7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Township yang juga bermaksud perbandaran dalam Bahasa Malaysia merupakan satu proses mengubah kawasan luar bandar yang tidak berpenghuni atau kurang berpenghuni menjadi sebuah bandar.

Perbandaran juga berlaku gara-gara penempatan sebuah bandar menjadi bandar yang lebih besar dan kompleks dengan kepadatan penduduk yang lebih tinggi.

Untuk sebuah bandar melalui proses perbandaran pada skala makro, pertambahan jumlah penduduk di kawasan bandar tersebut mestilah melebihi 10,000 orang.

Selain itu, wujud perluasan saiz bandar merangkumi ruang perniagaan, psuat perniagaan atau bangunan, penempatan, sistem pengangkutan dan fungsi bandar.

Proses perbandaran berlaku dengan pesat di seluruh negeri di Malaysia pasca merdeka dengan penglibatan Kerajaan dan pemaju swasta dalam memenuhi permintaan bangunan, pengangkutan, penempatan dan fungsi – fungsi lain sebuah kawasan.

Contoh projek perbandaran mega di Malaysia pasca merdeka adalah Lembah Klang, Georgetown- Seberang Prai dan Johor Bahru-Pasir Gudang.

Di luar bandar pula, Kerajaan menerusi FELDA telah melakukan langkah proaktif dengan melakukan perbandaran pada skala besar di kawasan luar bandar.

Hari ini, konsep sebuah perbandaran yang baik bukanlah sekadar mempunyai hospital, bank, pusat perniagaan dan jaringan pengangkutan semata-mata.

Gaya hidup, pusat beli belah, perpustakaan dan perbandaran berorientasikan transit merupakan konsep baharu yang di ketengahkan pemaju hartanah hari ini.

Ada orang kata projek township jenis landed telah berkurangan di Selangor dan Kuala Lumpur dan digantikan dengan projek high rise.

Data kami menunjukkan sebaliknya. Buat pengetahuan anda, terdapat 11 township pilihan ramai di Selangor dan Kuala Lumpur.

Jom kita lihat senarai tersebut!

1. Desa ParkCity

Kredit Gambar: Desa Parkcity

Dibangunkan pada tahun 1999 dengan keluasan 473 ekar daripada lombong kuari yang tandus. Township ini mempunyai hartanah jeis teres, townhouse, kondominium dan apartmen.

Desa ParkCity merupakan contoh sebuah township yang inovatif dengan komuniti yang mesra, selamat dan sihat.

Hari ini, harga median untuk rumah di Desa ParkCity adalah RM1.5 juta.

2. Eco Majestic

Dibangunkan sepenuhnya oleh EcoWorld dengan keluasan 1,089 ekar dan terletak di Semenyih, Selangor.

Konsep yang diketengahkan oleh EcoWorld adalah kawasan mesra hijau dengan taman dan tasik rekreasi dengan sistem keselamatan maksimum yang dikawal oleh polis.

Faktor utama township ini menjadi pilihan ramai kerana wujud akses lebuhraya yang baik yaqni Kajang SILK, LEKAS dan PLUS.

Median harga hartanah di Eco Majestic adalah RM650,000 sehingga RM1,200,000.

3. Setia Eco Glades

Kredit Gambar: Propcafe

Tanah lombong di Cyberjaya ini telah menjadi salah satu township mewah paling ikonik di Selangor hasil pembangunan SP Setia Berhad.

Dibangunkan pada tahun 2012 dengan keluasan tanah 268 ekar, konsep township yang diketengahkan SP Setia dalam projek ini adalah sebuah ekosistem yang mengandungi flora dan fauna dalam persekitaran yang selamat.

Harga median untuk rumah teres dan Semi D di Setia Eco Glades adalah RM1.1 juta.

4. Kota Kemuning

Dibangunkan oleh Hicom – Gamuda Development Sdn Bhd menerusi jalinan kerjasama di antara DRB-HICOM dan Gamuda Berhad pada tahun 1994 di atas tanah dengan keluasan 1,854 ekar.

