Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Tahukah anda, hari ini terdapat fungsi online yang membolehkan anda menyemak kadar Debt Service Ratio dan bank mana yang mampu menawarkan pinjaman hartanah kepada anda tanpa anda perlu memuat naik maklumat peribadi seperti IC.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menerusi portal Housing Watch, dua faktor utama sebahagian besar pinjaman hartanah ditolak adalah gara – gara skor kredit yang rendah dan kadar DSR yang terlalu tinggi.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Dengan fungsi ini, anda tidak perlu lagi ambil cuti dan pergi ke pelbagai bank semata – mata nak tahu lepas tak lepas, kadar faedah dan bayaran bulanan pinjaman hartanah.

LoanCare dari iProperty adalah satu sebuah kalkulator online yang berfungsi mengira dan membandingkan kelayakan pinjaman hartanah secara percuma hanya dengan 3 langkah.

Selepas anda memasukkan data dan informasi yang diperlukan, anda akan mendapat nisbah pembiayaan hutang atau Debt Service Ratio anda untuk permohonan pinjaman.

Baca : Ramai kata tak mampu beli rumah. Bukan tak mampu tapi “tak tahu”

Selepas itu, anda akan mendapat informasi tentang kelayakan pinjaman perumahan maksimum mengikut nisbah Debt Service Ratio anda.

Terakhir sekali, anda hanya perlu membandingkan kelayakan pinjaman perumahan anda dari 17 bank yang menawarkan pinjaman hartanah di Malaysia!

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Maklumat yang diminta hanyalah maklumat kewangan sahaja dan bukan maklumat peribadi yang sulit.

Dengan LoanCare, anda mampu membandingkan pilihan pinjaman dan bajet bayaran bulanan pinjaman kepada bank.

Baca : Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Fungsi LoanCare membantu anda membuat keputusan dengan lebih bijak dalam memilih bank yang menawarkan pinjaman maksimum, kadar faedah dan bayaran balik pinjaman mengikut laporan kelayakan pinjaman anda.

Langkah – Langkah Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Pertama sekali, anda perlu masukkan maklumat penting seperti jumlah gaji bulanan, komisen, bonus dan sebagainya.

Selepas itu, anda perlu memasukkan komitmen bulanan anda seperti komitmen ASBF, pinjaman kereta dan PTPTN.

Gambar di atas menunjukkan gaji yang dimasukkan adalah RM3,000 dengan komitmen bulanan adalah ASBF sebanyak RM100 sebulan, pinjaman kereta sebanyak RM300 sebulan dan akhir sekali PTPTN RM100 sebulan.

Selepas itu, informasi seperti nisbah Debt Service Ratio, harga rumah maksimum yang anda layak mohon, bayaran bulanan akan terpampang.

Pastikan nilai Debt Service Ratio anda berwarna hijau atau sekurang – kurangnya kuning bagi meningkatkan peluang permohonan pinjaman hartanah anda lulus.

Warna oren menandakan pinjaman anda mempunyai risiko untuk tidak diluluskan dan warna merah dan kelabu menandakan potensi permohonan pinjaman anda untuk gagal adalah sangat tinggi.

Semakin tinggi nisbah Debt Service Ratio anda, semakin kurang peluang permohonan pinjaman hartanah anda untuk lulus oleh bank.

Hal ini kerana, bank menilai anda sebagai seorang peminjam yang mempunyai kadar keberhutangan yang tinggi dan berisiko tinggi untuk gagal dalam membuat pinjaman balik mengikut waktu yang ditetapkan.

Untuk mengetahui rekod CCRIS anda, anda boleh buat semakan secara online di portal online eCCRIS oleh Bank Negara Malaysia sebelum melihat rekod pembayaran balik pinjaman anda.

Hari ini terdapat pelbagai fungsi online dalam membantu pembeli rumah mengira kelayakan dan harga rumah yang layak mereka beli.

Tetapi semua itu tidak berguna sekiranya pemohon pinjaman hartanah gagal menjaga rekod skor kredit dan pemohon mempunyai kadar hutang yang terlalu tinggi.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Sebelum anda beli rumah, jangan buat pinjaman yang terlalu tinggi dan untuk selamat pastikan nisbah Debt Service Ratio anda tidak melebihi 60%.

Anda masih belum tahu kelayakan harga rumah maksimum yang anda layak pohon? Jom kira sekarang di LoanCare dari iProperty!

Selepas anda semak kelayakan anda, jangan lupa untuk susun dokumen penting dan dokumen sokongan yang diperlukan oleh bank untuk permohonan pinjaman hartanah anda.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Jika anda belum layak untuk membeli rumah, tambah pendapatan dan kurangkan komitmen bulanan anda secepat mungkin!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penyewa Rumah Anda Akan Kekal Dengan 5 Cara Ini

Dalam pelaburan hartanah, mimpi ngeri semua pemilik unit kediaman adalah apabila rumah mereka sepi tanpa penyewa.

Rental yield tahunan yang telah dikira sejak awal lagi sedikit terganggu sekaligus menganggu aliran tunai bulanan anda.

Sebenarnya, ada banyak faktor yang menyebabkan rumah anda gagal dihuni penyewa.

Faktor harga dan lokasi hartanah memainkan peranan yang besar kerana rakyat Malaysia amat sensitif dengan benda yang berkaitan dengan harga.

Baca : Analisis Pelaburan Hartanah Sewa

Kedua, kebanyakan besar rakyat Malaysia khususnya di Lembah Klang memilih untuk menyewa kediaman yang terletak 1KM dari pengangkutan awam seperti LRT, MRT, KTM atau stesen bas kerana tidak gemar memandu dalam kesesakan lalu lintas atau tiada kenderaan sendiri.

Hari ini, kes hartanah disita pihak bank dan dilelong semakin rancak diperkatakan lebih-lebih lagi pada unit kediaman yang sifatnya memang untuk pelaburan.

Portal lelong online juga semakin banyak mengiklankan senarai hartanah lelong di sekitar Lembah Klang dan ada yang dilelong sehingga 40% daripada harga pasaran semasa.

Baca : Perancangan Bandar Berkonsepkan Transit Oriented Development (TOD)

Nak mendapatkan penyewa pun sukar, apatah lagi mendapatkan penyewa yang bertanggungjawab dan mampu membuat bayaran pada masa yang ditetapkan.

Bukan satu dua kes pemilik rumah menularkan kisah penyewa rumah dari neraka yang mengotorkan rumah, mencuri barang perkakas rumah dan ada juga yang memusnahkan kelengkapan rumah.

Untuk itu, artikel kali ini bakal menghuraikan tips dan strategi supaya penyewa rumah anda kekal dengan 5 cara ini.

1. Jaga Kebajikan Penyewa Anda

Image by H. Hach from Pixabay

Tips ini berkemungkinan kedengaran agak membosankan, tetapi inilah perkara pertama yang pemilik rumah perlu lakukan.

Jika unit kediaman anda jenis high-rise, rajin-rajinlah keluarkan sedikit modal untuk lakukan PEST Control kerana rumah jenis high-rise lazimnya menghadapi serangan lipas.

Baca : Kenapa Sekarang Lebih Ramai Penyewa Daripada Pembeli?

Atau sekurang-kurangnya, tanyakan kepada penyewa anda bagaimana anda boleh bantu untuk membuatkan mereka selesa menetap di kediaman anda.

2. Urus Kediaman Anda

Tips kedua pula berkaitan dengan kewajipan anda mengurus kediaman anda dengan memastikan barang-barang elektronik seperti mesin basuh, televisyen, mesin pemanas air di selenggara dengan baik untuk kebajikan penyewa kediaman anda.

Untuk pemilik rumah jenis landed, lakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan laman rumah anda tidak menjadi sarang haiwan buas seperti ular dan biawak.

3. Sentiasa Berhubung Dengan Penyewa

Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Caranya bukanlah dengan membuat penyewa anda seperti adik anda. Sebaliknya, laporkan kepada mereka akan isu atau berita terkini yang berkaitan dengan lokasi kediaman anda.

Hal ini kerana, anda sebagai pemilik kediaman mempunyai akses informasi akan apa yang berlaku di sekitar kediaman anda menerusi WhatsApp Group taman perumahan atau menerima emel secara langsung dariada pihak pengurusan kediaman anda.

Baca : Apa Kita Boleh Buat Jika Penyewa Tak Bayar Sewa?

Dengan cara ini, penyewa akan rasa lebih selesa kerana mereka tahu apa yang sedang berlaku di sekitar mereka.

4. Harga

Kaji dahulu pasaran sewa di sekitar kediaman anda. Jika unit kediaman anda adalah undercon, semak harga sewa unit yang lebih lama di kawasan sekitar anda supaya harga yang anda tawarkan tidaklah terlalu mahal.

Anda perlu ingat yang anda sedang bersaing dengan taman perumahan atau kediaman sedia ada yang telah matang.

Jika anda tahu penyewa mempunyai beban kewangan seperti baru diberhentikan kerja atau baru mendapat zuriat, apa salahnya jika anda berikan semula RM50 kepadanya sebagai tanda sokongan moral anda.

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Dengan cara ini, penyewa akan tahu anda seorang pemilik rumah yang mengambil berat akan nasib si penyewa.

5. Kontrak

Supaya anda tidak stres dan buntu untuk mencari penyewa baru setiap tahun, apa kata anda tawarkan kontrak sewaan 2-3 tahun kepada penyewa dengan syarat anda tidak akan menaikkan kadar sewaan.

Atau anda boleh tawarkan kontrak jangka panjang dan penyewa akan diberikan diskaun untuk deposit awal.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Fokus dan objektif pelaburan hartanah anda adalah pulangan sewaan. Anda perlu ingat yang anda berurusan dengan manusia.

Oleh yang demikian, cara terbaik untuk memastikan pelaburan hartanah anda berjaya mendapat aliran tunai yang positif adalah dengan menjaga kebajikan penyewa anda.

Sumber Rujukan: Speedhome

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 7 Mac 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!