Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Tahukah anda, hari ini terdapat fungsi online yang membolehkan anda menyemak kadar Debt Service Ratio dan bank mana yang mampu menawarkan pinjaman hartanah kepada anda tanpa anda perlu memuat naik maklumat peribadi seperti IC.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, dua faktor utama sebahagian besar pinjaman hartanah ditolak adalah gara – gara skor kredit yang rendah dan kadar DSR yang terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Dengan fungsi ini, anda tidak perlu lagi ambil cuti dan pergi ke pelbagai bank semata – mata nak tahu lepas tak lepas, kadar faedah dan bayaran bulanan pinjaman hartanah.

LoanCare dari iProperty adalah satu sebuah kalkulator online yang berfungsi mengira dan membandingkan kelayakan pinjaman hartanah secara percuma hanya dengan 3 langkah.

Selepas anda memasukkan data dan informasi yang diperlukan, anda akan mendapat nisbah pembiayaan hutang atau Debt Service Ratio anda untuk permohonan pinjaman.

Baca : Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Selepas itu, anda akan mendapat informasi tentang kelayakan pinjaman perumahan maksimum mengikut nisbah Debt Service Ratio anda.

Terakhir sekali, anda hanya perlu membandingkan kelayakan pinjaman perumahan anda dari 17 bank yang menawarkan pinjaman hartanah di Malaysia!

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Maklumat yang diminta hanyalah maklumat kewangan sahaja dan bukan maklumat peribadi yang sulit.

Dengan LoanCare, anda mampu membandingkan pilihan pinjaman dan bajet bayaran bulanan pinjaman kepada bank.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Fungsi LoanCare membantu anda membuat keputusan dengan lebih bijak dalam memilih bank yang menawarkan pinjaman maksimum, kadar faedah dan bayaran balik pinjaman mengikut laporan kelayakan pinjaman anda.

Langkah – Langkah Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Pertama sekali, anda perlu masukkan maklumat penting seperti jumlah gaji bulanan, komisen, bonus dan sebagainya.

Selepas itu, anda perlu memasukkan komitmen bulanan anda seperti komitmen ASBF, pinjaman kereta dan PTPTN.

Gambar di atas menunjukkan gaji yang dimasukkan adalah RM3,000 dengan komitmen bulanan adalah ASBF sebanyak RM100 sebulan, pinjaman kereta sebanyak RM300 sebulan dan akhir sekali PTPTN RM100 sebulan.

Selepas itu, informasi seperti nisbah Debt Service Ratio, harga rumah maksimum yang anda layak mohon, bayaran bulanan akan terpampang.

Pastikan nilai Debt Service Ratio anda berwarna hijau atau sekurang – kurangnya kuning bagi meningkatkan peluang permohonan pinjaman hartanah anda lulus.

Warna oren menandakan pinjaman anda mempunyai risiko untuk tidak diluluskan dan warna merah dan kelabu menandakan potensi permohonan pinjaman anda untuk gagal adalah sangat tinggi.

Semakin tinggi nisbah Debt Service Ratio anda, semakin kurang peluang permohonan pinjaman hartanah anda untuk lulus oleh bank.

Hal ini kerana, bank menilai anda sebagai seorang peminjam yang mempunyai kadar keberhutangan yang tinggi dan berisiko tinggi untuk gagal dalam membuat pinjaman balik mengikut waktu yang ditetapkan.

Untuk mengetahui rekod CCRIS anda, anda boleh buat semakan secara online di portal online eCCRIS oleh Bank Negara Malaysia sebelum melihat rekod pembayaran balik pinjaman anda.

Hari ini terdapat pelbagai fungsi online dalam membantu pembeli rumah mengira kelayakan dan harga rumah yang layak mereka beli.

Tetapi semua itu tidak berguna sekiranya pemohon pinjaman hartanah gagal menjaga rekod skor kredit dan pemohon mempunyai kadar hutang yang terlalu tinggi.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Sebelum anda beli rumah, jangan buat pinjaman yang terlalu tinggi dan untuk selamat pastikan nisbah Debt Service Ratio anda tidak melebihi 60%.

Anda masih belum tahu kelayakan harga rumah maksimum yang anda layak pohon? Jom kira sekarang di LoanCare dari iProperty!

Selepas anda semak kelayakan anda, jangan lupa untuk susun dokumen penting dan dokumen sokongan yang diperlukan oleh bank untuk permohonan pinjaman hartanah anda.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Jika anda belum layak untuk membeli rumah, tambah pendapatan dan kurangkan komitmen bulanan anda secepat mungkin!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Beli Kondo Atau Townhouse? Ini Perbandingannya

Dilema kebanyakan pelabur hartanah bila masuk soal jenis hartanah tidak pernah berkesudahan.

