan mereka untuk membuat bayaran balik pinjaman serta kos-kos lain yang datang berserta pemilikan rumah.

 Biarkan pihak bank mengira dan menentukan bajet anda sesuai dengan jumlah pendapatan dan komitmen kewangan anda. Ini akan membantu anda untuk mencari rumah dengan harga yang sesuai untuk anda.

2. Pinjaman Yang Melebihi Kemampuan

Bila anda pergi untuk membuat pinjaman perumahan di bank, bank akan melihat kepada laporan kredit dan juga laporan cukai anda. Laporan inilah yang akan menentukan anda layak atau tidak layak untuk memohon pembiayaan perumahan tersebut.

Sekiranya layak, mereka mungkin akan menawarkan pinjaman yang lebih tinggi daripada yang anda perlukan. Jangan mudah terpedaya. Ambil pinjaman yang perlu sahaja. Buat apa untuk membebankan diri dengan hutang sedia ada?

3. Memandang Remeh Kos Pemilikan Rumah

Ramai orang ingat nak memiliki sebuah rumah, bayar down payment je dah settle. Tapi mereka terlupa, terdapat banyak lagi kos yang perlu ditanggung untuk mendapatkan rumah impian seperti yuran guaman, duti setem, maintenance dan sebagainya.

4. Tak Tengok Skim Perumahan Kerajaan

Sumber : Penerangan

Sebelum membeli rumah, apa kata kalau anda check terlebih dahulu tentang skim perumahan yang disediakan oleh pihak kerajaan. Mana tahu ada yang sesuai dengan anda?

5. Tak Check Liputan Telefon dan Wifi

Kadang-kadang pembeli dah jumpa rumah yang mereka hajati. Bila berpindah masuk baru perasan, eh, phone coverage tak ada? Wifi slow? Ha, kan diri sendiri yang sakit hati. Jadi sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah tersebut, apa kata anda memandu dahulu disekitar kawasan tersebut bagi melihat liputan dikawasan itu.

6. Tidak Cuba Meluangkan Masa Di Kejiranan Tersebut

Satu lagi perkara yang sering diabaikan pembeli terutamanya yang membeli rumah subsales adalah, mereka tidak cuba meluangkan sedikit masa dikawasan kejiranan tersebut. Cuba untuk beramah mesra dengan bakal jiran, lihat suasana dikawasan tersebut pada waktu malam, lihat juga kemudahan yang ada disana seperti sekolah, LRT dan sebagainya.

Ini bagi memastikan adakah kawasan tersebut sesuai dengan cara hidup anda atau adakah ianya selamat untuk dihuni.

7. Tak Buat Pemeriksaan Rumah

Sebelum mengambil keputusan untuk membeli atau berpindah masuk ke mana-mana rumah, pastikan anda buat pemeriksaan dahulu ke atas rumah tersebut. Lihat sama ada terdapat wiring yang bermasalah, tombol atau tingkap yang rosak, paip yang bocor dan sebagainya.

Bagi yang membeli rumah subsale, ini dapat dijadikan senjata untuk anda berunding harga dengan tuan rumah. Bagi yang membeli rumah baru siap pula, setiap kecacatan dalam rumah ini akan dibaiki oleh pemaju sebelum anda berpindah masuk.

8. Tak Memahami Dokumen SPA

Kalau anda ada masalah dalam memahami terma-terma serta syarat perjanjian yang terdapat dalam dokumen pembelian rumah, waktu inilah anda perlu gunakan khidmat peguam anda itu. Lagipun anda telah membuat bayaran untuk perkhidmatan mereka.

Jadi jangan malu untuk bertanya. Ini bagi mengelakkan terdapat sebarang masalah atau pertikaian di kemudian hari.

9. Tak Simpan Salinan Dokumen Yang Berkenaan

Bila dah tandatangani perjanjian pembelian rumah itu, anda akan mendapat salinan dokumen perjanjian tersebut. Jangan pula buang dokumen tersebut merata-rata. Simpan di tempat selamat.

Dokumen ini mungkin akan digunakan pada masa hadapan jika terdapat apa-apa urusan yang berkaitan dengan rumah tersebut.

10. Tak Buat Follow-Up Dengan Pihak Bank Dan Peguam

Anda dinasihatkan untuk sentiasa membuat follow-up dengan pihak bank dan juga peguam anda sehinggalah anda menerima kunci. Ini penting bagi memastikan anda sentiasa tahu tentang perkembangan pembelian rumah tersebut.

Ada kalanya juga kita boleh dikenakan penalti sekiranya lambat menyelesaikan urusan pembelian rumah.

Diharapkan perkongsian serba ringkas ini dapat membantu anda supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Hartabumi



Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!