7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda

beli rumah usia muda

“Aku ni muda lagi…elok enjoy hidup bujang dulu baru fikir nak kahwin ke, beli rumah ke”

Tak salah muda-muda ni nak enjoy, tapi lagi best kalau enjoy sambil ada sebuah rumah di atas nama kita.

“Ala..rumah mahal la sekarang, tunggulah dulu”

Walaupun zaman dulu harga rumah jauh lebih murah dari sekarang, tapi korang yang muda mudi ni SEDANG hidup di zaman sekarang. Jadi hadapi realiti, TERUSKAN HIDUP. FIKIRKAN ALTERNATIF…. jangan fikir nak “bash” kerajaan sentiasa.

Jom kita ikuti tips daripada Amir Syahir berkenaan 7 Panduan Mudah Buat Anak Muda Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda seperti di bawah:

1. Mulakan Membina Karektor Suka Menyimpan

Sekurang-kurangnya perlu ada simpanan 15% daripada harga rumah yang hendak dibeli. 90% lagi guna pembiayaan perumahan. 10% untuk deposit rumah dan 5% untuk perjanjian jual beli dan kos sampingan yang lain.

2. Jangan Ambil Pembiayaan Peribadi Untuk Buat Deposit Rumah.

Kita akan dilabelkan sebagai individu yang berisiko oleh pihak bank nanti. Mungkin akan dapat MOF 85% ataupun kadar keuntungan bank yang tinggi.

3. Jangan Beli Kereta Mahal

Tak berdosa pun pakai kereta tempatan. Yang lelaki bujang naik motosikal pun masih nampak kacak. Jika beli kereta import, ansuran bulanan sah-sah tinggi, dah tak mampu nak menyimpan untuk beli rumah.

4. Jauhi Buat Hutang yang Tidak Perlu

Kad kredit bagus jika kita pandai guna. Jangan main swipe saja. Bila nak bayar nanti garu kepala. Ingat, jangan gatal-gatal nak bayar sekadar amaun minimum pula.

5. Bina laporan CCRIS untuk 6 bulan pertama dengan buat ASB Financing ataupun kad kredit. Pastikan CCRIS cantik menarik.

6. Belajar Ilmu Hartanah

Masa muda kita kena jadi orang yang dahagakan ilmu. Kalau dah tahu serba serbi pasal hartanah, kita tidak mudah tertipu dan kerugian beribu ringgit. Daftar cepat-cepat kalau ada seminar hartanah yang terdekat. Lagi satu jangan malas nak membaca, nanti selamanya akan berada di takuk yang lama. Ada duit lebih belilah buku-buku hartanah.

7. Berkawan Dengan Orang Yang Sama Minat 

Follow rapat-rapat Facebook orang yang selalu share ilmu percuma pasal hartanah. Merela ni ramai di luar sana. Boleh rujuk artikel Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Beli rumah secondhand dan kecil dulu tidak mengapa. Asalkan boleh berteduh. Bukannya nanti tak boleh cantikkan. Tak ada fatwa kata kalau nak beli rumah kena beli yang baru siap.

Biar pun kita tidak nampak kaya kerana naik motorsikal pergi kerja, tidak mengapa. Asalkan dah ada aset hartanah. Jangan hari-hari update gambar makan dekat kedai mahal, tapi hutang keliling pinggang. Naik kereta import mewah tapi dah 2,3 bulan tertunggak bayaran.

Kalau anda rasa perkongsian ilmu kali ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Posting Asal: FB Amir Syahir

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/