Ada banyak teori yang mengatakan rumah jenis kondominium lebih menguntungkan berbanding rumah jenis townhouse.

Begitu juga sebaliknya.

Buat pengetahuan anda, kediaman jenis kondominium pada kebiasaannya adalah unit bertingkat mewah yang terletak di kawasan ‘commercial viable’ dan sesuai untuk didiami atau dilaburkan.

Baca : Pasaran Lelong Meriah Sejak Mac 2020 Lagi, Ini 3 Sebabnya

“Hartanah di kawasan commercial viable atau komersil berdaya maju lazimnya lebih mahal kerana wujud pelbagai booster dalam radius 1KM yang meningkatkan nilai hartanah”

Status geran bagi kediaman jenis kondominium di kawasan bandar yang berdekatan dengan pusat komersial adalah pegangan bebas (freehold).

Manakala townhouse atau rumah bandar merupakan kediaman moden bertingkat dan biasanya merangkumi 2 atau tiga unit berbeza dalam satu bangunan.

Biasanya dibina di township baru di pinggiran bandar dengan fokus kehidupan berkomuniti.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Ada juga townhouse yang dibina di kawasan primer dan lokasinya terletak berdekatan dengan pusat komersial.

Status gerannya berbeza, ada yang memegang status pegangan bebas (freehold) dan juga pegangan pajakan (leasehold).

Baca : Antara Freehold & Leasehold (Pegangan Bebas vs Pegangan Pajakan)

Untuk itu, artikel kali ini bakal membincangkan secara terperinci 6 elemen utama yang membezakan hartanah kediaman jenis kondominium dan townhouse atas kapasiti pelaburan hartanah.

1. Pemilikan

Kondominium – Anda hanya memiliki bahagian dalam kondo. Bangunan dan perkarangan kondominium dimiliki oleh persatuan atau Joint Management Body (JMB)

Townhouse – Anda memiliki tanah, kawasan dalaman serta halaman rumah.

Baca : Teknik Kenal Pasti Lokasi Sesuai Beli Rumah Untuk Hidup Berkeluarga

2. Pihak Bertanggungjawab

Kondominium – Pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan bangunan, dalaman dan pekarangan kondominium di bawah seliaan JMB.

Townhouse – Persatuan Penduduk bertanggungjawab atas penyelenggaraan luaran dan persekitaran kediaman dan bukan dalaman kediaman.

3. Keselamatan

Photo by Thomas Windisch from Pexels

Kondominium – Tahap keselamatan unit kondominium adalah lebih tinggi kerana dilengkapi dengan CCTV, pintu automatik dan pengawal keselamatan.

Townhouse – Anda bertanggungjawab sepenuhnya atas keselamatan kediaman anda dan perlu memasang sendiri CCTV.

4. Struktur

Kondominium – Kediaman jenis kondominium biasanya adalah bertingkat – tingkat dengan fasiliti lif.

Townhouse – Kediaman jenis townhouse lazimnya adalah dari jenis landed atau bertingkat dan dilengkapi dengan tangga dan kadangkala lif.

Baca : Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

5. Fasiliti

Kondominium – Dilengkapi dengan fasiliti seperti gymnasium, kolam renang, gelanggang tenis, dewan, surau, parkir dan ruang runcit.

Townhouse – Kebanyakan townhouse hari ini dilengkapi dengan dewan, surau, trek jogging dan taman permainan.

Baca : Gaji Bawah RM3,000 Boleh Miliki Townhouse RM42,000? Ini Hartanahnya

Kediaman jenis kondominium adalah lebih kompleks berbanding townhouse kerana memerlukan penyelenggaraan fasiliti secara konsisten.

Selain itu, wujud persaingan di antara pasaran semasa dan mendatang untuk unit dengan keluasan yang mungkin lebih besar.

Manakala kediaman jenis townhouse secara jujurnya lebih mudah disewakan kepada golongan berkeluarga.

Tiada baik atau buruk di antara kedua – dua jenis kediaman ini untuk pelaburan hartanah.

Baca : Boleh Ke Dapat Cashflow & Capital Gain Serentak Dalam Hartanah?

Daripada segi harga dan potensi, kediaman jenis townhouse dilihat lebih baik untuk pelaburan hartanah jenis cashflow atau capital gain ekoran keluasan tanah dan kebebasan yang diperoleh pemilik dan penyewa kediaman.

Sumber Rujukan: Diffen

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 13 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Majalah Labur