Micro House DBKL RM100 Sebulan, Mula Terima Kemasukan

Masih ingat lagi perkhidmatan Perumahan Bandar ataupun micro house yang disediakan pihak DBKL yang pernah viral suatu ketika dahulu? Atau ini merupakan kali pertama anda dengar mengenainya?

Inisiatif ini nampaknya telah terlaksana apabila Perumahan Bandar DBKL ini telah menerima kemasukan pertama pada hari Selasa, 15 Oktober 2019. Inisiatif ini telah dibuka sejak 20 Ogos yang lalu dan menerima melebihi 200 permohonan daripada penyewa secara online.

Apa yang lebih menarik adalah, pihak DBKL komited dalam membantu golongan belia B40 yang menghadapi kesukaran mencari bilik sewa ketika bekerja di sekitar ibu kota dengan memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk mengubah suai bahagian dalaman dua blok tujuh tingkat premis di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-House-DBKL-RM100-Sebulan-Mula-Terima-Kemasukan2.jpg

Sewaan pula mengikut bilangan katil yang disediakan di setiap bilik. Terdapat dua jenis bilik iaitu bilik yang mempunyai empat dan enam katil.

Kadar sewaan serendah RM100 sebulan tersebut termasuklah penggunaan elektrik dan air dan sewaannya adalah bersifat sementara, di mana penyewa hanya dibenarkan menyewa untuk tempoh 12 ke 18 bulan sahaja.

Kemudahan asas seperti katil dan almari turut disediakan, selain meja makan dan kerusi yang dapat membantu golongan berpendapatan rendah ini untuk mempunyai tempat tinggal sendiri yang sementara.

Memandangkan konsepnya adalah sewaan bersifat sementara, golongan berpendapatan rendah khususnya anak-anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan serta belum berkahwin diberi keutamaan.

Syarat Penyewaan Perumahan Bandar DBKL

  • Warganegara Malaysia
  • Bujang
  • Berumur 18 tahun sehingga 35 tahun
  • Pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000 sebulan (mengikut kadar bantuan BSH 2019)
  • Bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Keutamaan kepada mereka yang berasal dari luar Kuala Lumpur dan menetap melebihi 25KM radius dari Perumahan Bandar DBKL
  • Tidak mempunyai kereta
  • Tidak memiliki rumah
  • Terbuka kepada golongan yang bekerja sahaja (Pelajar tidak layak)

Penyewa Perumahan Bandar DBKL ini boleh menambah apa-apa sahaja keperluan yang dibenarkan seperti meja, kerusi mahu pun rak kecil dalam ruang mereka.

Tidak ketinggalan, kemudahan yang turut ditawarkan bagi keselesaan penyewa adalah tempat letak basikal, tempat letak motosikal, ruang santai, pejabat penyelia, ruang membaca, dobi, pantri, surau dan juga tandas.

Penyewa yang berada dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU) pula ditempatkan di tingkat bawah bagi memudahkan pergerakan mereka.

Akan tetapi, penyewa Perumahan Bandar DBKL ini tidak dibenarkan untuk memasak dalam premis masing-masing.

Konsep micro housing kini tidak lagi asing dan pemaju hartanah di luar negara seperti Hong Kong dan Singapura berlumba-lumba membina kediaman kategori ini.

Para arkitek dan pereka dalaman di Hong Kong berjaya menawarkan apartmen dengan keluasan kurang daripada 500 kaki persegi dan ada juga yang hanya berkeluasan 300 kaki persegi, bagi memuatkan sebuah keluarga di dalam kediaman tersebut.

Hal ini berbeza dengan Singapura di mana sungguhpun keluasan tanah di Singapura adalah lebih kecil berbanding Hong Kong, kerajaan Singapura telah menetapkan bahawa keluasan minimum sebuah kediaman adalah sekitar 915 kaki persegi.

Untuk rekod, flat terkecil yang dibina di Hong Kong adalah 123 kaki persegi yakni lebih kecil daripada keluasan parkir kereta.

Isu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki kediaman sendiri, perlu dipandang dengan lebih serius bukan sahaja oleh pihak Kerajaan bahkan daripada pihak pemaju sendiri.

Suka atau tidak, kita tidak boleh menafikan terdapat golongan yang benar-benar tidak berkemampuan untuk memiliki hartanah dan memperoleh pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,200 sebulan. Istilahnya adalah miskin bandar, bukan lagi miskin tegar.

Semoga inisiatif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam membantu golongan berpendapatan rumah khususnya anak-anak muda ini, diikuti Pihak Berkuasa Tempatan negeri lain di Malaysia.

Sumber Rujukan: DBKL

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA