Harga Dan Transaksi Hartanah Malaysia 2008 – 2018

Harga rumah di Malaysia telah mengalami peningkatan dan penurunan yang unik sepanjang tahun 2008 sehingga tahun 2018.

Nilai transaksi hartanah dan permohonan pembiayaan hartanah yang diluluskan juga menunjukkan sedang berlakunya trend peningkatan harga hartanah di Malaysia yang drastik.

Selain daripada faktor permintaan dan penawaran pasaran, antara faktor lain yang mempengaruhi turun naik harga rumah di Malaysia adalah kos pembinaan hartanah, kadar inflasi, polisi kerajaan, keadaan sosial dan politik semasa, serta spekulasi dalam hartanah.

Baca: Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Dalam artikel kali ini, harga dan transaksi hartanah di Malaysia akan diterangkan berdasarkan data analisis yang dikeluarkan oleh REHDA Institute.

Jumlah transaksi hartanah kediaman pada tahun bermula 2008 adalah pada angka 200,000 unit dengan nilai transaksi RM40 juta sehingga RM50 juta.

Trend ini terus meningkat tahun demi tahun sehingga tahun 2011 dan 2012 apabila jumlah transaksi hartanah mencatatkan rekod tertinggi masing – masing melebihi 250,000 unit dengan nilai transaksi pada angka RM60 juta sehingga RM70 juta.

Menjelang tahun 2014, berlaku satu perubahan yang unik di mana jumlah transaksi hartanah adalah kurang daripada tahun 2011 dan 2012 iaitu sekitar 250,000 unit tetapi dengan nilai transaksi pada angka RM80 juta.

Tahun 2015 menyaksikan bermulanya penyusutan jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah sehingga tahun 2018.

Jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah telah menunjukkan menunjukkan peningkatan sekitar 1.4% dan 0.4% tahun demi tahun secara purata.

Di antara tahun 2008 sehingga 2018, tahun bermulanya peningkatan nilai transaksi hartanah adalah pada tahun 2009.

Hal ini kerana, harga lantai untuk penjualan hartanah bagi warga asing telah meningkat daripada RM500,000 kepada RM1 juta seunit.

Selain itu, Developer Interest Bearing Scheme (DIBS) atau Skim Pemaju Tanggung Faedah telah dimansuhkan.

Trend ini mula menurun selepas tahun 2014 dan kembali meningkat secara perlahan bermula tahun 2017 apabila nilai transaksi hartanah mencecah hampir RM350 juta.

Tahun 2017 juga menyaksikan pemaju hartanah mula membina lebih banyak rumah mampu milik anjuran Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri.

Baca: 5 Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Perkembangan harga hartanah di Malaysia juga menjadi lembap semenjak tahun 2001 namun pada suku keempat 2012, harga hartanah telah meningkat kepada 14.3%.

Manakala pada suku pertama 2015, harga hartanah di Malaysia telah menunjukkan peningkatan sebanyak 9.2%, 6.1% pada suku keempat 2017 dan 1.1% pada suku ketiga 2018.

Peningkatan harga rumah yang drastik telah menyebabkan permintaan hartanah pada harga yang lebih tinggi telah menurun.

Polisi kerajaan yang menggalakkan pemaju hartanah untuk membina lebih banyak rumah mampu milik juga menyebabkan kadar peningkatan harga hartanah secara relatifnya  lebih terkawal.

Baca: Rumah Mampu Milik Pun Tidak Mampu Dimiliki

Pada tahun 2008, permohonan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah pada kadar 59% dengan nilai mencecah RM57,954.300.

Akan tetapi, permohonan yang diluluskan untuk pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan pada tahun 2013 adalah pada kadar 49.2% dengan nilai mencecah RM121,000,600 yakni RM63,046,300 lebih tinggi berbanding tahun 2008!

Manakala pada tahun 2018 pula, 42.9% permohonan pembiayaan pinjaman hartanah diluluskan dengan nilai RM102,752,300.

Trend ini juga menunjukkan permintaan terhadap hartanah jenis kediaman semakin tinggi dan permohonan pembiayaan pinjaman dari bank juga telah menjadi semakin sukar menyebabkan purata permohonan yang diluluskan menurun. 

Apa yang pasti, trend harga hartanah kediaman telah meningkat dengan mendadak menyebabkan nilai permohonan telah meningkat sehingga 78%.

Kesimpulannya, pasaran hartanah berdepan dengan cabaran yang memerlukan solusi holistik dari sudut pembeli dan pemaju hartanah sendiri.

Apa yang jelas pada hari ini adalah permintaan semasa untuk rumah mampu milik menjadi semakin progresif dan telah menjadi agenda utama kerajaan dalam menangani isu pemilikan hartanah bukan sahaja di kalangan Bumiputera tetapi juga bukan Bumiputera.

