Perbezaan Master, Strata Dan Individual Title, Kena Ambil Tahu Sebelum Nak Beli Rumah

Kebiasaannya bila nak beli rumah, orang akan fikir pasal pembiayaan dan ubahsuai rumah. Bila pembiayaan dah lulus, tinggal nak bayar bulan-bulan dan ubahsuai mengikut citarasa masing-masing.

Bagi rumah dalam pembinaan, kena bayar ‘progressive payment’ sebelum rumah tersebut siap sepenuhnya. Manakala bagi rumah subsale, kita boleh terus tinggal di rumah tersebut bila semuanya sudah setel.

Tapi ramai orang lupa pasal title rumah. Ramai orang terlepas pandang bab title rumah ni.

Bila tanya ‘Rumah Makcik Kiah ni strata title ke?’

‘Entahlah dik, rumah ni makcik punya, tapi tak tahu pulak apa jenis title.’

Jadi bagi yang masih tak tahu, jom kita kenali jenis-jenis title rumah di Malaysia.

Sebelum itu, title ni sebenarnya adalah geran. Jadi jangan keliru pulak. Sebutan je lain, tapi maksudnya sama.

Master Title

Title jenis ini adalah geran induk yang diletakkan di atas nama pemaju. Jika rumah kita masih lagi berstatus master title, bermakna status rumah kita masih belum dipecahkan mengikut lot atau petak masing-masing.

Setiap projek akan diletakkan di atas nama pemaju tetapi perlu ditukar kepada nama pemilik petak atau lot apabila rumah tersebut telah siap.

Strata Title

Title jenis ini adalah bagi rumah bertingkat seperti apartmen dan kondo. Dengan strata title, kita telah disahkan sebagai pemilik petak di sesebuah apartment. Dalam strata, petak adalah unit di mana pemiliknya adalah berbeza.

Tetapi bagi rumah berstatus strata, mereka mempunyai harta bersama seperti taman permainan, kolam renang, perpustakaan, dan lain-lain. Apabila rumah telah berstatus strata, perbadanan pengurusan boleh ditubuhkan yang terdiri daripada pemilik-pemilik unit bagi menyelenggara harta bersama di dalam sesebuah apartmen atau kondo tadi.

Setiap pemilik unit pula akan dikenakan yuran penyelenggaraan bagi kos bayaran pengawal keselamatan, penjagaan kolam renang, bayaran pembersihan, dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan harta bersama.

Mengikut akta strata, pemilik unit yang gagal menjelaskan yuran penyelenggaraan, barangan mereka boleh alih mereka boleh disita setelah melalui beberapa proses peringatan.

Individual Title

Title jenis ini pula adalah bagi rumah bertanah seperti rumah teres. Persatuan penduduk boleh ditubuhkan atas semangat kejiranan tetapi persatuan tiada hak untuk memaksa pemilik rumah membuat sebarang bayaran yuran kerana ianya adalah hak milik individu.

Kadang-kadang ada sesetengah kawasan perumahan yang mengupah pengawal keselamatan di atas inisiatif mereka sendiri, dan akan membuat kutipan yuran bagi bayaran perkhidmatan kepada pengawal keselamatan tersebut. Mungkin ada segelintir penduduk yang enggan membuat bayaran tersebut, jadi persatuan penduduk tiada hak untuk memaksa atau menyita barangan pemilik rumah.

Sebagai perbandingan, boleh rujuk jadual di bawah:

Terdapat 2 kesan jika kita tidak menukar title dari master ke individual atau strata title seperti berikut:

1. Rumah Sukar Untuk Dijual

Bagi rumah yang masih berstatus master title dan berusia lebih daripada 10 tahun, kebanyakan bank agak sukar untuk memberikan pembiayaan perumahan. Apabila tidak mendapat pembiayaan, ianya akan mengakibatkan rumah tersebut agak sukar untuk dijual.

Ini adalah bagi kes pemilik rumah yang ingin menjual rumah mereka kepada pembeli lain. Kadang-kadang pembeli juga perlu menitikberatkan penukaran title ini kerana penukaran master ke strata/individual title memerlukan kos duti setem dan peguam.

Jadi jika mereka inigin membeli rumah yang masih berstatus master, mereka pula perlu mengeluarkan kos tambahan untuk penukaran title tersebut.

2. Merumitkan Proses Urusniaga

Jika kita merancang membuat pembelian hartanah sebagai pelaburan tetapi tidak menukar title kepada individual atau strata, urusniaga jualan boleh menjadi kompleks, akan mengambil masa yang lebih lama, dan bakal menelan kos yang lebih tinggi.

Sebagai contoh jika pemaju telah muflis, kita perlu melalui proses undang-undang untuk membuat pengesahan hak milik. Ini menyebabkan kita terpaksa menanggung kos tambahan bagi melalui proses undang-undang tersebut.

Tempoh masa untuk mendapatkan duit daripada hasil jualan hartanah pula mungkin memakan sedikit masa. Ini kerana kita perlu menyelesaikan proses hak milik dan menyebabkan kita rugi daripada segi masa dan kewangan.

Sebelum Nak Beli Rumah, Semak Dulu Title Rumah Tersebut

Kesimpulannya jika kita merancang untuk membeli rumah, pastikan kita tahu status hak milik hartanah tersebut. Ini amat penting kerana ia akan memberikan implikasi kepada kos, tenaga, dan masa yang kita laburkan.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.