Kelebihan Rumah Baru Berbanding Dengan Rumah Second-Hand Untuk Bakal Pelabur

Sebagai seorang pelabur hartanah, ada bermacam-macam pilihan yang kita ada. Ada rumah baru yang sedang dalam pembinaan (under construction), rumah second-hand yang juga dikenali sebagai subsale, dah rumah lelong pun ada.

Tapi sebelum itu, fahamkan dulu maksud rumah baru dengan rumah subsale seperti berikut:

Rumah Baru – Boleh jadi rumah dalam pembinaan (under construction) atau juga rumah yang baru saja siap. Biasanya rumah dalam pembinaan murah sedikit, dan ianya dibeli terus daripada pihak pemaju (developer). Rumah yang dah siap pula mungkin berharga sedikit mahal.

Rumah Subsale – Juga dikenali sebagai rumah second-hand, di mana telah ada pembeli yang beli daripada pihak pemaju. Ada juga yang telah bertukar tangan beberapa kali, mungkin dah menjadi third-hand, fourth-hand dan sebagainya.

Lain Pelabur Lain Citarasa

Bergantung kepada citarasa pelabur itu sendiri, jom kita tengok beberapa kelebihan beli rumah baru berbanding dengan rumah second-hand seperti berikut:

1. Rumah Baru, Serba-Serbi Pun Nak Baru

Syok kan bila setiap kali kita menyambut Tahun Baru? Ianya diraikan dengan penuh gilang-gemilang, diwarnai dengan pertunjukan mercun sana sini.

Sama juga halnya dengan rumah baru ni. Luar dalam semuanya baru.

Daripada cat luaran yang baru, sehinggalah dalaman dari segi pendawaian yang kita tak nampak.

Paling best bila ada bau rumah baru, memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Jika dibandingkan dengan rumah subsale, kita mungkin hanya boleh nampak daripada segi luaran saja. Cat mungkin baru, tapi keadaan dalaman rumah kita tak boleh nak agak. Lagi-lagi kalau rumah tersebut sudah berusia belasan atau puluhan tahun lamanya.

2. Waranti Rumah Baru

Biasanya apabila kita dapat kunci untuk rumah baru, kita tak perlu risau jika terdapat sebarang kerosakan atau kecacatan. Inilah kelebihan adanya waranti untuk rumah baru, boleh minta pemaju baiki sebarang kerosakan yang kita jumpa.

Sebagai pembeli rumah baru, pastikan kita buat senarai semak atau defect checklist. Di antaranya yang perlu diperiksa adalah:

  • Dinding, pastikan tiada rekahan
  • Lantai kayu, pastikan tiada kesan air bertakung yang menandakan ada kebocoran
  • Jubin atau tiles, pastikan ianya dipasang dengan kemas
  • Pendawaian elektrik, pastikan tiada wayar terjojol keluar
  • Saliran air, pastikan air boleh mengalir dan tiada air bertakung
  • Sistem perpaipan, pastikan tandas tiada bau busuk yang menandakan ada saluran tersumbat
  • Pintu, tingkap, grill, pastikan ianya boleh ditutup dan dibuka dengan kemas
  • Resapan air, pastikan siling dan bucu berhampiran dengan tingkap tiada takungan air

Jika kita laporkan kepada pihak pemaju, semuanya akan dibaiki secara PERCUMA – selagi dalam tempoh waranti tersebut.

Berbeza pula dengan rumah subsale, dari luar memang nampak macam elok. Tapi selepas kita bermalam tidak lama dalam rumah tersebut, mulalah pelbagai kerosakan yang kita perasan. Ada yang kita hanya perasan selepas beberapa hari atau minggu.

Kena standby duit pula, boleh mencecah puluhan ribu ringgit juga.

Lagi teruk, bila ianya hanya muncul selepas beberapa bulan. Ingatkan dah setel semua, rupanya masalah lain pula yang muncul!

3. Rumah Baru Lebih Murah Untuk Dimasuki

Kebanyakan rumah baru biasanya disertakan dengan pelbagai promosi menarik atau freebies. Ada yang tak perlu deposit, atau hanya serendah RM1,000 sahaja.

Ada juga pemaju yang menawarkan penghawa dingin percuma, kabinet dapur percuma, perabot pun ada yang percuma.

Lagi best bila ada pemaju yang beri rebat atau diskaun untuk pembeli terawal atau diskaun early bird. Bukan sekadar diskaun bumiputera saja tau. Ada pemaju yang siap tanggung yuran guaman dan duti setem.

Eh, beli beramai-ramai pun boleh dapat diskaun tau. Pergi kumpul adik-beradik, kawan-kawan kita beli rumah baru di tempat yang sama. Diskaun pun dapat, nanti berjiran pun dengan orang yang kita memang dah kenal.

Untuk rumah subsale, jangan haraplah. Awal-awal lagi kena sediakan deposit 10%. Lepas tu kena sediakan 5% daripada harga rumah pula sebagai bayaran untuk segala jenis yuran dan kos yang terlibat.

Buatnya nanti dah siapkan semua dokumen, deposit pun dah bayar, tiba-tiba loan pula tak lepas. Atau penilaian bank tak sampai pula harga rumah yang ingin kita beli. Nak beli rumah berharga RM300k, tetapi bank boleh beri pinjaman sehingga RM250k saja.

Silap haribulan boleh burn deposit tu nanti. Belum dikira berbulan lamanya yang kita dah lalui untuk proses tersebut. Kena cari rumah lain pula lepas tu.

4. Rumah Baru Ikut Citarasa Moden Dan Terkini

Setiap tahun ada saja teknologi dan rekabentuk terkini yang muncul. Begitu juga halnya dengan rumah. Setiap rumah baru yang sedang dibina atau baru siap, pasti akan menggunakannya segala-galanya yang terkini. Barulah kena dengan jiwa dan taste kita.

Malah ada rumah baru yang kita boleh bawa berbincang dengan pihak pemaju untuk mengubah ikut citarasa kita.

Kalau beli rumah subsale, mungkin ada yang kita tak berapa berkenan. Nak ubah nanti, kena belanja pula untuk pengubahsuaian atau renovation.

5. Ada Rumah Baru Yang Berpatutan Harganya

Siapa bilang rumah baru semuanya mahal-mahal belaka? Eh, ada je rumah baru dengan harga yang berpatutan.

Jom kita tengok senarai harga rumah baru:

NegeriNama ProjekHargaHarga Selepas Diskaun 7% BumiputeraKeluasanHarga / kpsBilikBilik Air
SelangorCanopy Hills, KajangRM230,000RM213,900590 kpsRM36221
Kuala LumpurM Centura, SentulRM350,000RM325,500650 kpsRM50021
MelakaSri Melaka Residensi, Bukit SerinditRM232,000RM208,800 (Diskaun 10% Bumiputera)1000 kpsRM20832
JohorVida Heights, LarkinRM278,000RM258,540549 kpsRM47021
PenangUtropolis, Batu KawanRM270,000RM251,100500 kpsRM50211

Pernah Dengar DSR Tak? Formula 200?

Dalam pelaburan hartanah, anda wajib tahu apa itu Debt to Service Ratio (DSR) dan Formula 200. DSR digunakan untuk mengira kelayakan seseorang dalam membuat pembiayaan atau pinjaman.

Kita ambil contoh seseorang yang mempunyai gaji RM3,000 sebulan. Kebanyakan bank akan meletakkan DSR pada paras 0.6.

Gaji RM3,000 sebulan * DSR 0.6 = Pembiayaan / Pinjaman RM1,800 sebulan

Oleh itu, untuk anda yang mempunyai gaji RM3,000 mampu untuk membuat pembiayaan atau pinjaman sehingga RM1,800 daripada pihak bank.

Kemudian guna pula Formula 200 untuk mengira harga rumah yang mampu dimiliki.

RM1,800 * 200 = RM360,000 harga rumah

Dengan pendapatan RM3,000 sebulan, anda dah layak untuk memiliki rumah idaman yang berharga di bawah RM300,000 dengan selesa.

Sekarang anda dah tahu, boleh mula shopping rumah untuk tahun 2019 ini.

 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA