Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Hari ini, ramai rakyat Malaysia yang mula berminat untuk menambah aset ‘susah cair’ dengan membeli hartanah dan mula mempertimbangkan pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong : Merugikan atau Menguntungkan?

Ada juga yang berminat dengan pasaran lelong gara-gara melihat nilai hartanah yang dijual adalah di bawah harga pasaran, dan jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Dengan lambakan iklan hartanah lelong bukan sahaja di dada akhbar dan internet, pasaran lelong dilihat satu peluang keemasan untuk memiliki hartanah.

“Deposit pembida yang diperlukan adalah 10% daripada harga hartanah.”

Akan tetapi, pasaran lelong boleh menjadi sedikit mengelirukan dan rumit untuk pembeli rumah pertama.

Baca : Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019

Jika berminat nak beli pasaran lelong, 10 tips ini bakal membantu kita untuk memiliki hartanah lelong pertama dan yang seterusnya. 

1. Jenis Lelong

Kalau nak tahu, terdapat lebih daripada 1,000 kes lelongan hartanah berlaku di Malaysia setiap minggu. Akan tetapi, hanya 10%-15% sahaja hartanah lelong yang berbaloi untuk dibeli.

Oleh yang demikian, kita perlu mencari hartanah lelong yang benar-benar sesuai untuk diduduki/ pelaburan dengan melakukan penyelidikan menyeluruh seperti lokasi, kemudahan, masalah hartanah tersebut dan sebagainya.

Maklumat lanjut mengenai unit atau lot yang akan dilelong biasanya dibuat 10-14 hari sebelum tarikh lelong. Kita mempunyai masa yang cukup untuk membuat sedikit kajian tentang hartanah dan kawasan tersebut.

2. Syarat Jualan & Pembelian

Kita wajib untuk mendapatkan salinan POS (Proclamation of Sale) dan COS (Condition of Sale). Dua surat ini menerangkan tentang pengisytiharan hartanah tersebut dan keadaan hartanah yang bakal dijual.

Kita juga wajib memahami semua terma dan syarat, melantik ejen/peguam yang sudah biasa dengan pasaran lelong untuk memudahkan anda memahami isi kandungan surat tersebut.

3. Periksa Kediaman

Sebagai bakal pemilik kediaman tersebut, kita perlu melakukan tinjauan khusus berkenaan kawasan sekitar, bahagian luar kediaman tersebut.

Sekiranya kediaman tersebut disewa, kita boleh semak penyewa semasa dan membandingkannya dengan pemilik yang dinyatakan di dalam POS.

Ini penting kerana dalam sesetengah kes, penyewa rumah tidak bersedia untuk mengosongkan kediaman tersebut walaupun kediaman tersebut telah dilelong; dan perkara ini bakal mendatangkan masalah kepada pemilik baru.

Semak kaveat ke atas kediaman tersebut dan nilai harga pasaran hartanah yang sama di kawasan itu jika kita merancang untuk melakukan pelaburan jangka panjang.

4. Deposit

Lumrah dalam pasaran lelong ialah dengan menyediakan 10% deposit pendahuluan daripada harga rizab hartanah tersebut.

Kita juga perlu menyediakan tunai tambahan pada hari lelongan untuk menambah nilai perbezaan jumlah deposit antara harga bidaan yang berjaya.

Jumlah wang ini wajib dibayar dengan segera selepas kita berjaya memenangi lelongan tersebut.

5. Dokumen

Selain daripada draf bank, kita juga perlu menyediakan dokumen yang berkaitan dengan bidaan lelong tersebut seperti dua salinan kad pengenalan dan surat kebenaran wakil jika kita mewakilkan ejen/peguam untuk bidaan kita.

6. Datang Awal

Lumrah orang Malaysia apabila hendak ke suatu tempat mesti sampai lambat. Untuk membuat bidaan lelong, kita disyorkan datang 30 minit awal untuk mendaftar dan menyerahkan dokumen yang relevan untuk proses bidaan.

Kita juga akan diberikan kad pembidaan berserta nombor dan duduk dan tunggu sehingga bidaan bermula.

Jangan terkejut jika sesetengah bidaan mampu berakhir seawal 5 minit sahaja dan sekiranya kita terlambat, peluang untuk memiliki kediaman lelong pasti terkubur.

7. Terma & Syarat oleh Pelelong

Sebelum memulakan proses bidaan, hos akan bercakap mengenai terma dan syarat utama sebelum diteruskan dengan acara lelongan.

Sila dengar dengan teliti sebarang perubahan dalam terma dan syarat, dan jangan takut untuk bertanya sekiranya terdapat sebarang keraguan.

8. Bidaan

Apa yang kita perlu lakukan adalah menaikkan kad pembida sebagai tanda kita minat dengan hartanah tersebut dan tunjukkan harga tawaran.

Proses bidaan berhenti apabila harga tertinggi diulang sebanyak tiga kali oleh pelelong. Dan apabila tukul diketuk, hartanah itu dijual kepada pembida tertinggi di dalam dewan tersebut.

Selepas itu, tiada tawaran lanjut akan dilayan oleh pihak pelelong.

9. Menang Lelong

Pembida yang berjaya wajib menandatangani borang COS (Contract of Sale) dan membayar perbezaan jumlah sekiranya berlaku peningkatan harga lelong pada hari yang sama.

Pembida yang gagal boleh menebus draf bank mereka di kaunter pendaftaran selepas proses lelongan tersebut.

10. Selepas Lelongan

Pembida yang berjaya diberikan 90-120 hari untuk menjelaskan baki 90% daripada harga rumah.

Untuk melangsaikan baki 90% tersebut, kita boleh membuat permohonan pinjaman rumah dari bank dengan menyertakan dokumen COS (Contract of Sale) tersebut.

Selepas itu, kita hanya memerlukan pihak peguam untuk menukar status pemilikan hartanah tersebut di pejabat tanah.

Baca: 6 Tips Beli Rumah Lelong

Pasaran lelong sememangnya pasaran yang unik kerana kita berkemungkinan berhadapan dengan pelbagai senario pada hari lelongan tersebut dijalankan. Apa yang penting dalam pasaran lelong adalah deposit dan kajian yang menyeluruh terhadap hartanah tersebut.

Nak Tahu Rahsia Beli Rumah Lelong?

Kita selalu dengar beli rumah lelong ni best sebab dapat beli pada harga jauh lebih murah daripada harga pasaran, tapi bagaimana caranya? Apa langkah-langkahnya? Bagaimana nak bermula?

Jom belajar daripada Tuan Shafie Bustan yang juga dikenali sebagai Pie2020. Beliau beli rumah lelong pertama sejak tahun 2007 lagi.

Beliau akan kongsikan:

  • Macam mana nak pilih RUMAH LELONG TERBAIK dan MENGUNTUNGKAN?
  • Kat mana nak tengok senarai beribu-ribu LISTING RUMAH LELONG lelong supaya senang nak pilih?
  • Macamana cara STEP BY STEP untuk buat BIDAAN rumah lelong?
  • Macamana cara nak ELAKKAN KESILAPAN dan RISIKO semasa membeli rumah lelong?
  • Macamana cara nak BELI DAN BIDA RUMAH LELONG secara online – E-BIDDING je?….. dan banyak lagi.

Bukan itu saja, beliau kongsikan juga mengenai real case study dan step-by-step mudahnya beli rumah lelong.

Dapatkan 3-in-1 Kombo eBook Rumah Lelong hari ini!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur