“Rumah Second Hand Pun OK Bang…”

Cuba tanya diri sendiri soalan-soalan ini:

  • Sampai bila nak menyewa?
  • Sampai bila nak tunggu betul-betul bersedia, baru nak beli rumah?
  • Nak beli rumah baru, tapi tak mampu?

Kalau depan mata kita ada peluang memiliki rumah, apa salahnya kita beli sebuah walaupun ianya rumah subsale (rumah second hand). Rata-rata mengatakan rumah second hand sebagai rumah ‘barai,’ ‘busuk,’ ‘takde kelas,’ dan macam-macam lagi.

Maafkan mereka. Yang biasa cakap macam ni sebenarnya tak tahu tentang kelebihan membeli rumah second hand.

# Langkah 1: Survey Dulu

Pertama sekali, survey dan pilih dulu hartanah yang kita nak beli. Banyak sebenarnya laman web yang kita boleh tengok-tengok seperti:

  1. Mudah – http://www.mudah.my/
  2. Property Guru – http://www.propertyguru.com.my/
  3. iProperty – https://www.iproperty.com.my/
  4. Propwall – http://www.propwall.my/
  5. Hartabumi – http://www.hartabumi.my/

Ada banyak sangat rumah second hand tersenarai dekat sana. Pastikan anda cari dengan teliti dan buat pilihan yang tepat.

# Langkah 2: Tandatangan Letter of Acceptance (LOA) atau Letter of Offer

Seterusnya, kalau dha berkenan tu, cepat-cepatlah tandatangan Letter of Acceptance atau Letter of Offer yang disediakan oleh ejen hartanah. Paling penting, pastikan dulu ejen yang kita pilih tu berdaftar secara sah dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPEH atau BOVAEA).

Jangan sekali-kali guna ejen haram atau yang tidak berdaftar. Sebab ramai dah terkena, jadi lebih baik kita berhati-hati.

# Langkah 3: Bayar Booking Fee dan Minta Lanjutkan Tempoh Siapkan SPA

Kalau hati dah berkenan dan nak beli hartanah tersebut, bayar 3% daripada harga rumah sebagai bayaran booking atau deposit.

Kebiasaanya, ejen akan beri kita masa 14 hari, tapi kita boleh cuba minta 21 hari sebab kadang-kadang loan lambat lulus. Selagi loan tak lulus, kita tak boleh nak sign Sales & Purchase Agreement (SPA). Dicadangkan supaya kita mohon pembiayaan sekurang-kurangnya dengan 4 bank untuk memudahkan kita buat pilihan.

Upah peguam yang ada kepakaran dalam bidang pengurusan hartanah untuk siapkan SPA.

# Langkah 4: Dapatkan Bukti Pemilikan Pemilik Asal

Pastikan pemilik rumah asal (penjual) tandatangan pada Letter of Acceptance dan pastikan kita dapat salinan Sales & Purchase Agreement pembelian untuk buktikan bahawa mereka adalah pemilik rumah yang sah.

# Langkah 5: Settlekan Baki 7%

Bayar baki 7% deposit pembelian rumah. Dalam step #3 tadi, kita dah bayar 3%. Jumlah ni kita perlu cukupkan sampai 10% sebelum tandatangan SPA.

Kemudian kita kena tunggu pula 3 hingga 6 bulan untuk pihak bank membayar kepada penjual jumlah yang tertunggak (baki 90%, lepas kita dah bayar duit down payment 10%).

Seterusnya pastikan kita follow-up dengan peguam tiap-tiap minggu untuk pastikan dia buat kerja dan ada kemajuan.

Bukan apa… mesti dah tak sabar nak ada rumah sendiri… Jadi, jika bank dah jelaskan semua jumlah tertunggak kepada penjual, peguam boleh uruskan proses pengambilan kunci rumah. Pemilik rumah atau penjual akan kosongkan rumah untuk selesaikan proses pemindahan sehingga berjaya.

Dah selesai baca kan… boleh faham langkah-langkah ni?
Tahu tak  berapa kos guaman (legal fees) hartanah?

Jangan risau kalau tak faham dan perlukan pencerahan lagi, boleh baca artikel-artikel ini pula:

Kita Kena Bayar Kos Yuran Guaman Yang Lebih Mahal Pada Tahun 2017

Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu”

Apa-apa pun tahniah kepada anda semua kerana telah berjaya baca artikel ini dan sudah tergerak hati nak beli sebuah rumah walaupun sekadar rumah subsale….

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!