Harga Median Rumah Teres Di 8 Kawasan Lembah Klang Sepanjang Tahun 2019

Trend pembeli rumah teres di Lembah Klang mengikut umur bermula pada umur 30-39 tahun dan meningkat bagi mereka yang berumur 50-59 tahun.

Walaubagaimanapun, kediaman high-rise seperti flat, apartmen dan kondominium kekal menjadi pilihan utama kebanyakan pembeli rumah pertama di Malaysia.

Hal ini berlaku, gara-gara penawaran rumah jenis high-rise yang tinggi dari pemaju hartanah dan harganya yang jauh lebih murah berbanding rumah teres.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Memandangkan bank tanah pemaju tidak banyak, mereka menggunakan keluasan tanah yang ada dengan efisien dengan membina banyak kediaman jenis high-rise.

Semenjak lima tahun kebelakangan ini, tidak banyak projek hartanah kediaman jenis teres yang ditawarkan di sekitar Lembah Klang melainkan kediaman teres/ banglo bersrata yang harganya dijual pada harga ‘Yahudi.’

Jika ada pun, mungkin terletak di luar Lembah Klang seperti City of Elmina oleh Sime Darby Properties yang harga jualannya pun bermula dari RM600,000.

Baca : Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008-2018

“Rumah teres ini untuk orang kaya sahaja kah? Orang muda tak boleh beli?”

Untuk rekod, median harga rumah teres di Lembah Klang khususnya Kuala Lumpur terletak pada angka RM738,000 dengan nilai RM535/ kaki persegi.

Manakala median harga rumah di Selangor adalah pada harga RM460,000 dengan kadar RM378/ kaki persegi.

Ini menyebabkan ramai pembeli rumah kediaman jenis teres mula beralih ke pasaran sekunder (subsale) dengan menyasarkan kawasan-kawasan matang seperti Bangsar, Damansara, Cheras, Puchong dan juga Ampang.

“Tahukah anda, populasi Kuala Lumpur setakat 2019 adalah seramai 1,453,975 orang.”

Berapa pula harga rumah di kawasan matang di Lembah Klang seperti Ampang, Bangsar, Cheras, Damansara, Puchong, Petaling Jaya, Klang, Shah Alam dan Kajang?

Artikel ini akan mendedahkan kepada anda harga rumah teres di 8 kawasan Lembah Klang untuk anda!

Jom lihat senarai median harga hartanah, median harga per kaki persegi dan kawasan / projek yang paling hot.

1. Ampang

Dengan keluasan 143.5 km², Ampang mempunyai populasi penduduk seramai 756,309 orang dan merupakan di antara kawasan yamg paling matang di Lembah Klang.

Harga kediaman jenis teres di Ampang untuk tahun 2019 adalah RM1 juta dengan harga RM419/ kaki persegi. Ketumpatan penduduk di Ampang adalah 9,859 orang untuk satu km².

2. Bangsar

Merupakan kawasan pinggir bandar Kuala Lumpur dengan kediaman mewah. Bangsar terletak 4 kilometer dari pusat bandar Kuala Lumpur dan mempunyai majoririti penduduk Melayu 61% diikuti Cina 24% dan India 15%.

Bangsar yang dahulunya adalah kawasan perladangan dikenali sebagai ‘Bungsar Estate’ merupakan kawasan pertama yang dibangunkan untuk perumahan di Kuala Lumpur bermula tahun 1969.

Median harga kediaman jenis teres di Bangsar adalah RM1.6 juta dengan harga RM1,014/ kaki persegi.

3. Cheras

Cheras terbahagi kepada Cheras bahagian Selangor dan Cheras bahagian Kuala Lumpur. Cheras terletak bersebelahan dengan Ampang dan Kajang yang merupakan bandar-bandar utama di Kuala Lumpur.

Harga median untuk kediaman teres di Cheras adalah RM690,000 dengan nilai RM454/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan kediaman teres di Cheras adalah Taman Midah, Alam Damai dan Taman Connaught.

4. Damansara

Sebelum tahun 1882, Damansara dikenali sebagai ‘Damarsara’ mempunyai majoriti penduduk Melayu 56.7%, Cina 29.5%, India 13.1% dan 0.7%. 9.9% populasi adalah ekspatriat atau warga asing.

Damansara merupakan sebuah bandar satelit Kuala Lumpur dan menjadi hab utama komersial selain menempatkan kawasan kediaman mewah.

Kota Damansara, Bayu Damansara dan Saujana Damansara adalah kawasan hotspot untuk rumah teres di Damansara.

Harga median rumah teres di Damansara adalah RM1 juta dengan harga RM632/ kaki persegi.

5. Puchong

Puchong terletak 23.7KM dengan keluasan 51.71 km² merupakan bandar utama di kawasan Petaling, Selangor.

Pembangunan Puchong bermula sekitar tahun 1985, apabila lesen perlombongan tamat tempoh dan infrastruktur mula dibina.

Hari ini, Puchong merupakan kawasan perindustrian, pusat komersial dan kawasan kediaman seperti Taman Kinrara, Bandar Bukit Puchong dan Bandar Kinrara.

Harga median kediaman teres di Puchong untuk tahun 2019 adalah RM664,000 dengan harga RM454/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan utama kediaman teres di Puchong adalah Pusat Bandar Puchong, Bandar Puchong Jaya dan Bandar Puteri Puchong.

6. Petaling Jaya

Lebih dikenali sebagai ‘PJ’ di kalangan warga Kuala Lumpur, ketumpatan penduduk di Petaling Jaya adalah 3,923 satu km² dengan keluasan 97.2km².

Petaling Jaya setakat tahun 2018 mempunyai populasi penduduk seramai 520,698 orang dan mendapat status bandar pada Jun 2006.

Median harga rumah di Petaling Jaya adalah RM800,000 dengan kadar RM583/ kaki persegi.

Lokasi tumpuan utama untuk kediaman teres di Petaling Jaya adalah SS 26 Taman Mayang Jaya, SS 23 Taman Sea dan SS5 Petaling Jaya.

7. Shah Alam

Terletak 27.9KM dengan keluasan 290.3 km², Shah Alam merupakan tempat tinggal bagi populasi 481,654 orang setakat 2018.

Shah Alam yang juga merupakan ibu negeri Selangor bersempadan dengan bandar Subang Jaya, Petaling Jaya dan Klang.

Harga median rumah teres di Shah Alam adalah RM610,000 dengan nilai RM405/ kaki persegi. Lokasi hotspot kediaman teres di Shah Alam adalah Seksyen 17, Kota Kemuning dan Seksyen 30.

8. Kajang

Terletak kira-kira 25 kilometer dari Kuala Lumpur, Kajang merupakan antara kawasan tertua dihuni penduduk di Lembah Klang dengan rekod seawal 1500-an.

Dengan kawasan seluas 787.6 km², Kajang mempunyai populasi penduduk dengan 342,657 orang. Majoriti penduduk adalah 60.4% Melayu, 19.3% Cina, 9.7% India dan 10.6% lain – lain etnik.

Untuk rekod, median harga rumah jenis kediaman di Kajang adalah RM425,000 dengan nilai RM352/ kaki persegi.

Kawasan tumpuan bagi kediaman teres pula adalah di Taman Kajang Mewah, Taman Kajang Utama dan Taman Bukit Mewah.

Median harga rumah yang dinyatakan adalah berdasarkan rekod transaksi hartanah sepanjang tahun 2019 sahaja.

Median harga rumah yang dinyatakan berkemungkinan berbeza mengikut jenis rumah seperti intermediate lot dan corner lot.

Dipersilakan untuk guna data ini untuk membuat tinjauan sekiranya anda bercadang untuk membeli rumah teres untuk pelaburan atau diduduki.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Jika kita membuat carian di internet, pasti kita akan terjumpa dengan pelbagai bahan bacaan seperti artikel dan mungkin juga video yang menerangkan secara spesifik rumah macam mana yang baik untuk dibeli.

Atau pun mungkin rumah yang sesuai untuk persaraan, pelaburan dan juga untuk diduduki bersama keluarga tersayang.

“Ada ke rumah yang rugi kalau kita beli? Bukankah beli rumah ni memang boleh untung?”

Bagaimana pula dengan rumah yang rugi jika dibeli? Adakah semua rumah itu  akan menguntungkan pembeli jika dibeli?

Adakah terdapat elemen – elemen lain yang menjadikan sesebuah hartanah itu rugi untuk dibeli?

Jawapannya adalah YA. Terdapat 5 jenis hartanah yang akan merugikan jika tersalah beli.

1. Above Market Value

Pada kebiasaannya, bakal pembeli rumah akan mencari rumah atau membuat tawaran harga rumah di bawah harga pasaran. Sekiranya hartanah yang kita beli adalah jenis above market value, kita secara automatik telah rugi.

Baca : 4 Tips Beli Rumah Bawah Harga Pasaran

Sebagai contoh, sebuah rumah teres dua tingkat di Gombak telah dinilai oleh bank dan bernilai RM300,000. Namun begitu, pemilik rumah ingin menjualnya pada harga RM350,000.

Sungguhpun kita berjaya mendapatkan 100% pinjaman perumahan dari bank, bank hanya membiayai RM300,000 sahaja.

Memandangkan harga rumah yang kita beli adalah RM350,000, baki RM50,000 tersebut kita tetap perlu bayar kepada pemilik rumah walau apa cara sekalipun.

Rumah jenis above market value seperti ini sangatlah rugi jika dibeli lebih – lebih lagi sekiranya rumah tersebut adalah rumah subsale.

Sekiranya kita berhasrat membeli rumah di bawah harga RM300,000, sila semak nilai hartanah di bank sebelum terbeli rumah melebihi pembiayaan bank.

2. Kes Non-Performing Loan di Kawasan Perumahan

Kes Non-Performing Loan (NPL) pada kebiasaannya banyak terjadi di kawasan-kawasan seperti Rawang, Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa.

Lambakan kes ini berlaku kerana pembangunan yang dijanjikan seperti bandar mega dan sebagainya tidak menjadi menyebabkan ramai pembeli menjual semula rumah tersebut di bawah harga pasaran.

Baca : 4 Jenis Hartanah Yang Boleh Buat Kita Rugi

Kes-kes seperti ini dilihat semakin menjadi barah di negeri-negeri seperti Johor, Pulau Pinang dan Sabah yang sedang pesat membangun.

Sebagai langkah berjaga-jaga, kita boleh semak kadar purata hartanah yang dilelong di kawasan tersebut untuk mengelakkan kes NPL seperti ini.

3. Pemaju Bermasalah

Kes pemaju bermasalah ini berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia. Dengan jumlah pemaju hartanah yang melebihi 500 pemaju di seluruh negara, kita perlu semak senarai pemaju yang dikeluarkan KPKT untuk mengelakkan diri daripada terbeli unit hartanah dari pemaju yang bermasalah.

Baca : Nak Beli Rumah? Semak Dulu Senarai Hitam Pemaju

Masalahnya timbul apabila pemaju tersebut mempunyai tunggakan liabiliti yang menyebabkan mereka tidak membayar cukai.

Kesannya, pembeli rumah tidak mampu menukar nama pada unit rumah dan permohonan untuk pinjaman perumahan gagal.

Pemaju tersebut harus membayar secara lump sum atau ansuran hutang tersebut, barulah urusan pinjaman perumahan kita akan lulus sekaligus kita mampu menukar nama pada geran rumah.

4. Tanah Lot

Pada asasnya, rumah jenis ini tidaklah merugikan kita. Pemilik tanah dan hartanah biasanya akan membeli tanah dan membina unit rumah di atas tanah tersebut.

Akan tetapi, majoriti daripada rumah jenis tanah lot ini tidak mempunyai sebarang CCC dan CF mahupun surat kebenaran dari Pihak Berkuasa Tempatan.

Dalam erti kata mudah, apabila sesebuah hartanah tidak mempunyai sebarang CCC dan CF, hartanah ini tidak selamat diduduki.

Oleh yang demikian, pihak bank hanya akan menilai harga tanah tersebut dan bukan unit rumah di atas tanah tersebut.

Walaupun pemilik ingin menjual rumah tersebut pada harga RM300,000 dan tanah pada harga RM200,000, bank hanya akan membiayai RM200,000 yakni harga tanah tersebut.

Baki RM300,000 berkemungkinan kita perlu tambah dan cukupkan menggunakan modal persendirian.

5. Tiada Booster Hartanah

Booster hartanah bermaksud nilai yang menaikkan harga hartanah seperti lebuhraya, kedai makanan segera seperti McDonald dan KFC, bank, hospital swasta, sekolah antarabangsa, LRT dan juga MRT.

Apabila kita membeli hartanah di kawasan yang tidak mempunyai sebarang booster hartanah, kita berkemungkinan perlu menunggu 10 – 20 tahun untuk sesebuah kawasan tersebut matang dan harga pasaran kawasan tersebut meningkat.

Baca : Booster Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Pastikan kita membuat kajian yang menyeluruh tentang kawasan perumahan tersebut dalam radius 5KM, bagi memastikan terdapat booster hartanah yang membantu kita untuk membuat pelaburan seperti sewaan atau dijual selepas tempoh pembiayaan pinjaman tamat.

Kesimpulannya, masih terdapat lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia. Untuk rekod, di Johor sahaja terdapat 51,000 unit rumah tidak terjual bagi suku pertama tahun 2019.

Dengan ilmu dan kajian yang mendalam, kita mampu mengelakkan diri daripada terbeli unit rumah yang salah dan menanggung penderitaan yang berpanjangan.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

10 Jenis Jual Beli Hartanah Yang Berisiko

Jual beli hartanah berisiko

“Aku ingat nak beli rumah lah…”

Anda dah fikir masak-masak untuk beli rumah…atau nak cuba beli tanah dan simpan untuk pelaburan?

“Nak beli tu hati-hati sikit, cuba kau baca dulu nasihat dari peguam yang memang power bab hartanah ni”

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam) ingin menasihati orang ramai agar lebih berhati-hati dalam setiap urusniaga jual beli hartanah yang dikategorikan berisiko.

Berikut adalah 10 jenis jual beli yang dikategorikan sebagai berisiko:

1. Beli rumah dengan pemaju tiada lesen pemaju perumahan yang sah

Membeli rumah daripada pemaju yang tidak mempunyai lesen pemajuan perumahan yang sah daripada KPKT. Boleh semak status pemaju di sini

2. Beli tanah lot yang belum ada geran individu

Siapa pemiliknya? Seorang ke ramai? Pening-pening.

3. Beli tanah pemilik dalam geran yang telah meninggal dunia

Nama geran masih belum bertukar iaitu geran belum turun milik kepada pewaris yang sah. Pastikan geran ditukar nama dahulu.

4. Beli rumah yang belum ada hak milik strata dan pemaju telah gulung tikar

Bila pihak pemaju atau penjual tidak jelas, bagaimana transaksi jual beli nak berlaku?

5. Beli rumah subsale yang dalam proses lelongan bank

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca 6 Tips Nak Beli Rumah Lelong.

6. Beli rumah di bawah skim-skim yang pelik

Nak beli rumah, tapi kena cari orang untuk sertai skim. Dapat komisen daripada orang yang masuk skim. Ni nak beli rumah ke nak join skim cepat kaya?

7. Beli hartanah yang belum bebas bebanan tanpa guna peguam

Kalau hartanah tersebut telah habis dibayar sepenuhnya, pastikan ada dokumen bagi membuktikannya.

8. Beli hartanah lelong yang ada kaveat

Ni pun satu isu juga, ada syarat-syarat atau klausa-klausa lain yang terlibat.

9. Beli hartanah di bawah tanah penempatan berkelompok

Contohnya membeli tanah Felda atau tanah Felcra.

10. Beli hartanah sambung bayar pinjaman pemilik

Membeli hartanah secara sambung bayar pinjaman bank pemilik tanpa membuat pindah milik kepada pembeli. Alah, yang biasa orang buat dengan kereta tu…

Kredit : Salkukhairi Abd Sukor

Nak beli rumah, kenalah ada ilmu. Jangan main beli je. Beli pula rumah yang berisiko, memang panjang lah ceritanya nanti. Jadi lebih baik kita elakkan daripada 10 jenis jual beli hartanah yang berisiko seperti di atas.

Iklan

5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Rata-rata rakyat Malaysia khususnya anak muda, bila ditanya jika diberi peluang untuk memilih rumah undercon atau subsale, jawapannya pasti berbeza-beza.

Ada yang inginkan rumah undercon kerana entry cost yang murah dan lebih gemar rumah baru berbanding rumah subsale.

Ada juga yang inginkan rumah subsale gara-gara lokasi rumah yang matang dan tawaran harga yang kompetitif.

Baca : 7 Sebab Kenapa Anak Muda Belum Beli Rumah

Tetapi, trend pemilikan hartanah pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan sebenarnya lebih ramai rakyat Malaysia yang membeli rumah undercon berbanding subsales.

Buktinya?

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang lalu telah berjaya menjual 28,000 unit kediaman baharu bernilai RM21 bilion setakat bulan November sahaja.

RM18 bilion lebih tinggi berbanding sasaran jualan asal yaqni RM3 bilion sebulan sebelum Kempen Pemilikan Rumah (HOC) berakhir!

Apa logiknya? Kenapa ini terjadi?

Sebelum itu, kita perlu faham dengan baik bahawa rumah undercon adalah produk dari pemaju hartanah.

Dan pemaju hartanah ini akan menawarkan tawaran yang menarik seperti:

  • Percuma kabinet dapur
  • Percuma parkir
  • Percuma yuran guaman
  • Rebat
  • Cashback
  • Booking fee serendah RM500. (bergantung kepada pemaju)

Ramai sedia maklum yang rumah subsale atau rumah sekunder memerlukan entry cost yang tinggi.

Untuk golongan B40 dengan pendapatan bulanan RM2,000 yang tinggal di Kuala Lumpur, kebanyakannya hanya mampu tengok saja harga rumah.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya 15% tunai dari nilai rumah yang ingin dibeli.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan RM30,000.

Jom kita tengok 5 sebab kenapa ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale:

1. Earnest Deposit

Untuk booking fee rumah tersebut, pembeli wajib membayar 3.18% earnest deposit.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, sebanyak RM7,600 perlu dikeluarkan dan baki 6.82% perlu diselesaikan semasa menandatangani Sales Purchase Agreement (SPA).

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

2. Deposit

Seperti yang diterangkan di atas, earnest deposit merupakan sebahagian daripadanya.

Deposit 10% boleh dibayar melalui simpanan tunai atau membuat pengeluaran wang di Akaun 2, KWSP.

Masalah timbul apabila pembeli tidak mempunyai tunai dan wang di Akaun 2, KWSP tidak mencukupi.

3. Legal Fee

Kosnya tidak berakhir dengan 10% deposit sahaja!

Pembeli juga perlu membayar legal fee atau yuran guaman mengikut kiraan yang telah ditetapkan.

Amaunnya bergantung kepada harga rumah dan anggaran kasar adalah 3.5%-4% daripada harga rumah.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM7,000

4. Valuation Fee

Penilaian hartanah akan dijalankan oleh penilai hartanah bertauliah yang berdaftar dalam menetapkan harga semasa rumah tersebut.

Anggaran kasar untuk valuation fee adalah 1% atau kurang daripada harga rumah tersebut.

Akan tetapi, untuk pembeli rumah pertama, kos duti setem adalah percuma bagi rumah berharga RM300,000 ke bawah.

5. Proses

Siapa yang mempunyai pengalaman membeli rumah dari pasaran subsale pasti tahu yang prosesnya memakan masa di antara 3 bulan hingga 6 bulan atau lebih.

Proses juga akan memakan masa yang lama sekiranya hartanah tersebut :-

  • Mempunyai kaveat
  • Pemaju muflis
  • Rumah masih ada hutang dengan bank
  • Rumah jenis kos rendah
  • Geran tidak sempurna
  • Pemilik meninggal dunia

Faktor dorongan lain yang menyebabkan ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale adalah kerana berlakunya lambakan pilihan dalam pasaran undercon lebih-lebih bagi projek undercon yang telah siap dan tidak dibeli selepas tempoh 9 bulan.

Baca : Apa Yang Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Selain itu, wujud rangsangan oleh pihak kerajaan menerusi Kempen Pemilikan Rumah (HOC), Skim Perumahan Belia, Skim Rumah PertamaKu dan Skim MyDeposit.

Akan tetapi, ini tidak bermaksud hartanah undercon tiada cacat cela dan risikonya. Pembeli juga perlu memastikan projek undercon tersebut:

  • Bukan projek gajah putih / terbengkalai.
  • Pemaju bertanggungjawab sekiranya wujud kerosakan (defect)
  • Jenis geran hartanah.
  • Bebas dari pemaju hartanah bermasalah.

Dengan keadaan Malaysia hari ini ibarat susah jatuh ditimpa tangga, dilanda kemelesetan ekonomi dan pandemik COVID-19, pasaran hartanah berada dalam keadaan trend yang sangat perlahan.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Untuk anda yang berminat untuk membeli hartanah dalam tempoh ini,  bergembiralah kerana tempoh ini merupakan waktu terbaik untuk membeli hartanah khususnya pasaran subsale.

Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah beberapa kali menurunkan kadar OPR (Overnight Policy Rate), bagi memastikan kadar faedah yang dikenakan oleh pihak bank berada di paras yang sangat rendah.

Iklan

Tahun 2018 Bakal Menyaksikan Industri Hartanah Malaysia Merudum?

Ini bukan pertama kali kita dengar, malahan dah bertahun katanya industri hartanah akan merosot teruk; tapi sampai sekarang belum ada tanda-tanda lagi.

Jom kita ikut ulasan Dr. Ernest YY Cheong, seorang jururunding dan ‘chartered property surveyor’ dengan pengalaman lebih daripada 40 tahun. Beliau berkata bahawa industri hartanah pada tahun 2018 bakal kelihatan suram, di mana pemaju dan pemilik rumah bakal berdepan kepayahan untuk mencari pembeli.

Ini berdasarkan 5 point beliau seperti berikut:

1. Pembeli Tidak Mampu Membeli Rumah

Umum tahu rakyat sekarang berdepan dengan situasi sukar dengan keadaan ekonomi yang suram dan tidak memberangsangkan. Kurangnya kuasa berbelanja di kalangan orang ramai membuatkan mereka berfikir panjang sebelum membuat komitmen seperti membeli rumah.

Tetapi hakikatnya, Bank Negara Malaysia turut mengeluarkan kenyataan bahawa rakyat Malaysia memang tidak mampu untuk membeli rumah; disebabkan gaji rendah dan kekurangan rumah harga mampu milik. Kami ada mengupasnya di artikel Mungkin Ini Sebabnya Rakyat Masih Tak Mampu Beli Rumah – Menurut Bank Negara Malaysia.

Menurut Dr. Ernest, harga rumah bakal jatuh seawal Tahun Baru Cina pada Februari 2018.

2. Banyak Unit Baru Siap Tidak Terjual

 

Terdapat peningkatan sebanyak 40% bagi unit tidak terjual bagi separuh tahun pertama 2017 dengan 20,807 unit yang berjumlah RM12.26 bilion. Kalau kira harga purata, seunit rumah yang tidak terjual berharga RM589,224.

Ini unit-unit yang tidak terjual daripada pelancaran baru daripada pihak pemaju.

Ini belum mengambil kira rumah yang ingin dijual pemilik, yang kata Dr. Ernest mencecah RM4 bilion. Kesudahannya, RM16 bilion nilai hartanah tidak terjual kerana pembeli tidak mampu membelinya.

3. Pemaju Bakal Kehilangan Pembiayaan Projek Jika Rumah Mereka Tidak Terjual

Baru tahu rupanya pemaju perlu menjual sekurang-kurangnya 40% bagi memastikan mereka mendapat pembiayaan sepatutnya daripada pihak bank. Sebab itu beria-ia pihak pemaju membenarkan pembeli meletakkan hanya 1% deposit, termasuk diskaun dan lain-lain barangan percuma seperti kabinet dapur, penghawa dingin, tempat letak kereta percuma dan sebagainya.

Dan di sinilah bermulanya bahaya, kerana pengguna tidak mampu untuk membeli rumah, dan pemaju yang bakal menyiapkan projek mereka mula melakukan apa sahaja untuk melariskan jualan.

Senang kata, bekalan dah melebihi permintaan, maka secara semulajadinya harga akan mula turun.

4. Harga Hartanah Dijangka Turun Daripada RM500,000 Kepada RM300,000

Harga rumah bakal turun ke paras yang mampu dimiliki oleh pembeli. Banyak rumah bakal dilelong kerana ramai yang tidak mampu membayar dek terjerat dengan skim pembiayaan yang ditawarkan pemaju sejak kebelakangan ini.

Dua tiga tahun lepas, sudah kelihatan trend beli rumah tanpa deposit, cuma perlu bayar apabila rumah dah siap. Dan kini rumah tersebut bakal siap, dan ramai pembeli bakal ‘tersangkut’ dengan rumah baru mereka itu.

5. Tak Mampu Beli Rumah, Sewa Dulu

Dr. Ernest menyarankan rakyat Malaysia jangan beli rumah terlebih dahulu melainkan mereka mampu menyimpan RM1,000 sebulan selama setahun. Ini bagi membolehkan mereka mempunyai tabung kecemasan sekiranya mereka kehilangan kerja dan punca pendapatan.

“Tidak seharusnya beli hartanah tergesa-gesa pada masa sekarang. Cuba menyewa dulu.”

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!