Kota Kemuning yang terletak di Klang, Selangor ini merupakan sebuah projek township bercampur merangkumi resort, kediaman, taman rekreasi, kedai, kilang dan lot komersial.

Konsep yang dibawa dalam pembangunan township ini adalah sebuah township pusat yang mempunyai segala keperluan.

Hari ini, harga median bagi kediaman di Kota Kemuning adalah serendah RM605,000.

5. Setia Eco Park

Kredit Gambar: EdgeProp

Terletak di Shah Alam, Setia Eco Park dibangunkan oleh SP Setia Berhad merupakan sebuah township dengan konsep taman hutan dengan tasik yang dibangunkan pada tahun 2004.

Setia Eco Park mempunyai taman hutan dengan keluasan 56 ekar, tasik dan laluan air dengan keluasan 94 ekar dan semua kabel telefon dan elektrik berada di bawah tanah.

Komuniti di sini juga menikmati clubhouse, pusat perniagaan dan restoran selain sekolah persendirian. Komuniti di sini juga tidak perlu keluar dari Setia Eco Park kerana terdapat pasaraya, akademi badminton dan taman permainan dengan laluan basikal.

Banglo di Setia Eco Park pada tahun 2004 dijual pada harga RM659,000. Hari ini, median harga rumah di Setia Eco Park adalah RM2 juta.

6. Tropicana Aman

Tropicana Alam yang dahulunya dikenali sebagai ‘Canal City’ dibangunkan oleh Tropicana Corp Berhad salah satu pemaju hartanah tersohor di Malaysia pada tahun 2015 dengan keluasan 863 ekar.

Konsep yang di ketengahkan dalam township ini adalah komuniti mesra basikal dan pejalan kaki di mana wujud ruang pejalan kaki dan basikal sepanjang tasik di kejiranan ini.

Terdapat clubhouse dan kemudahan awam dan institusi pengajian tinggi dengan kapasiti 1,800 pelajar di Tropicana Alam untuk komuniti di sini.

Harga median rumah teres dua tingkat dan tiga tingkat di Tropicana Alam setakat tahun 2019 adalah RM805,000.

7. City Of Elmina

Kredit Gambar: Sime Darby Property

Dibangunkan oleh Sime Darby Property dan dibina khusus untuk kehidupan berkeluarga yang aktif dan sihat.

Dengan keluasan 5,000 ekar dan terletak di Denai Alam berdekatan Setia Alam, Bukit Jelutong, Bandar Saujana Putra dan Subang Bestari.

City of Elmina mempunyai 2 pusat beli belah, pasaraya, bank, hospital dan pusat perniagaan.

Township ini bersambung dengan hutan simpan Selangor dan merupakan sebahagian dari projek Selangor Vision City (VSC).

Konsep yang di ketengahkan Sime Darby Property untuk township ini adalah gaya hidup aktif dan seimbang dengan kemudahan trek basikal dan joging untuk komuniti di sini.

Buat pengetahuan anda, harga median rumah teres di sini adalah RM790,000 setakat tahun 2019.

Disebabkan bekalan hartanah kediaman jenis landed seperti teres dan Semi D tidak banyak di Selangor dan Kuala Lumpur, harga rumah di semua tonwship di atas naik mendadak hanya dalam tempoh beberapa tahun sahaja.

Kebanyakan yang membeli adalah pembeli yang membuat keputusan untuk menjadikan rumah tersebut sebagai rumah persaraan ataupun sebagai pelaburan jangka panjang.

Semoga pemaju hartanah di Malaysia mengambil langkah reaktif dengan membina lebih banyak projek township seperti di atas pada harga yang lebih mampu milik.

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan June 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Di sahkan selepas beberapa minggu dari ramalan ini oleh Worldbank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bullrun akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa yang Tuan Faizul Ridzuan rasa bakal berlaku pada tahun 2021?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

  • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
  • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur