Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu.

Tapi tahukan anda, istilah Lot Bumi ini hanya terpakai semasa pembelian rumah di antara pembeli dengan Pemaju sahaja.

Selepas pembeli itu tadi menjual kepada orang lain dalam pasaran subsale, istilah Lot Bumi ini tidak terpakai lagi.

Apa Itu Lot Bumi?

Lot Bumi merupakan satu langkah atau polisi yang disediakan oleh Kerajaan Negeri untuk menggalakkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Apabila Pemaju melancarkan projek baru, kerajaan negeri akan menetapkan kuota Bumiputera yang perlu ada dalam projek tersebut.

Contohnya bagi negeri Johor , 40% daripada jumlah keseluruhan sesuatu projek hendaklah memiliki status Lot Bumi.

Sementara itu di Negeri Sembilan, Menteri Besar DS Muhamad Hasan telah menaikkan kuota daripada 30% mejadi kepada 50%. Boleh baca di sini.

Kadar diskaun bagi Lot Bumi adalah berbeza mengikut negeri. Di Lembah Klang, diskaun bagi Lot Bumi biasanya adalah 7% bagi hartanah di Selangor dan 5% bagi hartanah di Kuala Lumpur. Negeri tertinggi yang menawarkan diskaun ialah Johor iaitu sebanyak 15%.

Saya Bumiputera, Tapi Boleh Ke Nak Beli Bukan Lot Bumi?

Boleh, apa salahnya. Tapi rugi la. Sebab diskaun ini hanya dinikmati bagi pasaran primer sahaja. Atau bahasa mudah yang lain, hanya akan didapati daripada pihak Pemaju.

Untuk subsale, kita tak tengok lagi Lot Bumi atau tidak. Biasa kita akan tengok Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan).

Sebaliknya elok juga kita lihat sama ada Tanpa Sekatan atau Dengan Sekatan.

 

Secara asasnya, sekatan ini bermaksud perlu dapatkan kebenaran (consent) daripada pihak kerajaan negeri untuk mengizinkan proses jual beli berlaku. Jika kebenaran tidak dibenarkan, maka proses jual beli tidak dapat diteruskan.

Cumanya diakui, jika ianya hartanah berstatus Freehold, secara kebiasaanya tidak ada sekatan. Tetapi ada juga tempat-tempat seperti di Putrajaya, Cyberjaya dan Sendayan di mana hartanah mempunyai status Freehold, tetapi ada sekatan selama beberapa tahun.

Manakala bagi hartanah dengan status Leasehold, boleh jadi ada sekatan. Secara asasnya, ia memerlukan kebenaran daripada kerajaan negeri terlebih dahulu. Tapi ada juga beberapa projek yang yang berstatus Leasehold tetapi tidak ada sekatan, contohnya seperti di Saujana KLIA

Oleh itu , ada baiknya beli terus Lot Bumi daripada membeli Bukan Lot Bumi.

Apa Pula Rezab Melayu?

Kita mesti pernah dengar kan, kalau Lot Bumi nak jual hanya pada Bumi saja kan?

Kurang tepat tu, yang betul ialah kalau beli hartanah dengan status Rezab Melayu.

Rezab Melayu adalah dimana status projek tersebut didirikan di atas tanah Rezab Melayu dan hanya boleh dibeli dan dijual kepada orang Melayu sahaja.

Jangan kata sahabat kita berbangsa Cina dan India, malah sahabat kita dari Bumiputera Sabah Sarawak juga tidak boleh membeli unit tersebut. Rezab Melayu turut dikenali sebagai Geran Merah sebab gerannya yang berwarna merah.

Di Negeri Selangor, pembeli di sesetengah projek seperti di Salak Tinggi dan Labu Lanjut perlu hadir ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) bagi proses temuduga untuk mengesahkan pembeli adalah Melayu.

Lot Bumi vs Rezab Melayu

Sekarang dah tahu kan perbezaan di antara Lot Bumi dan Rezab Melayu? Cepat-cepatlah rebut peluang untuk mendapatkan Lot Bumi, selagi stok masih ada.

Ditulis oleh Zairul Izzain, beliau pernah berkhidmat sebagai peguam di sektor kerajaan dan swasta. Kini melepaskan dunia kepeguaman dan melibatkan diri secara sepenuh masa sebagai seorang ejen takaful.

Beliau berazam untuk mengubah mindset masyarakat bahawa Takafulism bukan sekadar medical card saja malah mencakupi aspek dunia dan akhirat.

Layari www.zairulizzain.com untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/