Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Tahukah anda, hari ini terdapat fungsi online yang membolehkan anda menyemak kadar Debt Service Ratio dan bank mana yang mampu menawarkan pinjaman hartanah kepada anda tanpa anda perlu memuat naik maklumat peribadi seperti IC.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, dua faktor utama sebahagian besar pinjaman hartanah ditolak adalah gara – gara skor kredit yang rendah dan kadar DSR yang terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Dengan fungsi ini, anda tidak perlu lagi ambil cuti dan pergi ke pelbagai bank semata – mata nak tahu lepas tak lepas, kadar faedah dan bayaran bulanan pinjaman hartanah.

LoanCare dari iProperty adalah satu sebuah kalkulator online yang berfungsi mengira dan membandingkan kelayakan pinjaman hartanah secara percuma hanya dengan 3 langkah.

Selepas anda memasukkan data dan informasi yang diperlukan, anda akan mendapat nisbah pembiayaan hutang atau Debt Service Ratio anda untuk permohonan pinjaman.

Baca : Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Selepas itu, anda akan mendapat informasi tentang kelayakan pinjaman perumahan maksimum mengikut nisbah Debt Service Ratio anda.

Terakhir sekali, anda hanya perlu membandingkan kelayakan pinjaman perumahan anda dari 17 bank yang menawarkan pinjaman hartanah di Malaysia!

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Maklumat yang diminta hanyalah maklumat kewangan sahaja dan bukan maklumat peribadi yang sulit.

Dengan LoanCare, anda mampu membandingkan pilihan pinjaman dan bajet bayaran bulanan pinjaman kepada bank.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Fungsi LoanCare membantu anda membuat keputusan dengan lebih bijak dalam memilih bank yang menawarkan pinjaman maksimum, kadar faedah dan bayaran balik pinjaman mengikut laporan kelayakan pinjaman anda.

Langkah – Langkah Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Pertama sekali, anda perlu masukkan maklumat penting seperti jumlah gaji bulanan, komisen, bonus dan sebagainya.

Selepas itu, anda perlu memasukkan komitmen bulanan anda seperti komitmen ASBF, pinjaman kereta dan PTPTN.

Gambar di atas menunjukkan gaji yang dimasukkan adalah RM3,000 dengan komitmen bulanan adalah ASBF sebanyak RM100 sebulan, pinjaman kereta sebanyak RM300 sebulan dan akhir sekali PTPTN RM100 sebulan.

Selepas itu, informasi seperti nisbah Debt Service Ratio, harga rumah maksimum yang anda layak mohon, bayaran bulanan akan terpampang.

Pastikan nilai Debt Service Ratio anda berwarna hijau atau sekurang – kurangnya kuning bagi meningkatkan peluang permohonan pinjaman hartanah anda lulus.

Warna oren menandakan pinjaman anda mempunyai risiko untuk tidak diluluskan dan warna merah dan kelabu menandakan potensi permohonan pinjaman anda untuk gagal adalah sangat tinggi.

Semakin tinggi nisbah Debt Service Ratio anda, semakin kurang peluang permohonan pinjaman hartanah anda untuk lulus oleh bank.

Hal ini kerana, bank menilai anda sebagai seorang peminjam yang mempunyai kadar keberhutangan yang tinggi dan berisiko tinggi untuk gagal dalam membuat pinjaman balik mengikut waktu yang ditetapkan.

Untuk mengetahui rekod CCRIS anda, anda boleh buat semakan secara online di portal online eCCRIS oleh Bank Negara Malaysia sebelum melihat rekod pembayaran balik pinjaman anda.

Hari ini terdapat pelbagai fungsi online dalam membantu pembeli rumah mengira kelayakan dan harga rumah yang layak mereka beli.

Tetapi semua itu tidak berguna sekiranya pemohon pinjaman hartanah gagal menjaga rekod skor kredit dan pemohon mempunyai kadar hutang yang terlalu tinggi.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Sebelum anda beli rumah, jangan buat pinjaman yang terlalu tinggi dan untuk selamat pastikan nisbah Debt Service Ratio anda tidak melebihi 60%.

Anda masih belum tahu kelayakan harga rumah maksimum yang anda layak pohon? Jom kira sekarang di LoanCare dari iProperty!

Selepas anda semak kelayakan anda, jangan lupa untuk susun dokumen penting dan dokumen sokongan yang diperlukan oleh bank untuk permohonan pinjaman hartanah anda.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Jika anda belum layak untuk membeli rumah, tambah pendapatan dan kurangkan komitmen bulanan anda secepat mungkin!

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!