Apa Faktor Yang Mempengaruhi Nilai Hartanah?

Nilai hartanah sangat berkait rapat dengan perubahan di sekelilingnya. Perkara yang boleh memberi kesan yang membawa perubahan nilai, disebut juga sebagai faktor yang mempengaruhi nilai. Hal ini mungkin meningkatkan atau merendahkan nilai sesuatu hartanah.

Hartanah Pernah Turun Harga Sebab Faedah Naik

Senario ekonomi antarabangsa merupakan salah satu faktor yang boleh memberikan kesan kepada pasaran hartanah. Contohnya kenaikan kos pinjaman dan kadar faedah dunia pada tahun 1973 telah menyebabkan jatuhya harga hartanah. Hal ini mengakibatkan kelembapan dan pasaran hartanah dan menyusutkan nilainya.

Di peringkat kebangsaan, jika negara dilanda kemelesetan ekonomi, kadar inflasi dan kadar faedah akan melonjak naik. Hal ini sekaligus akan merendahkan permintaan terhadap hartanah di sektor tempatan kerana kuasa membeli telah berkurang. Kesan nyata ialah kemerosotan nilai hartanah.

Dasar Kerajaan Juga Boleh Mempengaruhi

Dasar kerajaan yang berkaitan dengan hartanah dan pembangunan juga boleh mempengaruhi nilainya. Sebagai contoh cadangan pembinaan MRT, KL-Singapore High Speed Rail (HSR) dan East Coast Rail Line (ECRL) turut menjadi pemangkin kenaikan harga hartanah di persekitaran kawasan terlibat.

Geografi Pun Juga

Faktor geografi juga memainkan peranan yang penting terutamanya bagi tanah-tanah pertanian. Hal ini kerana kuantiti pengeluaran hasil pertanian bergantung kepada iklim dan cuaca. Faktor geografi seperti tinggi kontur, bentuk rupa bumi dankeadaan topografi sama asa rata, cerun atau berbukit bukau.

Kawasan yang bercerun atau berbukit-bukit boleh mempengaruhi tanah perumahan kerana kos meratakannya untuk tujuan pembangunan akan melibatkan kos yang tinggi.

Kemudahan Pengangkutan Awam

Faktor lokasi dan kebolehcapaian (accessibility) melalui pengangkutan awam turut mempengaruhi nilai harta perdagangan. Untuk kawasan yang pesat membangun seperti di Lembah Klang terutamanya, nilai hartanah perumahan atau premis perniagaan berlipat kali ganda nilainya berbanding dengan kawasan yang tidak dilengkapi dengan infrastruktur pengangkutan awam.

Rumah Kena Ada ‘Ong’

Bagi masyarakat Cina pula, ada yang menitikberatkan Feng Shui. Mereka percaya bahawa rumah kediaman yang terletak di tempat –tempat tertentu boleh mendatangkan kebaikan, manakala yang lain pula mungkin membawa kemiskinan atau kecelakaan.

Sifat Hartanah Itu Sendiri

Akhir sekali faktor terpenting ialah sifat-sifat dan keadaan hartanah itu sendiri. Hal ini termasuklah jenis reka bentuk, bahan-bahan binaan, kawasan persekitaran, jumlah ruang dan bilik tidur, kemudahan parking kereta, dan lain-lain lagi. Faktor-faktor ini lebih merupakan kehendak individu yang boleh mempengaruhi nilai hartanah.

Semua faktor yang disebut diatas sangat mustahak untuk dikaji terlebih dahulu untuk menilai sesuatu hartanah. Memandangkan pembelian hartanah melibatkan belanja yang besar, Ambil masa untuk menilai hartanah yang ingin dibeli dari setiap sudut demi kebaikan dan kedudukan anda keseluruhannya.

Rujukan: Prinsip-Prinsip Pelaburan Hartanah Edisi Kedua

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Pesanan Ahyat Ishak Buat Pelabur Yang Ingin Menyewakan Rumah Kepada Pelajar

Ada yang masih tak kenal siapa Tuan Ahyat Ishak? Anak muda ini merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan merupakan pengasas program Strategic Property Investor, yang telah banyak membantu rakyat Malaysia menjana kekayaan menerusi pelaburan hartanah.

