“Rumah Second Hand Pun OK Bang…”

Cuba tanya diri sendiri soalan-soalan ini:

  • Sampai bila nak menyewa?
  • Sampai bila nak tunggu betul-betul bersedia, baru nak beli rumah?
  • Nak beli rumah baru, tapi tak mampu?

Kalau depan mata kita ada peluang memiliki rumah, apa salahnya kita beli sebuah walaupun ianya rumah subsale (rumah second hand). Rata-rata mengatakan rumah second hand sebagai rumah ‘barai,’ ‘busuk,’ ‘takde kelas,’ dan macam-macam lagi.

Maafkan mereka. Yang biasa cakap macam ni sebenarnya tak tahu tentang kelebihan membeli rumah second hand.

# Langkah 1: Survey Dulu

Pertama sekali, survey dan pilih dulu hartanah yang kita nak beli. Banyak sebenarnya laman web yang kita boleh tengok-tengok seperti:

  1. Mudah – http://www.mudah.my/
  2. Property Guru – http://www.propertyguru.com.my/
  3. iProperty – https://www.iproperty.com.my/
  4. Propwall – http://www.propwall.my/
  5. Hartabumi – http://www.hartabumi.my/

Ada banyak sangat rumah second hand tersenarai dekat sana. Pastikan anda cari dengan teliti dan buat pilihan yang tepat.

# Langkah 2: Tandatangan Letter of Acceptance (LOA) atau Letter of Offer

Seterusnya, kalau dha berkenan tu, cepat-cepatlah tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer yang disediakan oleh ejen hartanah. Paling penting, pastikan dulu ejen yang kita pilih tu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

Jangan sekali-kali guna ejen haram atau yang tidak berdaftar. Sebab ramai dah terkena, jadi lebih baik kita berhati-hati.

# Langkah 3: Bayar Booking Fee dan Minta Lanjutkan Tempoh Siapkan SPA

Kalau hati dah berkenan dan nak beli hartanah tersebut, bayar 3% daripada harga rumah sebagai bayaran booking atau deposit.

Kebiasaanya, ejen akan beri kita masa 14 hari, tapi kita boleh cuba minta 21 hari sebab kadang-kadang loan lambat lulus. Selagi loan tak lulus, kita tak boleh nak sign Sales & Purchase Agreement (SPA). Dicadangkan supaya kita mohon pembiayaan sekurang-kurangnya dengan 4 bank untuk memudahkan kita buat pilihan.

Upah peguam yang ada kepakaran dalam bidang pengurusan hartanah untuk siapkan SPA.

# Langkah 4: Dapatkan Bukti Pemilikan Pemilik Asal

Pastikan pemilik rumah asal (penjual) tandatangan pada Letter of Acceptance dan pastikan kita dapat salinan Sales & Purchase Agreement pembelian untuk buktikan bahawa mereka adalah pemilik rumah yang sah.

# Langkah 5: Settlekan Baki 7%

Bayar baki 7% deposit pembelian rumah. Dalam step #3 tadi, kita dah bayar 3%. Jumlah ni kita perlu cukupkan sampai 10% sebelum tandatangan SPA.

Kemudian kita kena tunggu pula 3 hingga 6 bulan untuk pihak bank membayar kepada penjual jumlah yang tertunggak (baki 90%, lepas kita dah bayar duit down payment 10%).

Seterusnya pastikan kita follow-up dengan peguam tiap-tiap minggu untuk pastikan dia buat kerja dan ada kemajuan.

Bukan apa… mesti dah tak sabar nak ada rumah sendiri… Jadi, jika bank dah jelaskan semua jumlah tertunggak kepada penjual, peguam boleh uruskan proses pengambilan kunci rumah. Pemilik rumah atau penjual akan kosongkan rumah untuk selesaikan proses pemindahan sehingga berjaya.

Dah selesai baca kan… boleh faham langkah-langkah ni?
Tahu tak  berapa kos guaman (legal fees) hartanah?

Jangan risau kalau tak faham dan perlukan pencerahan lagi, boleh baca artikel-artikel ini pula:

Kita Kena Bayar Kos Yuran Guaman Yang Lebih Mahal Pada Tahun 2017

Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu”

Apa-apa pun tahniah kepada anda semua kerana telah berjaya baca artikel ini dan sudah tergerak hati nak beli sebuah rumah walaupun sekadar rumah subsale….

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend