6 Tips Nak Beli Rumah Lelong

Sejak akhir-akhir ini, kita dapat lihat trend membeli rumah lelong semakin meningkat. Dan ramai yang sudah mula terbuka minda untuk membeli rumah lelong.

Tapi awas, ramai juga yang masih belum mempunyai ilmu yang kuat dalam pembelian rumah lelong. Boleh dikatakan beli rumah lelong ini lebih sesuai bagi mereka yang dah ada pengalaman membeli rumah sendiri.

Jika sebelum ini anda pernah berhadapan proses membeli rumah pasaran sub-sale atau pun rumah yang sedang dalam pembinaan, ia sangatlah berlainan sama sekali dengan cara membeli rumah lelong.

Tapi sebelum itu, tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan rumah lelong?

Pembeli Rumah Gagal Bayar Pembiayaan

Paling mudah nak faham, rumah lelong ini adalah disebabkan pembeli rumah yang gagal membayar pembiayaan dan sudah tertunggak untuk beberapa bulan. Mana ada orang yang beli rumah pakai cash betul tak?

Jadi bila dah buat pembiayaan dengan bank, selagimana kita belum habis bayar rumah tersebut; ia masih menjadi milik bank. Katakan kita buat pembiayaan selama 35 tahun dengan bayaran RM1,000 sebulan, maka lagi 35 tahun dengan kita membayar on-time, baru rumah tersebut menjadi hak milik kita.

Kenapa Nak Beli Rumah Lelong?

Sumber gambar : http://beetify.com

Sebab yang paling utama, sudah pasti rumah tersebut dijual pada harga yang lebih murah daripada harga pasaran. Dan berikut adalah cara-caranya untuk membeli rumah lelong, terutamanya kepada mereka yang baru nak berjinak-jinak.

1. Cari Maklumat Rumah Lelong

Tindakan pertama yang perlu dibuat adalah dengan mencari maklumat berkaitan rumah-rumah lelong. Nak beli rumah lelong, tapi tak tahu mana nak cari maklumat rumah yang akan dilelongkan kan?

Bagaimana nak dapatkan maklumat-maklumat tersebut? Dalam pengisytiharan rumah lelong mahkamah, ada dinyatakan maklumat-maklumat tersebut. Dah beli dokumen, jangan biarkan sampai berhabuk pulak. Apa lagi, masa inilah tinjau kawasan mengikut alamat yang dinyatakan. Pastikan betul-betul sama ada rumah yang ditinjau sama dengan alamat dalam dokumen.

Selain daripada itu, boleh juga tengok beberapa laman web untuk dapatkan maklumat rumah untuk dilelong seperti berikut:

iProperty

Sumber: iProperty 

PropertyGuru

Sumber: PropertyGuru

Senarai di atas barangkali daripada ejen atau pelelong berdaftar.

Nak beli terus daripada bank pun boleh, tengok saja senarai di bawah:

CIMB

Sumber: CIMB

Maybank

Terbahagi kepada dua pula, iaitu Public Auction:

Sumber: Maybank

Properties for Auction

Sumber: Maybank

Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Bank

2. Tinjau Fizikal Rumah Lelong

Dah nama pun rumah lelong, mestinya ia merupakan rumah yang telah lama ditinggalkan pengghuninya. Kalau bernasib baik, ada juga rumah lelong yang masih ada penghuni, ini kira anda beruntung sikit sebab biasanya kerosakan pada rumah tidak seteruk mana.

Penting ke sampai kena bersusah payah untuk tinjau keadaan fizikal rumah? Kalau ada maklumat alamat rumah, apa salahnya anda pergi tengok keadaan rumah daripada luar pagar.

Jangan dengar sahaja harga rumah lelong dengan tawaran harga yang murah, terus tak fikir panjang. Itulah sebabnya ramai yang terpedaya dengan dikaburi harga. Kesudahannya, terlopong lihat fizikal rumah.

Buat anggaran kira-kira keseluruhan kos pembaikan sekiranya anda berjaya ketika membida rumah tersebut. Itulah sebabnya kena lihat fizikal rumah lelong. Biasnaya rumah lelong memang seperti pepatah indah khabar daripada rupa.

3. Survey Harga Pasaran Yang Sama Jenis

Bukan anda seorang sahaja yang memasang niat untuk membeli rumah lelong terutama jika kawasan rumah lelong tersebut berada di kawasan yang strategik. Berebut-rebut orang nakkan rumah tersebut.

Biasanya, untuk sebuah harga reserved rumah lelong adalah berada 30% rendah daripada harga rumah pasaran. Harga reserved ini pula bergantung kepada kawasan di mana terletaknya rumah lelong dan juga keadaan rumah tersebut.

Apabila rumah tersebut telah diisytihar sebagai rumah lelongan oleh mahkamah, maka pemiliknya adalah pihak bank. Dan ini juga salah satu pengaruh harga rumah lelong di mana pihak bank yang akan menetapkan harga lelongan rumah. Salah satu faktor penawaran diskaun harga lelong adalah keadaan rumah tersebut.

Ada rumah lelong yang mendapat penurunan harga sehingga 50% disebabkan oleh keadaan fizikal rumah yang sangat teruk. Jadi perlu pula standby duit untuk baiki rumah tersebut.

4. Semak Kelayakan Pembiayaan Bank

Kalau anda seorang yang kaya-raya dan mempunyai wang tunai yang cukup dalam tangan, mungkin pembiayaan bank bukan merupakan masalah. Tapi kalau perlukan pembiayaan bank, semak dulu kelayakan anda terutamanya status kewangan. Pastikan DSR ok, CCRIS ok, baru boleh membida rumah lelong dengan konfiden.

Apa yang perlu dilakukan adalah menyediakan dokumen-dokumen penting yang diperlukan pihak bank. Lagi bagus kalau anda boleh sediakan apa yang banker nak dengan membaca Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker.

Dah yakin dan pasti bahawa pembiayaan anda akan diluluskan, barulah boleh pergi membida rumah lelong. Anda akan kerugian besar sekiranya berjaya dalam bidaan rumah lelong, sebab jika anda gagal mendapatkan pembiayaan, deposit anda akan hangus!

5. Buat Bank Draft

Langkah terakhir adalah dengan membuat bank draft. Itu pun setelah anda memastikan dengan terperinci segala yang dinyatakan dalam dokumen pengisytiharan rumah lelong mahkamah adalah tepat.

Untuk bank draft pula, biasanya bernilai dalam 5% ke 10% daripada harga reserved rumah lelong. Sekiranya anda telah siap bank draft, maka bolehlah dihantar kepada mahkamah bagi membolehkan anda membuat bidaan rumah lelong.

Namun, sekiranya anda gagal dalam membida, janganlah terus kecewa dan bimbang, sebab bank draft anda tadi akan dikembalikan sejurus selepas bidaan habis.

6. Datang Awal Hari Lelong

Tips terakhir untuk anda yang dah berjaya membuat 5 perkara di atas, pastikan anda sampai ke tempat lelongan awal. Kalau boleh sampai sekurang-kurangnya sejam daripada masa yang telah ditetapkan.

Kalau bermula pukul 10 pagi, datanglah pukul 9 pagi supaya anda tak berasa kalut. Nanti sampai lambat, rumah yang anda nak bida pula terlepas.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Pelik Jual Rumah Yang Wujud

Sebenarnya memang ada pelbagai teknik, taktik dan strategi untuk jual rumah sama ada dari pemilik rumah mahupun ejen hartanah itu sendiri.

Tak kisah walau apa pun jalannya, penghujungnya tetap sama yaqni untuk menjual rumah tersebut secepat mungkin.

Hari ini, dengan pelbagai tawaran jenis rumah dan lokasi, strategi mencari bakal pembeli dan menjual rumah memerlukan lebih dari sekadar gambar yang menarik dan tawaran harga yang mampu milik buat pembeli.

Pemilik rumah dan ejen hartanah hari ini telah mencapai satu tahap kreativiti dan inovasi yang baharu.

Buktinya? Ramai pembeli rumah hari ini berjaya membeli rumah menerusi posting di sosial media seperti Facebook dan Instagram.

Baca : 5 Perkara Yang Boleh Mempengaruhi Penjualan Rumah

Lihat sahaja iklan-iklan hartanah untuk dijual di Facebook Group kawasan perumahan, dan kita akan dapati terdapat sekurang-kurangnya satu posting iklan hartanah.

Dan, ada juga kisah-kisah menarik dari ejen hartanah yang berjaya menjual rumah dengan hanya satu post di Facebook.

Tahukah anda, ada banyak strategi pelik jual rumah yang sebenarnya wujud dan berkesan di luar negara?

Jom kita lihat 5 strategi tersebut. Mana tahu anda boleh gunakan salah satu dari strategi di bawah.

1. Hadiah Wang Untuk Facebook Share

Image by Paul Brennan from Pixabay

Sebuah keluarga di Kanada pada Disember 2015 lalu membuat keputusan untuk tidak menggunakan khidmat ejen hartanah berdaftar bagi mencari pembeli rumah mereka yang berharga USD589,000.

Baca : 4 Tips Berunding Dengan Ejen Hartanah Untuk Menjual Rumah

Sebaliknya, mereka menawarkan USD1,000 kepada mana-mana individu yang share posting jualan rumah mereka di Facebook sehingga rumah tersebut berjaya dijual.

Dalam tempoh seminggu sahaja, posting tersebut berjaya mendapat 5,200 share.

Tindakan mereka menggunakan platform sosial media adalah untuk elak daripada membayar sejumlah USD30,000 untuk khidmat ejen hartanah berdaftar.

Baca : Kenapa Kena Jual Dan Beli Rumah Dengan Ejen Hartanah?

2. Percuma Kereta Tesla

Pada tahun 2014, sebuah pemaju hartanah di Brooklyn, New York telah menawarkan sebuah Tesla model S sedan yang berharga USD80,000 untuk pembeli yang membeli unit Park Slope Triplex.

Unit 3 tingkat dengan ruang pengecasan dan garaj Tesla itu dijual dengan tanda harga USD6 juta pada ketika itu.

3. Cabutan Bertuah

Strategi ini agak popular di England di mana, pemilik rumah akan memberi rumahnya kepada pemenang cabutan bertuah itu.

Strateginya adalah, setiap tiket cabutan harus dibeli dengan harga USD2 dan pemenang akan diumumkan selepas sejumlah tiket cabutan telah dibeli sesuai dengan harga rumah yang ingin dijual (contohnya USD120,000).

Bakal pemenang digalakkan membeli sebanyak mungkin tiket cabutan bertuah bagi meningkatkan peluang memiliki rumah tersebut.

4. Bukan Bodoh Dan Terdesak

Saat Krisis Kewangan 2008 melanda Amerika Syarikat, banyak pemilik rumah yang terpaksa menjual kediaman mereka dan rumah dilelong sehingga menimbulkan satu situasi di mana harga rumah turun pada kadar mendadak.

Baca : Rumah Boleh Jadi Aset Dan Beban

Bill McSpadden Real Estate dari Knoxville, Tennessee ingin orang ramai tahu bahawa pemilik menjual rumah tersebut pada harga murah bukan kerana bodoh atau terdesak, sebaliknya sebagai tindak balas penurunan harga rumah pada ketika itu.

5. Rumah Berhantu

Di Malaysia, pembeli paling takut sekali membeli rumah yang mempunyai ‘penghuni lain’ di dalamnya.

Ini nyata berbeza buat Greg Leeson pada tahun 2013 yang mengiklankan rumahnya yang terletak di Pennsylvania secara online di Zillow (portal hartanah di US).

Beliau secara jujur menukilkan yang rumah tersebut ‘sedikit berhantu’ tetapi tidak ‘serius’.

Rumah tersebut masih tidak terjual pada tahun 2016 dengan harga USD119,900.

Tanpa kreativiti dan inovasi, pemilik rumah dan ejen hartanah berdaftar akan kekal dengan strategi tradisional dalam penjualan hartanah.

Menggunakan platform media sosial sebenarnya terbukti berkesan untuk mencari pembeli rumah tetapi harus disaring terlebih dahulu.

Baca : Pasangan Ini Bina Rumah Sendiri Di Atas Pulau Buatan

Ada strategi yang dikongsikan agak lucu tetapi berjaya dan ada juga yang kurang berjaya.

Pemilik rumah di Malaysia mungkin boleh cuba salah satu strategi yang dikongsikan di atas.

Sumber Rujukan: CBS News

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu lepas? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 31 Januari 2021 jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!