4 Pesanan Ahyat Ishak Buat Pelabur Yang Ingin Menyewakan Rumah Kepada Pelajar

Ada yang masih tak kenal siapa Tuan Ahyat Ishak? Anak muda ini merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan merupakan pengasas program Strategic Property Investor, yang telah banyak membantu rakyat Malaysia menjana kekayaan menerusi pelaburan hartanah.

Beliau memulakan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun dahulu dan menjadi seorang jutawan hartanah sebelum umur 30 tahun. Menerusi pengalaman dan mempelajari daripada ramai jutawan hartanah lain yang berjaya, beliau telah menemui REALWealthFormula™ dan Strategic Property Investor Model™, yang merupakan rangka kerja bagi bengkel, seminar dan ceramah beliau.

Jom kita dengar 4 pesanan berharga daripada Ahyat Ishak seperti di bawah:

KISAH BUKIT BERUANG, MELAKA
Pelabur mesti bijak mencari penyewa..

Petang tadi Ahyat bersama sahabat dari Melaka. Mereka merupakan pasangan suami isteri Real Estate Negotiator (REN) di Melaka dan menceritakan kisah di Bukit Beruang yang Ahyat nak share kepada anda semua. Kisah yang perlu jadi pengajaran bagi para pelabur hartanah yang target institusi pengajian.

Zaman kegemilangan

Masa zaman kegemilangan di Bukit Beruang, sewa boleh cecah RM1500 untuk teres 1 tingkat, yang mana harga rumah pada masa tu kurang RM 200k! Dahsyat sungguh ROI untuk sewa nya, boleh cecah 9% rental yield dan ke atas! Cashflow pun boleh cecah lebih RM 500 sebulan.

Beli rumah dan sewa kepada pelajar

Pada masa tu, ramai beli rumah kat sana untuk sewakan kepada students. Off course yang paling dekat ialah MMU Melaka dan yg jauh sikit UTEM. Ramai students yang menyewa kat situ. Bekalan pulak tak banyak untuk tampung permintaan. Oleh itu, dari segi konsep ekonomi, bila permintaan tinggi dan bekalan rendah, harga akan naik semulajadi. Begitulah yang berlaku di Bukit Bruang.

Kemunculan apartment dan hostel baru

Ada apartmen baru tepi MMU. Dan mereka ni memang tahu ada permintaan daripada students. Malah kerana apartment-apartment ni ada facilities yang lebih stylo daripada rumah teres, mereka lebih suka. Ini berlaku 2 tahun sudah dan apartment ni menggangu permintaan sewa kepada rumah-rumah teres.

Dikatakan UTEM ada bina 5 blok highrise untuk tampung permintaan 5000 pelajar. Bayangkan bila UTEM pun bina kemudahan macam tu. Students tak perlu cari rumah kat open market, sebaliknya  menyewa bilik kecil yang disediakan universiti. So apa jadi kat pemilik-pemilik rumah pelaburan yang asal?

Berdasarkan kes sebenar yang berlaku dikawasan perumahan Bukit Beruang ini, Ahyat nak highlight 4 pengajaran penting:

1. Kenal Pasti Risiko-Risiko Berbangkit

Ahyat selalu pesan untuk study risiko dahulu. So kalau kita beli untuk sewakan kepada satu-satu sumber penyewa, elok kita study. Apa yg mungkin boleh berlaku. Adakah institusi-institusi pendidikan tu boleh bina penginapan sendiri untuk student-student mereka. Adakah pemaju-pemaju lain boleh bina lebih banyak rumah yang akan tambahkan bekalan rumah sewa?

2. Pilih Booster Yang Selamat

Booster memang mainkan peranan penting dalam pemilihan satu-satu lokasi. Lebih banyak booster, lebih selamat. Jangan beli hanya kerana 1 booster sahaja. Bahaya. Dalam kes ini, sudah tentu ada booster lain selain institusi-institusi pendidikan.

Boleh tengok 4 “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah.

3. Pemilik Mesti Kreatif

Pemilik rumah sewa ni nak kena kreatif dan bijak adjust strategi bila permintaan sewa berubah. Bagi pemilik yang selesa sewakan kepada market students dan tetiba ada perubahan macam ni akan terkena. Bukan sahaja berlaku di sini tapi banyak tempat lain. seperti Shah Alam juga. Ramai yg masih boleh mendapat ROI yg baik di Bukit Beruang kerana sudah bijak adjust dan fokus kepada segmen penyewa yang baru.

4. Bersiap Sedia Untuk Kemarau

Tiada apa-apa yg kekal selain Allah SWT. Satu-satu lokasi tu mungkin akan alami satu permintaan sewa yg luar biasa. ROI pun sangat amazing disebabkan booster hartanah tertentu. Ada antara kita akan jadi selesa dan terlupa seketika bahawa keadaan macam ini mungkin tidak akan kekal. Sehingga tidak bersedia untuk mencari sumber-sumber sewa lain kalau ada berlaku perubahan nanti. Benda ni pun dah diajar oleh Nabi Yusof yg bersedia untuk 7 tahun kemarau setelah 7 tahun yang hasil luar biasa!

DOA AHYAT

Ahyat berdoa agar semua pejuang hartanah di Melaka, akan terus diberikan ilmu untuk buat keputusan yang bijak dan berani. Ahyat juga mendoakan agar pemilik-pemilik rumah di sana dapat exit dengan segera dan dibebaskan beban kewangan. Dan doa khas buat Zainuddin dan Nida yang sudi bertemu saya di Pejabat Cheras saya untuk sembang-sembang hartanah sebelum hendak pulang ke Melaka.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Pelaburan hartanah, sama seperti mana-mana pelaburan perlukan ilmu untuk berjaya. Dan setiap pelaburan, pasti ada risiko untuk gagal. Atau tidak mencapai objektif pelaburan yang kita kehendaki.

Nasib baiklah ada orang macam Ahyat Ishak yang menyampaikan ilmu pelaburan hartanah, dan pada yang sama menceritakan sekali risiko yang terlibat.

Kesimpulannya, mana ada perniagaan yang untung saja takde rugi. Yang asyik cerita untung saja dan takde langsung cerita pasal rugi, itu skim cepat kaya gamaknya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!