Baca: Belanjawan 2020 Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Menurut Bank Negara Malaysia, 70% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang diluluskan adalah dari pembeli rumah pertama dengan nilai hartanah di bawah RM500,000.

Dengan keadaan pasaran hartanah semasa, pemaju hartanah wajar fokus kepada segmen rumah mampu milik sehingga pasaran benar-benar pulih untuk menjual semula lambakan hartanah tidak terjual.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Kondo Atau Townhouse? Ini Perbandingannya

Dilema kebanyakan pelabur hartanah bila masuk soal jenis hartanah tidak pernah berkesudahan.

Ada banyak teori yang mengatakan rumah jenis kondominium lebih menguntungkan berbanding rumah jenis townhouse.

Begitu juga sebaliknya.

Buat pengetahuan anda, kediaman jenis kondominium pada kebiasaannya adalah unit bertingkat mewah yang terletak di kawasan ‘commercial viable’ dan sesuai untuk didiami atau dilaburkan.

Baca : Pasaran Lelong Meriah Sejak Mac 2020 Lagi, Ini 3 Sebabnya

“Hartanah di kawasan commercial viable atau komersil berdaya maju lazimnya lebih mahal kerana wujud pelbagai booster dalam radius 1KM yang meningkatkan nilai hartanah”

Status geran bagi kediaman jenis kondominium di kawasan bandar yang berdekatan dengan pusat komersial adalah pegangan bebas (freehold).

Manakala townhouse atau rumah bandar merupakan kediaman moden bertingkat dan biasanya merangkumi 2 atau tiga unit berbeza dalam satu bangunan.

Biasanya dibina di township baru di pinggiran bandar dengan fokus kehidupan berkomuniti.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Ada juga townhouse yang dibina di kawasan primer dan lokasinya terletak berdekatan dengan pusat komersial.

Status gerannya berbeza, ada yang memegang status pegangan bebas (freehold) dan juga pegangan pajakan (leasehold).

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Untuk itu, artikel kali ini bakal membincangkan secara terperinci 6 elemen utama yang membezakan hartanah kediaman jenis kondominium dan townhouse atas kapasiti pelaburan hartanah.

1. Pemilikan

Kondominium – Anda hanya memiliki bahagian dalam kondo. Bangunan dan perkarangan kondominium dimiliki oleh persatuan atau Joint Management Body (JMB)

Townhouse – Anda memiliki tanah, kawasan dalaman serta halaman rumah.

Baca : Teknik Kenal Pasti Lokasi Sesuai Beli Rumah Untuk Hidup Berkeluarga

2. Pihak Bertanggungjawab

Kondominium – Pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan bangunan, dalaman dan pekarangan kondominium di bawah seliaan JMB.

Townhouse – Persatuan Penduduk bertanggungjawab atas penyelenggaraan luaran dan persekitaran kediaman dan bukan dalaman kediaman.

3. Keselamatan

Photo by Thomas Windisch from Pexels

Kondominium – Tahap keselamatan unit kondominium adalah lebih tinggi kerana dilengkapi dengan CCTV, pintu automatik dan pengawal keselamatan.

Townhouse – Anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keselamatan kediaman anda dan perlu memasang sendiri CCTV.

4. Struktur

Kondominium – Kediaman jenis kondominium biasanya adalah bertingkat – tingkat dengan fasiliti lif.

Townhouse – Kediaman jenis townhouse lazimnya adalah dari jenis landed atau bertingkat dan dilengkapi dengan tangga dan kadangkala lif.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

5. Fasiliti

Kondominium – Dilengkapi dengan fasiliti seperti gymnasium, kolam renang, gelanggang tenis, dewan, surau, parkir dan ruang runcit.

Townhouse – Kebanyakan townhouse hari ini dilengkapi dengan dewan, surau, trek jogging dan taman permainan.

Baca : Gaji Bawah RM3,000 Boleh Miliki Townhouse RM42,000? Ini Hartanahnya

Kediaman jenis kondominium adalah lebih kompleks berbanding townhouse kerana memerlukan penyelenggaraan fasiliti secara konsisten.

Selain itu, wujud persaingan di antara pasaran semasa dan mendatang untuk unit dengan keluasan yang mungkin lebih besar.

Manakala kediaman jenis townhouse secara jujurnya lebih mudah disewakan kepada golongan berkeluarga.

Tiada baik atau buruk di antara kedua – dua jenis kediaman ini untuk pelaburan hartanah.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Daripada segi harga dan potensi, kediaman jenis townhouse dilihat lebih baik untuk pelaburan hartanah jenis cashflow atau capital gain ekoran keluasan tanah dan kebebasan yang diperoleh pemilik dan penyewa kediaman.

Sumber Rujukan: Diffen

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 13 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Majalah Labur