Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Bila dengar sahaja perkataan strata, ramai orang beranggapan hartanah tersebut adalah jenis bertingkat seperti flat, apartmen, kondominium dan lot komersial sahaja.

Akan tetapi, maksud sebenar rumah landed tapi strata atau dikenali sebagai Strata Bertanah adalah pembangunan hartanah bertingkat tidak melebihi 4 tingkat dengan pemberian hakmilik strata individu kepada pecahan tanah.

Hartanah jenis teres, townhouse, kluster, Semi-D dan banglo yang mengguna pakai konsep “Gated and Guarded’ juga dikelaskan sebagai hakmilik strata bertanah.

Rumah landed jenis strata ini hanya dikhususkan untuk pembangunan perumahan rumah jenis banglo, teres dan Semi D sahaja.

Dan rekabentuk rumah dan susun atur perlu menekankan aspek keselamatan dan mempunyai identiti senibina yang menarik.

Pada kebiasaannya, rumah landed dengan status strata termasuklah hartanah jenis teres dan Semi-D yang berada dalam skim berpagar. Target segmen untuk pasaran jenis ini adalah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) dan berpendapatan tinggi (T20).

Latar Belakang Rumah Landed Tapi Strata

Kredit Gambar: Pinterest

Latar belakang rumah landed jenis strata adalah apabila Pindaan Akta Hakmilik Strata (2007) telah secara langsung membenarkan skim kediaman bertanah atau landed dipecahkan kepada pecahan tanah dengan pegangan milik strata.

“Rumah jenis landed juga mempunyai fasiliti yang dikongsi bersama seperti rumah strata bertingkat.”

Rumah jenis landed berstata ini turut dilengkapi dengan kemudahan harta benda dan juga pagar mengelilingi keseluruhan lot utama .

Skim dan konsep ‘landed strata’ ini juga lebih dikenali sebagai ‘Gated Community Scheme’ (GACOS).

Agak mengejutkan apabila garis panduan umum untuk ‘Gated Community’ ini adalah 1.0 hektar dan 10.0 hektar untuk keluasan maksimum setiap skim.

Di Malaysia, terdapat ramai pemaju hartanah yang menawarkan rumah landed jenis strata dengan fasiliti serba mewah seperti:

  • Kolam renang
  • Taman permainan
  • Trek jogging
  • Sekuriti 24 jam
  • Gelanggang tennis

Antara projek hartanah landed tapi strata yang ikonik di Malaysia adalah daripada pemaju Matrix Concept Holding Berhad untuk projek Ara Sendayan, Negeri Sembilan dan MK Land yang membangunkan projek The Rafflesia, Damansara Perdana.

“Projek landed berstrata paling berjaya di Kuala Lumpur adalah Desa ParkCity yang dilancarkan pada tahun 2000 yang lalu.”

Permintaan terhadap hartanah jenis landed berstata semakin meningkat dari tahun ke tahun oleh golongan elit yang baru bersara dan ingin terus menetap di lokasi tumpuan dan bukan lokasi pinggir bandar.

Kebanyakan hartanah jenis landed berstrata ini berada dalam lingkungan harga bermula RM600,000 ke atas dan terletak di lokasi strategik dengan kepelbagaian booster hartanah.

Jom kita ambil tahu 5 fakta berkenaan rumah landed tapi strata.

1. Sekatan Kerja Renovasi

Kebanyakan pembeli rumah landed tapi strata lupa bahawa mereka membeli petak tanah dan bukan harta tanah.

“Nak tukar pintu rumah pun kena ikut spesifikasi pemaju.”

Petak tanah dikawal selia oleh SMA dan mempunyai sekatan tehadap kerja – kerja renovasi dan pengubahsuaian.

Antara sekatannya adalah :-

  • Tingkap luar
  • Balkoni
  • Kawasan terbuka

Untuk sebarang pengubahsuaian, anda wajib mendapatkan kebenaran dan mengikut spesifikasi yang ditetapkan pemaju.

2. Caj Perkhidmatan Bergantung Keluasan Tanah Bukan Unit

Bayaran perkhidmatan untuk rumah landed jenis strata adalah sedikit unik dan berbeza berbanding hartanah strata yang lain seperti flat, apartmen dan kondominium.

Lot hujung dengan keluasan tanah yang lebih luas membayar lebih kos perkhidmatan walaupun keluasan bangunan rumah adalah sama seperti unit intermediate.

Ini bermaksud, lebih luas tanah anda, lebih tinggi kos perkhidmatan anda perlu bayar.

3. MC Berkuasa Menetapkan Undang-Undang Pengubahsuaian

MC atau Badan Pengurusan berhak membuat undang-undang tambahan yang berkaitan dengan pengubahsuaian rumah tersebut.

Ini boleh dilakukan melalui kelulusan melalui resolusi khas pada mesyuarat umum, tetapi peraturan lulus dan pelaksanaan adalah tertakluk kepada penerimaan sekurang – kurangnya 75% undi dari mereka yang menghadiri mesyuarat itu, setelah penubuhan majlis.

Jadi, tidak mudah untuk mereka yang membeli unit corner lot atau end lot mendapat persetujuan apabila majoriti pemilik unit adalah mereka yang membeli unit intermediate.

4. Mudah Tetapi Mahal

Buat pengetahuan anda, untuk mengurus hartanah jenis landed berstrata adalah lebih mudah berbanding strata bertingkat seperti flat, apartmen dan kondominium.

Hartanah jenis landed berstrata kurang memerlukan perkhidmatan mekanikal seperti penyelenggaran lif, elektrik, paip, telekomunikasi dan sistem kebakaran.

Akan tetapi, kos penyelenggaran akan menjadi lebih mahal dan tinggi apabila kita memandang daripada sudut mengekalkan identiti dan landskap projek tersebut merangkumi keselamatan, fasiliti, landskap pokok, trek joging, turapan jalan raya dan sebagainya.

5. Pemilik Wajib Mempunyai Insurans Kebakaran

Untuk rumah jenis strata bertingkat, insurans kebakaran ditanggung sepenuhnya pihak pengurusan.

Hal ini berbeza buat hartanah jenis landed berstrata di mana, pemilik hartanah tersebut diwajibkan untuk mendapatkan perlindungan insurans kebakaran.

Jika dilihat daripada penawaran yang cuba disampaikan oleh pemaju dengan fasiliti, keluasan rumah, landskap dan konsep, rumah landed berstrata ini sememangnya kediaman ideal seluruh rakyat Malaysia.

Akan tetapi, harganya yang lebih tinggi daripada biasa dan penawarannya yang begitu terhad dan hanya terbatas di kawasan tumpuan menjadikan rumah landed berstrata ini berada di dalam kelasnya yang tersendiri dan unik sungguhpun kos penyelenggaran adalah mahal.Rumah landed berstrata ini akan kekal menjadi pilihan rakyat Malaysia sebagai rumah persaraan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA