Micro House DBKL RM100 Sebulan, Mula Terima Kemasukan

Masih ingat lagi perkhidmatan Perumahan Bandar ataupun micro house yang disediakan pihak DBKL yang pernah viral suatu ketika dahulu? Atau ini merupakan kali pertama anda dengar mengenainya?

Inisiatif ini nampaknya telah terlaksana apabila Perumahan Bandar DBKL ini telah menerima kemasukan pertama pada hari Selasa, 15 Oktober 2019. Inisiatif ini telah dibuka sejak 20 Ogos yang lalu dan menerima melebihi 200 permohonan daripada penyewa secara online.

Apa yang lebih menarik adalah, pihak DBKL komited dalam membantu golongan belia B40 yang menghadapi kesukaran mencari bilik sewa ketika bekerja di sekitar ibu kota dengan memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk mengubah suai bahagian dalaman dua blok tujuh tingkat premis di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-House-DBKL-RM100-Sebulan-Mula-Terima-Kemasukan2.jpg

Sewaan pula mengikut bilangan katil yang disediakan di setiap bilik. Terdapat dua jenis bilik iaitu bilik yang mempunyai empat dan enam katil.

Kadar sewaan serendah RM100 sebulan tersebut termasuklah penggunaan elektrik dan air dan sewaannya adalah bersifat sementara, di mana penyewa hanya dibenarkan menyewa untuk tempoh 12 ke 18 bulan sahaja.

Kemudahan asas seperti katil dan almari turut disediakan, selain meja makan dan kerusi yang dapat membantu golongan berpendapatan rendah ini untuk mempunyai tempat tinggal sendiri yang sementara.

Memandangkan konsepnya adalah sewaan bersifat sementara, golongan berpendapatan rendah khususnya anak-anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan serta belum berkahwin diberi keutamaan.

Syarat Penyewaan Perumahan Bandar DBKL

  • Warganegara Malaysia
  • Bujang
  • Berumur 18 tahun sehingga 35 tahun
  • Pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000 sebulan (mengikut kadar bantuan BSH 2019)
  • Bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Keutamaan kepada mereka yang berasal dari luar Kuala Lumpur dan menetap melebihi 25KM radius dari Perumahan Bandar DBKL
  • Tidak mempunyai kereta
  • Tidak memiliki rumah
  • Terbuka kepada golongan yang bekerja sahaja (Pelajar tidak layak)

Penyewa Perumahan Bandar DBKL ini boleh menambah apa-apa sahaja keperluan yang dibenarkan seperti meja, kerusi mahu pun rak kecil dalam ruang mereka.

Tidak ketinggalan, kemudahan yang turut ditawarkan bagi keselesaan penyewa adalah tempat letak basikal, tempat letak motosikal, ruang santai, pejabat penyelia, ruang membaca, dobi, pantri, surau dan juga tandas.

Penyewa yang berada dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU) pula ditempatkan di tingkat bawah bagi memudahkan pergerakan mereka.

Akan tetapi, penyewa Perumahan Bandar DBKL ini tidak dibenarkan untuk memasak dalam premis masing-masing.

Konsep micro housing kini tidak lagi asing dan pemaju hartanah di luar negara seperti Hong Kong dan Singapura berlumba-lumba membina kediaman kategori ini.

Para arkitek dan pereka dalaman di Hong Kong berjaya menawarkan apartmen dengan keluasan kurang daripada 500 kaki persegi dan ada juga yang hanya berkeluasan 300 kaki persegi, bagi memuatkan sebuah keluarga di dalam kediaman tersebut.

Hal ini berbeza dengan Singapura di mana sungguhpun keluasan tanah di Singapura adalah lebih kecil berbanding Hong Kong, kerajaan Singapura telah menetapkan bahawa keluasan minimum sebuah kediaman adalah sekitar 915 kaki persegi.

Untuk rekod, flat terkecil yang dibina di Hong Kong adalah 123 kaki persegi yakni lebih kecil daripada keluasan parkir kereta.

Isu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki kediaman sendiri, perlu dipandang dengan lebih serius bukan sahaja oleh pihak Kerajaan bahkan daripada pihak pemaju sendiri.

Suka atau tidak, kita tidak boleh menafikan terdapat golongan yang benar-benar tidak berkemampuan untuk memiliki hartanah dan memperoleh pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,200 sebulan. Istilahnya adalah miskin bandar, bukan lagi miskin tegar.

Semoga inisiatif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam membantu golongan berpendapatan rumah khususnya anak-anak muda ini, diikuti Pihak Berkuasa Tempatan negeri lain di Malaysia.

Sumber Rujukan: DBKL

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!