Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Harga rumah di Malaysia telah mengalami peningkatan dan penurunan yang unik sepanjang tahun 2008 sehingga tahun 2018.

Nilai transaksi hartanah dan permohonan pembiayaan hartanah yang diluluskan juga menunjukkan sedang berlakunya trend peningkatan harga hartanah di Malaysia yang drastik.

Selain daripada faktor permintaan dan penawaran pasaran, antara faktor lain yang mempengaruhi turun naik harga rumah di Malaysia adalah kos pembinaan hartanah, kadar inflasi, polisi kerajaan, keadaan sosial dan politik semasa, serta spekulasi dalam hartanah.

Baca: Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dalam artikel kali ini, harga dan transaksi hartanah di Malaysia akan diterangkan berdasarkan data analisis yang dikeluarkan oleh REHDA Institute.

Jumlah transaksi hartanah kediaman pada tahun bermula 2008 adalah pada angka 200,000 unit dengan nilai transaksi RM40 juta sehingga RM50 juta.

Trend ini terus meningkat tahun demi tahun sehingga tahun 2011 dan 2012 apabila jumlah transaksi hartanah mencatatkan rekod tertinggi masing – masing melebihi 250,000 unit dengan nilai transaksi pada angka RM60 juta sehingga RM70 juta.

Menjelang tahun 2014, berlaku satu perubahan yang unik di mana jumlah transaksi hartanah adalah kurang daripada tahun 2011 dan 2012 iaitu sekitar 250,000 unit tetapi dengan nilai transaksi pada angka RM80 juta.

Tahun 2015 menyaksikan bermulanya penyusutan jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah sehingga tahun 2018.

Jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah telah menunjukkan menunjukkan peningkatan sekitar 1.4% dan 0.4% tahun demi tahun secara purata.

Di antara tahun 2008 sehingga 2018, tahun bermulanya peningkatan nilai transaksi hartanah adalah pada tahun 2009.

Hal ini kerana, harga lantai untuk penjualan hartanah bagi warga asing telah meningkat daripada RM500,000 kepada RM1 juta seunit.

Selain itu, Developer Interest Bearing Scheme (DIBS) atau Skim Pemaju Tanggung Faedah telah dimansuhkan.

Trend ini mula menurun selepas tahun 2014 dan kembali meningkat secara perlahan bermula tahun 2017 apabila nilai transaksi hartanah mencecah hampir RM350 juta.

Tahun 2017 juga menyaksikan pemaju hartanah mula membina lebih banyak rumah mampu milik anjuran Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

Baca: 5 Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Iklan

Perkembangan harga hartanah di Malaysia juga menjadi lembap semenjak tahun 2001 namun pada suku keempat 2012, harga hartanah telah meningkat kepada 14.3%.

Manakala pada suku pertama 2015, harga hartanah di Malaysia telah menunjukkan peningkatan sebanyak 9.2%, 6.1% pada suku keempat 2017 dan 1.1% pada suku ketiga 2018.

Peningkatan harga rumah yang drastik telah menyebabkan permintaan hartanah pada harga yang lebih tinggi telah menurun.

Polisi kerajaan yang menggalakkan pemaju hartanah untuk membina lebih banyak rumah mampu milik juga menyebabkan kadar peningkatan harga hartanah secara relatifnya  lebih terkawal.

Baca: Rumah Mampu Milik Pun Tidak Mampu Dimiliki

Pada tahun 2008, permohonan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah pada kadar 59% dengan nilai mencecah RM57,954.300.

Akan tetapi, permohonan yang diluluskan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan pada tahun 2013 adalah pada kadar 49.2% dengan nilai mencecah RM121,000,600 yakni RM63,046,300 lebih tinggi berbanding tahun 2008!

Manakala pada tahun 2018 pula, 42.9% permohonan pembiayaan pinjaman hartanah diluluskan dengan nilai RM102,752,300.

Trend ini juga menunjukkan permintaan terhadap hartanah jenis kediaman semakin tinggi dan permohonan pembiayaan pinjaman dari bank juga telah menjadi semakin sukar menyebabkan purata permohonan yang diluluskan menurun. 

Apa yang pasti, trend harga hartanah kediaman telah meningkat dengan mendadak menyebabkan nilai permohonan telah meningkat sehingga 78%.

Kesimpulannya, pasaran hartanah berdepan dengan cabaran yang memerlukan solusi holistik dari sudut pembeli dan pemaju hartanah sendiri.

Apa yang jelas pada hari ini adalah permintaan semasa untuk rumah mampu milik menjadi semakin progresif dan telah menjadi agenda utama kerajaan dalam menangani isu pemilikan hartanah bukan sahaja di kalangan Bumiputera tetapi juga bukan Bumiputera.

Baca: Belanjawan 2020 Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Menurut Bank Negara Malaysia, 70% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah dari pembeli rumah pertama dengan nilai hartanah di bawah RM500,000.

Dengan keadaan pasaran hartanah semasa, pemaju hartanah wajar fokus kepada segmen rumah mampu milik sehingga pasaran benar-benar pulih untuk menjual semula lambakan hartanah tidak terjual.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Airbnb Hilang Segala-Galanya Dalam Masa 6 Minggu

Airbnb yang bermaksud ‘Air Bed and Breakfast’ bermula pada tahun 2008 oleh anak muda yang pada mulanya menawarkan sewaan katil dan sarapan atas talian kepada sebuah syarikat gergasi yang bernilai $31 bilion pada tahun 2017.

Setakat tahun 2020, Airbnb mempunyai hampir 6,300 pekerja, 3 juta hos (pemilik hartanah) di seluruh dunia dan 7 hartanah yang disenaraikan di dalam platform Airbnb di 220 buah negara.

Baca : Apa Itu Airbnb? Juga Ada Fakta Menarik Airbnb

Penawaran terbaru fungsi Airbnb yang dipanggil ‘Experience’ membenarkan pengguna Airbnb bukan sekadar membuat tempahan rumah, bahkan mencuba pengalaman baru aktiviti luar di sekitar kawasan rumah yang disewa.

Terkini, dengan keadaan pasaran ekonomi yang tidak menentu dan risiko wabak pandemik, perancangan besar Airbnb untuk menjadi syarikat public listed menjelang tahun 2020 diragui ramai pihak khususnya golongan pelabur saham. 

Soalnya, bagaimanakah syarikat startup yang paling berjaya dan menguntungkan ini menjadi begitu lemah?

Sebelum itu, jom kita lihat kembali sejarah awal Airbnb. Ditubuhkan oleh tiga orang anak muda Brian Chesky, Joe Gebbia dan Nathan Blecharczyk pada Ogos 2008 di San Fransisco.

Pada tahun 2008, Amerika Syarikat sedang berdepan dengan Krisis Kewangan yang menyebabkan ramai orang hilang pekerjaan, dan cuba mencari sumber pendapatan sampingan sementara menunggu krisis tersebut selesai.

Baca : Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Tiga anak muda ini, berkongsikan idea pemilik hartanah berkongsikan ruang di rumah mereka secara online dan mampu menjana pendapatan sampingan dari situ.

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-Airbnb-Hilang-Segala-Galanya-Dalam-Masa-6-Minggu3-700x466.jpg

Sambutan yang diterima tiga anak muda ini adalah sangat luar biasa. Ramai pemilik hartanah sukakan idea tersebut sehingga dikhabarkan Airbnb berjaya mengutip keuntungan pada hari pertama dilancarkan!

Untuk rekod, Airbnb mencapai keuntungan yang signifikan pada tahun 2017 dan 2018 sehingga mencetuskan idea untuk program Airbnb Plus.

“Airbnb Plus adalah program khusus untuk hos dengan review yang tinggi dan kualiti tempat tinggal yang sangat istimewa”

99% hartanah yang disenaraikan di Airbnb Plus adalah rumah idaman yang ‘instagrammable’ dengan pengalaman bermalam yang luar biasa.

Airbnb : Syarikat Gergasi Yang Tumbuh Dalam Masa 1 Dekad

Kesan daripada peningkatan keuntungan tahunan, populariti dan trend penggunaan Airbnb di seluruh dunia, banyak pihak yang mula melabur dan memberi dana kepada Airbnb.

Pada Januari 2009, Airbnb menerima dana sebanyak $6 juta daripada Seed yang meningkatkan nilai Airbnb kepada $2.9 juta pada ketika itu.

Semenjak itu, Airbnb terus menerus mendapat suntikan dana dari pelbagai syarikat khususnya di Silicon Valley. Menjelang Januari 2017, Airbnb telah meraih $555.4 juta!

Baca : Airbnb Sumbang RM200.4 Juta Kepada Ekonomi Tempatan, Kat Mana Lokasi Yang Hot di Malaysia?

Data pada tahun 2015 menunjukkan, Airbnb mencatatkan rekod sebagai sebuah syarikat dengan nilai $25 bilion meninggalkan gergasi lain seperti Marriot, Expedia, WYNDHAM dan HomeAway.

Airbnb mencatatkan peningkatan keuntungan sehinga 115% pada tahun 2015 berbanding tahun sebelumnya.

Ramai yang menjangkakan Airbnb ‘kenyang 7 keturunan’ dengan keuntungan yang sangat banyak. Hakikatnya, Airbnb memang mencatat keuntungan yang besar, tetapi Airbnb turut menanggung kos operasi yang besar.

“Semakin besar periuk, semakin besarlah keraknya…”

Airbnb telah membelanjakan kos pentadbiran yang terlalu tinggi pada tahun 2017 dan 2018. Kos pentadbiran Airbnb pada tahun 2019 juga naik sehingga 113% berbanding tahun 2017.

Iklan

Hal ini kerana, pihak pengurusan atasan Airbnb telah mengambil tindakan mengambil pekerja pada skala yang besar dan membina pejabat sendiri di San Fransisco.

Kos operasi Airbnb pada penghujung 2019 telah meningkat tinggi sehingga tidak seimbang dengan aliran tunai syarikat tersebut.

Data dari Reuturs menunjukkan, Airbnb telah mengumpulkan simpanan tunai sebanyak $3 bilion dari bayaran tempahan dan caj yang dikenakan kepada tetamu dan hos.

Manakala pendapatan Airbnb dari yuran pula melebihi $4.8 bilion pada tahun 2019.

“Buat pengetahuan anda, Airbnb mengenakan caj bayaran 3% daripada hos (tuan rumah) dan 14.2% daripada tetamu.”

Bermulanya Masalah Airbnb

Masalah bermula pada Oktober 2019 yang lalu apabila Airbnb telah mengharamkan senarai rumah jenis pesta atau ‘house party’ ekoran insiden tembakan rambang yang mengorbankan 5 jiwa.

Sebagai inisiatif keselamatan, Airbnb telah melabur ke infrastruktur berkenaan keselematan sebanyak $100 juta. Ini menyebabkan kos operasi tahunan Airbnb pada tahun 2019 naik dua kali ganda berbanding 2017 yaqni mencecah $5.3 bilion.

Baca : Terpaksa Menjual Bijirin Sarapan Untuk Langsaikan Hutang, Ini Kisah Suka-Duka Pengasas Airbnb

Saat Airbnb baru ingin mula menyusun kembali profil kewangan mereka pada suku pertama 2020, Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah mengharamkan pergerakan pelancongan ke Eropah selama 30 hari bagi membendung penularan wabak pandemik COVID-19 yang sedang rakus meragut nyawa warga Eropah ketika itu.

Rentetan dari pengharaman pergerakan pelancongan ke Eropah, ramai pengguna Airbnb marah dan inginkan bayaran balik deposit mereka kerana hos tidak memberikan sebarang bayaran balik.

Sebagai tindak balas dan demi menjaga reputasi dan hati pengguna, pengurusan Airbnb telah memberikan 25% bayaran balik dari setiap tempahan yang dibatalkan pengguna ekoran perintah larangan pergerakan rentas negara.

Tambahan, Airbnb telah mebiayai satu dana perumahan sebanyak $17 juta untuk membantu ‘top rated’ hos Airbnb membiayai ansuran pinjaman hartanah mereka.

Hos atau pengusaha Airbnb terpilih dibenarkan membuat permohonan untuk pemberian sehingga AS$5,000.

Menjelang April 2020, Airbnb tidak lebih sekadar sebuah syarikat yang gagal mempunyai aliran tunai, hos yang marah akan polisi Airbnb dan masa depan yang tidak menentu.

Akhirnya, pada Mei 2020 Airbnb mengambil tindakan kurang popular dengan mengurangkan 25% dari jumlah pekerja menyebabkan 2,000 orang dibuang kerja.

Apa yang lebih menyedihkan, keuntungan Airbnb untuk tahun 2020 dijangka menurun sebanyak 50% daripada $4.8 bilion pada tahun 2019.

Kesan daripada insiden – insiden ini, nilai Airbnb turun kepada $26 bilion setakat Jun 2020 berbanding $31 bilion pada tahun 2017.

Penganalisis ekonomi dan pelabur meramalkan Airbnb memerlukan sekurang – kurangnya 6 bulan dengan aliran tunai yang positif untuk membolehkan mereka keluar dari kemelut ini.

Kesan yang berlaku ini tidak hanya mempengaruhi syarikat – syarikat gergasi. Sebaliknya, turut memberi kesan buruk kepada individu yang terlibat secara langsung dengan gig ekonomi di seluruh dunia.

Dan hari ini, kita dapat melihat dengan jelas bahawa asas kepada tertubuhnya Airbnb teruji kerana Airbnb merupakan pengurus hartanah yang tidak memiliki sebarang hartanah seperti hotel.

Masa depan industri pelancongan tampak seakan tiada sinar untuk masa terdekat dengan penuh persoalan dan ketidakpastian akan masa depan.

Apa yang pasti, industri pelancongan di seluruh dunia pada 2020 bakal berdepan dengan kerugian sebanyak AS$1 trilion akibat pandemik COVID-19.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Istilah booking fee atau lock fee dalam pembelian hartanah adalah istilah lazim sekiranya kita ingin beli rumah. Istilah booking fee atau earnest deposit banyak diguna pakai untuk hartanah jenis primer (undercon) dan lock fee sering diguna pakai untuk hartanah jenis sekunder (subsale).

Sebenarnya, sebelum kita menyerahkan sebarang wang sebagai tanda persetujuan untuk pembelian hartanah, anda perlu melakukan beberapa perkara bagi mengelakkan booking fee anda burn.

“Lock fee adalah sejumlah wang yang perlu kita bayar sebagai tanda setuju untuk beli sebuah rumah. Jumlahnya tidak tetap dan bergantung kepada agensi ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah.”

Kita perlu faham bahawa duit booking fee boleh burn kerana beberapa faktor. Jangan nanti bila duit booking dah burn, kita kata ejen hartanah yang menguruskan urusan jual beli hartanah menipu pula.

Jom kita tengok cara-cara nak elak duit booking fee daripada burn.

1. Semak Kelayakan

Tidak sedikit pembeli rumah yang barangkali terlalu ghairah dan teruja saat ingin membeli rumah terus membayar booking fee sebelum menyemak kelayakan mereka untuk membeli rumah mereka.

Anda perlu semak kelayakan anda daripada panel bank atau institusi kewangan terlebih dahulu. Sekiranya anda bekerja di dalam sektor swasta, semak menerusi panel bank, dan sekiranya anda bekerja di sektor awam, semak di LPPSA.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Hari ini, tidak susah untuk anda menyemak kelayakan anda kerana terdapat pelbagai portal online yang mampu menyemak kelayakan pinjaman hartanah anda semudah 60 saat sahaja.

Anda boleh semak kelayakan anda di salah satu portal di bawah.

2. Surat Perjanjian

Apabila kita membuat pembayaran booking fee, ejen hartanah akan memberikan surat perjanjian urusan jual beli atau turut dikenali sebagai Letter Of Offer To Purchase (OTP).

Surat perjanjian ini merupakan ‘nyawa’ kita kerana surat perjanjian ini mengandungi segala maklumat tentang ciri-ciri hartanah, harga yang dipersetujui untuk dibeli, alamat hartanah, tarikh pembayaran booking fee, amaun, dan paling penting tandatangan ejen hartanah, pembeli (kita) dan penjual (pemaju).

Rujuk juga terma dan syarat di dalam Letter Of Offer To Purchase tersebut berkenaan tarikh booking dan tarikh untuk kita menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Apa yang paling penting adalah, kita perlu :-

Iklan
  • Tahu apa akan terjadi terhadap booking fee yang kita bayar jika pinjaman perumahan tidak diluluskan
  • Dapatkan salinan Letter Of Offer To Purchase dalam bentuk PDF atau bercetak

3. Bayaran Booking Fee

Jangan sesekali membuat bayaran menerusi akaun bank peribadi ejen hartanah kerana bayaran booking fee perlu dibuat kepada akaun agensi ejen hartanah.

Kita juga tidak digalakkan untuk membuat bayaran secara tunai atau menerusi ATM dan cara paling baik adalah dengan membuat pembayaran menerusi bank draf ke Client Account.

Baca : Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Anda Kena Bayar

Buat pengetahuan anda, terdapat akaun khas yang akan memegang booking fee yang telah dibayar bakal pembeli rumah dan akaun ini dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH).

Manakala untuk kita yang ingin membeli hartanah sekunder (subsale) pula, cara terbaik untuk bayar booking fee adalah dengan melantik peguam hartanah yang akan menguruskan urusan perundangan jual beli hartanah.

Peguam hartanah akan membantu kita dengan menyediakan booking form sebagai penyata hitam putih pembayaran booking fee yang dikenakan.

Kemudian, kita boleh membuat bayaran booking ke Client Account firma guaman hartanah tersebut dan bukan ke dalam akaun pemilik rumah tersebut.

4. Booking Fee Termasuk Deposit Atau Tidak?

Untuk rumah sekunder (subsale) ramai yang tidak tahu bahawa booking fee yang kita bayar sebenarnya termasuk deposit rumah anda.

Sekiranya kita telah membuat pembayaran sejumlah 3% booking fee, anda hanya perlu bayar baki 7% lagi yang juga boleh dikeluarkan daripada Akaun 2 KWSP.

Apa yang penting, baki 7% deposit tersebut kita akan bayar ke akaun syarikat guaman hartanah dan selanjutnya peguam hartanah akan menyerahkan baki wang tersebut kepada pemilik hartanah.

Baca : Tips Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah

Lebih mudah sekiranya kita menggunakan khidmat peguam hartanah dari agensi hartanah yang sama supaya proses jual beli rumah lebih lancar dan cepat.

Menurut pengalaman ejen-ejen hartanah, 90% punca booking fee rumah burn kerana pembeli rumah telah menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank kerana kadar faedah (interest rate) yang tinggi. Menolak tawaran pembiayaan pinjaman bank dan permohonan ditolak adalah dua perkara yang berbeza.

Elak melakukan kesilapan ini dengan menyemak kelayakan kita dan memilih panel bank dengan kadar faedah yang berpatutan.  

Iklan

“Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kita dapat lihat, di antara faktor yang menyebabkan harga hartanah rumah itu meningkat adalah berkait rapat dengan faktor ekonomi. Begitu juga halnya dengan permintaan dan bekalan juga yang menyebabkannya turut meningkat naik.

Tapi tahukah anda ada beberapa booster yang boleh meningkatkan nilai hartanah? Apa tu booster ni sebenarnya?

Secara ringkasnya, booster ini adalah satu bentuk kemudahan yang tersedia di sebuah kawasan yang mampu menukarkan kawasan tersebut mempunyai permintaan yang tinggi di kalangan pembeli atau penyewa.

Jika terdapat banyak booster di kawasan tersebut, secara tidak langsung nilai hartanah juga akan turut meningkat naik. Dan kalau kita perasan, kawasan yang banyak booster ini adalah kawasan yang hot. Memang ramai pembeli rumah berpusu-pusu untuk mengambil keputusan untuk membeli hartanah di kawasan tersebut.

Berikut adalah 4 booster yang mempunyai kuasa yang sangat tinggi dan mampu meningkatkan nilai hartanah di sekitarnya.

1. Infrastruktur

Kawasan yang berdekatan dengan lebuhraya dan terdapatnya kemudahan pengangkutan awam, memang acapkali mendapat permintaan yang sangat tinggi daripada pembeli.

Infrastruktur seperti ini adalah satu perkara asas yang akan dipandang tinggi oleh pihak pemaju, bagi memastikan hartanah yang dibina berhampirannya akan menjadi pilihan pembeli; sekaligus melariskan jualan hartanah mereka.

2. Pusat Membeli-Belah

Walaupun terdapatnya pusat membeli belah, namun tidak kesemuanya mampu menark permintaan yang tinggi. Bagi booster pusat membeli-belah, anda kena pastikan terdapat juga pasaraya di dalamnya. Jika ianya menawarkan kemudahan ‘mesra kanak-kanak’ seperti tempat permainan kanak-kanak, juga dapat menarik permintaan ramai.

Iklan

Biasanya, bagi mereka yang telah berkeluarga pasti melihat kepada booster seperti ini, dan menjadi faktor utama pilihan mereka untuk membeli.

3. Pusat Pengajian

Mengapa pusat pengajian seperti universiti, kolej dan sebagainya mampu meningkatkan nilai hartanah? Jika anda dapat perhatikan, golongan pelajar, tenaga pengajar dan juga staff pusat pengajian lebih terdorong untuk membeli rumah yang berdekatan kawasan tersebut.

Antara sebab lain yang mendorong mereka, adalah disebabkan jarak rumah ke tempat kerja yang dekat. Booster ini juga punya nilai sewaan yang sangat tinggi, dan sangat sesuai untuk dijadikan pelaburan hartanah.

4. Hospital

Wujudnya sebuah hospital yang berhampiran dengan rumah kediaman, turut menjadi penyebab nilai hartanah itu meningkat naik.

Ini adalah kerana, ia adalah booster yang mesra pembeli dimana pembeli rumah tidak perlu bergerak jauh untuk mendapatkan rawatan apabila mereka sakit nanti.

Ada 4 Booster Ni, Memang Senang Nak Jual Atau Sewa Di Kemudian Hari

Kalau ada salah satu daripada 4 booster ni, memang lebih mudah untuk anda jual atau sewakan hartanah anda pada masa akan datang. Sebab adanya kemudahan yang berhampiran, pasti memudahkan orang ramai untuk menikmatinya.

Tapi kalau boleh cari hartanah yang ada keempat-empat booster tersebut, lagi bestlah jawabnya.

Iklan

Bila Masa Yang Sesuai Untuk Beli Rumah?

Berapa lama masa yang diambil untuk buat keputusan nak beli rumah? Adakah nak tunggu harga rumah turun dulu baru beli?

Kalau diikutkan, harga rumah bukan semakin menurun malah semain meningkat naik saban tahn. Semakin lama masa yang kita ambil untuk beli rumah, semakin tinggi pula harga rumah.

Harga yang dahulunya mampu milik, kini hanya mampu tengok saja!

Harga rumah memang tidak akan menunggu pembeli, tetapi pembeli yang perlu pantas mengejar harga rumah. Sekiranya, duit simpanan telah mencukupi untuk anda membeli sebuah rumah, maka teruskan sahaja niat tersebut dan jangan berlengah lagi. Namun, pastikan tindakanyang anda buat itu adalah tepat agar tidak merana di kemudian hari.

Bagi mereka yang masih tertanya-tanya bilakah masa yang sesuai untuk beli rumah, mungkin ini jawapan kepada persoalan yang bermain di fikiran anda.

1. Duit Dah Cukup

Setelah duit yang anda simpan telah mencukupi sekurang-kurangnya untuk membayar deposit rumah yang anda ingin beli, dah boleh untuk mulakan langkah nak beli rumah tersebut. Mulakan dari sekarang untuk membuat simpanan.

Semakin lambat anda menyimpan, semakin rugi anda sebenarnya. Tetapi kalau tak cukup

2. Komitmen Belum Banyak

Atau erti kata lain, hutang belum keliling pinggang. Jangan bila hutang dah banyak, baru nak beli rumah. Hutang pula jenis hutang ‘jahat’ seperti hutang kad kredit, hutang pembiayaan peribadi, hutang kereta dan sebagainya.

3. Beli Ikut Kemampuan

Kalau ikut sifu pelaburan hartanah, rumah pertama seeloknya kita beli untuk tujuan pelaburan dan bukannya untuk kita tinggal. Bila ada orang bayarkan rumah pertama tersebut (kita sewa rumah tersebut), baru cari rumah kedua untuk didiami.

Dan kalau kita mampu beli rumah berharga RM500,000, seeloknya kita beli dua biji rumah berharga RM250,000.

Tak tahu berapa harga rumah yang anda layak beli? Cuba baca Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”.

4. Ada Ilmu Pelaburan Hartanah

Nak lagi tips-tips dalam pelaburan hartanah? Kena rajin pergi seminar sifu-sifu dalam bidang hartanah dan banyakkan membaca.

Tak tahu nak mula dekat mana? Cuba tengok Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia dan Follow Mereka di Facebook.

Iklan

5. Rekos CCRIS Bersih

Bila dah berhutang tu, pastikan anda bayar on-time. Sebab bila anda terlepas buat bayaran, rekod mula jadi tak cantik, bank pula sukar nak bagi pembiayaan yang sewajarnya.

Lagi pening kalau nama dah kena blacklist, apa pun tak boleh.

Apa guna kalau duit dah ada, ilmu pelaburan hartanah pun dah penuh di dada, dah jumpa rumah yang nak dibeli, tapi nak buat pembiayaan tak lepas pula.

Pastikan anda Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus.

Perlu Tahu Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Sebab itulah, sangat penting bagi anda tahu di mana kedudukan kewangan anda pada masa sekarang. Kalau anda rasa anda berada dalam kedudukan yang baik, tapi bank rasa anda bukanlah calon yang layak untuk diberikan hutang sebab takut nanti anda tak terbayar pula hutang.

Bank sudah semestinya akan sayang kepada orang yang mempunyai skor yang tinggi, siap bagi kadar pembiayaan yang terbaik lagi.

Boleh tengok-tengok RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 tu kira dah terbaik, bermaksud kedudukan anda dalam keadaan yang terbaik. Bank pun mesti suka kalau anda datang berjumpa mereka untuk membuat pembiayaan.

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!