Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Bila dengar sahaja perkataan strata, ramai orang beranggapan hartanah tersebut adalah jenis bertingkat seperti flat, apartmen, kondominium dan lot komersial sahaja.

Akan tetapi, maksud sebenar rumah landed tapi strata atau dikenali sebagai Strata Bertanah adalah pembangunan hartanah bertingkat tidak melebihi 4 tingkat dengan pemberian hakmilik strata individu kepada pecahan tanah.

Hartanah jenis teres, townhouse, kluster, Semi-D dan banglo yang mengguna pakai konsep “Gated and Guarded’ juga dikelaskan sebagai hakmilik strata bertanah.

Rumah landed jenis strata ini hanya dikhususkan untuk pembangunan perumahan rumah jenis banglo, teres dan Semi D sahaja.

Dan rekabentuk rumah dan susun atur perlu menekankan aspek keselamatan dan mempunyai identiti senibina yang menarik.

Pada kebiasaannya, rumah landed dengan status strata termasuklah hartanah jenis teres dan Semi-D yang berada dalam skim berpagar. Target segmen untuk pasaran jenis ini adalah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) dan berpendapatan tinggi (T20).

Latar Belakang Rumah Landed Tapi Strata

Kredit Gambar: Pinterest

Latar belakang rumah landed jenis strata adalah apabila Pindaan Akta Hakmilik Strata (2007) telah secara langsung membenarkan skim kediaman bertanah atau landed dipecahkan kepada pecahan tanah dengan pegangan milik strata.

“Rumah jenis landed juga mempunyai fasiliti yang dikongsi bersama seperti rumah strata bertingkat.”

Rumah jenis landed berstata ini turut dilengkapi dengan kemudahan harta benda dan juga pagar mengelilingi keseluruhan lot utama .

Skim dan konsep ‘landed strata’ ini juga lebih dikenali sebagai ‘Gated Community Scheme’ (GACOS).

Agak mengejutkan apabila garis panduan umum untuk ‘Gated Community’ ini adalah 1.0 hektar dan 10.0 hektar untuk keluasan maksimum setiap skim.

Di Malaysia, terdapat ramai pemaju hartanah yang menawarkan rumah landed jenis strata dengan fasiliti serba mewah seperti:

  • Kolam renang
  • Taman permainan
  • Trek jogging
  • Sekuriti 24 jam
  • Gelanggang tennis

Antara projek hartanah landed tapi strata yang ikonik di Malaysia adalah daripada pemaju Matrix Concept Holding Berhad untuk projek Ara Sendayan, Negeri Sembilan dan MK Land yang membangunkan projek The Rafflesia, Damansara Perdana.

“Projek landed berstrata paling berjaya di Kuala Lumpur adalah Desa ParkCity yang dilancarkan pada tahun 2000 yang lalu.”

Permintaan terhadap hartanah jenis landed berstata semakin meningkat dari tahun ke tahun oleh golongan elit yang baru bersara dan ingin terus menetap di lokasi tumpuan dan bukan lokasi pinggir bandar.

Kebanyakan hartanah jenis landed berstrata ini berada dalam lingkungan harga bermula RM600,000 ke atas dan terletak di lokasi strategik dengan kepelbagaian booster hartanah.

Jom kita ambil tahu 5 fakta berkenaan rumah landed tapi strata.

1. Sekatan Kerja Renovasi

Kebanyakan pembeli rumah landed tapi strata lupa bahawa mereka membeli petak tanah dan bukan harta tanah.

“Nak tukar pintu rumah pun kena ikut spesifikasi pemaju.”

Petak tanah dikawal selia oleh SMA dan mempunyai sekatan tehadap kerja – kerja renovasi dan pengubahsuaian.

Antara sekatannya adalah :-

  • Tingkap luar
  • Balkoni
  • Kawasan terbuka

Untuk sebarang pengubahsuaian, anda wajib mendapatkan kebenaran dan mengikut spesifikasi yang ditetapkan pemaju.

2. Caj Perkhidmatan Bergantung Keluasan Tanah Bukan Unit

Bayaran perkhidmatan untuk rumah landed jenis strata adalah sedikit unik dan berbeza berbanding hartanah strata yang lain seperti flat, apartmen dan kondominium.

Lot hujung dengan keluasan tanah yang lebih luas membayar lebih kos perkhidmatan walaupun keluasan bangunan rumah adalah sama seperti unit intermediate.

Ini bermaksud, lebih luas tanah anda, lebih tinggi kos perkhidmatan anda perlu bayar.

3. MC Berkuasa Menetapkan Undang-Undang Pengubahsuaian

MC atau Badan Pengurusan berhak membuat undang-undang tambahan yang berkaitan dengan pengubahsuaian rumah tersebut.

Ini boleh dilakukan melalui kelulusan melalui resolusi khas pada mesyuarat umum, tetapi peraturan lulus dan pelaksanaan adalah tertakluk kepada penerimaan sekurang – kurangnya 75% undi dari mereka yang menghadiri mesyuarat itu, setelah penubuhan majlis.

Jadi, tidak mudah untuk mereka yang membeli unit corner lot atau end lot mendapat persetujuan apabila majoriti pemilik unit adalah mereka yang membeli unit intermediate.

4. Mudah Tetapi Mahal

Buat pengetahuan anda, untuk mengurus hartanah jenis landed berstrata adalah lebih mudah berbanding strata bertingkat seperti flat, apartmen dan kondominium.

Hartanah jenis landed berstrata kurang memerlukan perkhidmatan mekanikal seperti penyelenggaran lif, elektrik, paip, telekomunikasi dan sistem kebakaran.

Akan tetapi, kos penyelenggaran akan menjadi lebih mahal dan tinggi apabila kita memandang daripada sudut mengekalkan identiti dan landskap projek tersebut merangkumi keselamatan, fasiliti, landskap pokok, trek joging, turapan jalan raya dan sebagainya.

5. Pemilik Wajib Mempunyai Insurans Kebakaran

Untuk rumah jenis strata bertingkat, insurans kebakaran ditanggung sepenuhnya pihak pengurusan.

Hal ini berbeza buat hartanah jenis landed berstrata di mana, pemilik hartanah tersebut diwajibkan untuk mendapatkan perlindungan insurans kebakaran.

Jika dilihat daripada penawaran yang cuba disampaikan oleh pemaju dengan fasiliti, keluasan rumah, landskap dan konsep, rumah landed berstrata ini sememangnya kediaman ideal seluruh rakyat Malaysia.

Akan tetapi, harganya yang lebih tinggi daripada biasa dan penawarannya yang begitu terhad dan hanya terbatas di kawasan tumpuan menjadikan rumah landed berstrata ini berada di dalam kelasnya yang tersendiri dan unik sungguhpun kos penyelenggaran adalah mahal. Rumah landed berstrata ini akan kekal menjadi pilihan rakyat Malaysia sebagai rumah persaraan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Kos Tersembunyi Dalam Pasaran Rumah Lelong

Hartanah pasaran lelong sudah tidak asing lagi di kalangan pelabur dan ejen hartanah yang berteraskan pelaburan.

Semenjak akhir tahun 2016 lagi pasaran lelong mula tumbuh dengan begitu pesat dengan wujudnya pelbagai portal yang khusus kepada pasaran hartanah lelong.

Bahkan, pada tahun 2018 ramai pemerhati hartanah melihat tahun itu merupakan ‘tahun rumah lelong’ kerana kemelesetan ekonomi yang sudah mula menampakkan kesan kepada permintaan sewaaan pasaran hartanah khususnya di bandar-bandar utama seperti Johor Bahru, Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Hari ini, kita patut berterima kasih kepada pemain industri lelong yang memudahkan kerja kita dalam mendapatkan ilmu, strategi dan teknik untuk mencuba nasib dalam hartanah pasaran lelong.

Baca : Rumah Lelong: Merugikan atau Menguntungkan? Ambil Tahu 5 Perkara Ini

Satu perkara yang membanggakan adalah, mitos bahawa rumah lelong mudah untuk dibeli seperti rumah undercon sudah tidak lagi wujud.

Jika ada pun mungkin daripada pelabur hartanah yang kurang ilmu dalam perbandingan pelaburan dari pasaran hartanah.

Selain itu, masyarakat hari ini juga sudah mula bijak bermain kalkulator online untuk mengira kos bagi mendapatkan rumah lelong.

Tiadalah hanya mencongak dan membuat andaian sesebuah rumah itu untung dibeli.

Baca : Berapa Downpayment Untuk Rumah Subsale, Lelong dan Undercons?

Dengan keadaan Malaysia sedang bergelut dengan krisis kesihatan dan kemelesetan ekonomi, tidak terkejut akan ada banyak unit kediaman yang akan dilelong.

Puncanya?

  • Kegagalan membayar ansuran pinjaman hartanah dari institusi perbankan
  • Kadar pengangguran yang memasuki angka 748,200 orang setakat Oktober 2020

Untuk artikel kali ini, anda akan didedahkan 6 kos tersembunyi dalam pasaran rumah lelong. Ada kos tersembunyi ke?

Jujurnya, 6 kos tersebut bukanlah kos tersembunyi dengan niat menganiaya atau menzalimi anda sebagai pembeli.

Akan tetapi, lebih kepada kos-kos yang kerap bakal pembeli rumah lelong terlepas pandang.

6 kos ini juga wajib anda masukkan dalam kira-kira kos sekiranya kita memasang niat untuk membeli rumah lelong dalam masa terdekat.

1. Kos Guaman & Duti Setem & Dokumen Pinjaman

Secara kasar kosnya adalah 5% -10% daripada harga rumah yang anda beli. Ini merupakan kos wajib.

2. Yuran Penilaian Hartanah

Kosnya adalah 0.25% dari harga semasa unit dan bukan daripada harga rumah yang anda beli. Jadi, kosnya berkemungkinan lebih tinggi.

3. MRTA/MLTA

Perlindungan yang anda perlu keluarkan untuk melindungi pinjaman untuk rumah rumah tersebut.

4. Pemindahan Hak Milik

Ada pemaju yang akan kenakan caj 1% daripada harga rumah. (bergantung kepada pemaju hartanah)

5. Tunggakan

Semak sekiranya wujud tunggakan yuran penyelenggaraaan untuk hartanah jenis strata dan cukai pintu.

6. Deposit

Anda perlu keluarkan kos untuk deposit bekalan air, sistem kumbahan dan elektrik.

Pastikan anda kira setiap kos yang perlu anda keluarkan untuk memiliki rumah lelong tersebut. Dalam beberapa kes, anda tidak perlu membayar tunggakan utiliti.

Baca : Step by Step Nak Beli Rumah Lelong

Sebenarnya, pasaran lelong memang menarik jika anda benar-benar fokus untuk mengumpul portfolio hartanah.

Jangan terkejut jika anda dapati ada rumah flat dengan 3 bilik dan 2 tandas di Rawang dilelong pada harga bermula RM14,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM45,000.

Ada juga Semi-D yang dilelong di Semenyih pada harga RM620,000 sedangkan harga pasaran semasa adalah RM880,000 dan projek tersebut masih baru dan tidak sampai 5 tahun siap dari tarikh untuk diduduki.

Ramai pelabur hartanah yang berjaya mencapai financial freedom dengan hartanah lelong ekoran bijak menggunakan fasiliti bank.

Pasaran lelong mempunyai banyak ruang dan peluang untuk anda kerana hanya ⅓ daripada Bumiputera yang benar-benar meneroka pasaran hartanah lelong.

Baca : Hanya 1 Daripada 3 Bumiputera Teroka Pasaran Hartanah Lelong

Akhir kata, semak betul-betul kos yang perlu anda keluarkan kerana ianya merupakan kos pelaburan anda.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 20 Jun 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur