Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Harga rumah di Malaysia telah mengalami peningkatan dan penurunan yang unik sepanjang tahun 2008 sehingga tahun 2018.

Nilai transaksi hartanah dan permohonan pembiayaan hartanah yang diluluskan juga menunjukkan sedang berlakunya trend peningkatan harga hartanah di Malaysia yang drastik.

Selain daripada faktor permintaan dan penawaran pasaran, antara faktor lain yang mempengaruhi turun naik harga rumah di Malaysia adalah kos pembinaan hartanah, kadar inflasi, polisi kerajaan, keadaan sosial dan politik semasa, serta spekulasi dalam hartanah.

Baca: Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dalam artikel kali ini, harga dan transaksi hartanah di Malaysia akan diterangkan berdasarkan data analisis yang dikeluarkan oleh REHDA Institute.

Jumlah transaksi hartanah kediaman pada tahun bermula 2008 adalah pada angka 200,000 unit dengan nilai transaksi RM40 juta sehingga RM50 juta.

Trend ini terus meningkat tahun demi tahun sehingga tahun 2011 dan 2012 apabila jumlah transaksi hartanah mencatatkan rekod tertinggi masing – masing melebihi 250,000 unit dengan nilai transaksi pada angka RM60 juta sehingga RM70 juta.

Menjelang tahun 2014, berlaku satu perubahan yang unik di mana jumlah transaksi hartanah adalah kurang daripada tahun 2011 dan 2012 iaitu sekitar 250,000 unit tetapi dengan nilai transaksi pada angka RM80 juta.

Tahun 2015 menyaksikan bermulanya penyusutan jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah sehingga tahun 2018.

Jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah telah menunjukkan menunjukkan peningkatan sekitar 1.4% dan 0.4% tahun demi tahun secara purata.

Di antara tahun 2008 sehingga 2018, tahun bermulanya peningkatan nilai transaksi hartanah adalah pada tahun 2009.

Hal ini kerana, harga lantai untuk penjualan hartanah bagi warga asing telah meningkat daripada RM500,000 kepada RM1 juta seunit.

Selain itu, Developer Interest Bearing Scheme (DIBS) atau Skim Pemaju Tanggung Faedah telah dimansuhkan.

Trend ini mula menurun selepas tahun 2014 dan kembali meningkat secara perlahan bermula tahun 2017 apabila nilai transaksi hartanah mencecah hampir RM350 juta.

Tahun 2017 juga menyaksikan pemaju hartanah mula membina lebih banyak rumah mampu milik anjuran Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

Baca: 5 Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Perkembangan harga hartanah di Malaysia juga menjadi lembap semenjak tahun 2001 namun pada suku keempat 2012, harga hartanah telah meningkat kepada 14.3%.

Manakala pada suku pertama 2015, harga hartanah di Malaysia telah menunjukkan peningkatan sebanyak 9.2%, 6.1% pada suku keempat 2017 dan 1.1% pada suku ketiga 2018.

Peningkatan harga rumah yang drastik telah menyebabkan permintaan hartanah pada harga yang lebih tinggi telah menurun.

Polisi kerajaan yang menggalakkan pemaju hartanah untuk membina lebih banyak rumah mampu milik juga menyebabkan kadar peningkatan harga hartanah secara relatifnya  lebih terkawal.

Baca: Rumah Mampu Milik Pun Tidak Mampu Dimiliki

Pada tahun 2008, permohonan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah pada kadar 59% dengan nilai mencecah RM57,954.300.

Akan tetapi, permohonan yang diluluskan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan pada tahun 2013 adalah pada kadar 49.2% dengan nilai mencecah RM121,000,600 yakni RM63,046,300 lebih tinggi berbanding tahun 2008!

Manakala pada tahun 2018 pula, 42.9% permohonan pembiayaan pinjaman hartanah diluluskan dengan nilai RM102,752,300.

Trend ini juga menunjukkan permintaan terhadap hartanah jenis kediaman semakin tinggi dan permohonan pembiayaan pinjaman dari bank juga telah menjadi semakin sukar menyebabkan purata permohonan yang diluluskan menurun. 

Apa yang pasti, trend harga hartanah kediaman telah meningkat dengan mendadak menyebabkan nilai permohonan telah meningkat sehingga 78%.

Kesimpulannya, pasaran hartanah berdepan dengan cabaran yang memerlukan solusi holistik dari sudut pembeli dan pemaju hartanah sendiri.

Apa yang jelas pada hari ini adalah permintaan semasa untuk rumah mampu milik menjadi semakin progresif dan telah menjadi agenda utama kerajaan dalam menangani isu pemilikan hartanah bukan sahaja di kalangan Bumiputera tetapi juga bukan Bumiputera.

Baca: Belanjawan 2020 Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Menurut Bank Negara Malaysia, 70% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah dari pembeli rumah pertama dengan nilai hartanah di bawah RM500,000.

Dengan keadaan pasaran hartanah semasa, pemaju hartanah wajar fokus kepada segmen rumah mampu milik sehingga pasaran benar-benar pulih untuk menjual semula lambakan hartanah tidak terjual.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!