7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Township yang juga bermaksud perbandaran dalam Bahasa Malaysia merupakan satu proses mengubah kawasan luar bandar yang tidak berpenghuni atau kurang berpenghuni menjadi sebuah bandar.

Perbandaran juga berlaku gara-gara penempatan sebuah bandar menjadi bandar yang lebih besar dan kompleks dengan kepadatan penduduk yang lebih tinggi.

Untuk sebuah bandar melalui proses perbandaran pada skala makro, pertambahan jumlah penduduk di kawasan bandar tersebut mestilah melebihi 10,000 orang.

Selain itu, wujud perluasan saiz bandar merangkumi ruang perniagaan, psuat perniagaan atau bangunan, penempatan, sistem pengangkutan dan fungsi bandar.

Proses perbandaran berlaku dengan pesat di seluruh negeri di Malaysia pasca merdeka dengan penglibatan Kerajaan dan pemaju swasta dalam memenuhi permintaan bangunan, pengangkutan, penempatan dan fungsi – fungsi lain sebuah kawasan.

Contoh projek perbandaran mega di Malaysia pasca merdeka adalah Lembah Klang, Georgetown- Seberang Prai dan Johor Bahru-Pasir Gudang.

Di luar bandar pula, Kerajaan menerusi FELDA telah melakukan langkah proaktif dengan melakukan perbandaran pada skala besar di kawasan luar bandar.

Hari ini, konsep sebuah perbandaran yang baik bukanlah sekadar mempunyai hospital, bank, pusat perniagaan dan jaringan pengangkutan semata-mata.

Gaya hidup, pusat beli belah, perpustakaan dan perbandaran berorientasikan transit merupakan konsep baharu yang di ketengahkan pemaju hartanah hari ini.

Ada orang kata projek township jenis landed telah berkurangan di Selangor dan Kuala Lumpur dan digantikan dengan projek high rise.

Data kami menunjukkan sebaliknya. Buat pengetahuan anda, terdapat 11 township pilihan ramai di Selangor dan Kuala Lumpur.

Jom kita lihat senarai tersebut!

1. Desa ParkCity

Kredit Gambar: Desa Parkcity

Dibangunkan pada tahun 1999 dengan keluasan 473 ekar daripada lombong kuari yang tandus. Township ini mempunyai hartanah jeis teres, townhouse, kondominium dan apartmen.

Desa ParkCity merupakan contoh sebuah township yang inovatif dengan komuniti yang mesra, selamat dan sihat.

Hari ini, harga median untuk rumah di Desa ParkCity adalah RM1.5 juta.

2. Eco Majestic

Dibangunkan sepenuhnya oleh EcoWorld dengan keluasan 1,089 ekar dan terletak di Semenyih, Selangor.

Konsep yang diketengahkan oleh EcoWorld adalah kawasan mesra hijau dengan taman dan tasik rekreasi dengan sistem keselamatan maksimum yang dikawal oleh polis.

Faktor utama township ini menjadi pilihan ramai kerana wujud akses lebuhraya yang baik yaqni Kajang SILK, LEKAS dan PLUS.

Median harga hartanah di Eco Majestic adalah RM650,000 sehingga RM1,200,000.

3. Setia Eco Glades

Kredit Gambar: Propcafe

Tanah lombong di Cyberjaya ini telah menjadi salah satu township mewah paling ikonik di Selangor hasil pembangunan SP Setia Berhad.

Dibangunkan pada tahun 2012 dengan keluasan tanah 268 ekar, konsep township yang diketengahkan SP Setia dalam projek ini adalah sebuah ekosistem yang mengandungi flora dan fauna dalam persekitaran yang selamat.

Harga median untuk rumah teres dan Semi D di Setia Eco Glades adalah RM1.1 juta.

4. Kota Kemuning

Dibangunkan oleh Hicom – Gamuda Development Sdn Bhd menerusi jalinan kerjasama di antara DRB-HICOM dan Gamuda Berhad pada tahun 1994 di atas tanah dengan keluasan 1,854 ekar.

Kota Kemuning yang terletak di Klang, Selangor ini merupakan sebuah projek township bercampur merangkumi resort, kediaman, taman rekreasi, kedai, kilang dan lot komersial.

Konsep yang dibawa dalam pembangunan township ini adalah sebuah township pusat yang mempunyai segala keperluan.

Hari ini, harga median bagi kediaman di Kota Kemuning adalah serendah RM605,000.

5. Setia Eco Park

Kredit Gambar: EdgeProp

Terletak di Shah Alam, Setia Eco Park dibangunkan oleh SP Setia Berhad merupakan sebuah township dengan konsep taman hutan dengan tasik yang dibangunkan pada tahun 2004.

Setia Eco Park mempunyai taman hutan dengan keluasan 56 ekar, tasik dan laluan air dengan keluasan 94 ekar dan semua kabel telefon dan elektrik berada di bawah tanah.

Komuniti di sini juga menikmati clubhouse, pusat perniagaan dan restoran selain sekolah persendirian. Komuniti di sini juga tidak perlu keluar dari Setia Eco Park kerana terdapat pasaraya, akademi badminton dan taman permainan dengan laluan basikal.

Banglo di Setia Eco Park pada tahun 2004 dijual pada harga RM659,000. Hari ini, median harga rumah di Setia Eco Park adalah RM2 juta.

6. Tropicana Aman

Tropicana Alam yang dahulunya dikenali sebagai ‘Canal City’ dibangunkan oleh Tropicana Corp Berhad salah satu pemaju hartanah tersohor di Malaysia pada tahun 2015 dengan keluasan 863 ekar.

Konsep yang di ketengahkan dalam township ini adalah komuniti mesra basikal dan pejalan kaki di mana wujud ruang pejalan kaki dan basikal sepanjang tasik di kejiranan ini.

Terdapat clubhouse dan kemudahan awam dan institusi pengajian tinggi dengan kapasiti 1,800 pelajar di Tropicana Alam untuk komuniti di sini.

Harga median rumah teres dua tingkat dan tiga tingkat di Tropicana Alam setakat tahun 2019 adalah RM805,000.

7. City Of Elmina

Kredit Gambar: Sime Darby Property

Dibangunkan oleh Sime Darby Property dan dibina khusus untuk kehidupan berkeluarga yang aktif dan sihat.

Dengan keluasan 5,000 ekar dan terletak di Denai Alam berdekatan Setia Alam, Bukit Jelutong, Bandar Saujana Putra dan Subang Bestari.

City of Elmina mempunyai 2 pusat beli belah, pasaraya, bank, hospital dan pusat perniagaan.

Township ini bersambung dengan hutan simpan Selangor dan merupakan sebahagian dari projek Selangor Vision City (VSC).

Konsep yang di ketengahkan Sime Darby Property untuk township ini adalah gaya hidup aktif dan seimbang dengan kemudahan trek basikal dan joging untuk komuniti di sini.

Buat pengetahuan anda, harga median rumah teres di sini adalah RM790,000 setakat tahun 2019.

Disebabkan bekalan hartanah kediaman jenis landed seperti teres dan Semi D tidak banyak di Selangor dan Kuala Lumpur, harga rumah di semua tonwship di atas naik mendadak hanya dalam tempoh beberapa tahun sahaja.

Kebanyakan yang membeli adalah pembeli yang membuat keputusan untuk menjadikan rumah tersebut sebagai rumah persaraan ataupun sebagai pelaburan jangka panjang.

Semoga pemaju hartanah di Malaysia mengambil langkah reaktif dengan membina lebih banyak projek township seperti di atas pada harga yang lebih mampu milik.

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan June 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Di sahkan selepas beberapa minggu dari ramalan ini oleh Worldbank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bullrun akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa yang Tuan Faizul Ridzuan rasa bakal berlaku pada tahun 2021?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Bagaimana Yang Sesuai Untuk Beli Lelong?

Semenjak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuat kuasakan pada Mac 2020 yang lalu, banyak rumah yang dilelong seluruh Malaysia.

Sungguhpun Bank Negara Malaysia membenarkan semua peminjam memohon moratorium dari institusi perbankan, masih tetap ada rumah yang dilelong.

Alasannya hanya satu. Peminjam gagal membuat bayaran ansuran pinjaman hartanah tersebut.

Keadaan pasaran hartanah sepanjang tahun 2020 juga sebenarnya lebih lesu berbanding tahun 2019.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Tahun 2019 menyaksikan banyak hartanah dari pasaran undercon dijual sehingga mencatatkan jualan 28,000 unit kediaman dengan nilai anggaran RM21 bilion.

Tetapi, buat anda yang tidak berminat membeli hartanah jenis undercon dan lebih sukakan hartanah di kawasan matang pasti pernah terfikir untuk meneroka pasaran hartanah lelong bukan?

Kelebihan memiliki hartanah lelong yang ramai orang tak tahu adalah anda boleh memiliki unit hartanah tersebut pada harga jauh lebih murah berbanding harga Sales & Purchase Agreement (S&P).

Baca : 5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Kita ambil contoh projek high rise D’ Sara Sentral, sebuah projek Transit Oriented Development (TOD) dengan nilai RM600,000 dilelong pada harga RM360,000 pada Januari 2021 yang lalu.

Untuk projek rumah landed, kita boleh ambil contoh sebuah projek di Semenyih yang dijual pada harga RM800,000 pada tahun 2018.

Hari ini, projek tersebut banyak yang dilelong pada harga bermula RM650,000.

Apa kriteria untuk memiliki rumah dari pasaran lelong selain daripada kuasa modal?

Adakah dengan membuat semakan di portal lelong tentang pengalaman pembeli lain?

Sebelum anda buat semakan secara online, anda kena tahu dahulu rumah bagaimana yang sesuai untuk beli lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Jom kita tengok rumah bagaimana yang sesuai untuk dibeli secara lelong?

1. Lokasi

Dalam pasaran lelong, tak semestinya rumah yang terletak jauh daripada fasiliti dan kemudahan seperti MRT dan pusat beli belah bukan rumah yang bagus.

Stigma yang mengatakan rumah yang terletak jauh dari fasiliti dan kemudahan kurang tepat untuk rumah lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Hal ini kerana, harga akhir rumah lelong yang terletak betul-betul berdekatan dengan fasiliti dan kemudahan biasanya mahal.

Susah untuk anda dapat reserve price atau jadi single bidder kerana jerung-jerung hartanah sudah tentu akan masuk dan menganggu fokus anda memiliki hartanah tersebut.

Jika fokus utama anda adalah pelaburan jangka panjang dengan harga sekurang-kurangnya 40% di bawah harga pasaran, sebenarnya ada baiknya jika anda sasarkan kawasan pinggir bandar.

2. Jangan Tunggu Harga Turun

Ada orang, dia hanya akan membida hartanah tersebut bila harganya sudah turun sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Saat ini, ramai pelabur hartanah sudah tertarik dan akan ikut serta membida rumah tersebut. Paling parah bila hartanah tersebut dibida hingga capai harga pasaran semasa. Rugi.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Sebaiknya, anda bida hartanah tersebut seawal lelongan pada harga 20% – 30% di bawah pasaran kerana anda berpotensi jadi single bidder dan jika ada persaingan pun, pasti tidak sesukar harga 50% ke atas di bawah pasaran.

3. Buat Semakan

Ramai orang yang ingin beli rumah lelong gagal membuat semakan dengan tepat akan unit tersebut. Rata-rata hanya bersandarkan satu atau dua sumber sahaja.

Apa yang anda perlu lakukan adalah membuat semakan secara penuh dari:

  •  Penilai hartanah – Harga semasa hartanah
  •  Portal hartanah lelong – Info terkini unit hartanah
  •  Brickz.my – Harga berdasarkan transaksi

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Dalam pasaran rumah lelong, harga adalah faktor yang penting kerana anda perlu mengetahui anggaran sebenar rumah tersebut kerana ianya melibatkan kos dan modal yang tidak sedikit.

Selain daripada itu, kalau boleh anda buat semakan akan pemilik dan penghuni sedia ada hartanah supaya anda dapat menjangkakan apa yang ada dalam unit hartanah itu.

Untung nasib, rumah siap dengan renovasi dan aircond di setiap bilik, tiada nasib rumah tersebut kotor dan bersepah dikerjakan penyewa dari neraka.

Untuk pasaran lelong, rumah yang sesuai untuk beli lelong sebenarnya adalah apabila anda berjaya membeli rumah tersebut lebih rendah daripada harga pasaran.

Baca : 6 Perkara Wajib Tahu Sebelum Membeli Rumah Lelong

Semakin tinggi % di bawah harga pasaran, semakin untunglah anda. Tak kisahlah rumah itu terletak di sebelah KLCC atau di sebelah balai raya Sungai Koyan sekalipun.

Lelong memerlukan anda membuat semakan harga dan kuasa modal yang besar. Pilihan lelong semakin banyak untuk tahun 2021, lihat dan nilai terlebih dahulu dan jangan tersilap.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!