6 Tips Nak Beli Rumah Lelong

Sejak akhir-akhir ini, kita dapat lihat trend membeli rumah lelong semakin meningkat. Dan ramai yang sudah mula terbuka minda untuk membeli rumah lelong.

Tapi awas, ramai juga yang masih belum mempunyai ilmu yang kuat dalam pembelian rumah lelong. Boleh dikatakan beli rumah lelong ini lebih sesuai bagi mereka yang dah ada pengalaman membeli rumah sendiri.

Jika sebelum ini anda pernah berhadapan proses membeli rumah pasaran sub-sale atau pun rumah yang sedang dalam pembinaan, ia sangatlah berlainan sama sekali dengan cara membeli rumah lelong.

Tapi sebelum itu, tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan rumah lelong?

Pembeli Rumah Gagal Bayar Pembiayaan

Paling mudah nak faham, rumah lelong ini adalah disebabkan pembeli rumah yang gagal membayar pembiayaan dan sudah tertunggak untuk beberapa bulan. Mana ada orang yang beli rumah pakai cash betul tak?

Jadi bila dah buat pembiayaan dengan bank, selagimana kita belum habis bayar rumah tersebut; ia masih menjadi milik bank. Katakan kita buat pembiayaan selama 35 tahun dengan bayaran RM1,000 sebulan, maka lagi 35 tahun dengan kita membayar on-time, baru rumah tersebut menjadi hak milik kita.

Kenapa Nak Beli Rumah Lelong?

Sumber gambar : http://beetify.com

Sebab yang paling utama, sudah pasti rumah tersebut dijual pada harga yang lebih murah daripada harga pasaran. Dan berikut adalah cara-caranya untuk membeli rumah lelong, terutamanya kepada mereka yang baru nak berjinak-jinak.

1. Cari Maklumat Rumah Lelong

Tindakan pertama yang perlu dibuat adalah dengan mencari maklumat berkaitan rumah-rumah lelong. Nak beli rumah lelong, tapi tak tahu mana nak cari maklumat rumah yang akan dilelongkan kan?

Bagaimana nak dapatkan maklumat-maklumat tersebut? Dalam pengisytiharan rumah lelong mahkamah, ada dinyatakan maklumat-maklumat tersebut. Dah beli dokumen, jangan biarkan sampai berhabuk pulak. Apa lagi, masa inilah tinjau kawasan mengikut alamat yang dinyatakan. Pastikan betul-betul sama ada rumah yang ditinjau sama dengan alamat dalam dokumen.

Selain daripada itu, boleh juga tengok beberapa laman web untuk dapatkan maklumat rumah untuk dilelong seperti berikut:

iProperty

Sumber: iProperty 

PropertyGuru

Sumber: PropertyGuru

Senarai di atas barangkali daripada ejen atau pelelong berdaftar.

Nak beli terus daripada bank pun boleh, tengok saja senarai di bawah:

CIMB

Sumber: CIMB

Maybank

Terbahagi kepada dua pula, iaitu Public Auction:

Sumber: Maybank

Properties for Auction

Sumber: Maybank

Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Bank

2. Tinjau Fizikal Rumah Lelong

Dah nama pun rumah lelong, mestinya ia merupakan rumah yang telah lama ditinggalkan pengghuninya. Kalau bernasib baik, ada juga rumah lelong yang masih ada penghuni, ini kira anda beruntung sikit sebab biasanya kerosakan pada rumah tidak seteruk mana.

Penting ke sampai kena bersusah payah untuk tinjau keadaan fizikal rumah? Kalau ada maklumat alamat rumah, apa salahnya anda pergi tengok keadaan rumah daripada luar pagar.

Jangan dengar sahaja harga rumah lelong dengan tawaran harga yang murah, terus tak fikir panjang. Itulah sebabnya ramai yang terpedaya dengan dikaburi harga. Kesudahannya, terlopong lihat fizikal rumah.

Buat anggaran kira-kira keseluruhan kos pembaikan sekiranya anda berjaya ketika membida rumah tersebut. Itulah sebabnya kena lihat fizikal rumah lelong. Biasnaya rumah lelong memang seperti pepatah indah khabar daripada rupa.

3. Survey Harga Pasaran Yang Sama Jenis

Bukan anda seorang sahaja yang memasang niat untuk membeli rumah lelong terutama jika kawasan rumah lelong tersebut berada di kawasan yang strategik. Berebut-rebut orang nakkan rumah tersebut.

Biasanya, untuk sebuah harga reserved rumah lelong adalah berada 30% rendah daripada harga rumah pasaran. Harga reserved ini pula bergantung kepada kawasan di mana terletaknya rumah lelong dan juga keadaan rumah tersebut.

Apabila rumah tersebut telah diisytihar sebagai rumah lelongan oleh mahkamah, maka pemiliknya adalah pihak bank. Dan ini juga salah satu pengaruh harga rumah lelong di mana pihak bank yang akan menetapkan harga lelongan rumah. Salah satu faktor penawaran diskaun harga lelong adalah keadaan rumah tersebut.

Ada rumah lelong yang mendapat penurunan harga sehingga 50% disebabkan oleh keadaan fizikal rumah yang sangat teruk. Jadi perlu pula standby duit untuk baiki rumah tersebut.

4. Semak Kelayakan Pembiayaan Bank

Kalau anda seorang yang kaya-raya dan mempunyai wang tunai yang cukup dalam tangan, mungkin pembiayaan bank bukan merupakan masalah. Tapi kalau perlukan pembiayaan bank, semak dulu kelayakan anda terutamanya status kewangan. Pastikan DSR ok, CCRIS ok, baru boleh membida rumah lelong dengan konfiden.

Apa yang perlu dilakukan adalah menyediakan dokumen-dokumen penting yang diperlukan pihak bank. Lagi bagus kalau anda boleh sediakan apa yang banker nak dengan membaca Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker.

Dah yakin dan pasti bahawa pembiayaan anda akan diluluskan, barulah boleh pergi membida rumah lelong. Anda akan kerugian besar sekiranya berjaya dalam bidaan rumah lelong, sebab jika anda gagal mendapatkan pembiayaan, deposit anda akan hangus!

5. Buat Bank Draft

Langkah terakhir adalah dengan membuat bank draft. Itu pun setelah anda memastikan dengan terperinci segala yang dinyatakan dalam dokumen pengisytiharan rumah lelong mahkamah adalah tepat.

Untuk bank draft pula, biasanya bernilai dalam 5% ke 10% daripada harga reserved rumah lelong. Sekiranya anda telah siap bank draft, maka bolehlah dihantar kepada mahkamah bagi membolehkan anda membuat bidaan rumah lelong.

Namun, sekiranya anda gagal dalam membida, janganlah terus kecewa dan bimbang, sebab bank draft anda tadi akan dikembalikan sejurus selepas bidaan habis.

6. Datang Awal Hari Lelong

Tips terakhir untuk anda yang dah berjaya membuat 5 perkara di atas, pastikan anda sampai ke tempat lelongan awal. Kalau boleh sampai sekurang-kurangnya sejam daripada masa yang telah ditetapkan.

Kalau bermula pukul 10 pagi, datanglah pukul 9 pagi supaya anda tak berasa kalut. Nanti sampai lambat, rumah yang anda nak bida pula terlepas.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/