Belanjawan 2021: Ulasan Mengenai 9 Perkara Yang Berkaitan Dengan Industri Hartanah

Pada hari Jumaat 6 November 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Tengku Zafrul Aziz selaku Menteri Kewangan ke-18 Malaysia telah membentangkan Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021 merupakan agenda penting dalam memacu ekonomi, sosial, pendidikan dan dasar negara bermula 1 Januari 2021 ini.

Sungguhpun begitu, wujud pelbagai reaksi di kalangan rakyat Malaysia termasuk Jemaah Menteri sendiri akan Belanjawan 2021.

Di saat pelbagai kementerian lain menghadapi pemotongan dana dan ada juga yang tiada dana yang diperuntukkan, Kerajaan terus komited membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia dengan memperkenalkan pelbagai polisi, bantuan dan skim.

Ini jelas menunjukkan industri hartanah di Malaysia tidak di anak tirikan sama sekali dan Kerajaan sedar isu pemilikan hartanah adalah kompleks dan mustahil untuk diselesaikan dengan satu atau dua mekanisma sahaja.

Namun begitu, kita tidak akan membahaskan polemik dan kontroversi di sebalik Belanjawan 2021. Sebaliknya, ulasan ini adalah berkaitan dengan industri hartanah berdasarkan Belanjawan 2021.

1. Pengecualian Duti Setem

Kredit Imej : RTM

Kerajaan menggalakkan pemilikan rumah untuk hartanah bernilai RM500,000 ke atas dengan mengecualikan duti setem untuk surat perjanjian pinjaman sepenuhnya.

2. Perumahan Golongan Berpendapatan Rendah

Kredit Imej : RTM

Golongan berpendapatan rendah boleh menarik nafas lega apabila Kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi membina perumahan yang selesa dan berkualiti untuk golongan berpendatan rendah.

3. Rumah Mesra Rakyat

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM315 juta diperuntukkan Kerajaan untuk membina 3,000 rumah mesra rakyat menerusi Program Perumahan SPNB. Buat pengetahuan anda, Syarikat Perumahan Negara (SPNB) yang dimiliki Kementerian Kewangan merupakan pemaju hartanah tempatan yang ditubuhkan pada tahun 1997.

4. Perumahan Penjawat Awam

Kredit Imej : RTM

Penjawat awam sedia ada juga bakal menerima manfaat besar apabila RM310 juta diperuntukkan untuk membina lebih banyak unit kediamaan PPAM di seluruh negara.

Penjawat awam boleh memohon pinjaman melalui Lembaga Pembayaan Perumaan Sektor Awam (LPPSA).

5. Skim Rent-To-Own (RTO)

Kredit Imej : RTM

Tambahan sebanyak RM1 bilion bagi membina 5,000 rumah PR1MA khusus untuk pembeli rumah pertama menerusi skim Rent-To-Own (RTO) di seluruh negara.

6. 7 Projek Baru

Kredit Imej : RTM

Sebanyak RM3.8 bilion akan dibelanjakan bagi pembangunan 7 projek baharu di seluruh negara iaitu :-

 •  Jambatan Klang Ketiga
 •  Central Spine Road
 •  Jambatan Sungai Marang
 •  Jalan Persekutuan
 •  Lingkaran Pulau Indah
 •  Lebuhraya Pan Borneo Sabah
 •  Jalan Pintasan Cameron Highlands

7. Koridor Wilayah Pembangunan Ekonomi

Kredit Imej : RTM

Bagi meningkatkan ekonomi sesebuah wilayah, Kerajaan bakal membelanjakan RM780 juta untuk pembangunan :-

 •  Bas Rapid Transit IDRA Johor
 •  Jambatan Palekbang ECER
 •  Zon Pembangunan Khas NCER
 •  Kawasan Perindustrian Samalaju
 •  Pelabuhan Kontena Sepangar Bay

8. Pembangunan Kwasa Damansara

Kredit Imej : RTM  

Sebanyak RM50 bilion telah diperuntukkan untuk membangunkan Kwasa Damansara yang dijangka mampu menghasilkan 100,000 peluang pekerjaan dan menggalakkan pembinaan unit kediaman sehingga 250,000 unit.

9. Program Pinjaman Pembangunan Ladang Hutan

RM500 juta diperuntukkan sebagai dana pusingan bagi pembangunan ladang hutan yang berkeluasan 4 hektar atas kapasiti pembangunan di seluruh negara.

Apa yang pasti Belanjawan 2021 bukanlah belanjawan yang terbaik pernah dibentangkan.

Tetapi, sekurang – kurangnya kita dapat melihat industri hartanah tidak dipinggirkan dari sudut membantu pemilikan hartanah di kalangan golongan B40 dan M40.

Selain itu, wujud bajet yang begitu besar untuk pembangunan kawasan baharu dan infrastruktur.

Ini merupakan berita gembira yang dinanti – nantikan khususnya projek pembangunan Kwasa Damansara dan Lebuhraya Pan Borneo Sabah.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati

Seperti yang kita semua sedia maklum, pasaran hartanah Malaysia pada masa kini sekarang berada di fasa buyers market. 

Buyers market merupakan satu fasa di mana wujudnya lambakan penjual rumah berbanding pembeli rumah. 

Masyarakat juga kurang yakin dengan pasaran semasa hartanah dan bertindak tunggu dan lihat sahaja. 

Kredit Imej : Page Design Pro

Perkara ini diburukkan lagi dengan harga rumah yang tidak selari dengan pendapatan isi rumah di Malaysia. 

Setakat tahun 2020, 43% daripada penawaran hartanah di Malaysia berada dalam lingkungan harga RM500,000 ke atas. 

Data daripada NAPIC pada suku pertama 2021 masih menunjukkan jumlah unit dan nilai hartanah tidak terjual yang tinggi di Malaysia. 

Direkodkan 27,468 unit tidak terjual di seluruh Malaysia dengan nilai RM18.48 bilion. 

Ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia khususnya golongan B40 dan M40 berasa kecewa dan berhasrat untuk terus menyewa rumah sampai mati. 

Isunya, adakah menyewa lebih baik daripada membeli hartanah? 

Kredit Imej : Kuala Lumpur City

Berdasarkan pengamatan penulis, menyewa ada banyak kebaikan yang tidak kurang daripada membeli rumah, dan begitu juga sebaliknya. 

Terdapat 5 kelebihan sekiranya anda membuat keputusan menyewa rumah berbanding membeli!

Persamaan membeli rumah dan menyewa rumah adalah, anda tetap perlu membayar komitmen bulanan atau anda akan ditendang keluar samada oleh bank atau tuan rumah itu. 

Selagi anda masih hidup, anda tetap perlu membayar kos mendiami rumah tersebut.

Anda tetap dapat menggunakan fasiliti dan kemudahan yang ada (untuk rumah high rise) sama seperti orang yang membeli rumah di projek tersebut. 

1. Tak Berlaku Perebutan Harta Faraid

Tahukah anda, sejumlah RM70 bilion harta telah tergantung semenjak tahun 1957 sehingga tahun 2020. 

Bahkan, Amanah Raya mencatatkan sejumlah RM418 juta tunai tidak dituntut dan diklasifikasikan sebagai ‘wang menunggu dituntut’ (WMD). 

Umum mengetahui bahawa harta yang banyak tidak menjamin kebahagiaan dan kebanyakan perpecahan keluarga bermula gara – gara perbalahan dalam perebutan harta pusaka. 

2. Tiada Hutang Ke Hari Tua

Hari ini, masyarakat lebih sedar betapa nikmatnya hidup bebas tanpa komitmen bank.

Tidak sedikit jumlah warga emas yang masih lagi menanggung hutang pinjaman hartanah dan ada juga yang gagal membuat bayaran pinjaman hartanah dan diisytiharkan muflis. 

Tempoh komitmen pinjaman hartanah yang panjang (20 tahun – 30 tahun) menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang menanggung hutang sehingga ke hari tua dan terpaksa mengeluarkan wang KWSP untuk menyelesaikan hutang rumah mereka. 

Benar, memang ada anak muda yang berjaya membeli rumah sebelum mencapai usia 30 tahun.

Dalam masa yang sama, ada juga anak muda yang muflis kerana pinjaman hartanah sebelum mencapai usia 30 tahun. 

Tahukah anda, 60% daripada rakyat Malaysia yang muflis adalah anak muda dan 49% daripada anak muda itu muflis kerana pinjaman kereta & pinjaman peribadi.

3. Tiada Cukai Tahunan Yang Perlu Dibayar

Ramai yang terlupa bahawa sebagai pemilik rumah, mereka wajib membayar pelbagai cukai dan bayaran tambahan secara tahunan selain daripada bayaran ansuran pinjaman hartanah kepada bank. 

Antaranya adalah cukai pintu, cukai tanah dan sinking fund. Dengan menyewa, anda tidak perlu terfikir untuk membayar semua cukai dan kos itu. 

4. Kebebasan Geografi

Anak muda masa kini rata – rata bukan sahaja inginkan financial freedom, tetapi juga kebebasan geografi. 

Maksud kebebasan geografi ini adalah kebolehan untuk bekerja di mana – mana tanpa rasa terikat untuk tinggal di rumah sendiri. 

Anak muda masa kini ingin bebas untuk bekerja dan bermastautin di pelbagai lokasi. Contohnya, tinggal di Puchong dan bekerja di Subang Jaya. 

Selepas itu, mereka bertukar tempat kerja dan tempat tinggal ke satu lokasi baru dan begitulah kitarannya. 

Trend anak muda yang dahagakan peluang dan pengalaman ini bukan sahaja berlaku di Malaysia, bahkan di seluruh dunia khususnya negara – negara maju.

5. Cashflow & Tenang Melabur

Kos untuk menyewa rumah jauh lebih rendah berbanding membeli rumah lebih – lebih lagi rumah dalam pasaran subsales dan lelong. 

Deposit paling tinggi yang anda perlu bayar biasanya 2 atau 3 bulan kadar sewa. Untuk rumah dengan kadar sewa RM1,000, anda hanya perlu menyediakan kos RM2,000 – RM3,000.

Berbeza dengan membeli rumah, anda perlu sediakan sekurang – kurangnya 15% atau RM45,000 untuk rumah berharga RM300,000.

Dengan lebihan wang yang ada, anak muda zaman kini sebenarnya mampu mengurus kewangan mereka dengan lebih baik dan mampu melabur ke dana yang kurang berisiko. 

Terkini, trend melabur ke matawang digital kripto dan NFT telah mendapat tempat dan mereka melabur bukanlah dengan objektif untuk untung secepat mungkin, akan tetapi melabur untuk satu jangka masa yang lebih panjang.

Sememangnya, tidak berdosa pun jika anda terus menyewa sampai ke akhir hayat jika membeli rumah menyebabkan anda berisiko untuk muflis dan tidak boleh tidur malam.

Anak muda zaman kini lebih menghargai kebebasan geografi dan tidak suka sama sekali duduk dan terikat di satu kawasan yang sama untuk tempoh 30 tahun – 40 tahun.

Apa yang penting, duit lebihan yang ada setiap bulan perlu digunakan secara bijak untuk beranakkan duit tersebut dan bukanlah untuk menyara gaya hidup mewah yang tidak akan pernah berkesudahan.

Sumber Rujukan :