Beliau memulakan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun dahulu dan menjadi seorang jutawan hartanah sebelum umur 30 tahun. Menerusi pengalaman dan mempelajari daripada ramai jutawan hartanah lain yang berjaya, beliau telah menemui REALWealthFormula™ dan Strategic Property Investor Model™, yang merupakan rangka kerja bagi bengkel, seminar dan ceramah beliau.

Jom kita dengar 4 pesanan berharga daripada Ahyat Ishak seperti di bawah:

KISAH BUKIT BERUANG, MELAKA
Pelabur mesti bijak mencari penyewa..

Petang tadi Ahyat bersama sahabat dari Melaka. Mereka merupakan pasangan suami isteri Real Estate Negotiator (REN) di Melaka dan menceritakan kisah di Bukit Beruang yang Ahyat nak share kepada anda semua. Kisah yang perlu jadi pengajaran bagi para pelabur hartanah yang target institusi pengajian.

Zaman kegemilangan

Masa zaman kegemilangan di Bukit Beruang, sewa boleh cecah RM1500 untuk teres 1 tingkat, yang mana harga rumah pada masa tu kurang RM 200k! Dahsyat sungguh ROI untuk sewa nya, boleh cecah 9% rental yield dan ke atas! Cashflow pun boleh cecah lebih RM 500 sebulan.

Beli rumah dan sewa kepada pelajar

Pada masa tu, ramai beli rumah kat sana untuk sewakan kepada students. Off course yang paling dekat ialah MMU Melaka dan yg jauh sikit UTEM. Ramai students yang menyewa kat situ. Bekalan pulak tak banyak untuk tampung permintaan. Oleh itu, dari segi konsep ekonomi, bila permintaan tinggi dan bekalan rendah, harga akan naik semulajadi. Begitulah yang berlaku di Bukit Bruang.

Kemunculan apartment dan hostel baru

Ada apartmen baru tepi MMU. Dan mereka ni memang tahu ada permintaan daripada students. Malah kerana apartment-apartment ni ada facilities yang lebih stylo daripada rumah teres, mereka lebih suka. Ini berlaku 2 tahun sudah dan apartment ni menggangu permintaan sewa kepada rumah-rumah teres.

Dikatakan UTEM ada bina 5 blok highrise untuk tampung permintaan 5000 pelajar. Bayangkan bila UTEM pun bina kemudahan macam tu. Students tak perlu cari rumah kat open market, sebaliknya  menyewa bilik kecil yang disediakan universiti. So apa jadi kat pemilik-pemilik rumah pelaburan yang asal?

Berdasarkan kes sebenar yang berlaku dikawasan perumahan Bukit Beruang ini, Ahyat nak highlight 4 pengajaran penting:

1. Kenal Pasti Risiko-Risiko Berbangkit

Ahyat selalu pesan untuk study risiko dahulu. So kalau kita beli untuk sewakan kepada satu-satu sumber penyewa, elok kita study. Apa yg mungkin boleh berlaku. Adakah institusi-institusi pendidikan tu boleh bina penginapan sendiri untuk student-student mereka. Adakah pemaju-pemaju lain boleh bina lebih banyak rumah yang akan tambahkan bekalan rumah sewa?

2. Pilih Booster Yang Selamat

Booster memang mainkan peranan penting dalam pemilihan satu-satu lokasi. Lebih banyak booster, lebih selamat. Jangan beli hanya kerana 1 booster sahaja. Bahaya. Dalam kes ini, sudah tentu ada booster lain selain institusi-institusi pendidikan.

Boleh tengok 4 “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah.

3. Pemilik Mesti Kreatif

Pemilik rumah sewa ni nak kena kreatif dan bijak adjust strategi bila permintaan sewa berubah. Bagi pemilik yang selesa sewakan kepada market students dan tetiba ada perubahan macam ni akan terkena. Bukan sahaja berlaku di sini tapi banyak tempat lain. seperti Shah Alam juga. Ramai yg masih boleh mendapat ROI yg baik di Bukit Beruang kerana sudah bijak adjust dan fokus kepada segmen penyewa yang baru.

4. Bersiap Sedia Untuk Kemarau

Tiada apa-apa yg kekal selain Allah SWT. Satu-satu lokasi tu mungkin akan alami satu permintaan sewa yg luar biasa. ROI pun sangat amazing disebabkan booster hartanah tertentu. Ada antara kita akan jadi selesa dan terlupa seketika bahawa keadaan macam ini mungkin tidak akan kekal. Sehingga tidak bersedia untuk mencari sumber-sumber sewa lain kalau ada berlaku perubahan nanti. Benda ni pun dah diajar oleh Nabi Yusof yg bersedia untuk 7 tahun kemarau setelah 7 tahun yang hasil luar biasa!

DOA AHYAT

Ahyat berdoa agar semua pejuang hartanah di Melaka, akan terus diberikan ilmu untuk buat keputusan yang bijak dan berani. Ahyat juga mendoakan agar pemilik-pemilik rumah di sana dapat exit dengan segera dan dibebaskan beban kewangan. Dan doa khas buat Zainuddin dan Nida yang sudi bertemu saya di Pejabat Cheras saya untuk sembang-sembang hartanah sebelum hendak pulang ke Melaka.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Pelaburan hartanah, sama seperti mana-mana pelaburan perlukan ilmu untuk berjaya. Dan setiap pelaburan, pasti ada risiko untuk gagal. Atau tidak mencapai objektif pelaburan yang kita kehendaki.

Nasib baiklah ada orang macam Ahyat Ishak yang menyampaikan ilmu pelaburan hartanah, dan pada yang sama menceritakan sekali risiko yang terlibat.

Kesimpulannya, mana ada perniagaan yang untung saja takde rugi. Yang asyik cerita untung saja dan takde langsung cerita pasal rugi, itu skim cepat kaya gamaknya.

Iklan

Rumah DBKL : PPA & PPR disalah guna. Jangan zalim!

Salahguna rumah PPA & PPR

Rumah murah bukan untuk pelaburan tetapi untuk bantu orang!
Jangan zalim dan ambil hak 60,000 orang lain yang menunggu!

Saya baru-baru ni terbaca satu artikel di StarProperty mengenai rumah DBKL: PPA & PPR yang disalah guna.

Kenapa saya jadi marah? Kerana ada segelintir menyalahgunakan kemudahan perumahan yang disediakan untuk rakyat yang amat memerlukannya.

Dalam 946 unit yg disahkan disalah guna, 504 atau lebih 53% didapati didiami oleh orang lain. Ada yang dah pindah ke tempat lain tapi tak serahkan balik kepada DBKL.
Ada yang dibiarkan kosong dan yang lebih kurang ajar ada yang didiami warga asing.

Dah lah dapat rumah DBKL lepas tu sewa atas sewa pulak kepada warga asing! Rumah murah dijadikan pelaburan sublet pulak!

Ni baru sikit je yang sempat dikantoikan.

Cuba bayang kan, ada 60,000 orang dalam waiting list yang sangat memerlukan rumah DBKL. Tapi ada orang-orang yang tak bertanggungjawab yang salah gunakan kemudahan ini! Mereka ni dah dianggap mengambil hak orang lain! Setakat ni, hanya 328 dapat dirampas oleh DBKL, jauh daripada mencukupi untuk menampung keperluan sebenar!

59,560 unit PPA dan PPR di 62 lokasi di KL
44,097 unit atau 74% masih disewa
15,553 sudah dijual

Sempena tahun baru 2017 ni, saya doakan agar team pengurusan rumah DBKL terus gigih merampas balik unit-unit yang disalah gunakan. Usaha ini kita kena support!

Pada masa yang sama, saya juga doakan supaya mereka yang zalim dan tidak bertanggunjawab itu akan terbuka hati mereka utk menyerahkan kembali rumah-rumah DBKL yang mereka salahgunakan secara sukarela untuk benarkan ramai lagi yang perlukan.

Sumber : Ahyat Ishak, Pejuang Hartanah
Laporan asal : DBKL Confiscates Misused Housing Units

Iklan

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Sekarang, Secara Online

Bercakap soal beli rumah, terdapat banyak spekulasi liar yang mengatakan sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk beli rumah.

Soalnya, benarkah spekulasi tersebut atau sekadar satu propaganda untuk menggalakkan pembelian hartanah tidak terjual dari pemaju yang telah pun mencecah angka 57,000 unit dengan nilai RM41.5 bilion pada tahun 2019?

Dan bagaimana pula dengan membeli rumah secara online?

Sebagai pemula, kita perlu melihat kepada dasar dan polisi terkini Kerajaan secara kolektif memandangkan industri hartanah banyak dipengaruhi oleh dasar dan polisi Kerajaan.

Tanggal 5 Mei 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.50% kepada 2%. Penurunan ini mencatatkan rekod sebagai penurunan terendah sejak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008.

Dan pada 5 Jun 2020 pula, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia Ke-8 telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan apa yang mengejutkan adalah industri hartanah mendapat manfaat yang luar biasa!

Langkah popular Kerajaan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 menyaksikan pengecualian duti setem MoT & SPA dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ke atas pelupusan rumah kediaman sehingga 31 Disember 2021.

Ini bermakna, pembeli rumah sepanjang tempoh Kempen Pemilikan Rumah (HOC) bagi tahun 2020 tidak perlu mengeluarkan kos tambahan seperti sediakala.

“Tahukah anda, kos SPA dan dokumen bagi rumah dengan tanda harga RM300,000 mencecah RM12,000!”

Apa yang lebih menarik adalah, kebanyakan unit kediaman yang dijual oleh pemaju sepanjang Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah lebih murah dengan diskaun minimum 10%.

Ini tidak termasuk faedah tambahan seperti :-

  • Diskaun Bumiputera
  • Rebat
  • Cashback
  • Bayaran Ansuran Percuma

Bagaimana pula dengan beli rumah secara online?

Untuk pengetahuan anda, pada Februari 2020 yang lalu sebanyak 47,500 unit kediaman dengan nilai keseluruhan US$8.3 billion telah berjaya dijual secara online dalam masa tiga hari di Beijing dan Shanghai.

Menurut Business Insider, pada tahun 2015 rumah agam di New York City berharga US$14 juta telah dijual menggunakan applikasi WeChat oleh pembeli dari China.

Data dari Urban Redevelopment Authority pada Jun 2020 juga menunjukkan peningkatan trend rakyat Singapura yang membeli rumah secara online sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Hari ini, trend membeli belah secara online tidak lagi terbatas kepada barang asas, pakaian dan makanan sahaja.”

Ramai pembeli rumah telahpun membuat pembelian rumah pertama secara online tanpa perlu mengupah ejen hartanah dan bersusah-susah ke showroom.

Terbaru, Hi HOME selaku portal hartanah online Bumiputera #1 di Malaysia telah mengambil inisiatif melakukan jalinan kerjasama dengan Lazada selaku platform e-commerce gergasi terbesar di Asia Tenggara untuk menjual rumah secara online menerusi Kempen ‘Mid Year’ 07.07 ini.

Hi HOME melihat trend peningkatan pembelian online di kalangan rakyat Malaysia boleh dijadikan inisiatif penjualan hartanah secara online.

Fokus utama kerjasama ini adalah untuk membantu pembeli hartanah mendapatkan hartanah terbaik di lokasi primer pada harga paling mampu milik dengan ada di antaranya serendah RM110,000 sahaja!

Unit kediaman yang ditawarkan pula dalam bahasa orang kita adalah ‘rumah yang bermaruah’ dengan tawaran 3 bilik dan 2 tandas dan bukan Small Office Home Office (SoHo) dengan keluasan kurang dari 450 kaki persegi.

Kempen yang berlangsung selama 3 hari bermula 07.07.2020 dan berakhir 09.07.2020 ini menawarkan pelbagai rumah dari pemaju hartanah terkemuka tempatan pada harga yang kompetitif.

Tapi, apa kelebihan dan faedah sekiranya anda membeli rumah ini secara online? Ini 5 Sebabnya…

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Di HI HOME Property Expo

1. Harga Paling Mampu Milik

Kebanyakan harga rumah didatangkan dengan diskaun tambahan 10% beserta diskaun Bumiputera di antara 5% – 7% mengikut negeri projek hartanah tersebut.

Dengan tawaran harga serendah RM110,000, anda hanya perlu membayar kos ansuran bulanan pinjaman bank sebanyak RM550 sahaja!

Kebanyakan rumah yang ditawarkan sepanjang kempen ini dikira sebagai sangat mampu milik mengikut kurungan gaji golongan B40, M40 dan T20.

Pilihan harga jualan rumah bermula RM110,000 sehingga RM1 juta mengikut  jenis hartanah, lokasi, keluasan dan reputasi pemaju.

2. Faedah Sampingan

Terdapat pemaju hartanah yang menawarkan diskaun sehingga 30% daripada harga rumah dan ada juga yang menawarkan pengurangan mencecah RM300,000 untuk sebuah unit kediaman.  

Faedah lain yang bakal anda terima dari pemaju adalah set perabot dan barang kelengkapan rumah seperti :-

  • Kabinet dapur
  • Peti sejuk
  • Hood & Hob
  • Ketuhar
  • Penghawa dingin
  • Pemanas air

3. Lokasi

99% projek rumah yang ditawarkan pemaju pada kempen ini terletak di kawasan primer.

Kawasan primer merujuk kepada lokasi tumpuan strategik seperti pusat bandar dan kawasan komersial.

Lokasi projek yang ditawarkan bukanlah terletak di kawasan jin bertandang yang memerlukan anda memandu jauh dengan pemandangan hutan tebal di kiri dan kanan untuk sampai ke destinasi.

Kawasan primer ini mempunyai booster yang meningkatkan nilai hartanah tersebut seperti bank, pusat beli belah, kawasan perindustrian dan komersial, sekolah, hospital, kedai serbaneka 24 jam dan restoran makanan segera.

Kemudahan infrastruktur merangkumi lebuhraya dan pengangkutan awam seperti ERL, MRT, LRT juga terdapat pada kebanyakan projek yang ditawarkan pemaju.

4. Bayaran Ansuran Percuma

Sekiranya anda merasakan tawaran moratorium selama 6 bulan oleh Bank Negara Malaysia adalah menarik, bayangkan pula moratorium sehingga 24 bulan.

Bakal pembeli rumah bakal menikmati percuma bayaran ansuran sehingga 24 bulan dari 80% jumlah pinjaman pembiayaan.

Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar balik pinjaman rumah tersebut selepas setahun atau dua tahun!

Tawaran eksklusif ini hanya wujud di Hi HOME x Lazada Property Expo.

5. Booking Rendah

Agak keterlaluan untuk mengatakan tawaran – tawaran eksklusif tersebut mampu menjadi milik anda dengan bayaran voucher serendah RM88 sahaja. .

Ya, anda mampu memiliki rumah di lokasi strategi yang dibina pemaju terkemuka di Malaysia beserta tawaran menarik tersebut dengan membuat tempahan di Lazada sahaja!

Apa yang anda perlu lakukan sekarang adalah memilih rumah yang sesuai mengikut gaji anda di Lazada.

Hi HOME yang ditubuhkan sejak 2016 sedar, antara faktor utama peratus pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera rendah adalah gara – gara entry cost yang tinggi. Dengan entry cost yang rendah, peluang anda untuk memiliki rumah adalah lebih mudah!

Nak kira harga rumah yang sesuai mengikut gaji anda? Klik sini

Di atas kertas, situasi ekonomi hari ini menunjukkan sekarang adalah waktu yang paling sesuai dan tepat untuk membeli rumah dan bukan untuk menjual rumah.

Tawaran – tawaran eksklusif dari pemaju ini tidak datang setiap hari dan berkemungkinan besar tidak akan datang lagi selepas ini.

Sekiranya anda bercita – cita untuk membeli rumah pertama pada harga mampu milik, maka inilah peluang yang anda tunggu selama ini.

Pemaju hartanah dilihat serius dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera dengan langkah menawarkan unit kediaman pada harga yang berpatutan dengan lokasi kediaman yang strategik.

Jom survey dan beli rumah anda secara online dengan voucher serendah RM88 sahaja sekarang!

Ingat, tawaran ini hanya wujud di Lazada sahaja untuk tiga hari bermula 07 Julai 2020.

Klik sini untuk beli rumah secara online sekarang!

Sumber Rujukan:

Iklan

Beli Rumah Secara Joint Venture (JV)? Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Joint Venture atau perkongsian dalam pelaburan hartanah merupakan satu teknik yang popular di Malaysia, dengan objektif membeli sebuah hartanah dan menjana pendapatan daripadanya.

Caranya mungkin melalui sewaan harian hasil daripada Airbnb, sewaan bulanan dan tahunan kepada penyewa jangka masa panjang, atau pun sebagai satu pelaburan jangka panjang untuk dijual pada satu tempoh matang.

Teknik yang akan dikupas dalam artikel ini adalah berkenaan joint venture dalam pelaburan hartanah untuk pelaburan jangka masa panjang.

Biasa Kita Dengar Syarikat Saja Yang Joint Venture

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Trend membeli rumah secara joint venture ini sinonim dengan pelabur hartanah yang membeli pada harga murah, dan menjualnya semula apabila hartanah dan lokasi telah matang pada harga yang lebih tinggi.

Krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik di Malaysia menyukarkan pelabur-pelabur hartanah memohon pembiayaan pinjaman hartanah daripada bank.

Oleh itu, kebanyakan pelabur hartanah mengambil langkah proaktif dan kreatif dengan memanfaatkan orang lain untuk tujuan pelaburan hartanah.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Ada yang membuat joint venture dengan pasangan hidup, ibu bapa, rakan-rakan atau pun sesama pelabur hartanah sendiri.”

Contoh paling mudah adalah Ali, Lim dan Kumar bersama-sama mengeluarkan modal untuk membeli sebuah rumah teres berkembar di Nilai pada tahun 2010.

Mereka bersama-sama bersetuju untuk menjual rumah teres tersebut selepas 10 tahun yakni pada tahun 2020 selepas lokasi dan hartanah tersebut benar-benar matang dan mampu dijual pada kadar 10% – 30% daripada harga pembelian pada tahun 2010.

Baca : Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Sementara menunggu tempoh matang 10 tahun yang mereka telah tetapkan, mereka menyewakan hartanah tersebut pada penyewa yang bekerja di sekitar Nilai, Sepang dan Putrajaya.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Lain orang lain cara perkongsiannya. Ada yang mengeluarkan modal dan mengharapkan rakan kongsi mengeluarkan masa dan tenaga dan sebaliknya.

Bila kita bercakap tentang pelaburan, risiko untuk berlaku kegagalan dan kerugian adalah sangat tinggi.

Cara untuk mengurangkan risiko untuk rugi dan juga mendapat untung hasil dari pelaburan melalui kaedah JV ini adalah dengan:

  • Kajian mendalam terhadap hartanah dan lokasi.
  • Tanggungjawab setiap rakan kongsi yang terlibat.
  • Strategi pelaburan.

Kelebihan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Pixabay from Pexels

Bajet Hartanah Lebih Besar

Andaikan gaji kita RM3,000 dengan kadar Debt Service Ratio (DSR) 25% dan layak untuk membeli sebuah rumah pada harga RM225,000.

Baca : Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Dengan melakukan joint venture dalam pelaburan hartanah, kita mampu membeli rumah pada harga yang lebih tinggi untuk tujuan pelaburan hartanah.

Perkongsian Kos Dan Cukai

Kos awal pembelian sebuah hartanah seperti duti setem, kos guaman dan juga kos lain seperti management fee, sinking fund, deposit TNB, cukai tanah, cukai pintu dan cukai pentaksiran hartanah mampu dikongsi bersama rakan kongsi yang lain.

Baca : 9 Bajet Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Lebih ramai rakan kongsi kita, lebih banyak kos dan cukai yang boleh dikongsikan untuk dibayar secara bersama.

Perjanjian Yang Sah

Disebabkan kita mempunyai objektif yang jelas, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebuah syarikat perkongsian.

Atau pun boleh sekurang-kurangnya membuat kontrak bertulis di antara setiap rakan kongsi akan pelaburan hartanah jenis joint venture yang kita akan lakukan bersama mereka.

Kalau membuat joint venture dengan ahli keluarga atau pasangan hidup, mereka mungkin agak keberatan untuk menandatangani surat perjanjian ini dan beranggapan surat perjanjian tersebut tidak perlu kerana bergantung kepada faktor percaya di antara satu sama lain.

Namun melalui cara ini, ianya mampu mengelakkan kita daripada ditipu rakan kongsi atau pun dikejar pegawai LHDN atas kesalahan tidak mengisytiharkan harta.

Konsultansi Undang-Undang Percuma

Kebanyakan yang menceburkan diri dalam pelaburan hartanah secara joint venture ini bukanlah broker kampung atau baru sehari dua berkecimpung dalam industri hartanah.

Mereka mempunyai kenalan dari ejen hartanah, pegawai LHDN, pegawai bank dan juga peguam hartanah.

Kekurangan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Hilang Kelayakan Pelepasan RPGT

Apabila membuat pelaburan hartanah dengan teknik joint venture, kita berisiko tinggi untuk kehilangan peluang untuk mendapatkan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT.

Oleh itu, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi sekiranya berhasrat untuk menjual hartanah tersebut dalam tempoh kurang daripada lima tahun.

Masalah Kewangan

Apabila salah seorang rakan kongsi menghadapi masalah kewangan, ianya secara tidak langsung telah menganggu wang aliran tunai rakan kongsi yang lain.

Kita mungkin terpaksa menggunakan modal yang lebih untuk kos-kos bulanan dan tahunan dari hartanah yang telah dibeli.

Visi Yang Berbeza

Dalam sebuah kapal tidak boleh ada dua orang nakhoda. Setiap rakan kongsi mempunyai visi yang berbeza daripada pelaburan hartanah tersebut.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Ada yang ingin untung dalam masa singkat dan ada yang ingin untung dalam masa panjang. Pastikan kita mencari rakan kongsi yang satu ‘kepala’ dan mudah dibawa bincang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Masalah Kepercayaan

Apabila melibatkan soal wang, masalah kepercayaan pasti muncul walaupun kita membuat perkongsian bersama pasangan hidup atau keluarga.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kerap kali pelaburan hartanah melalui joint venture ini lingkup kerana masalah kepercayaan di antara rakan kongsi.

Sentiasalah berterus terang, jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab anda sebagai rakan kongsi.

Pelaburan hartanah dengan cara joint venture ini memang kedengaran menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

Tetapi hanya apabila kita mempunyai rakan kongsi yang berkongsi visi dan kepercayaan yang sama.

Baca : Hibah Sebelum Hiba Ketahui Perbezaan Hibah Faraid dan Wasiat

Jangan terlalu seronok apabila bank meluluskan loan rumah, kerana saat itulah kita dan rakan kongsi yang lain akan diuji.

Sebagai penutup, sentiasa sediakan payung sebelum hujan. Pastikan kita mempunyai kontrak bertulis berdasarkan perkongsian ini dan lakukan hibah hartanah seawal mungkin bagi mengelakkan salah laku sekiranya berlaku kematian di antara rakan kongsi.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!