Nak Beli Rumah Pertama, Fahamkan Kos-Kos Yang Kena Bayar

Modal beli rumah

Jika anda seorang yangh berpengalaman dan melihat ada kekurangan dalam artikel ini mohon tambah di ruangan komen untuk kebaikan bersama. Teruskan usaha kita untuk berkongsi ilmu dengan orang lain.

 

“Bro..Apa dan berapa kos-kos lain yang kena standby masa nak beli rumah ni?”

Soalan ini sering ditanya. Kami ingin bantu anda untuk merungkai masalah ini bagi memenuhi cita-cita anda untuk memiliki rumah. Jangan jadikan alasan seperti “Tak ada modal nak beli, nak bayar deposit pun tak lepas.” Usaha kuat sikit lagi. Cita-cita untuk beli rumah pasti jadi kenyataan.

3 Kos Utama Nak Beli Rumah

Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah fahamkan dulu cara pengiraan untuk mengetahui modal yang diperlukan. Ada 3 kos lain yang perlu kita perlu sediakan:

1. Deposit

Deposit atau wang pendahuluan. Kebiasaanya kita perlu sediakan 10% daripada harga jualan. 

2. Lawyer Fee

Yuran guaman bagi urusan jual beli dan pindah milik hartanah. 

3. Stamp Duty

Duti setem adalah satu taksiran cukai atau pungutan duti setem yang tertakluk pada akta setem 1949. “Akta Setem 1949 memperuntukkan pengenaan duti atau cukai mengikut nilai hartanah dari setiap transaksi hartanah.”

Dah sedia, jom mula!

Contoh Kes Beli Rumah Harga RM350,000

Neelofa (bukan nama sebenar) berminat untuk membeli sebuah rumah berharga RM350,000. Berapakah jumlah modal yang Neelofa perlu sediakan? Bantu Neelofa untuk buat pengiraan.

1. Deposit

Deposit 10% daripada harga rumah.

Maka 350,000 x 10% = RM35,000

Cara pembayaranPemaju rumahEjen hartanah
Semasa booking3%3.18%
   350,000 * 3% = 10,500        350,000 * 3.18% = 11,130     
Selepas 14 hari booking, baki dibayar semasa menandatangai  sale & purchase agreement (SPA).7%6.82%
350,000 * 7% = 24,500350,000 * 6.82% = 23,870

*Tiada beza daripada segi deposit samada kita beli rumah daripada pemaju atau daripada ejen hartanah.

2. Lawyer Fee

Harga RumahKadar Bayaran
150,000 pertama

850,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,000,000 seterusnya

2,500,000 seterusnya

Selebihnya

1 %

0.7%

0.6%

0.5%

0.4%

0.3%

lawyer fee

3. Stamp Duty

Harga rumah Kadar Bayaran
100,000 pertama

400,000 seterusnya

Selebihnya

1%

2%

3%

stamp duty

Untuk pembelian rumah pertama, kita layak mendapat diskaun stamp duty sebanyak 50%.

6,000 * 50% = RM3,000

Jumlah Keseluruhan

Deposit + Lawyer Fee + Stamp Duty

35,000 + 2,900 + 3,000 = RM40,900

Atau 11.68% Daripada Harga Rumah Yang Bernilai RM350,000.

Boleh Tak Saya Keluarkan Duit KWSP Sebagai Modal Untuk Beli Rumah?

Jawapannya boleh.

Jika kita dah bekerja selama 4 tahun ke atas, pasti kita mempunyai sejumlah simpanan di Akaun 2 KWSP. Jumlah yang ada tu bolehlah dikeluarkan sebagai modal untuk membeli rumah. Bila kali terakhir anda periksa jumlah yang terkumpul dalam Akaun 2 KWSP?

Lepas ni bolehlah ke mana-mana cawangan KWSP atau kiosk KWSP untuk menyemak simpanan kita. Sekiranya kita tekad untuk gunakan duit KWSP, dapatkan borang KWSP 9C (AHL) (D5) Withdrawal Form, kemudian hantar bersama dokumen sokongan lain untuk memohon.

2 dokumen sokongan yang perlu sediakan adalah SPA (Sales and Purchase Agreement) dan Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Housing Loan Approval Letter), atau Loan Facility Agreement.

 

Sekarang anda dah tahu kan banyak mana modal yang diperlukan? Jom kita berusaha untuk beli rumah pertama!

Previous ArticleNext Article

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA