Rumah Landed Tapi Strata? 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Bila dengar sahaja perkataan strata, ramai orang beranggapan hartanah tersebut adalah jenis bertingkat seperti flat, apartmen, kondominium dan lot komersial sahaja.

Akan tetapi, maksud sebenar rumah landed tapi strata atau dikenali sebagai Strata Bertanah adalah pembangunan hartanah bertingkat tidak melebihi 4 tingkat dengan pemberian hakmilik strata individu kepada pecahan tanah.

Hartanah jenis teres, townhouse, kluster, Semi-D dan banglo yang mengguna pakai konsep “Gated and Guarded’ juga dikelaskan sebagai hakmilik strata bertanah.

Rumah landed jenis strata ini hanya dikhususkan untuk pembangunan perumahan rumah jenis banglo, teres dan Semi D sahaja.

Dan rekabentuk rumah dan susun atur perlu menekankan aspek keselamatan dan mempunyai identiti senibina yang menarik.

Pada kebiasaannya, rumah landed dengan status strata termasuklah hartanah jenis teres dan Semi-D yang berada dalam skim berpagar. Target segmen untuk pasaran jenis ini adalah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) dan berpendapatan tinggi (T20).

Latar Belakang Rumah Landed Tapi Strata

Kredit Gambar: Pinterest

Latar belakang rumah landed jenis strata adalah apabila Pindaan Akta Hakmilik Strata (2007) telah secara langsung membenarkan skim kediaman bertanah atau landed dipecahkan kepada pecahan tanah dengan pegangan milik strata.

“Rumah jenis landed juga mempunyai fasiliti yang dikongsi bersama seperti rumah strata bertingkat.”

Rumah jenis landed berstata ini turut dilengkapi dengan kemudahan harta benda dan juga pagar mengelilingi keseluruhan lot utama .

Skim dan konsep ‘landed strata’ ini juga lebih dikenali sebagai ‘Gated Community Scheme’ (GACOS).

Agak mengejutkan apabila garis panduan umum untuk ‘Gated Community’ ini adalah 1.0 hektar dan 10.0 hektar untuk keluasan maksimum setiap skim.

Di Malaysia, terdapat ramai pemaju hartanah yang menawarkan rumah landed jenis strata dengan fasiliti serba mewah seperti:

  • Kolam renang
  • Taman permainan
  • Trek jogging
  • Sekuriti 24 jam
  • Gelanggang tennis

Antara projek hartanah landed tapi strata yang ikonik di Malaysia adalah daripada pemaju Matrix Concept Holding Berhad untuk projek Ara Sendayan, Negeri Sembilan dan MK Land yang membangunkan projek The Rafflesia, Damansara Perdana.

“Projek landed berstrata paling berjaya di Kuala Lumpur adalah Desa ParkCity yang dilancarkan pada tahun 2000 yang lalu.”

Permintaan terhadap hartanah jenis landed berstata semakin meningkat dari tahun ke tahun oleh golongan elit yang baru bersara dan ingin terus menetap di lokasi tumpuan dan bukan lokasi pinggir bandar.

Kebanyakan hartanah jenis landed berstrata ini berada dalam lingkungan harga bermula RM600,000 ke atas dan terletak di lokasi strategik dengan kepelbagaian booster hartanah.

Jom kita ambil tahu 5 fakta berkenaan rumah landed tapi strata.

1. Sekatan Kerja Renovasi

Kebanyakan pembeli rumah landed tapi strata lupa bahawa mereka membeli petak tanah dan bukan harta tanah.

“Nak tukar pintu rumah pun kena ikut spesifikasi pemaju.”

Petak tanah dikawal selia oleh SMA dan mempunyai sekatan tehadap kerja – kerja renovasi dan pengubahsuaian.

Antara sekatannya adalah :-

  • Tingkap luar
  • Balkoni
  • Kawasan terbuka

Untuk sebarang pengubahsuaian, anda wajib mendapatkan kebenaran dan mengikut spesifikasi yang ditetapkan pemaju.

2. Caj Perkhidmatan Bergantung Keluasan Tanah Bukan Unit

Bayaran perkhidmatan untuk rumah landed jenis strata adalah sedikit unik dan berbeza berbanding hartanah strata yang lain seperti flat, apartmen dan kondominium.

Lot hujung dengan keluasan tanah yang lebih luas membayar lebih kos perkhidmatan walaupun keluasan bangunan rumah adalah sama seperti unit intermediate.

Ini bermaksud, lebih luas tanah anda, lebih tinggi kos perkhidmatan anda perlu bayar.

3. MC Berkuasa Menetapkan Undang-Undang Pengubahsuaian

MC atau Badan Pengurusan berhak membuat undang-undang tambahan yang berkaitan dengan pengubahsuaian rumah tersebut.

Ini boleh dilakukan melalui kelulusan melalui resolusi khas pada mesyuarat umum, tetapi peraturan lulus dan pelaksanaan adalah tertakluk kepada penerimaan sekurang – kurangnya 75% undi dari mereka yang menghadiri mesyuarat itu, setelah penubuhan majlis.

Jadi, tidak mudah untuk mereka yang membeli unit corner lot atau end lot mendapat persetujuan apabila majoriti pemilik unit adalah mereka yang membeli unit intermediate.

4. Mudah Tetapi Mahal

Buat pengetahuan anda, untuk mengurus hartanah jenis landed berstrata adalah lebih mudah berbanding strata bertingkat seperti flat, apartmen dan kondominium.

Hartanah jenis landed berstrata kurang memerlukan perkhidmatan mekanikal seperti penyelenggaran lif, elektrik, paip, telekomunikasi dan sistem kebakaran.

Akan tetapi, kos penyelenggaran akan menjadi lebih mahal dan tinggi apabila kita memandang daripada sudut mengekalkan identiti dan landskap projek tersebut merangkumi keselamatan, fasiliti, landskap pokok, trek joging, turapan jalan raya dan sebagainya.

5. Pemilik Wajib Mempunyai Insurans Kebakaran

Untuk rumah jenis strata bertingkat, insurans kebakaran ditanggung sepenuhnya pihak pengurusan.

Hal ini berbeza buat hartanah jenis landed berstrata di mana, pemilik hartanah tersebut diwajibkan untuk mendapatkan perlindungan insurans kebakaran.

Jika dilihat daripada penawaran yang cuba disampaikan oleh pemaju dengan fasiliti, keluasan rumah, landskap dan konsep, rumah landed berstrata ini sememangnya kediaman ideal seluruh rakyat Malaysia.

Akan tetapi, harganya yang lebih tinggi daripada biasa dan penawarannya yang begitu terhad dan hanya terbatas di kawasan tumpuan menjadikan rumah landed berstrata ini berada di dalam kelasnya yang tersendiri dan unik sungguhpun kos penyelenggaran adalah mahal. Rumah landed berstrata ini akan kekal menjadi pilihan rakyat Malaysia sebagai rumah persaraan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!