Boleh Ke Halang Jalan Dengan Khemah Kenduri Di Kawasan Perumahan?

Jawapannya, tidak boleh.

Kerana, jalanraya diklasifikasikan sebagai infrastruktur awam dan menjadi milikan pihak berwajib. Ada jalanraya yang menjadi milikan Jabatan Kerja Raya (JKR), Kerajaan Persekutuan dan Majlis Perbandaran.

Apa Kesan Tutup Tutup Atau Halang Jalan?

Individu atau kumpulan yang menutup atau menghalang jalan telah melanggar undang-undang Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, di bawah Seksyen 46(1)(a).

Kesannya, individu atau kumpulan tersebut boleh dikenakan denda sebanyak RM500 untuk kesalahan pertama dan RM1,000 untuk kesalahan kedua jika disabit kesalahan oleh pihak berwajib.

Apa Jadi Kalau Anda Halang Jalan?

Kita semua sedia maklum, kawasan kejiranan seperti flat dan apartmen kurang sesuai untuk dibuat majlis kenduri atau keramaian.

Dengan jalan dua hala yang kecil, kereta yang diletakkan di tepi jalan dan sebagainya, ini akan mengganggu kelancaran hidup penduduk di sekitar.

Trafik akan menjadi sesak kerana laluan yang menjadi jalan utama penduduk sekitar dihalang. Orang awam jarang gembira dengan situasi ini kerana mereka terpaksa mengikut jalan kontra atau laluan lain yang lebih jauh.

Akan tetapi, jiran tetangga biasanya memahami kerana majlis kenduri tidak memakan masa yang lama. Paling lama mungkin dua hari sahaja. Kalau anda tetap berkeras untuk adakan

  1. Hantar permohonan permit pengurusan lalulintas kepada Majlis Perbandaran kawasan anda di bahagian Penilaian.
  2. Upah RELA untuk jaga trafik dan selesaikan segala urusan-urusan lain. Buat pengetahuan anda, RELA bertugas untuk pihak PBT.
  3. Buat bayaran untuk RELA sekitar RM100 – RM200 seorang bergantung kepada tempat, situasi dan masa.

Contoh Permohonan Permit Pengurusan Lalulintas

  1. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

Anda boleh buat permohonan permit untuk majlis-majlis berskala kecil seperti Hari Keluarga, perkahwinan dan kematian.

Selain itu, promosi-promosi barangan di kawasan-kawasan komersial taman perumahan juga dibenarkan.

Permit permohonan penutupan lalulintas akan diberikan dengan syarat tidak melebihi 3 hari.

Anda boleh semak di sini untuk lihat syarat-syarat di bawah DBKL.

2. Majlis Perbandaran Selayang (MPS)

Jika anda berhasrat untuk memohon mendirikan khemah sementara atas tujuan :-

  • Majlis Perkahwinan
  • Hari Jadi
  • Kesyukuran
  • Keramaian

Anda boleh dapatkan borang rasmi di sini dan ikut langkah-langkah dan syarat yang ditetapkan. Anda juga perlu keluarkan modal untuk membuat bayaran permit, pelekat, cagaran dan caj petak parkir (jika ada).

Perlu Ke Dapat Permohonan PDRM?

Ada beberapa kes, permohonan PDRM adalah perlu, sekiranya melibatkan keselamatan pengunjung dan tuan rumah.

Tetapi, anda tidak perlu kaget jika sekadar buat majlis kenduri biasa secara kecil-kecilan sahaja.

Natijahnya, jangan main redah kerana anda akan ganggu kehidupan seharian penduduk di sekitar kejiranan anda.

Ada juga kes di mana, pihak berwajib turun pada saat majlis sedang berlangsung kerana ada laporan dari penduduk sekitar.

Sebaiknya, buatlah majlis di tempat yang lebih baik seperti dewan orang ramai.

Boleh juga tambah ilmu dengan artikel ini:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA