Perbezaan Master, Strata Dan Individual Title, Kena Ambil Tahu Sebelum Nak Beli Rumah

Kebiasaannya bila nak beli rumah, orang akan fikir pasal pembiayaan dan ubahsuai rumah. Bila pembiayaan dah lulus, tinggal nak bayar bulan-bulan dan ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.

Bagi rumah dalam pembinaan, kena bayar ‘progressive payment’ sebelum rumah tersebut siap sepenuhnya. Manakala bagi rumah subsale, kita boleh terus tinggal di rumah tersebut bila semuanya sudah setel.

Tapi ramai orang lupa pasal title rumah. Ramai orang terlepas pandang bab title rumah ni.

Bila tanya ‘Rumah Makcik Kiah ni strata title ke?’

‘Entahlah dik, rumah ni makcik punya, tapi tak tahu pulak apa jenis title.’

Jadi bagi yang masih tak tahu, jom kita kenali jenis-jenis title rumah di Malaysia.

Sebelum itu, title ni sebenarnya adalah geran. Jadi jangan keliru pulak. Sebutan je lain, tapi maksudnya sama.

Master Title

Title jenis ini adalah geran induk yang diletakkan di atas nama pemaju. Jika rumah kita masih lagi berstatus master title, bermakna status rumah kita masih belum dipecahkan mengikut lot atau petak masing-masing.

Setiap projek akan diletakkan di atas nama pemaju tetapi perlu ditukar kepada nama pemilik petak atau lot apabila rumah tersebut telah siap.

Strata Title

Title jenis ini adalah bagi rumah bertingkat seperti apartmen dan kondo. Dengan strata title, kita telah disahkan sebagai pemilik petak di sesebuah apartment. Dalam strata, petak adalah unit di mana pemiliknya adalah berbeza.

Tetapi bagi rumah berstatus strata, mereka mempunyai harta bersama seperti taman permainan, kolam renang, perpustakaan, dan lain-lain. Apabila rumah telah berstatus strata, perbadanan pengurusan boleh ditubuhkan yang terdiri daripada pemilik-pemilik unit bagi menyelenggara harta bersama di dalam sesebuah apartmen atau kondo tadi.

Setiap pemilik unit pula akan dikenakan yuran penyelenggaraan bagi kos bayaran pengawal keselamatan, penjagaan kolam renang, bayaran pembersihan, dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan harta bersama.

Mengikut akta strata, pemilik unit yang gagal menjelaskan yuran penyelenggaraan, barangan mereka boleh alih mereka boleh disita setelah melalui beberapa proses peringatan.

Individual Title

Title jenis ini pula adalah bagi rumah bertanah seperti rumah teres. Persatuan penduduk boleh ditubuhkan atas semangat kejiranan tetapi persatuan tiada hak untuk memaksa pemilik rumah membuat sebarang bayaran yuran kerana ianya adalah hak milik individu.

Kadang-kadang ada sesetengah kawasan perumahan yang mengupah pengawal keselamatan di atas inisiatif mereka sendiri, dan akan membuat kutipan yuran bagi bayaran perkhidmatan kepada pengawal keselamatan tersebut. Mungkin ada segelintir penduduk yang enggan membuat bayaran tersebut, jadi persatuan penduduk tiada hak untuk memaksa atau menyita barangan pemilik rumah.

Sebagai perbandingan, boleh rujuk jadual di bawah:

Terdapat 2 kesan jika kita tidak menukar title dari master ke individual atau strata title seperti berikut:

1. Rumah Sukar Untuk Dijual

Bagi rumah yang masih berstatus master title dan berusia lebih daripada 10 tahun, kebanyakan bank agak sukar untuk memberikan pembiayaan perumahan. Apabila tidak mendapat pembiayaan, ianya akan mengakibatkan rumah tersebut agak sukar untuk dijual.

Ini adalah bagi kes pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka kepada pembeli lain. Kadang-kadang pembeli juga perlu menitikberatkan penukaran title ini kerana penukaran master ke strata/individual title memerlukan kos duti setem dan peguam.

Jadi jika mereka inigin membeli rumah yang masih berstatus master, mereka pula perlu mengeluarkan kos tambahan untuk penukaran title tersebut.

2. Merumitkan Proses Urusniaga

Jika kita merancang membuat pembelian hartanah sebagai pelaburan tetapi tidak menukar title kepada individual atau strata, urusniaga jualan boleh menjadi kompleks, akan mengambil masa yang lebih lama, dan bakal menelan kos yang lebih tinggi.

Sebagai contoh jika pemaju telah muflis, kita perlu melalui proses undang-undang untuk membuat pengesahan hak milik. Ini menyebabkan kita terpaksa menanggung kos tambahan bagi melalui proses undang-undang tersebut.

Tempoh masa untuk mendapatkan duit daripada hasil jualan hartanah pula mungkin memakan sedikit masa. Ini kerana kita perlu menyelesaikan proses hak milik dan menyebabkan kita rugi daripada segi masa dan kewangan.

Sebelum Nak Beli Rumah, Semak Dulu Title Rumah Tersebut

Kesimpulannya jika kita merancang untuk membeli rumah, pastikan kita tahu status hak milik hartanah tersebut. Ini amat penting kerana ia akan memberikan implikasi kepada kos, tenaga, dan masa yang kita laburkan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1, 2+1, 2+1+1

Apa itu Deposit sewa

DEPOSIT SEWA RUMAH

Apabila mencari rumah sewa, antara perkara utama yang akan dilihat ialah deposit. Namun masih ramai yang salah faham istilah deposit ini sama ada daripada pihak penyewa atau tuan rumah.

➡ 1+1
➡ 2+1
➡ 2+1+1

Apa maksud semua ini?

Segelintir tuan rumah enggan memulangkan kembali deposit penyewa manakala sebahagian penyewa pula menganggap ia sebagai ‘advance sewa’ untuk bulan-bulan terakhir.

Seringkali juga tuan rumah dimaki di alam maya kononnya cekik darah dengan meminta deposit yang tinggi, malah ada yang memberi hujah bahawa deposit semua ni tak perlu. Namun ada juga penyewa yang mengambil kesempatan apabila deposit rendah dikenakan kepada mereka.

Apa sebenarnya maksud dan konsep deposit ini?

Deposit didefinisikan sebagai sebahagian daripada bayaran berupa wang yang dibayarkan (sebahagian lagi adalah hutang). Penggunaan istilah ‘deposit’ ini menyebabkan sebahagian penyewa menganggapnya sebagai bayaran ‘advance sewa’ untuk bulan terakhir.

Namun, pada pandangan saya, penggunaan terma ‘deposit’ rumah sewa adalah satu “misnomer”. Terma yang betul ialah cagaran. Cagaran bermaksud sesuatu yang dijadikan sebagai jaminan. Contohnya jika ada kerosakan atau tunggakan, maka cagaran ini akan digunakan oleh tuan rumah. Jika semua ok, cagaran akan dipulangkan.

Sebelum menyerahkan rumah sewa, kebiasaannya tuan rumah akan meminta wang cagaran sebanyak 1 atau 2 atau 3 bulan sewa, bergantung kepada :

  1. kondisi rumah (kosong atau berperabot)
  2. budi bicara tuan rumah
  3. kebolehpercayaan terhadap penyewa

Contohnya jika sewa bulanan ialah RM700, maka:

➡ 1+1 : 700 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 1,400
➡ 2+1 : 1400 (cagaran) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,100
➡ 2+1+1 : 1400 (cagaran sewa) + 700 (cagaran utiliti) + 700 (sewa bulan pertama) = 2,800

RUMAH SEWA TANPA DEPOSIT?

Jarang dan sukar nak jumpa tuan rumah yang menyewakan rumah tanpa deposit kerana tuan rumah berdepan dengan RISIKO, contohnya:

  1. Penyewa bertangguh-tangguh bayaran sewa, sedangkan tuan rumah perlu membayar ansuran di bank setiap bulan. Jika lewat, CCRIS tuan rumah akan tercalar. Lebih teruk, dah la tak bayar sewa, kemudian lari menghilangkan diri.
  2. Penyewa keluar awal daripada tarikh tamat kontrak, maka tuan rumah mungkin rugi 1-2 bulan rumah kosong kerana perlu mencari penyewa baru akibat daripada penyewa melanggar kontrak tempoh sewaan.
  3. Kerosakan rumah yang disebabkan oleh penyewa contohnya paip patah, pintu pecah (penyewa memang suka terkunci tombol dari dalam), tombol rosak, saluran sumbat (dengan gumpalan rambut, minyak beku, spender), jubin pecah dan lain-lain. Kerosakan yang disebabkan oleh penyewa sepatutnya ditanggung oleh penyewa.
  4. Perabot ‘dilunyaikan’. Contohnya sofa hancur, cermin muka pecah, almari patah dan lain-lain. Ini juga adalah kerosakan disebabkan oleh penyewa, bukannya ‘wear and tear’, kecuali jika perabot memang uzur.
  5. Bil-bil tertunggak yang tidak dilangsaikan oleh penyewa, kadangkala hingga berbulan-bulan lamanya. Biasanya ini hanya disedari apabila penyewa telah keluar rumah.
  6. Rumah bersepah dengan sampah yang setahun tak buang, toilet yang setahun tak cuci, siling bersawang yang setahun tak dibersihkan, lantai berkulat yang setahun tak dimop. Sepatutnya rumah sewa yang dipulangkan diberi dalam keadaan yang sama ketika penyewa mula-mula masuk. Jika tidak, kos pembersihan patut ditanggung penyewa.

Ini cuma 6 contoh sahaja. Jika tiada duit cagaran tadi, adakah penyewa sanggup keluarkan duit sendiri? Bunyi macam mustahil. Jika duit cagaran dah digunakan untuk bayaran sewa bulan-bulan terakhir, kemudian apabila penyewa keluar baru perasan tunggakan bil mencecah RM1000, adakah penyewa yang dah keluar akan hulurkan duit RM1000 tu?

Namun begitu, ada juga segelintir tuan rumah yang buat duit cagaran tadi macam duit dia. Duit cagaran diambil dan dijolikan sehingga menyebabkan tak mampu untuk pulangkan semula kepada penyewa selepas tamat kontrak sewa.

Kepada tuan rumah, tegaskan kepada penyewa awal-awal bahawa duit deposit / cagaran BUKANLAH ‘ADVANCE PAYMENT’ untuk sewa, supaya 1-2 bulan terakhir mereka tak paksa tuan rumah guna duit cagaran sebagai bayaran sewa. Jika tidak, apabila mereka keluar kelak, tuan rumah sudah tiada apa-apa duit cagaran untuk menyelesaikan apa-apa risiko di atas yang mungkin jadi realiti. Terpaksa keluar duit poket sendiri.

PERJANJIAN SEWA BERTULIS

Akhir sekali, buat perjanjian sewa secara bertulis dan catat dengan terperinci duit deposit / cagaran ini. Kalau ada pertikaian, rujuk perjanjian ini. Iyalah, kalau sekadar sembang, akhirnya akan ada pihak yang gebang.

Kredit Kepada: Dr Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Iklan

Mungkin Ini Sebabnya Rakyat Masih Tak Mampu Beli Rumah

Baru-baru ini, Bank Negara Malaysia mengeluarkan kenyataan bahawa bukannya isu kelulusan pinjaman rumah yang menjadi punca – sebaliknya hartanah sememangnya tidak lagi mampu dimiliki.

Menerusi laman web terbaru Housing Watch, Bank Negara Malaysia menyediakan data bagi menangkis tanggapan bahawa kesukaran mendapat pinjaman perumahan adalah penyebab orang ramai tidak mampu memiliki rumah. Jika kita lihat data berikut, kebanyakan negeri mempunyai kelulusan pinjaman perumahan sekitar 70%.

Sumber: Housing Watch

Bank Negara Malaysia berkata industri hartanah harus meningkatkan usaha untuk mengurangkan kos dan meningkatkan bekalan kos rumah harga mampu milik.

Ini disebabkan oleh peningkatan harga rumah saban tahun yang kini menyebabkan median harga rumah di Malaysia 4.4 kali ganda daripada median pendapatan isirumah. Menurut laporan yang dijalankan oleh Khazanah Research Institute pada tahun 2015, pasaran rumah mampu milik sepatutnya hanya 3 kali ganda daripada median pendapatan.

4.4 kali ganda bermakna pasaran rumah Malaysia memang mahal, hampir 50% lebih tinggi daripada standard antarabangsa.

Tetapi jika dibandingkan Kuala Lumpur dengan bandar-bandar lain, rumah di Hong Kong adalah 19 kali ganda pendapatan dan Beijing pula 14.5 kali ganda pendapatan. Kiranya tersangatlah mahal di sana berbanding di Kuala Lumpur.

Jika merujuk kepada artikel Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016 mengikut Kajian Jabatan Perangkaan Malaysia, gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%.

Manakala hanya 20% daripada pelancaran rumah baru di Malaysia pada suku tahun pertama 2017 berharga kurang daripada RM250,000. Sedangkan kebanyakan rumah baru berharga RM250,000 ke RM500,000.

Sumber: Housing Watch

Jika kita ikut Formula 200, seandainya seseorang yang bergaji RM2,500 (iaitu median atau purata gaji rakyat Malaysia):

  1. DSR = 60% * RM2,500 = RM1,500 instalment bulanan yang anda mampu
  2. 1500 * 200 = RM300,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Bagi yang tak berapa faham, boleh rujuk artikel Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Pendapatan Tak Cukup Dan Rumah Terlalu Mahal

Menurut kajian, hanya separuh daripada mereka yang tinggal di Kuala Lumpur mempunyai rumah sendiri.

Tidak boleh nak salahkan pihak bank, kerana mereka perlu “cermat dan bertanggungjawab” dalam meluluskan pinjaman perumahan. Kita tidak mahu krisis sub-prime yang berlaku di Amerika Syarikat, berlaku juga di Malaysia.

Sebaliknya, pemaju perumahan perlu berusaha untuk membina rumah-rumah yang mampu dimiliki orang ramai. Sesetengah pemaju seperti Mah Sing Group Bhd yang merupakan pemaju ketiga terbesar Malaysia, kini menjual apartmen 5 kilometer daripada pusat bandar Kuala Lumpur dengan harga permulaan RM328,000 untuk unit seluas 650 kaki persegi. Bolehlah dimiliki lagi dengan pendapatan median rakyat Malaysia.

Masalah ini bakal menjadi lebih besar jika tidak ditangani sekarang. Pada masa ini, terdapat kekurangan 960,000 unit rumah mampu milik di Malaysia, dan bakal mencecah 1 juta unit menjelang 2020; berdasarkan jangkaan BNM.

Apa Kita Boleh Buat?

Carilah rumah yang kita mampu, tak perlu pun beli rumah landed; sebaliknya beli rumah kos rendah terlebih dahulu. Janji ada rumah atas nama sendiri.

Anda juga boleh berusaha untuk menambah pendapatan, supaya lebih berkemampuan untuk beli rumah. Nak beli rumah perlu juga sediakan deposit dan kos-kos lain seperti yuran guaman dan duti setem.

Kalau tak menyimpan dan menambah pendapatan daripada sekarang, sampai bila baru nak mampu beli rumah?

Sumber rujukan: Malay Mail Online
Iklan

8 Sebab Kenapa Beli Sunway Cassia @ Batu Maung

Orang kata tak kenal, maka tak cinta. Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Sunway Cassia @ Batu Maung terlebih dahulu. Kerana dengan 8 sebab inilah baru anda akan jatuh cinta dengannya, dan tidak tersabar untuk memiliki rumah di sini.

1. Batu Maung Berada Di Lokasi Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Itulah mantra yang sering digunakan oleh sifu-sifu pelabur hartanah. Kerana jika anda tersilap pilih lokasi, anda bakal mengalami penderitaan. Tetapi dengan memilih lokasi yang baik, pastinya pelaburan hartanah anda akan membuahkan hasil.

Jadi di mana Batu Maung ni sebenarnya?

Berpandukan peta di atas, kita dapat lihat Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular di Pulau Pinang, iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang; dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang ingin melihat keindahan ikan-ikan. Bagi yang tak tahu, Batu Maung ini pada asalnya adalah perkampungan nelayan.

Selain daripada itu juga, Batu Maung terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Intel, AMD, Jabil Circuit, Dell, Western Digital, Keysight Technologies, Motorola, Intel, Robert Bosch dan banyak lagi.

Dan yang terakhir sekali, bagi mereka yang sering melalui Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, hanya perlu menyeberangi Jambatan tersebut untuk ke sana.

2. Batu Maung Merupakan Kawasan Rumah Mewah

Jika anda tercari-cari kawasan yang semakin meningkat naik dan menjadi tumpuan rumah mewah dibina, maka Batu Maung adalah tempatnya.

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta dengan RM506 untuk satu kaki persegi. Kita dapat lihat Sunway Tunas Jaya dengan rumah teres bernilai RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Kalau nak merasai kehidupan yang selesa di Pulau Pinang dengan kelas tersendiri, Batu Maung adalah lokasi yang dicari-cari.

3. Peningkatan Hartanah Mewah Saban Tahun

Siapa kata rumah mewah sukar untuk meningkat harganya? Berikut merupakan buktinya:

Sumber: Brickz

Trend peningkatan hartanah mewah di Batu Maung kelihatan dengan sangat jelas. Kalau pada bulan April 2013 ia berada di paras RM1.1 juta, pada bulan Januari 2018 pula ia hampir mencecah RM1.4 juta. Best ke tak best pelaburan anda meningkat sebanyak 30% dalam masa 4 tahun?

Dengan permintaan yang semakin tinggi, dicampur pula dengan kawasan terhad di Pulau Pinang – sudah pasti harganya akan terus meningkat naik saban tahun.

4. Kawasan Mewah, Rumah Juga Mewah

Batu Maung itu sendiri kawasan rumah mewah, rumah Sunway Cassia ini juga mewah tau.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah contoh di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan yang serba luas di rumah contoh Semi-D

Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan di rumah contoh Semi-D

Ruang dapur yang serba lengkap

Rumah yang cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Semuanya serba-serbi cukup untuk anda menikmati suasana yang tenang, pasti hilang penat apabila pulang daripada tempat kerja.

5. Dilengkapi Dengan Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik dan lapang di Sunway Cassia, turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah di sini dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ia juga mempunyai siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai ruang tempat letak kereta tanpa tiang yang boleh memuat sekurang-kurangnya 3 buah kereta anda. Ada juga unit terpilih yang boleh memuat sehingga 9 buah kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

6. Satu Dengan Alam Semulajadi

Semakin sukar untuk kita lihat keindahan alam semulajadi, lagi-lagi di Pulau Pinang yang semakin pesat membangun. Tapi siapa sangka yang Sunway Cassia sebenarnya dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap yang unik.

Sebaik saja melangkah masuk menerusi jalan utama, perasaan tenang menggamit hati apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik di hujung minggu, boleh singgah di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau anda juga boleh meneroka di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

7. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property sememangnya merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah. Bukan sahaja di Malaysia tau, malah mereka turut membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek-projek yang telah siap dibina oleh Sunway Property di Pulau Pinang adalah seperti Sunway Tunas di Bayan Baru, Sunway Merica di Sungai Ara, Sunway Aspera di Teluk Kumbar, Sunway Bukit Gambier di Bukit Gambier, Sunway Perdana di Seberang Jaya dan Sunway Wellesley di Bukit Mertajam.

8. Promosi Hebat

Bagi mereka yang dah lama impikan kehidupan mewah, Sunway Cassia menyediakan Pakej Perabot untuk anda yang ingin terus pindah masuk.

Pakej ini termasuklah kabinet dapur yang dilengkapi dengan perkakas elektrik seperti peti sejuk, ketuhar, hob dan hud dapur; semuanya bagi memudahkan anda memasak. Di bahagian ruang tamu pula, ia dilengkapi dengan set sofa dan kabinet TV; dan bilik tidur utama dilengkapi dengan katil bersaiz King dan almari pakaian. Memang semuanya yang anda perlukan, jadi selesai sahaja urusan pembelian rumah – dapat kunci dan boleh terus tinggal di sini.

Itu belum termasuk promosi-promosi hebat lain yang ditawarkan oleh pemaju. Rugi siapa yang tak rebut peluang keemasan ini untuk memiliki rumah landed.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Boleh tengok video di bawah dan lihat sendiri keindahannya:

Iklan

7 Perkara Ramai Pelabur Hartanah Tidak Beritahu Kita

Pasti di antara keluarga, sahabat, rakan dan mungkin juga kenalan kita di media sosial yang cenderung menjadikan hartanah sebagai satu cabang atau instrumen dalam pelaburan.

Kita lantas membuat andaian bahawa pelaburan dalam hartanah sememangnya menguntungkan dan berpotensi memberi keuntungan berlipat kali ganda.

Akan tetapi, sebenarnya bukan semua orang yang melabur dalam hartanah betul-betul membuat duit atau dalam erti kata lain, menjadi kaya dengan pelaburan hartanah.

Terdapat banyak perkara yang mereka rahsiakan daripada umum seperti komitmen bulanan, keuntungan hasil sewaan untuk pelaburan, kerosakan, dan kesukaran lain yang ramai pelabur hartanah rahsiakan daripada kita semua.

Baca : Kenapa Anak Muda Tidak Minat Beli Hartanah

Oleh itu, sebelum ingin berkecimpung dalam pelaburan hartanah, pastikan kita membuat pertimbangan dengan baik sebelum terkejut dengan pelbagai masalah lain yang bakal menjelma sejurus selepas kita membeli hartanah.

Jom kita sama-sama tengok 7 perkara yang ramai pelabur hartanah tak beritahu kita:

1. Niat

Jika kita memang membeli hartanah untuk didiami bersama keluarga atau insan tersayang, perkara itu sangat murni, baik dan sesuai.

Dan tidak salah pun jika kita membeli sebuah hartanah atas kapasiti pelaburan untuk menjana wang ringgit hasil daripada sewaan, flip atau untuk tujuan refinance.

Yang menjadi masalah adalah apabila kita tidak menetapkan sebarang pendirian atau prinsip ke atas pembelian hartanah tersebut.

Tidak sedikit pelabur hartanah yang tidak tahu atau barangkali terlupa dengan niat asal untuk membeli hartanah dan kesannya memakan diri sendiri.

2. Bayaran Ansuran Bulanan

Untuk komitmen bulanan selama 30 tahun, ramai rakyat Malaysia yang tersangkut dengan bayaran ansuran bulanan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Kesannya, rekod bayaran ansuran bulanan kita jadi tak cantik dan sekaligus menjejaskan reputasi kita sebagai peminjam. Ini akan mengurangkan peluang kita untuk memohon pembiayaan bank lain di masa hadapan.

Jika kita mempunyai masalah dalam disiplin kewangan, sila elakkan diri daripada menghadapi masalah di kemudian hari.

Baca : Awak, Ini Cara Nak Download Laporan CCRIS Secara Online.

Belajar ilmu kewangan dan kena ada disiplin kewangan yang kuat sebelum mengorak langkah memohon pembiayaan daripada institusi kewangan atau bank.

3. Komitmen Bulanan

Jangan sangka kita hanya perlu bayar ansuran bulanan kepada bank sahaja. Kita juga perlu bayar pelbagai kos-kos lain seperti deposit api, air, bil bulanan api, air, management fee, cukai tanah, cukai pintu dan juga sinking fund.

Ini belum masuk jika kita melanggan Astro, Coway atau Cuckoo, internet dan pelbagai servis lain lagi untuk meningkatkan taraf hidup kita dan keluarga.

4. Kiraan Rental Yield

Lambakan hartanah / bilik daripada hartanah jenis apartmen, kondominium dan servis residen di pasaran; menjadikan persaingan untuk mendapatkan penyewa adalah sengit.

Jangan terkejut jika kita dapati di sesetengah kawasan, pemilik rumah terpaksa menurunkan kadar sewa pada kadar yang tidak membawa sebarang keuntungan kepada mereka.

Hari ini, kiraan rental yield adalah sesuatu yang sangat sensitif. Sekiranya seorang pelabur hartanah mempunyai penyewa dalam setiap hartanahnya, belum tentu dia berjaya membuat keuntungan.

Ada juga pelabur hartanah yang berdepan dengan negative cashflow untuk tiga tahun pertama dan ada juga yang untung RM50 setiap bulan untuk satu tempoh yang lama.

5. Sukar Berpindah

Apabila kita membeli sebuah rumah untuk didami di sesuatu kawasan, kita akan alami kesukaran untuk berpindah ke kawasan baru.

Kita tidak bebas daripada segi geografi kerana terikat dengan lokasi hartanah yang telah kita beli.

Baca : 12 Lokasi Hotspot Pelaburan Hartanah Di Malaysia

Perkara ini mendatangkan stres kepada ramai pemilik hartanah, lagi-lagi yang tersilap membeli rumah di kawasan luar bandar kerana faktor penawaran harga yang jauh lebih murah berbanding hartanah di pusat bandar atau pinggir bandar.

6. Komuniti

Selepas beberapa lama kita mendiami satu kawasan, baru kita dapat lihat realiti sebenar komuniti setempat di kawasan tersebut.

Berkemungkinan komuniti tersebut yang dahulunya dipenuhi masyarakat pelbagai kaum seperti Melayu, Cina dan India; kini mula dihuni warga asing yang kadangkala kurang kesedaran daripada segi kebersihan, etika dan adab.

Perkara lain yang kita mungkin dapati adalah jalan utama kawasan tersebut yang mengalami kesesakan lalu lintas yang kronik pada waktu puncak, sukar mendapat parkir, kawasan setempat yang bising dan juga persekitaran yang tak bersih.

7. Faktor Pekerjaan

Mengikut laporan New Straits Times pada 18 November 2019 yang lalu, kadar pengangguran rakyat Malaysia kini telah meningkat ke paras 10.3%.

Dengan hampir 90% syarikat di Malaysia adalah Small Medium Enterprise (SME), tidak banyak pekerja yang ditawarkan sebagai pekerja tetap di sesebuah firma atau organisasi.

Kesannya, ramai pekerja berisiko untuk hilang pekerjaan kerana faktor politik semasa dan ekonomi yang tidak menentu.

Perkara ini merupakan mimpi ngeri kepada hampir semua orang yang perlu membayar ansuran bulanan pembiayaan pinjaman perumahan dari pihak bank.

Baguslah Kita Dah Tahu

Kesimpulannya, beli rumah adalah tidak salah dan tidak berdosa sama sekali. Akan tetapi, kita perlu peka dan ketahui bahawa membeli rumah juga mempunyai sisi gelap yang tidak diceritakan kepada umum.

Baca : 8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak Dan Sistematik

Samada kita suka atau tidak, rumah tetap menjadi keperluan nombor satu rakyat Malaysia. Sungguhpun trend menyewa berbanding membeli semakin meningkat sejak kebelakangan ini, jauh di dalam hati ramai anak muda di Malaysia – mereka pasti menanam azam untuk memiliki rumah sendiri lambat laun.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!