6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Hartanah lelong kini semakin mendapat perhatian memandangkan perumahan pasaran utama dan pasaran sekunder semakin mahal. Terdapat juga para pelabur yang menjadikan hartanah lelong sebagai sumber untuk mendapatkan wang pasif bulanan.

Walaupun terdapat persepsi negatif mengenainya, pembelian hartanah lelong adalah lebih mudah dan dapat diperolehi dengan harga yang berpatutan jika dilaksanakan mengikut prosedur yang ditetapkan. Doktor perubatan, Ahmad Samhan Awang berkongsi mengenai perkara yang perlu diketahui sebelum membeli rumah lelong.

1. Duit Deposit Lesap

Ada dua jenis lelongan di Malaysia yang korang wajib tahu iaitu Loan Agreement Cum Assignment (LACA) dan Non-LACA. LACA bermaksud lelongan yang diuruskan oleh bank bagi hartanah tanpa individual atau Strata Title. Manakala lelongan non-LACA pula diuruskan oleh High Court (Mahkamah Tinggi) bagi hartanah yang ada individual atau Strata Title.

Baki daripada keseluruhan harga rumah LACA perlu diselesaikan dalam masa 90 hari selepas bidaan yang berjaya.Manakala non-LACA dalam masa 120 hari. Rumah lelongan LACA perlukan korang letak 5% deposit, manakala bagi jenis non-LACA 10% deposit.

Jadinya, untuk beli rumah lelong korang perlu ada duit deposit dan perlukan peguam yang berpengalaman uruskan rumah lelong. Sebab korang terikat dengan masa untuk pastikan pinjaman korang dikeluarkan oleh bank pada bank pelelong.

2. Beli Rumah Mahal

Sebelum masuk bidding kena study dulu bakal rumah yang dilelong. Contohnya perlu tahu berapa harga ‘market value’,barulah korang tak bidding membuta tuli. Orang naikkan harga bidding,korang lawan. Tapi tak tahu nak lawan sampai mana. Akhirnya korang beli rumah tu dengan harga lagi mahal dari market value.

Tu belum masuk kos repair,kos guaman,kos bil tertunggak. Korang akan rugi teruk.

3. Merisik Dulu Sebelum Meminang

Rumah lelong tak datang sekali dengan vacant possession.

Terdapat juga situasi dimana penyewa yang menyewa dengan owner sebelumnya masih lagi menetap kat situ. Kalau ikut undang-undang Malaysia, untuk menghalau keluar orang daripada rumah kita, kena ada bukti yang kita pemilik rumah tu terlebih dulu. Korang boleh upah peguam untuk beri notis kepada penyewa tadi untuk kosongkan rumah korang. Kalau tak keluar jugak, barulah korang boleh apply untuk court order.

Sudah tentu cara terbaik adalah untuk korang bercakap dan berbincang dulu dengan penyewa tadi. Boleh jadi penyewa ni akan faham dan mereka akan tinggalkan rumah tu dengan rela hati. Mungkin jugak diorang nak meneruskan menyewa di situ. Dan kalau korang memang plan nak sewakan, bawaklah berbincang untuk tetapkan kadar sewa yang baru.

4. Bil Tertunggak

Ini termasuk bil air, bil elektrik, bil maintenance, cukai taksiran, cukai tanah dan banyak lagi. Kos ni semua (kalau yang bertunggak bertahun-tahun lamanya) boleh cecah lebih RM10,000.

Untuk elakkan masalah macam ni berlaku, korang boleh pergi semak dulu segala bil tertunggak yang ada ni dekat pejabat-pejabat utiliti yang berkenaan.

5. Kos Repair

Kos repair jugak perlulah diambil kira sekali bila korang nak beli rumah lelong ni. Rumah yang rosak teruk dan tak dijaga boleh memakan belanja repair yang besar. Kos repair ni pulak kadang-kadang boleh jadi lebih besar daripada duit deposit 10% yang korang keluarkan.

Pergi melawat dulu rumah tu sendiri dan tengok kalau-kalau ada sebarang tanda kerosakan yang teruk.Buat anggaran berapa total kos untuk repair barulah korang tahu nak anggarkan limit harga untuk bidding nanti.

6. Kaveat

Kaveat ni ringkasnya adalah notis yang sah dari segi undang-undang untuk menghalang proses jual beli hartanah.

Contoh: Kalau satu rumah lelong tadi dimiliki oleh 2 pemilik, dan salah seorang dari mereka letak kaveat dekat rumah tu untuk elak daripada rumah tu dijual.

Boleh jadi jugak, kaveat tu datang bila salah sorang daripada pemilik rumah tadi buat hutang dengan Ah Long dan letak rumah tu sebagai kolateral. Ah Long tadi boleh letak kaveat untuk menghalang proses jual beli rumah tu tadi.

Pengalaman aku sendiri,awal-awal  memag dah check status keveat. Bila dah menang lelong,rupanya owner lama dah ambil deposit untuk jual rumah ni. So,pembeli baru letak keveat. Memang leceh nak setel benda ni. Makan masa dan duit.

Kesimpulannya, harga rumah lelong memang murah, boleh cecah 30-40% below market value. Tapi banyak kos-kos tersembunyi. Kena tinjau dan kaji dulu rumah lelong yang korang target nak beli sebelum buat pembelian.

Kredit: Ahmad Samhan Awang

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA