10 Kesilapan Yang Sering Dilakukan Pembeli Rumah Pertama

Kami pasti setiap orang ada menanam impian untuk memiliki rumah seawal yang mungkin. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda kesilapan yang sering dilakukan oleh mereka yang pertama kali membeli rumah.

1. Tak Tengok Kemampuan

Ada sesetengah orang yang membuat keputusan untuk membeli sesebuah rumah tanpa membuat kira-kira bajet serta kemampuan mereka untuk membuat bayaran balik pinjaman serta kos-kos lain yang datang berserta pemilikan rumah.

 Biarkan pihak bank mengira dan menentukan bajet anda sesuai dengan jumlah pendapatan dan komitmen kewangan anda. Ini akan membantu anda untuk mencari rumah dengan harga yang sesuai untuk anda.

2. Pinjaman Yang Melebihi Kemampuan

Bila anda pergi untuk membuat pinjaman perumahan di bank, bank akan melihat kepada laporan kredit dan juga laporan cukai anda. Laporan inilah yang akan menentukan anda layak atau tidak layak untuk memohon pembiayaan perumahan tersebut.

Sekiranya layak, mereka mungkin akan menawarkan pinjaman yang lebih tinggi daripada yang anda perlukan. Jangan mudah terpedaya. Ambil pinjaman yang perlu sahaja. Buat apa untuk membebankan diri dengan hutang sedia ada?

3. Memandang Remeh Kos Pemilikan Rumah

Ramai orang ingat nak memiliki sebuah rumah, bayar down payment je dah settle. Tapi mereka terlupa, terdapat banyak lagi kos yang perlu ditanggung untuk mendapatkan rumah impian seperti yuran guaman, duti setem, maintenance dan sebagainya.

4. Tak Tengok Skim Perumahan Kerajaan

Sumber : Penerangan

Sebelum membeli rumah, apa kata kalau anda check terlebih dahulu tentang skim perumahan yang disediakan oleh pihak kerajaan. Mana tahu ada yang sesuai dengan anda?

5. Tak Check Liputan Telefon dan Wifi

Kadang-kadang pembeli dah jumpa rumah yang mereka hajati. Bila berpindah masuk baru perasan, eh, phone coverage tak ada? Wifi slow? Ha, kan diri sendiri yang sakit hati. Jadi sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah tersebut, apa kata anda memandu dahulu disekitar kawasan tersebut bagi melihat liputan dikawasan itu.

6. Tidak Cuba Meluangkan Masa Di Kejiranan Tersebut

Satu lagi perkara yang sering diabaikan pembeli terutamanya yang membeli rumah subsales adalah, mereka tidak cuba meluangkan sedikit masa dikawasan kejiranan tersebut. Cuba untuk beramah mesra dengan bakal jiran, lihat suasana dikawasan tersebut pada waktu malam, lihat juga kemudahan yang ada disana seperti sekolah, LRT dan sebagainya.

Ini bagi memastikan adakah kawasan tersebut sesuai dengan cara hidup anda atau adakah ianya selamat untuk dihuni.

7. Tak Buat Pemeriksaan Rumah

Sebelum mengambil keputusan untuk membeli atau berpindah masuk ke mana-mana rumah, pastikan anda buat pemeriksaan dahulu ke atas rumah tersebut. Lihat sama ada terdapat wiring yang bermasalah, tombol atau tingkap yang rosak, paip yang bocor dan sebagainya.

Bagi yang membeli rumah subsale, ini dapat dijadikan senjata untuk anda berunding harga dengan tuan rumah. Bagi yang membeli rumah baru siap pula, setiap kecacatan dalam rumah ini akan dibaiki oleh pemaju sebelum anda berpindah masuk.

8. Tak Memahami Dokumen SPA

Kalau anda ada masalah dalam memahami terma-terma serta syarat perjanjian yang terdapat dalam dokumen pembelian rumah, waktu inilah anda perlu gunakan khidmat peguam anda itu. Lagipun anda telah membuat bayaran untuk perkhidmatan mereka.

Jadi jangan malu untuk bertanya. Ini bagi mengelakkan terdapat sebarang masalah atau pertikaian di kemudian hari.

9. Tak Simpan Salinan Dokumen Yang Berkenaan

Bila dah tandatangani perjanjian pembelian rumah itu, anda akan mendapat salinan dokumen perjanjian tersebut. Jangan pula buang dokumen tersebut merata-rata. Simpan di tempat selamat.

Dokumen ini mungkin akan digunakan pada masa hadapan jika terdapat apa-apa urusan yang berkaitan dengan rumah tersebut.

10. Tak Buat Follow-Up Dengan Pihak Bank Dan Peguam

Anda dinasihatkan untuk sentiasa membuat follow-up dengan pihak bank dan juga peguam anda sehinggalah anda menerima kunci. Ini penting bagi memastikan anda sentiasa tahu tentang perkembangan pembelian rumah tersebut.

Ada kalanya juga kita boleh dikenakan penalti sekiranya lambat menyelesaikan urusan pembelian rumah.

Diharapkan perkongsian serba ringkas ini dapat membantu anda supaya tidak menyesal di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA