7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda

beli rumah usia muda

“Aku ni muda lagi…elok enjoy hidup bujang dulu baru fikir nak kahwin ke, beli rumah ke”

Tak salah muda-muda ni nak enjoy, tapi lagi best kalau enjoy sambil ada sebuah rumah di atas nama kita.

“Ala..rumah mahal la sekarang, tunggulah dulu”

Walaupun zaman dulu harga rumah jauh lebih murah dari sekarang, tapi korang yang muda mudi ni SEDANG hidup di zaman sekarang. Jadi hadapi realiti, TERUSKAN HIDUP. FIKIRKAN ALTERNATIF…. jangan fikir nak “bash” kerajaan sentiasa.

Jom kita ikuti tips daripada Amir Syahir berkenaan 7 Panduan Mudah Buat Anak Muda Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda seperti di bawah:

1. Mulakan Membina Karektor Suka Menyimpan

Sekurang-kurangnya perlu ada simpanan 15% daripada harga rumah yang hendak dibeli. 90% lagi guna pembiayaan perumahan. 10% untuk deposit rumah dan 5% untuk perjanjian jual beli dan kos sampingan yang lain.

2. Jangan Ambil Pembiayaan Peribadi Untuk Buat Deposit Rumah.

Kita akan dilabelkan sebagai individu yang berisiko oleh pihak bank nanti. Mungkin akan dapat MOF 85% ataupun kadar keuntungan bank yang tinggi.

3. Jangan Beli Kereta Mahal

Tak berdosa pun pakai kereta tempatan. Yang lelaki bujang naik motosikal pun masih nampak kacak. Jika beli kereta import, ansuran bulanan sah-sah tinggi, dah tak mampu nak menyimpan untuk beli rumah.

4. Jauhi Buat Hutang yang Tidak Perlu

Kad kredit bagus jika kita pandai guna. Jangan main swipe saja. Bila nak bayar nanti garu kepala. Ingat, jangan gatal-gatal nak bayar sekadar amaun minimum pula.

5. Bina laporan CCRIS untuk 6 bulan pertama dengan buat ASB Financing ataupun kad kredit. Pastikan CCRIS cantik menarik.

6. Belajar Ilmu Hartanah

Masa muda kita kena jadi orang yang dahagakan ilmu. Kalau dah tahu serba serbi pasal hartanah, kita tidak mudah tertipu dan kerugian beribu ringgit. Daftar cepat-cepat kalau ada seminar hartanah yang terdekat. Lagi satu jangan malas nak membaca, nanti selamanya akan berada di takuk yang lama. Ada duit lebih belilah buku-buku hartanah.

7. Berkawan Dengan Orang Yang Sama Minat 

Follow rapat-rapat Facebook orang yang selalu share ilmu percuma pasal hartanah. Merela ni ramai di luar sana. Boleh rujuk artikel Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Iklan

Beli rumah secondhand dan kecil dulu tidak mengapa. Asalkan boleh berteduh. Bukannya nanti tak boleh cantikkan. Tak ada fatwa kata kalau nak beli rumah kena beli yang baru siap.

Biar pun kita tidak nampak kaya kerana naik motorsikal pergi kerja, tidak mengapa. Asalkan dah ada aset hartanah. Jangan hari-hari update gambar makan dekat kedai mahal, tapi hutang keliling pinggang. Naik kereta import mewah tapi dah 2,3 bulan tertunggak bayaran.

Kalau anda rasa perkongsian ilmu kali ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Posting Asal: FB Amir Syahir

Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Musang & Cherry Merah, Iktibarnya Dalam Pelaburan Hartanah

Saya bukanlah seorang pencerita yang baik, tapi cerita yang dikongsikan oleh Penulis Mudahnya Beli Rumah ini membuatkan saya ingin bercerita semula kisah iktibar ini kepada kita semua. 

Kisah ini diambil dari Facebook Dr Azizul Azli Ahmad.  Khas untuk anak muda yang ingin memulakan pelaburan hartanah atau anda yang terbuka post ini.

