Belanjawan 2021: Ulasan Mengenai 9 Perkara Yang Berkaitan Dengan Industri Hartanah

Pada hari Jumaat 6 November 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Tengku Zafrul Aziz selaku Menteri Kewangan ke-18 Malaysia telah membentangkan Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021 merupakan agenda penting dalam memacu ekonomi, sosial, pendidikan dan dasar negara bermula 1 Januari 2021 ini.

Sungguhpun begitu, wujud pelbagai reaksi di kalangan rakyat Malaysia termasuk Jemaah Menteri sendiri akan Belanjawan 2021.

Di saat pelbagai kementerian lain menghadapi pemotongan dana dan ada juga yang tiada dana yang diperuntukkan, Kerajaan terus komited membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia dengan memperkenalkan pelbagai polisi, bantuan dan skim.

Ini jelas menunjukkan industri hartanah di Malaysia tidak di anak tirikan sama sekali dan Kerajaan sedar isu pemilikan hartanah adalah kompleks dan mustahil untuk diselesaikan dengan satu atau dua mekanisma sahaja.

Namun begitu, kita tidak akan membahaskan polemik dan kontroversi di sebalik Belanjawan 2021. Sebaliknya, ulasan ini adalah berkaitan dengan industri hartanah berdasarkan Belanjawan 2021.

1. Pengecualian Duti Setem

Kredit Imej : RTM

Kerajaan menggalakkan pemilikan rumah untuk hartanah bernilai RM500,000 ke atas dengan mengecualikan duti setem untuk surat perjanjian pinjaman sepenuhnya.

2. Perumahan Golongan Berpendapatan Rendah

Kredit Imej : RTM

Golongan berpendapatan rendah boleh menarik nafas lega apabila Kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi membina perumahan yang selesa dan berkualiti untuk golongan berpendatan rendah.

3. Rumah Mesra Rakyat

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM315 juta diperuntukkan Kerajaan untuk membina 3,000 rumah mesra rakyat menerusi Program Perumahan SPNB. Buat pengetahuan anda, Syarikat Perumahan Negara (SPNB) yang dimiliki Kementerian Kewangan merupakan pemaju hartanah tempatan yang ditubuhkan pada tahun 1997.

4. Perumahan Penjawat Awam

Kredit Imej : RTM

Penjawat awam sedia ada juga bakal menerima manfaat besar apabila RM310 juta diperuntukkan untuk membina lebih banyak unit kediamaan PPAM di seluruh negara.

Penjawat awam boleh memohon pinjaman melalui Lembaga Pembayaan Perumaan Sektor Awam (LPPSA).

Iklan

5. Skim Rent-To-Own (RTO)

Kredit Imej : RTM

Tambahan sebanyak RM1 bilion bagi membina 5,000 rumah PR1MA khusus untuk pembeli rumah pertama menerusi skim Rent-To-Own (RTO) di seluruh negara.

6. 7 Projek Baru

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM3.8 bilion akan dibelanjakan bagi pembangunan 7 projek baharu di seluruh negara iaitu :-

  •  Jambatan Klang Ketiga
  •  Central Spine Road
  •  Jambatan Sungai Marang
  •  Jalan Persekutuan
  •  Lingkaran Pulau Indah
  •  Lebuhraya Pan Borneo Sabah
  •  Jalan Pintasan Cameron Highlands

7. Koridor Wilayah Pembangunan Ekonomi

Kredit Imej : RTM

Bagi meningkatkan ekonomi sesebuah wilayah, Kerajaan bakal membelanjakan RM780 juta untuk pembangunan :-

  •  Bas Rapid Transit IDRA Johor
  •  Jambatan Palekbang ECER
  •  Zon Pembangunan Khas NCER
  •  Kawasan Perindustrian Samalaju
  •  Pelabuhan Kontena Sepangar Bay

8. Pembangunan Kwasa Damansara

Kredit Imej : RTM  

Sebanyak RM50 bilion telah diperuntukkan untuk membangunkan Kwasa Damansara yang dijangka mampu menghasilkan 100,000 peluang pekerjaan dan menggalakkan pembinaan unit kediaman sehingga 250,000 unit.

9. Program Pinjaman Pembangunan Ladang Hutan

RM500 juta diperuntukkan sebagai dana pusingan bagi pembangunan ladang hutan yang berkeluasan 4 hektar atas kapasiti pembangunan di seluruh negara.

Apa yang pasti Belanjawan 2021 bukanlah belanjawan yang terbaik pernah dibentangkan.

Tetapi, sekurang – kurangnya kita dapat melihat industri hartanah tidak dipinggirkan dari sudut membantu pemilikan hartanah di kalangan golongan B40 dan M40.

Selain itu, wujud bajet yang begitu besar untuk pembangunan kawasan baharu dan infrastruktur.

Ini merupakan berita gembira yang dinanti – nantikan khususnya projek pembangunan Kwasa Damansara dan Lebuhraya Pan Borneo Sabah.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Sebab Mengapa Rumah Teres Dua Tingkat di Dahlia 2, Serene Heights, Bangi Adalah Lokasi Terhangat Hartanah

Bila kita sebut pasal hartanah, semakin ramai orang menunjukkan minat untuk memilikinya. Lebih-lebih lagi apabila pihak Bank Negara Malaysia (BNM) telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman atau Overnight Policy Rate (OPR) pada bulan Mei yang lalu. Ini bagi menggalakkan lebih ramai orang membeli rumah dengan kadar instalment bulanan yang lebih murah.

Menurut statistik terkini, hanya 43% rakyat Malaysia yang memiliki rumah. Dan bila sebut pasal Bangi ni, siapa yang tak kenal kan?

Apa Itu Dahlia 2, Serene Heights?

Sebelum kita mulakan bicara, Serene Heights menawarkan tema “Simple Pleasures of Life”, yang merangkumi kira-kira 448 ekar tanah pegangan bebas. Dahlia 2 pula merupakan projek perumahan rumah teres dua tingkat di Serene Heights yang akan dibina di lot individu berukuran 24′ x 70′ dengan luas binaan daripada 2,165 hingga 2,480 kaki persegi.

Dengan bilangan 4+1 bilik, memang cukup luas untuk seisi keluarga. Siap ada ruang lebih untuk tetamu dari jauh lagi, tak perlu mereka sewa homestay apabila mereka turun ke Lembah Klang. Bukan itu saja, dengan adanya 4 bilik air; kini anda tak perlu lagi berebut-rebut untuk menggunakannya.

Bertemakan konsep Tropikal Moden Kontemporari dengan kawasan lapang yang luas, laman menghijau dan taman permainan untuk mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak terdahulu di kampung.

OK sekarang dah tahu serba sedikit pasal Serene Heights dan Dahlia 2 ni, inilah 7 sebab mengapa ianya merupakan lokasi terhangat buat masa sekarang.

1. Lokasi, Lokasi, Lokasi

Aspek lokasi adalah perkara utama yang harus dititikberatkan dalam pembelian mana-mana hartanah. Kalau tersilap pilih lokasi, memang boleh merana hidup kita nanti.

Dan lokasi bagi Dahlia 2, Serene Heights memang strategik iaitu di bandar Bangi. Pusat membeli-belah Bangi Gateway, Bangi Sentral, Giant Bangi, IOI City Mall, Ostia Bangi, Tesco Bandar Puteri Bangi dan Tesco Semenyih ada berdekatan. Kemudahan hospital seperti KPJ Kajang Specialist Hospital, Hospital Kajang, Hospital Serdang dan Hospital Puswari SMC Bangi pun dekat sangat.

Nak hantar anak ke sekolah swasta, di sini ada Greenview Islamic School Bangi, Rafflesia International & Private Schools, Tanarata dan Tenby International School. Universiti pula tak payah cakap lah, memang berhampiran dengan GMI (German Malaysian Institute), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Nottingham University, UKM, UNITEN dan UPM.

Memang mantap area Bangi ni, kawasan yang dah well-established.

2. Kemudahan Akses Yang Meluas

Lokasi pun dah cantik, kemudahan untuk keluar masuk Dahlia 2, Serene Heights pun banyak. Bagi mereka yang menggunakan kenderaan sendiri, kita ada Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya LEKAS dan Lebuhraya SILK. Masa perjalanan pastinya dipercepatkan dengan adanya jalan akses yang banyak.

Bagi mereka yang menggunakan pengangkutan awam pula, kita ada kemudahan komuter dengan adanya Stesen UKM dan perkhidmatan MRT yang terletak di Stesen Kajang. Memang mudah sangat nak ke mana-mana.

3. Dilengkapi Kemudahan Yang Mantap

Bila sebut pasal rumah moden, pasti kita impikan ia mempunyai pelbagai kemudahan yang boleh dimanfaatkan oleh orang ramai yang tinggal di situ.

Iklan

Dahlia 2, Serene Heights ini bakal dilengkapi dengan Taman Permainan Bertema seperti Hopscotch Valley, Gasing Land, Congkak Place dan Takraw Park. Juga terdapat Taman Rekreasi seperti Wellness Garden dan Leisure Garden.

Kemudahan lain seperti Dewan Serbaguna, Surau dan Tadika turut disediakan. Sesuai sangat untuk mereka yang berkeluarga atau bersama-sama dengan ibubapa yang sudah tua; semuanya ada untuk mereka.

4. Eksklusif Untuk Anda

Kalau nak tahu, hanya 74 buat rumah akan dibangunkan di Dahlia 2, Serene Heights ni. Tersangatlah eksklusif dengan kawasan yang tak sesak dan dipenuhi rimbunan kehijauan yang menenangkan. Bilangan unit yang terhad ini pastinya mewujudkan keadaan yang mesra sesama jiran tetangga. Jarang sekali nak jumpa projek yang berkepadatan rendah sekarang ni. Ternyata Dahlia 2 sangat sesuai bagi mereka yang mementingkan privasi.

5. Harga Rumah Yang Berbaloi

Dengan harga permulaan serendah RM621,278, memang berbaloi sangat dengan lokasi, rumah teres dua tingkat dan kemudahan yang ditawarkan oleh Dahlia 2, Serene Heights ni. Sekali lagi kita kena ingat, mana nak dapat ruma teres dua tingkat dengan harga serendah ini? Dengan keluasan tanah 24’ x 70’, keluasan binaan 2,165 – 2,480 kaki persegi, dilengkapi dengan 4+1 bilik, 4+1 bilik air, 2 lot tempat letak kereta, dan rekabentuk moden untuk memenuhi citarasa terkini orang ramai.

Oh ya, rumah Freehold pula tu. Mana nak dapat dengan harga ni kan? Kalau ada pun lokasinya pasti lebih jauh, dan bukannya di Bangi.

Lokasi terbaik dan kemudahan terbaik, tempat pula sangat eksklusif dengan tak ramai penduduk. Cukup sesuai untuk mereka yang inginkan privasi, dan juga mudah untuk mesra dengan jiran tetangga yang aman damai.

6. Promosi Dan Diskaun Menarik Menanti Anda

Dengan hanya Booking Fee sebanyak RM5,000, anda dah boleh miliki rumah teres dua tingkat di Dahlia 2, Serene Heights ni. Yuran guaman dan duti setem semuanya percuma.

7% diskaun untuk Bumiputera dan rebat sehingga 17% sempena Kempen HOC yang sedang berjalan. Tak cukup dengan itu, tawaran langganan TM Unifi percuma selama 2 tahun menanti anda.

7. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Terakhir sekali, siapa yang tak kenal dengan syarikat UEM Sunrise Berhad yang merupakan pemaju bagi projek ini? Ianya merupakan sebuah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dan salah sebuah daripada pemaju terbaik tanahair.

Orang kata nak tengok power tak power developer ni, tengok kepada projek-projek yang pernah mereka siapkan. Dan di antara projek-projek perumahan yang dibangunkan UEM Sunrise adalah:

  • Symphony Hills, Cyberjaya
  • Radia, Bukit Jelutong
  • Sefina Residences, Residensi22 Mont’ Kiara, Arcoris Mont’ Kiara, 28 Mont’ Kiara di Mont Kiara
  • Iskandar Puteri di Iskandar Malaysia, Johor
  • Singapura dan Australia pun ada

Rebut peluang untuk memiliki rumah di Dahlia 2, Serene Heights hari ini dengan harga permulaan serendah RM621,278. Layari https://uemsunrise.com/property/region/greater-kuala-lumpur/project/dahlia-2 untuk maklumat lanjut.

Siapa cepat dia dapat!

Iklan

4 Sebab Kenapa Langsaikan Hutang Rumah Lebih Awal Bukanlah Idea Yang Baik

Tatkala kita bercakap soal hutang rumah, ramai yang akan mula berpeluh, resah dan tidak senang duduk. Ini kerana kita terbeban dengan komitmen bulanan dan mencari jalan untuk menyelesaikan hutang tersebut seawal yang mungkin.

Dan setakat hari ini, penulis masih belum pernah berjumpa dengan peminjam yang ‘gembira’ berhutang dengan bank lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap setiap bulan.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

“Awal-awal saya beli rumah dua tingkat ini memang best, tapi lama-lama boleh buat tak tidur malam!” seloroh Amiruddin.

Kemelesetan ekonomi dan wabak pandemik COVID-19 yang melanda negara kita serentak juga menguji kewarasan dan tahap kecekalan mental kebanyakan pemilik rumah.

Jumlah rakyat Malaysia yang hilang punca rezeki yang dilaporkan Jabatan Perangkaan Negara setakat Mac 2020 yang lalu telah mencapai angka 610,500 orang!

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Mujurlah Kerajaan Perikatan Nasional menerusi Bank Negara Malaysia telah mengisytiharkan moratorium selama 6 bulan bermula April 2020 yang lalu sungguhpun berlaku pusingan u-turn dalam terma dan syarat pada Mei 2020 yang lalu.

Bercakap soal melangsaikan hutang rumah ini, terdapat banyak info dalam bentuk siniar (podcast), artikel, infografik dan video yang kita boleh cari di Google.

Akan tetapi, kemampuan seseorang peminjam itu dalam menyelesaikan hutang rumah berdasarkan kemampuan kewangan semasa juga harus diambil kira dan tidak boleh dipandang enteng.

Dan benarkah melangsaikan hutang rumah awal bukanlah idea yang baik? Jika tidak, kenapa dan siapa golongan yang harus elak daripada cuba melangsaikan hutang rumah awal?

Jom kita tengok sebab-sebab kenapa untuk sesetengah orang, langsaikan hutang rumah lebih awal adalah bukan idea yang baik.

1. Risiko Bayaran Penalti Dari Lock-In Period

Lock-In Period atau tempoh kunci gadai janji merupakan satu jangka masa yang telah ditetapkan oleh bank kepada peminjam akan kadar faedah tertentu.

Contohnya 24 bulan sehingga 5 tahun mengikut bank dari tarikh pembayaran ansuran bulanan pinjaman hartanah kita.

Baca : Nak Beli Rumah Dengan Pembiayaan Islam atau Pinjaman Konvensional? Jom Kita Review

Sekiranya kita menyelesaikan seluruh jumlah pinjaman sebelum tempoh Lock-In Period, kita akan dikenakan penalti 2% hingga 5% daripada pinjaman rumah tersebut.

Jika harga rumah RM300,000 dan kadar penalti Lock-In Period yang ditetapkan adalah 2%, maka kita wajib membayar RM6,000 kepada bank!

2. Kadar Kenaikan Harga Rumah Tak Memberangsangkan

Apabila ingin menyelesaikan hutang pinjaman hartanah dan berniat untuk menjualnya dalam masa terdekat, kita perlu tahu bahawa itu bukanlah idea yang bijak.

Ini kerana, berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, kadar kenaikan harga rumah secara keseluruhannya di Malaysia adalah pada paras yang tidak sihat.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ini belum lagi ditambah dengan kadar deflasi di Malaysia yang mencatatkan angka membimbangkan yaqni meningkat 2.9% pada April kepada 117.6 berbanding 121.1 pada bulan yang sama tahun sebelumnya, kadar perubahan terendah yang dicatatkan sejak 2010.

Berdasarkan pemerhatian penulis, industri hartanah bagi tempoh masa terdekat ini tidak akan mampu menikmati peningkatan harga rumah yang mendadak sungguh pun wujud stimulus ransangan industri hartanah dari Kerajaan seperti PENJANA.

Iklan

Untuk rekod, pertumbuhan Indeks Harga Harta Tanah Kediaman Malaysia dilaporkan pada angka -0.170% pada Disember 2019 berbanding 0.810% pada September 2019.

3. Kuasa Beli Kurang

Semenjak tahun 2018 lagi, kita sedia maklum bahawa jumlah lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berada pada angka 32,313 unit dengan nilai RM19.8 bilion.

Angka ini meningkat sebanyak 30.6% daripada tahun 2017 dengan jumlah hartanah tidak terjual pada angka 24,738 unit.

Punca masalah ini berlaku adalah kerana ‘mismatch’ dalam penawaran dan permintaan hartanah dari pemaju dan pembeli semenjak tahun 2015 lagi apabila pemaju gagal memahami bahawa apa yang pembeli mahukan adalah hartanah dengan kurungan harga RM250,000 ke bawah.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Senario dan atomsfera hartanah hari ini tetap sama di mana terlalu banyak penawaran dan kurang permintaan.

Rumah teres dua tingkat yang kita beli di Puncak Alam dengan harga RM330,000 pada Julai 2019 belum tentu mampu dapat dijual dengan harga RM330,000 pada Julai 2020.

4. Modal Hari Mendatang

Sekiranya kita mempunyai cash reserve yang banyak, adalah lebih wajar untuk kitia gunakan bagi kegunaan hari mendatang.

Baca : Ulasan Mengenai Kesan COVID-19 Kepada Ekonomi Malaysia

“Cash is king” dan ambil peluang dari moratorium ini dengan memperkemaskan simpanan dan tingkatkan pelaburan sebaik mungkin untuk menghadapi masalah ekonomi yang mungkin timbul kelak.

Terdapat ura-ura mengatakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan menurunkan lagi kadar Overnight Policy Rate (OPR) dalam masa terdekat dan inisiatif ini sudah tentu membolehkan kita sebagai pemilik hartanah menarik nafas lega dan mampu tidur nyenyak di malam hari.

Tepuk dada tanya diri, dengan situasi dan kondisi kewangan ktia pada hari ini, adakah melangsaikan hutang rumah awal merupakan satu idea yang baik?

Betul, melangsaikan hutang rumah sekaligus mengurangkan kadar faedah yang kita bayar secara bulanan kepada bank, tetapi itu hanya sesuai untuk pinjaman dengan kadar faedah yang tinggi seperti hutang kad kredit yang boleh mencecah sehingga 18%.

Secara umumnya, waktu ini bukanlah masa yang sesuai untuk kita jual rumah, sebaliknya waktu yang sesuai untuk kita beli rumah.

Sumber Rujukan :

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Anak Muda, Jangan Tunggu Harga Rumah Turun

Orang yang ada ilmu, bila-bila masa dia boleh beli rumah.

Perdebatan tentang waktu yang paling ideal untuk beli rumah telah lama berlaku dan kelihatannya tidak akan reda dalam masa terdekat. Dari kedai mamak hinggalah ke seminar hartanah berbayar, ianya kelihatan seperti tidak akan berkesudahan.

Baca : Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Dari pandangan seorang pelabur, waktu yang paling sesuai beli rumah sebenarnya adalah apabila harga rumah sedang turun atau murah.

Dan waktu yang sesuai untuk menjual semula rumah tersebut atas kapasiti pelaburan (flip) setentunya saat trend harga rumah sedang meningkat.

Satu Pihak Harga Rumah Turun, Satu Pihak Lagi Nak Harga Rumah Naik

Sebenarnya, tiada waktu yang tepat untuk beli rumah atau tidak beli rumah. Hartanah adalah satu keperluan asas semua manusia tidak mengira warna kulit dan latar belakang.

Sekiranya kita berkeras untuk menunggu sehingga harga rumah benar-benar jatuh, maka kita berkemungkinan bakal membeli hartanah lelong atau projek hartanah yang mempunyai kadar NPL yang tinggi.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Satu perkara yang kita perlu tahu adalah, harga rumah tidak akan jatuh tanpa sebab yang munasabah. Projek hartanah yang cemerlang biasanya akan habis terjual seawal soft launching.

Dan hartanah yang gagal biasanya akan menawarkan diskaun, cashback, rebat dan bermacam-macam taktik untuk melariskan hartanah tersebut agar pemaju hartanah tidak menanggung kerugian yang tinggi.

Trend Harga Rumah Turun Di Malaysia Adalah Mitos?

Untuk rekod, sepanjang 30 tahun bermula tahun 1988 hingga tahun 2018, wujud penurunan harga rumah di Malaysia.

Pada tahun 1998, purata harga rumah di Malaysia turun sebanyak -9.5% kerana Krisis Ekonomi Asia yang turut melanda Malaysia ketika itu.

Baca : Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Harga rumah jenis high-rise dan Semi-D juga mengalami penurunan masing-masing sebanyak 0.9% dan 1.4% pada tahun 2018 yang lalu.

Oleh yang demikian, penurunan harga rumah di Malaysia sebenarnya memang benar-benar pernah berlaku dan bukanlah mitos.

Baca : Harga Hartanah Di 24 Kawasan Ini Akan Melonjak Menjelang 2021

Tetapi, kenapa kita digalakkan untuk membeli rumah dan tunggu berbanding menunggu harga rumah untuk turun? Ini alasannya.

1. Lambakan Hartanah Di Bawah Harga Pasaran

Hari ini, wujud lambakan hartanah yang dijual di bawah harga pasaran (below market value). Maksud di bawah harga pasaran adalah pemilik hartanah atau pemaju hartanah ingin menjual hartanah tersebut lebih murah berbanding harga pasaran.

Contoh:-

Kondominium Evo Bangi dengan keluasan 750 kps ingin dijual pada harga RM280,000 sedangkan harga di pasaran adalah RM400,000.

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Iklan

Kondominium Evo Bangi : RM400,000 (harga pasaran)

Harga jualan : RM280,000.

Diskaun : 30% daripada harga pasaran.

Baca : Top 10 Portal Carian Hartanah di Malaysia Tahun 2019

Dan sekiranya kita menyemak kediaman high-rise di portal online hari ini, wujud lambakan hartanah high-rise yang dijual di bawah harga pasaran khususnya di kawasan yang mempunyai lambakan bekalan hartanah jenis high-rise.

2. Entry Cost Rendah

Entry cost bermaksud kos untuk kita membeli sesuatu hartanah. Di antara pasaran undercon, subsale dan lelong, entry cost untuk pasaran undercon adalah yang paling murah.

Untuk rumah undercon, kita diwajibkan untuk membayar booking fee pada kadar yang ditetapkan pemaju.

Sekiranya permohonan pinjaman ditolak oleh pihak bank, booking fee akan dipulangkan kurang lebih satu bulan dari tarikh penyata bank.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Biasanya kos booking fee adalah RM500, RM1,000, RM3,000 atau RM5,000 bergantung kepada pemaju hartanah.

Kos pembelian hartanah undercon yang belum siap adalah lebih murah berbanding yang telah siap. Cumanya, kita perlu membayar progressive payment sahaja.

Sila jangan terkejut sekiranya kita mampu membayar booking fee menggunakan sistem QR Pay dari aplikasi e-Wallet seperti Fave!

3. Akses Pinjaman Mudah

10 tahun dahulu, kita mungkin terpaksa pergi ke 2-3 bank untuk mengetahui kadar faedah dan juga menghantar permohonan pembiayaan hartanah anda.

Hari ini, terima kasih kepada teknologi, kita mampu melakukan perbandingan kadar faedah bank dan membuat permohonan secara online.

Dari akses pinjaman pula, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menurunkan kadar OPR kepada 2.75% pada Januari 2020 yang lalu selain menggalakkan akses pinjaman kepada pembeli rumah pertama.

Baca : Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Buktinya, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang dilaksanakan pada Januari 2019 yang lalu telah berjaya menjual 28,000 unit kediaman bernilai RM21 bilion setakat November 2019.

Apa yang lebih membanggakan adalah hartanah bernilai RM21 bilion yang berjaya dijual adalah jauh melepasi sasaran jualan yang ditetapkan iaitu RM3 bilion.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Lebih daripada 70% pembeli rumah dari Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah dari kalangan pembeli rumah pertama yang rata-ratanya adalah anak muda.

Natijahnya, jangan tunggu untuk harga rumah turun. Belilah rumah seawal yang mungkin dan tunggu untuk harga rumah naik. Ini kerana harga rumah tidak pernah tunggu sesiapa!

Iklan

Peer To Peer Lending / Property Crowdfunding, Bagus Atau Tidak?

Berikutan dengan pengumuman oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 4 November lalu berkenaan inisiatif FundMyHome, pasti ramai yang mempunyai seribu satu soalan.

Jika anda terlepas kapal, boleh baca : Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Pastinya ramai yang pertama kali dengar konsep Peer To Peer Lending atau P2P Lending ini. Bagi mereka yang sudah ‘lama’ mengenali Internet, dulu kala kita ada P2P yang diberi nama Kazaa dan Limewire bagi berkongsi lagu, filem dan banyak lagi. Lagi ramai orang memiliki fail lagu dan filem tadi, lagi laju kita dapat muat turun – kerana banyak peers yang ‘berkongsi’.

Sama juga halnya dengan P2P Lending ni, anggaplah kita sebagai satu komuniti di mana ramai yang akan ‘berkongsi’ duit, lalu ramai pula yang akan meminjam duit tersebut. Lagi ramai yang berkongsi, maka ramai yang akan mendapat faedah daripada perkongsian ini.

Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng pula berkata kerajaan akan memberi kelulusan kepada projek “property crowdfunding” sebegini dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia perlu memantau mekanisma pelaksanaannya. Rujuk Crowdfunding for housing worth the risk, says Guan Eng.

Dan nampak gayanya macam KWSP dah pun diberi lampu hijau untuk menjadi pembiaya. Rujuk Dr M: EPF Can Invest in FundMyHome Scheme If It Wants.

Untuk penjelasan selanjutnya, apa kata kita rujuk kepada perkongsian daripada Tuan Najib Saahari, seorang Financial Guru seperti berikut:

P2P – How It Works In Malaysia

Disebabkan P2P ni kind of benda baru dekat Malaysia and mula terus buat untuk property, ramailah yang tanya saya how it works.

Yelah benda baru, ramailah yang tak tahu.

Semalam saya ada post satu pasal P2P tapi itu how P2P in general works . Harini after baca statement Tun , saya dah dapat clearer picture on how it works in Malaysia.

P2P dekat Malaysia ni berfungsi lain sikit. P2P ni if based on apa yang Tun cakap , dia akan pakai konsep musharakah. Most likely shariah sebab guna konsep musharakah tu. Musharakah ni joint ownership. Untuk rumah dia pakai equity sharing. P2P for housing dekat Malaysia ni berfungsi macam ni.

Pembeli Bayar 20% Harga Rumah, 80% Dibayar Peer Lain

– Abu nak beli rumah berharga RM300K, so dia akan keluar RM60K untuk beli 20% equity rumah tu. 80% equity lagi will be funded pakai duit PEER lain yang melabur dalam P2P platform tu.

– Abu tak payah bayar apa-apa pon (kecuali service fees masa apply benda tu sahaja) sepanjang dia duduk rumah tu TAPI untuk 5 tahun sahaja and dia hanya miliki 20% of the house. Dia takde full ownership atas rumah tu.

– Macam mana Abu nak dapat full ownership atas rumah tu? Dia kena beli balance equity yang dipegang oleh pelabur tu. Dia belilah sikit-sikit pon boleh, nak beli sekaligus pon boleh.

– Abu beli equity tu berdasarkan harga apa? Abu akan beli berdasarkan market price. Let say Abu beli rumah tu tahun 2018, harga rumah RM300k . Abu dah beli 20%, so ada balance 80% = RM240k (1% RM3K) . Tahun 2019 , rumah tersebut naik harga RM400K. 80% tu jadi RM320K (1% RM4K). Itulah harga equity yang Abu perlu bayar. So dia belilah sikit-sikit. Lepas 5 tahun dia kena bayar penuh. Sama ada dia refinance or jual rumah tu.

Kalau let say dia tak bayar apa-apa pon . Lepas 5 tahun baru dia nak beli full ownership (lepas dapat duit EPF) . Lepas 5 tahun rumah tu berharga RM600K. So Abu perlu bayar RM480K untuk beli balance 80% tu. Dia boleh refinance dekat Bank or jual rumah tu.

Apa Baiknya Skim Ni?

– Sepanjang pembeli rumah tu beli, dia boleh tak bayar satu sen pon untuk dapat balance equity tu. So monthly commitment tiada.

Iklan

Nak beli rumah lagi mudah. Rumah RM1 juta boleh bayar harga RM200K sahaja.

Apa Yang Tak Baiknya?

– Pembelian property kalau settle lambat memang akan jadi tinggi dan tiada untung langsung sebab u kena bayar at market price.

– Bila nak beli rumah senang, harga akan meningkat cepat. Harga equity yang balance tu pun naik cepat. Bayaran nak dapat full ownership pun akan naik mendadak. Kalau dia jenis nak bayar bulan-bayar untuk beli sikit-sikit , kadar akan berubah cepat bias ke atas .

Proses jual beli rumah yang terlibat dalam skim ni akan payah sebab u tiada full ownership. Kalau dapat duit hasil jual rumah and u nak buat full settlement, u tidak akan dapat balance keuntungan tu. Sbb balance 80% tu based on market value.

– Jenis yang tak bayar langsung ni lepas 5 tahun baru nak bayar habis lagi lah sakit. Equity masih lagi 80%. Kalau refinance memang tiada balance untuk dia.

Siapa Yang Untung?

Developer. Rumah senang jual.

Pelabur (orang berduit/kaya). Dia boleh park duit dalam skim ni . Nak unlock value pon tiada masalah. Dia boleh jual macam jual beli equity kepada pelabur lain. Contoh (dia beli 80% value RM320K, bila naik jadi RM400K dia boleh jual 80% tu kepada pelabur lain).

Siapa Yang Rugi?

Pembeli rumah. Ikut mana sekali pun kalau dia nak dapat full ownership, dia tidak akan ada untung sesen pun sebab dia kena beli ikut market price. Berbeza kalau ambil pinjaman musharakah . Harga equity sudah dipersetujui masa pinjaman diambil. So bayar ikut harga yang dipersetujui. Kalau market price masa tu tinggi daripada harga yang dipersetujui , pembeli rumah tu untung.

So P2P ni bagus atau tak? Kalau saya pakai topi kapitalis – Saya akan cakap bagus . Kalau saya pakai topi rakyat marhaen – Saya akan cakap tidak bagus.

Sumber: FB Najib Saahari

Senario Yang Bakal Berlaku Selepas 5 Tahun

Sumber: Laman Web FundMyHome

1. Jika harga rumah naik, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat balik 20% yang telah dibayar selepas 5 tahun, dan berkemungkinan untung sedikit
  • Jika refinance, kena top-up mengikut harga rumah yang dah naik

2. Jika harga rumah kekal, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat balik 20% yang telah dibayar selepas 5 tahun
  • Jika refinance, perlu bayar balance 80%, maka tiada Capital Gain

3. Jika harga rumah turun, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat kurang daripada 20% yang telah dibayar
  • Jika refinance, perlu bayar balance 80%, tiada Capital Gain, bertukar jadi Capital Loss

Jadi siapa yang untung di sini?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!