Ada Beza Ke Lot Bumi Dan Rezab Melayu?

Ramai orang tersalah sangka antara Lot Bumi dan Rezab Melayu.

Tapi tahukan anda, istilah Lot Bumi ini hanya terpakai semasa pembelian rumah di antara pembeli dengan Pemaju sahaja.

Selepas pembeli itu tadi menjual kepada orang lain dalam pasaran subsale, istilah Lot Bumi ini tidak terpakai lagi.

Apa Itu Lot Bumi?

Lot Bumi merupakan satu langkah atau polisi yang disediakan oleh Kerajaan Negeri untuk menggalakkan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Apabila Pemaju melancarkan projek baru, kerajaan negeri akan menetapkan kuota Bumiputera yang perlu ada dalam projek tersebut.

Contohnya bagi negeri Johor , 40% daripada jumlah keseluruhan sesuatu projek hendaklah memiliki status Lot Bumi.

Sementara itu di Negeri Sembilan, Menteri Besar DS Muhamad Hasan telah menaikkan kuota daripada 30% mejadi kepada 50%. Boleh baca di sini.

Kadar diskaun bagi Lot Bumi adalah berbeza mengikut negeri. Di Lembah Klang, diskaun bagi Lot Bumi biasanya adalah 7% bagi hartanah di Selangor dan 5% bagi hartanah di Kuala Lumpur. Negeri tertinggi yang menawarkan diskaun ialah Johor iaitu sebanyak 15%.

Saya Bumiputera, Tapi Boleh Ke Nak Beli Bukan Lot Bumi?

Boleh, apa salahnya. Tapi rugi la. Sebab diskaun ini hanya dinikmati bagi pasaran primer sahaja. Atau bahasa mudah yang lain, hanya akan didapati daripada pihak Pemaju.

Untuk subsale, kita tak tengok lagi Lot Bumi atau tidak. Biasa kita akan tengok Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan).

Sebaliknya elok juga kita lihat sama ada Tanpa Sekatan atau Dengan Sekatan.

 

Secara asasnya, sekatan ini bermaksud perlu dapatkan kebenaran (consent) daripada pihak kerajaan negeri untuk mengizinkan proses jual beli berlaku. Jika kebenaran tidak dibenarkan, maka proses jual beli tidak dapat diteruskan.

Cumanya diakui, jika ianya hartanah berstatus Freehold, secara kebiasaanya tidak ada sekatan. Tetapi ada juga tempat-tempat seperti di Putrajaya, Cyberjaya dan Sendayan di mana hartanah mempunyai status Freehold, tetapi ada sekatan selama beberapa tahun.

Manakala bagi hartanah dengan status Leasehold, boleh jadi ada sekatan. Secara asasnya, ia memerlukan kebenaran daripada kerajaan negeri terlebih dahulu. Tapi ada juga beberapa projek yang yang berstatus Leasehold tetapi tidak ada sekatan, contohnya seperti di Saujana KLIA

Oleh itu , ada baiknya beli terus Lot Bumi daripada membeli Bukan Lot Bumi.

Apa Pula Rezab Melayu?

Kita mesti pernah dengar kan, kalau Lot Bumi nak jual hanya pada Bumi saja kan?

Kurang tepat tu, yang betul ialah kalau beli hartanah dengan status Rezab Melayu.

Rezab Melayu adalah dimana status projek tersebut didirikan di atas tanah Rezab Melayu dan hanya boleh dibeli dan dijual kepada orang Melayu sahaja.

Jangan kata sahabat kita berbangsa Cina dan India, malah sahabat kita dari Bumiputera Sabah Sarawak juga tidak boleh membeli unit tersebut. Rezab Melayu turut dikenali sebagai Geran Merah sebab gerannya yang berwarna merah.

Di Negeri Selangor, pembeli di sesetengah projek seperti di Salak Tinggi dan Labu Lanjut perlu hadir ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) bagi proses temuduga untuk mengesahkan pembeli adalah Melayu.

Lot Bumi vs Rezab Melayu

Sekarang dah tahu kan perbezaan di antara Lot Bumi dan Rezab Melayu? Cepat-cepatlah rebut peluang untuk mendapatkan Lot Bumi, selagi stok masih ada.

Ditulis oleh Zairul Izzain, beliau pernah berkhidmat sebagai peguam di sektor kerajaan dan swasta. Kini melepaskan dunia kepeguaman dan melibatkan diri secara sepenuh masa sebagai seorang ejen takaful.

Beliau berazam untuk mengubah mindset masyarakat bahawa Takafulism bukan sekadar medical card saja malah mencakupi aspek dunia dan akhirat.

Layari www.zairulizzain.com untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bijak?

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif, ramai pembeli semakin cenderung untuk membeli rumah secara tunai. 

Perasankah anda, trend ini semakin meningkat semenjak tahun 2022? Adakah beli rumah secara tunai itu satu tindakan yang bagus?

Biasanya, segelintir pembeli rumah akan memohon pembiayaan jangka masa pendek bagi membeli rumah secara tunai.

Bagi sesetengah masyarakat kita, ada yang beranggapan bahawa menggunakan kesemua wang tunai untuk membeli rumah memerlukan kita merancang pelan kewangan dengan lebih mantap. Ia adalah kerana pembelian rumah melibatkan sejumlah wang yang sangat besar. 

Bagi anda yang tertanya-tanya sama ada membeli rumah secara tunai adalah satu tindakan yang bagus atau tidak, sila baca artikel ini sampai habis.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bagus?

Bagi menjawab persoalan tersebut, sebenarnya membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kelemahannya tersendiri.

Kelebihan Membeli Rumah Secara Tunai

  • Dapat Rumah Cepat
  • Sebagai pembeli rumah secara tunai, anda mungkin akan mendapat layanan yang istimewa daripada pihak penjual rumah berbanding dengan pembeli rumah secara pembiayaan. Ini adalah kerana proses untuk pembeli rumah mendapat kelulusan pembiayaan perumahan adalah tidak begitu cepat dan pantas. Ia adalah satu proses yang memakan masa. Lain dengan pembelian rumah secara tunai, di mana proses jual beli tersebut lebih mudah.

    Contohnya, jika tiada sebarang isu pembelian secara tunai mungkin akan memakan masa anggaran selama 4 bulan. Ini anggaran jika pembelian secara tunai bagi leasehold.

    • Boleh Runding Harga

    Selain itu, anda juga akan memperolehi kelebihan untuk berunding dalam hal yang berkaitan dengan harga pembelian rumah tersebut. Harga rumah juga boleh menjadi lebih rendah tanpa kos tambahan seperti yuran guaman dan kos lain dalam pembiayaan seperti kebiasaan.

    Cuma masih ada beberapa kos lain untuk Perjanjian Jual Beli (SPA) apabila anda beli secara tunai.

    • Bebas Hutang

    Yang paling bagus adalah anda juga akan memiliki rumah anda secara langsung dan bebas daripada hutang. Terus dapat miliki geran dan tiada sebarang pembiayaan perlu dibayar setiap bulan.

    • Pulangan Pelaburan

    Bagi anda yang ingin menceburi bidang pelaburan hartanah, membeli rumah secara tunai sememangnya diperlukan bagi menjana keuntungan yang lebih besar untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi yang mantap, beli rumah secara tunai akan memastikan pulangan yang berganda dalam pelaburan hartanah.

    Kelemahan Membeli Rumah Secara Tunai

    • Pengeluaran Terhad

    Membeli rumah secara tunai akan mengehadkan pengeluaran kewangan anda kelak. Selain itu, membeli rumah secara tunai akan memberikan masalah yang besar kepada anda sekiranya anda tidak mempunyai kewangan yang lain. Ia akan menjadikan anda tidak mempunyai simpanan kewangan yang kukuh sekiranya tidak merancang kewangan sebelum membeli rumah secara tunai.

    • Masalah Tidak Dijangka

    Selain itu, jika terdapat masalah yang tidak dijangka dan misalnya anda perlu menjual rumah tersebut, ia pasti akan mengambil masa yang lama. Untuk menjual rumah dengan pantas, mungkin harganya terpaksa diturunkan daripada harga asal malah akan mengakibatkan kerugian kepada anda.

    Jadi, boleh dikatakan terikat pada satu aset dengan kewangan yang tidak mantap akan menjadi kelemahan terbesar dalam membeli rumah secara tunai.

    • Tetap Ada Kos Tambahan

    Perlu diingatkan juga, membeli rumah secara tunai juga tidak akan lari daripada kos tambahan yang dikenakan. Anda juga masih perlu membayar cukai tanah, insurans pemilik rumah atau yuran persatuan pemilik rumah.

    Ini juga antara kelemahan membeli rumah secara tunai sekiranya anda tidak mempunyai baki wang yang mencukupi untuk membiayai perbelanjaan kos tambahan tersebut.

    Akhir Kata,

    Kesimpulannya, membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri serta memerlukan anda untuk membuat kajian yang lebih mendalam. Perlu dititik beratkan juga bahawa kewangan yang sangat kukuh dan stabil amat penting sebelum membuat keputusan dalam pembelian rumah secara tunai. 

    Namun, pembelian rumah secara tunai akan memberikan kesan yang buruk sekiranya anda tidak merancang strategi kewangan yang mantap sebelum membeli rumah secara tunai.

    Rujukan

    1. Bungalow.com
    2. PropertyGuru

    Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

    Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

    Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

    Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

    Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

    Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

    • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
    • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
    • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
    • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
    • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
    • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
    • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
    • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

    Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

    Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

    • Akaun Deposit atau Simpanan
    • Rekod pekerjaan
    • Status perkahwinan
    • Kesihatan
    • Rekod jenayah
    • Butiran gaji
    • Agama

    Contoh Laporan Kredit:

    Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

    Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

    • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
    • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
    • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
    • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
    • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
    • Usia akaun anda

    Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

    Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.