Biarpun musang dikatakan sejenis haiwan mamalia yang tangkas dan aktif berburu, namun tidak semestinya musang adalah haiwan yang boleh dijadikan contoh teladan yang baik.  Kisah musang dan cherry merah ini menunjukkan sikap musang yang harus kita elakkan.

Kisah Musang Dan Cherry Merah

“Jangan dengar cakap musang ya”

Nasihat ustazah kepada kami semua.

Pada suatu petang, angin bertiup sepoi-sepoi bahasa dan berguguran daun-daun pohon berhampiran musang. Tatkala berjalan sendirian di dalam hutan, musang terjumpa sebuah pokok cherry merah yang ranum dan cantik buahnya.

Apa lagi, musang menunggu di bawah pokok cherry dengan harapan buah cherry akan jatuh berguguran. Lebih mudahlah untuk musang mengambilnya.  Dia menunggu sepanjang hari di situ berbanding berusaha mendapatkannya sendiri.

Iklan

Setelah lama menunggu di situ, dia cuba juga melompat mendapatkan buah cherry tetapi malangnya kakinya yang pendek tidak sampai untuk mendapatkannya. 

Musang sekali lagi datang pada esoknya untuk menanti buah cherry, namun masih tidak berguguran. Sehariannya hampa juga menanti tanpa ada hasil.  Dia terus berlalu pergi.

Buruknya, apabila setiap kali dia terserempak dengan kancil, tapir, babi hutan, badak sumatera dan seladang, dia akan mengatakan bahawa buah cherry tersebut tidak sedap dan berbahaya untuk mengelakkan mereka mengambil buah itu.

“Buah cherry dalam hutan itu aku tak makan sebab nak bagi yang lain rasa. Lagi pun tak sedap mana rasanya, jangan makan banyak-banyak, ia jadi pahit dan boleh beracun, ramai dah yang meninggal sebab makan buah tu.”

Itulah ayat yang digunakan musang untuk menakutkan haiwan-haiwan lain.  Motif musang berkata sedemikian adalah kerana dia tidak mahu haiwan lain mendapatkan buah cherry itu dan dia memburukkan sesuatu perkara kerana tidak berjaya mendapatkannya.

Kisah Berkait Rapat Dengan Hartanah

  • Jangan meremehkan sesuatu perkara sedangkan kita tidak pakar dan tidak ilmu dalam bidang tersebut.
  • Belajar dahulu dan usahalah dengan bersungguh-sungguh sebelum menyatakan sesuatu kesusahan.
  • Permintaan rumah takkan jatuh kerana ia adalah keperluan ramai termasuklah untuk generasi akan datang.
  • Beli rumah mengikut kesesuaian dengan gaji anda sahaja dan jangan layan pasaran ‘overvalue’.
  • Beli rumah dan pelaburan hartanah adalah untuk jangka masa panjang dan untuk anak-anak kita, bukanlah untuk kita kaya semata-mata.
  • Mulakan langkah pertam dengan beli rumah yang kecil dan sederhana daripada tidak memulakannya. Sewa sahaja tak akan memberi keuntungan kepada kita.
  • Kita perlu membuat simpanan dari sekarang dan jangan hanya menunggu seperti musang dan akhirnya rugi.

Semoga dapat mengambil iktibar daripada kisah musang dan cherry merah ini. Selamat maju jaya memiliki hartanah pertama dan seterusnya mengikut perancangan anda!

Rajin-rajinlah follow Facebook Dr Azizul Azli Ahmad untuk dapatkan tips-tips lain berkaitan hartanah.

Iklan

Belanjawan 2021: Ulasan Mengenai 9 Perkara Yang Berkaitan Dengan Industri Hartanah

Pada hari Jumaat 6 November 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Tengku Zafrul Aziz selaku Menteri Kewangan ke-18 Malaysia telah membentangkan Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021 merupakan agenda penting dalam memacu ekonomi, sosial, pendidikan dan dasar negara bermula 1 Januari 2021 ini.

Sungguhpun begitu, wujud pelbagai reaksi di kalangan rakyat Malaysia termasuk Jemaah Menteri sendiri akan Belanjawan 2021.

Di saat pelbagai kementerian lain menghadapi pemotongan dana dan ada juga yang tiada dana yang diperuntukkan, Kerajaan terus komited membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia dengan memperkenalkan pelbagai polisi, bantuan dan skim.

Ini jelas menunjukkan industri hartanah di Malaysia tidak di anak tirikan sama sekali dan Kerajaan sedar isu pemilikan hartanah adalah kompleks dan mustahil untuk diselesaikan dengan satu atau dua mekanisma sahaja.

Namun begitu, kita tidak akan membahaskan polemik dan kontroversi di sebalik Belanjawan 2021. Sebaliknya, ulasan ini adalah berkaitan dengan industri hartanah berdasarkan Belanjawan 2021.

1. Pengecualian Duti Setem

Kredit Imej : RTM

Kerajaan menggalakkan pemilikan rumah untuk hartanah bernilai RM500,000 ke atas dengan mengecualikan duti setem untuk surat perjanjian pinjaman sepenuhnya.

2. Perumahan Golongan Berpendapatan Rendah

Kredit Imej : RTM

Golongan berpendapatan rendah boleh menarik nafas lega apabila Kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi membina perumahan yang selesa dan berkualiti untuk golongan berpendatan rendah.

3. Rumah Mesra Rakyat

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM315 juta diperuntukkan Kerajaan untuk membina 3,000 rumah mesra rakyat menerusi Program Perumahan SPNB. Buat pengetahuan anda, Syarikat Perumahan Negara (SPNB) yang dimiliki Kementerian Kewangan merupakan pemaju hartanah tempatan yang ditubuhkan pada tahun 1997.

4. Perumahan Penjawat Awam

Kredit Imej : RTM

Penjawat awam sedia ada juga bakal menerima manfaat besar apabila RM310 juta diperuntukkan untuk membina lebih banyak unit kediamaan PPAM di seluruh negara.

Penjawat awam boleh memohon pinjaman melalui Lembaga Pembayaan Perumaan Sektor Awam (LPPSA).

Iklan

5. Skim Rent-To-Own (RTO)

Kredit Imej : RTM

Tambahan sebanyak RM1 bilion bagi membina 5,000 rumah PR1MA khusus untuk pembeli rumah pertama menerusi skim Rent-To-Own (RTO) di seluruh negara.

6. 7 Projek Baru

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM3.8 bilion akan dibelanjakan bagi pembangunan 7 projek baharu di seluruh negara iaitu :-

  •  Jambatan Klang Ketiga
  •  Central Spine Road
  •  Jambatan Sungai Marang
  •  Jalan Persekutuan
  •  Lingkaran Pulau Indah
  •  Lebuhraya Pan Borneo Sabah
  •  Jalan Pintasan Cameron Highlands

7. Koridor Wilayah Pembangunan Ekonomi

Kredit Imej : RTM

Bagi meningkatkan ekonomi sesebuah wilayah, Kerajaan bakal membelanjakan RM780 juta untuk pembangunan :-

  •  Bas Rapid Transit IDRA Johor
  •  Jambatan Palekbang ECER
  •  Zon Pembangunan Khas NCER
  •  Kawasan Perindustrian Samalaju
  •  Pelabuhan Kontena Sepangar Bay

8. Pembangunan Kwasa Damansara

Kredit Imej : RTM  

Sebanyak RM50 bilion telah diperuntukkan untuk membangunkan Kwasa Damansara yang dijangka mampu menghasilkan 100,000 peluang pekerjaan dan menggalakkan pembinaan unit kediaman sehingga 250,000 unit.

9. Program Pinjaman Pembangunan Ladang Hutan

RM500 juta diperuntukkan sebagai dana pusingan bagi pembangunan ladang hutan yang berkeluasan 4 hektar atas kapasiti pembangunan di seluruh negara.

Apa yang pasti Belanjawan 2021 bukanlah belanjawan yang terbaik pernah dibentangkan.

Tetapi, sekurang – kurangnya kita dapat melihat industri hartanah tidak dipinggirkan dari sudut membantu pemilikan hartanah di kalangan golongan B40 dan M40.

Selain itu, wujud bajet yang begitu besar untuk pembangunan kawasan baharu dan infrastruktur.

Ini merupakan berita gembira yang dinanti – nantikan khususnya projek pembangunan Kwasa Damansara dan Lebuhraya Pan Borneo Sabah.

Sumber Rujukan :

Iklan

6 Kelebihan Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale (Second Hand)

Bila sebut pasal rumah, memang banyak pilihan yang ada. Ada yang beli rumah untuk duduk sendiri, tak kurang juga ada yang beli rumah untuk dijadikan pelaburan.

Untuk perkongsian hari ini, tak kiralah anda nak beli rumah untuk duduk sendiri atau untuk tujuan pelaburan; jom kita tengok kelebihan beli rumah baru berbanding beli rumah subsale.

Tapi sebelum kita mula, jom tengok dulu definisi rumah baru dan rumah subsale.

Rumah Baru – Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yang sudah siap sepenuhnya, tinggal nak tunggu tuan rumah baru untuk menghuninya.

Rumah Subsale – Juga dikenali sebagai rumah second-hand, di mana telah ada pembeli yang beli daripada pihak pemaju.

Dah tahu apa itu rumah baru dan rumah subsale, jom kita tengok kelebihan beli rumah baru berbanding rumah subsale pula.

1. Nama Pun Rumah Baru, Semuanya Baru

Apabila membeli rumah baru, luar dalam rumah tersebut adalah baru. Daripada cat luaran yang kita nampak, sehinggalah pendawaian (wiring) dalaman yang kita tak nampak.

Bila semuanya baru, rasa lebih selesa dan yakin bahawa ianya akan tahan lama berbanding rumah yang dah berusia.

Kalau beli rumah subsale, luaran mungkin nampak baru, tapi dalaman kita tak tahu keadaannya.

2. Rumah Baru Ada Waranti

Bila dapat kunci rumah baru nanti, jangan risau kalau ada sebarang kerosakan kerana ada waranti. Buatlah senarai semak kecacatan atau lebih dikenali sebagai defect checklist.

Perkara biasa yang disemak adalah:

  • Dinding, pastikan tiada rekahan
  • Lantai kayu, pastikan tiada kesan air bertakung yang menandakan ada kebocoran
  • Jubin atau tiles, pastikan ianya dipasang dengan kemas
  • Pendawaian elektrik, pastikan tiada wayar terjojol keluar
  • Saliran air, pastikan air boleh mengalir dan tiada air bertakung
  • Sistem perpaipan, pastikan tandas tiada bau busuk yang menandakan ada saluran tersumbat
  • Pintu, tingkap, grill, pastikan ianya boleh ditutup dan dibuka dengan kemas
  • Resapan air, pastikan siling dan bucu berhampiran dengan tingkap tiada takungan air

Jika terdapat sebarang kerosakan, laporkan kepada pemaju dan minta mereka baiki secara percuma kerana masih dalam tempoh waranti.

Kalau beli rumah subsale, rumah nampak macam elok, tapi kita kena duduk dulu rumah tersebut selama beberapa hari atau beberapa minggu; barulah tahu itu rosak ini rosak. Dan mungkin terpaksa membelanjakan duit yang banyak pula untuk membaikinya.

3. Pakej Promosi Daripada Pemaju

Biasa kan kita dengar beli rumah baru, dapat penghawa dingin percuma, dapat kabinet dapur percuma, dapat itu percuma, dapat ini percuma.

Iklan

Tak kurang juga ada pemaju yang memberikan rebat atau diskaun untuk pembeli awal. Ada yuran guaman dan duti setem yang ditanggung pemaju. Malah, ada yang menawarkan skim bayaran ansuran 0% menggunakan Easy Payment.

Tidak lupa juga diskaun buat pembeli bumiputera.

Kalau beli rumah subsale, kena sediakan 10% deposit dan lebih kurang 5% daripada harga rumah untuk bayar yuran-yuran dan kos-kos yang terlibat.

4. Lebih Murah Untuk Masuk Rumah

Ada rumah baru yang tak perlukan deposit pun untuk masuk rumah, semuanya dah termasuk dalam harga rumah dan juga pembiayaan bank. Kalau ada deposit pun, ada pemaju yang minta RM1,000 saja deposit dan selebihnya akan diproses oleh panel bank yang dilantik pemaju.

Kalau beli rumah subsale, 2%-3% deposit untuk dibayar kepada ejen atau pemilik rumah dah menjadi kebiasaan. Kemudian bila dah buat permohonan dengan pihak bank, ada juga yang gagal dapat pembiayaan. Maka, duit deposit tu dikira hangus. Rumah tak dapat, deposit pun tak dapat balik.

Ada juga kes bila kita minta bank membuat penilaian, tak sampai pun harga rumah yang kita dah persetujui. Setuju nak beli rumah dengan harga RM1 juta, tapi bank hanya bagi pembiayaan sehingga RM900 ribu. Tak mampu nak keluarkan duit lebih sebagai downpayment, maka duit deposit pun burn begitu saja. Kalau rumah harga RM1 juta, tak ke menangis hilang deposit sebanyak RM20 ribu?

5. Diskaun Untuk Beli Beramai-Ramai

Biasanya pihak pemaju menggalakkan anda kumpul beberapa orang, dan beli beramai-ramai. Maka dapatlah diskaun bagi pembelian secara pukal atau group discount.

Rajinlah masuk forum ke Facebook Group ke, untuk cari kawan-kawan yang nak beli projek perumahan yang sama. Di samping dapat buat kawan baru, rumah pun dapat diskaun.

Kalau beli rumah subsale, tak dapatlah nak menikmati diskaun ini.

6. Rumah Moden Ikut Citarasa Terkini

Projek perumahan baru biasanya dibina mengikut citarasa terkini dan mengaplikasi teknologi-teknologi yang terbaru. Dan jika anda ada citarasa sendiri, boleh berbincang dengan pemaju terutamanya rumah yang sedang dalam pembinaan.

Kalau beli rumah subsale, anda kena terimalah rumah itu seadanya. Dan kalau nak tambah itu atau nak buang itu, semuanya perlukan duit untuk pengubahsuaian atau renovation.

Dah tahu kelebihan beli rumah baru berbanding rumah subsale, bolehlah tengok projek perumahan Sunway Property yang baru disiapkan iaitu Sunway Cassia @ Batu Maung yang terletak di Pulau Pinang.

Iklan

8 Perkara Yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Membeli Unit Kediaman Tinggi

Kebanyakan kita yang tinggal di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, selalunya akan memilih untuk membeli kediaman tinggi seperti apartmen, kondominium dan sebagainya. Ini kerana harganya yang lebih murah berbanding kediaman di atas tanah.

Sekiranya bercadang untuk membeli unit kediaman tinggi, boleh tengok 8 tips sebelum nak shopping rumah idaman anda.

1. Arah Matahari

Kenapa arah matahari penting dalam pemilihan unit? Ini bagi mengelakkan rumah anda panas seperti ketuhar! Maklumlah, kalau asyik kena direct sunlight sahaja, tentu anda berasa tidak selesa bukan? Kalau boleh cari unit yang mengadap arah utara atau selatan.

Tapi, jika tiada pilihan, ambil unit yang mengadap ke timur, kerana matahari pagi tidak sepanas matahari senja. Walaupun ramai yang merasakan mahari senja itu cantik, tapi tahan ke anda nak merasa bahangnya setiap hari?

2. Persekitaran

Sebelum membeli mana-mana unit, jangan lupa untuk pergi sendiri ke tapak pembinaan untuk melihat keadaan sebenar di sana. Jangan menggharapkan kata-kata Sales Advisor dan gambar di showroom sahaja. Ini bagi mengelakkan anda menyesal dikemudian hari.

Sebagai contoh, jika anda seorang yang mementingkan privasi, elakkan unit yang berdekatan dengan sekolah, balai polis, balai bomba, hospital, rumah ibadat dan sebagainya. Ini bagi mengelakkan kesesakan keluar masuk rumah pada waktu puncak dan juga suasana bising.

3. Pengudaraan

Pengudaraan yang baik penting untuk menjamin keselesaan anda. Disebabkan itu, elakkan memilih unit yang menghadap tanah tinggi, pokok-pokok besar dan juga blok atau bangunan lain.

Selain daripada itu, pemandangan anda juga boleh terhalang disebabkannya. Hari-hari tengok semak samun atau belukar pun tak best kan?

4. Tempat Letak Kereta

Zaman sekarang, sebuah keluarga biasanya akan memiliki sekurang-kurangnya 2 buah kereta. Jadi cari unit yang menyediakan 2 parking lot. Tetapi sekiranya pemaju hanya menyediakan 1 parking sahaja, pilihlah lot yang terbaik. Dapatkan nombor lot unit yang hendak dibeli daripada pemaju dan jangan lupa untuk menyemak susunan lot tersebut.

Pilih lot yang berhampiran dengan lif dan juga yang mudah untuk masuk ke dalam parking.

Iklan

5. Susun Atur (Layout) Unit

Sebelum membeli apa jua jenis hartanah, perlu tahu tujuan nak beli hartanah tersebut. Samada kita ingin jadikannya sebagai satu bentuk pelaburan atau untuk didiami sendiri. Ini bagi memudahkan kita untuk membuat pilihan sama ada nak beli studio, apartment 2 bilik, 3 bilik dan sebagainya.

Perlu juga bijak memilih layout dengan susunan bilik tidur dan ruang tamu yang memberi kesan yang lebih lapang dan luas.

6. Kedudukan Unit

Faktor ini juga penting bagi memastikan keselesaan, privasi serta keselamatan. Sebagai contoh, unit yang terlalu hampir dengan lif lebih bising dan kurang privasi, terutamanya di waktu puncak seperti waktu pagi. Corner lot pun terbaik, kerana memang sunyi sikit.

Manakala unit atau blok yang berhampiran dengan pondok pengawal pula akan memberi rasa selamat jika ada apa-apa perkara yang tidak diingini berlaku.

7. Kolam Renang

Jika apartmen atau condominium yang ingin dibeli itu mempunyai kolam renang, elakkan daripada memilih unit yang menghadap kolam renang. Malah jika terdapat ruang untuk BBQ atau dewan orang ramai, sudah pasti suasana hujung minggu lebih hingar daripada hari biasa.

Ini bagi anda yang sukakan privasi. Tetapi, jika ingin jadikan unit anda itu sebagai homestay, ia memang pelaburan yang berbaloi walaupun harganya lebih mahal.

8. Pilihan Unit Fully Furnished

Sesetengah pemaju menyediakan pilihan pakej fully furnished atau kosong untuk kediaman tersebut. Jangan buat keputusan berdasarkan apa yang dilihat di show unit sahaja. Takut ia berbeza dengan apa yang kita harapkan.

Selain daripada itu, boleh juga perbandingan harga. Adakah harganya lebih berpatutan sekiranya kita sendiri yang menyediakan perabot?

Setiap Tingkat Harga Berbeza

Dan seperti biasa, setiap jenis unit, aras, kemudahan serta layout pastinya mempunyai harga yang berbeza. Jadi buatlah pemilihan yang bijak mengikut bajet dan keselesaan kita.

Sumber Rujukan: The Vocket

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!