Kelebihan Rumah Baru Berbanding Dengan Rumah Second-Hand Untuk Bakal Pelabur

Sebagai seorang pelabur hartanah, ada bermacam-macam pilihan yang kita ada. Ada rumah baru yang sedang dalam pembinaan (under construction), rumah second-hand yang juga dikenali sebagai subsale, dah rumah lelong pun ada.

Tapi sebelum itu, fahamkan dulu maksud rumah baru dengan rumah subsale seperti berikut:

Rumah Baru – Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yang baru saja siap. Biasanya rumah dalam pembinaan murah sedikit, dan ianya dibeli terus daripada pihak pemaju (developer). Rumah yang dah siap pula mungkin berharga sedikit mahal.

Rumah Subsale – Juga dikenali sebagai rumah second-hand, di mana telah ada pembeli yang beli daripada pihak pemaju. Ada juga yang telah bertukar tangan beberapa kali, mungkin dah menjadi third-hand, fourth-hand dan sebagainya.

Lain Pelabur Lain Citarasa

Bergantung kepada citarasa pelabur itu sendiri, jom kita tengok beberapa kelebihan beli rumah baru berbanding dengan rumah second-hand seperti berikut:

1. Rumah Baru, Serba-Serbi Pun Nak Baru

Syok kan bila setiap kali kita menyambut Tahun Baru? Ianya diraikan dengan penuh gilang-gemilang, diwarnai dengan pertunjukan mercun sana sini.

Sama juga halnya dengan rumah baru ni. Luar dalam semuanya baru.

Daripada cat luaran yang baru, sehinggalah dalaman dari segi pendawaian yang kita tak nampak.

Paling best bila ada bau rumah baru, memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Jika dibandingkan dengan rumah subsale, kita mungkin hanya boleh nampak daripada segi luaran saja. Cat mungkin baru, tapi keadaan dalaman rumah kita tak boleh nak agak. Lagi-lagi kalau rumah tersebut sudah berusia belasan atau puluhan tahun lamanya.

2. Waranti Rumah Baru

Biasanya apabila kita dapat kunci untuk rumah baru, kita tak perlu risau jika terdapat sebarang kerosakan atau kecacatan. Inilah kelebihan adanya waranti untuk rumah baru, boleh minta pemaju baiki sebarang kerosakan yang kita jumpa.

Sebagai pembeli rumah baru, pastikan kita buat senarai semak atau defect checklist. Di antaranya yang perlu diperiksa adalah:

  • Dinding, pastikan tiada rekahan
  • Lantai kayu, pastikan tiada kesan air bertakung yang menandakan ada kebocoran
  • Jubin atau tiles, pastikan ianya dipasang dengan kemas
  • Pendawaian elektrik, pastikan tiada wayar terjojol keluar
  • Saliran air, pastikan air boleh mengalir dan tiada air bertakung
  • Sistem perpaipan, pastikan tandas tiada bau busuk yang menandakan ada saluran tersumbat
  • Pintu, tingkap, grill, pastikan ianya boleh ditutup dan dibuka dengan kemas
  • Resapan air, pastikan siling dan bucu berhampiran dengan tingkap tiada takungan air

Jika kita laporkan kepada pihak pemaju, semuanya akan dibaiki secara PERCUMA – selagi dalam tempoh waranti tersebut.

Berbeza pula dengan rumah subsale, dari luar memang nampak macam elok. Tapi selepas kita bermalam tidak lama dalam rumah tersebut, mulalah pelbagai kerosakan yang kita perasan. Ada yang kita hanya perasan selepas beberapa hari atau minggu.

Kena standby duit pula, boleh mencecah puluhan ribu ringgit juga.

Lagi teruk, bila ianya hanya muncul selepas beberapa bulan. Ingatkan dah setel semua, rupanya masalah lain pula yang muncul!

3. Rumah Baru Lebih Murah Untuk Dimasuki

Kebanyakan rumah baru biasanya disertakan dengan pelbagai promosi menarik atau freebies. Ada yang tak perlu deposit, atau hanya serendah RM1,000 sahaja.

Ada juga pemaju yang menawarkan penghawa dingin percuma, kabinet dapur percuma, perabot pun ada yang percuma.

Lagi best bila ada pemaju yang beri rebat atau diskaun untuk pembeli terawal atau diskaun early bird. Bukan sekadar diskaun bumiputera saja tau. Ada pemaju yang siap tanggung yuran guaman dan duti setem.

Eh, beli beramai-ramai pun boleh dapat diskaun tau. Pergi kumpul adik-beradik, kawan-kawan kita beli rumah baru di tempat yang sama. Diskaun pun dapat, nanti berjiran pun dengan orang yang kita memang dah kenal.

Untuk rumah subsale, jangan haraplah. Awal-awal lagi kena sediakan deposit 10%. Lepas tu kena sediakan 5% daripada harga rumah pula sebagai bayaran untuk segala jenis yuran dan kos yang terlibat.

Buatnya nanti dah siapkan semua dokumen, deposit pun dah bayar, tiba-tiba loan pula tak lepas. Atau penilaian bank tak sampai pula harga rumah yang ingin kita beli. Nak beli rumah berharga RM300k, tetapi bank boleh beri pinjaman sehingga RM250k saja.

Silap haribulan boleh burn deposit tu nanti. Belum dikira berbulan lamanya yang kita dah lalui untuk proses tersebut. Kena cari rumah lain pula lepas tu.

4. Rumah Baru Ikut Citarasa Moden Dan Terkini

Setiap tahun ada saja teknologi dan rekabentuk terkini yang muncul. Begitu juga halnya dengan rumah. Setiap rumah baru yang sedang dibina atau baru siap, pasti akan menggunakannya segala-galanya yang terkini. Barulah kena dengan jiwa dan taste kita.

Malah ada rumah baru yang kita boleh bawa berbincang dengan pihak pemaju untuk mengubah ikut citarasa kita.

Kalau beli rumah subsale, mungkin ada yang kita tak berapa berkenan. Nak ubah nanti, kena belanja pula untuk pengubahsuaian atau renovation.

5. Ada Rumah Baru Yang Berpatutan Harganya

Siapa bilang rumah baru semuanya mahal-mahal belaka? Eh, ada je rumah baru dengan harga yang berpatutan.

Jom kita tengok senarai harga rumah baru:

NegeriNama ProjekHargaHarga Selepas Diskaun 7% BumiputeraKeluasanHarga / kpsBilikBilik Air
SelangorCanopy Hills, KajangRM230,000RM213,900590 kpsRM36221
Kuala LumpurM Centura, SentulRM350,000RM325,500650 kpsRM50021
MelakaSri Melaka Residensi, Bukit SerinditRM232,000RM208,800 (Diskaun 10% Bumiputera)1000 kpsRM20832
JohorVida Heights, LarkinRM278,000RM258,540549 kpsRM47021
PenangUtropolis, Batu KawanRM270,000RM251,100500 kpsRM50211

Pernah Dengar DSR Tak? Formula 200?

Dalam pelaburan hartanah, anda wajib tahu apa itu Debt to Service Ratio (DSR) dan Formula 200. DSR digunakan untuk mengira kelayakan seseorang dalam membuat pembiayaan atau pinjaman.

Kita ambil contoh seseorang yang mempunyai gaji RM3,000 sebulan. Kebanyakan bank akan meletakkan DSR pada paras 0.6.

Gaji RM3,000 sebulan * DSR 0.6 = Pembiayaan / Pinjaman RM1,800 sebulan

Oleh itu, untuk anda yang mempunyai gaji RM3,000 mampu untuk membuat pembiayaan atau pinjaman sehingga RM1,800 daripada pihak bank.

Kemudian guna pula Formula 200 untuk mengira harga rumah yang mampu dimiliki.

RM1,800 * 200 = RM360,000 harga rumah

Dengan pendapatan RM3,000 sebulan, anda dah layak untuk memiliki rumah idaman yang berharga di bawah RM300,000 dengan selesa.

Sekarang anda dah tahu, boleh mula shopping rumah untuk tahun 2019 ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo