Top 10 Hartanah di Airbnb – Kuala Lumpur (KL)

Dah baca belum Fakta Menarik Mengenai Airbnb Di Kuala Lumpur (KL)? Kalau dah, anda pasti teruja dengan potensi besar yang dimiliki Airbnb.

Pertumbuhan sebanyak 102% setahun membuktikan bahawa Airbnb di KL sangat berpotensi, walaupun baru bermula pada tahun 2014.

Dan kalau nak tahu, ada yang dapat menjana pendapatan sewa sehingga RM25,000 sebulan dengan Airbnb ini. Lepas tu, ingat rumah atau homestay yang berharga RM4,000 satu malam, takde orang sewa ke? Eh, ada tau.

Tak percaya, tengok saja senarai yang Top 10 Airbnb di KL yang kita korek menggunakan perkhidmatan AirDNA. Mereka mempunyai teknologi crawler yang mendalam dan membolehkan analisa dibuat bagi setiap penyenaraian Airbnb di seluruh dunia, maka keluarlah senarai Top 10 ini.

1. 3 Floor Penthouse + Private Rooftop Pool near KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/15241997

 

Owner nampak macam muda lagi, tapi setahun boleh memperolehi pendapatan mencecah RM300,000 setahun atau RM25,000 sebulan!!

2. La Maison 100 Sri Hartamas

https://www.airbnb.com/rooms/16439652

Tak dapat dikenalpasti siapa owner, sebab diuruskan oleh ejen yang dikenali sebagai Asiapex.

3. CHAOS PENTHOUSE @Bukit Bintang

https://www.airbnb.com/rooms/16154929

Juga tidak dapat kenalpasti siapa pemilik sebenar, sebab ianya diuruskan oleh Chaos Hotel.

4. PRESTIGIOUS PENTHOUSE next to KLCC

https://www.airbnb.com/rooms/17193124

Owner merupakan seorang ibu muda, hebat betul.

Iklan

5. Binjai: 4BR; 2,000+ sqft of luxury; KLCC view

https://www.airbnb.com/rooms/13821212

Diuruskan oleh agensi yang bernama Plush Services, mereka juga mempunyai 65 penyenaraian. Memang servis pun tip-top.

6. Fully furnished, spacious, clean!

https://www.airbnb.com/rooms/16337319

Owner kelihatan muda, juga mempunyai rumah lain di Cameron Highland.

7. Attico 25 Penthouse Mont Kiara

https://www.airbnb.com/rooms/15464222

Sebuah lagi rumah yang diuruskan oleh Asiapex.

8. Stylish KL City Centre Penthouse

https://www.airbnb.com/rooms/13502464

Dimiliki oleh seorang Mat Saleh, dah buat Airbnb ni sejak tahun 2015 lagi. Mengenakan sewa yang termurah di antara kesemua dalam senarai ini.

9. Spacious Private Home in Bangsar

https://www.airbnb.com/rooms/18495661

Owner merupakan seorang auntie, yang dah join Airbnb sejak daripada tahun 2013 lagi. Boleh dikatakan di antara yang terawal jugalah beliau, dan kini menjana pendapatan lebih daripada RM12,000 sebulan.

10. https://www.airbnb.com/rooms/13648565

Di atas sebab-sebab tertentu, penyenaraian ini tiada lagi. Mungkin pemilik tersebut tidak lagi menggunakan perkhidmatan Airbnb atau telah menjual rumah beliau. Kalau diikutkan, rumah ini adalah yang paling mahal dengan mencecah RM4,000 untuk sewa sehari.

Untung Tu, Untung Juga, Cukai Jangan Lupa

Diharapkan kalau dah dapat sampai RM25,000 sebulan tu, jangan terlupa pula nak lapor cukai pendapatan dan membayar cukai yang sepatutnya. Ini dah kira income sewa. Tak kisah samada owner sendiri atau ejen yang menguruskan harta Airbnb tersebut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Belanjawan 2019 – 4 Persoalan Rakyat Malaysia Wajib Tahu Berkaitan Hartanah

Ketua Pegawai Eksekutif FAR Capital Sdn Bhd, Encik Faizul Ridzuan menjelaskan beberapa persoalan yang timbul berhubung pasaran hartanah selepas kerajaan Pakatan Harapan membentangkan Belanjawan 2019 pada minggu lepas.

Antara persoalan yang timbul adalah logik pengecualian cukai CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah) untuk hartanah bawah RM200,000.

Langkah ini dijangka akan mengalihkan fokus pelabur hartanah kepada hartanah dalam kategori ini, berbanding hartanah melebihi RM500,000 yang kebanyakkannya tidak terjual.

Hal ini akan memberikan kesan negatif kepada statistik pemilikan rumah untuk kegunaan sendiri.

Persoalan kedua pula, Bajet 2019 memperuntukkan RM1.5 bilion bagi rumah mampu milik di bawah PPR, PPA1M, PR1MA dan SPNB untuk memastikan bekalan rumah mencukupi.

Namun jika peruntukan ini berdasarkan kos pembinaan purata sebanyak RM180,000 untuk setiap hartanah, bermakna peruntukan ini hanya mampu membina hartanah jenis ini sebanyak 9,000 unit sahaja.

Jika kita lihat kembali manifesto pada PRU-14, Kerajaan Pakatan Harapan mensasarkan pembinaan hartanah mampu milik sebanyak 1 juta unit dan mensasarkan pembinaan rumah jenis ini sebanyak 100,000 setahun.

Berdasarkan jumlah bajet yang dikemukakan dalam Belanjawan 2019, matlamat ini mungkin sukar untuk dicapai.

Secara amnya, perkara ini akan mewujudkan kekurangan stok rumah bersubsidi.

Beliau berpendapat bahawa ada mekanisme baru yang boleh dipertimbangkan oleh kerajaan untuk mengatasi masalah berkaitan hartanah mampu milik ini, dengan kos yang jauh lebih rendah berbanding dengan belanja RM1.5 billion ini.

Selain itu, Faizul juga ingin menyentuh isu hartanah tidak terjual yang mencecah nilai RM22.5 bilion.

Kerajaan mengambil langkah dengan memberi pengecualian duti setem ke atas surat cara pindah milik bagi pembelian rumah pertama yang berharga antara RM300,001 sehingga RM1 juta. Perkara ini akan berkuatkuasa bagi tempoh 6 bulan bemula 1 Januari, 2019.

Antara sebab utama banyak rumah tidak terjual adalah berpunca daripada konsep, saiz, harga dan lokasi yang salah.

Beliau berpendapat bahawa pengecualian stem duti ini tidak menyelesaikan masalah sebenar ini.

Persoalan keempat ialah berkenaan dengan Skim FundMyHome. Inisiatif baru ini pada permukaannya adalah inovatif dan kreatif, namun boleh memberikan banyak kesan yang negatif jika tidak dikawal perlaksanaannya.

Hartanah yang patut dimasukkan dalam skim ini perlu dipantau secara ketat, supaya skim ini bukannya tempat pemaju melupuskan stok tidak laku mereka yang sebenarnya melebihi harga pasaran.

Iklan

Antara impak negatif yang boleh muncul dari skim ini adalah :

A. Lambakan Stok Hartanah Kategori Tak Laku Yang Tidak Terjual Oleh Pemaju Kepada Pembeli Yang Tidak Berilmu

Berdasarkan hartanah yang disenaraikan dalam FundMyHome, kami dapati ada hartanah dahtela h siap dijual pada harga lebih mahal berbanding pasaran sekunder oleh pemaju.

Sebagai contoh, Zeva di Equine ada beberapa unit di laman web iProperty yang dijual pada harga tidak sampai RM270,000. Namun di laman web FundMyHome, ianya bermula dengan harga RM345,000.

Dalam kes ini, rumah Zeva di FundMyHome ini dijual pada harga 20% lebih mahal berbanding harga pasaran. Yang untung dalam kes ini adalah pemaju yang dapat menjual stok yang tidak terjual pada harga yang mereka mahu.

B. Kedua, Tentang Potensi Peningkatan ‘Non-Performing Loan’ Atau NPL

Kami meramalkan mereka yang akan menyertai skim ini adalah mereka yang tidak berjaya mendapatkan pinjaman hartanah dari bank, kerana kredit mereka kurang baik atau tiada kemampuan untuk membeli rumah.

Situasi ini adalah persis kepada krisis ‘ Subprime Mortgage ’ di Amerika, iaitu krisis kewangan pada tahun 2003-2009, yang menyumbang kepada kemelesetan ekonomi di Amerika Syarikat dan seluruh dunia tahun 2007 – 2009.

Kalau semua hartanah yang dimasukkan dalam skim ini adalah jenis gred A dan B dan benar menguntungkan, hartanah ini boleh dijual untuk membayar semula pelabur yang memberikan pinjaman 80% kepada pembeli.

Tapi kalau hartanah yang dibeli hari ini pada harga RM350,000 itu jatuh kepada RM270,000, yang bakal teraniaya adalah pembeli rumah dan pelabur dalam skim ini. Pemaju masih selamat kerana mereka sudah dapat 20% dari mula lagi.

C. Penindasan Kepada Mereka Yang Kurang Berkemampuan

Skim ini memerlukan 20% deposit, dan secara purata berdasarkan hartanah yang dipaparkan, pembeli memerlukan sekurang-kurangnya RM60,000 hingga RM80,000.

Besar kemungkinan, pembeli ini bakal membuat pinjaman peribadi semata mata untuk membuat bayaran deposit RM60,000 hingga RM80,000 ini.

Usaha dan niat Kerajaan sudah betul, namun khuatir jika hasilnya berbeza.

Tentang FAR Capital Sdn Bhd

FAR Capital Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat konsultasi butik, yang fokus dalam membantu para klien mencapai matlamat kewangan menerusi pelaburan hartanah.

Di FAR Capital Sdn Bhd, langkah perundingan pertama kami bermula dengan memahami matlamat kewangan yang ingin dicapai oleh klien. FAR Capital Sdn Bhd sama seperti entiti penasihat kewangan yang lain. Tetapi, kami lebih fokus dalam pelaburan hartanah berbanding pelaburan lain seperti Unit Trust, ekuiti, dan juga insuran.

Kami mempunyai klien individu dan korporat – meliputi hartanah kediaman, komersial, dan perindustrian. Pada masa ini, operasi FAR Capital Sdn Bhd tertumpu di kawasan Lembah Klang dan juga Johor Bahru.

Iklan

7 Portfolio Hartanah Milik Amanah Harta Tanah PNB (AHP)

Buat pengetahuan anda, Amanah Harta Tanah PNB atau (AHP) merupakan sebuah Amanah Pelaburan Hartanah (REIT).

AHP bukan sahaja memiliki hartanah komersial, tetapi juga menguruskannya. Ia merangkumi pejabat, ruang runcit dan merupakan salah satu REIT yang ternama di Malaysia.

Baca : Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Diasaskan pada 21 Mac 1989 dan mula disenaraikan di Bursa Malaysia pada 28 Disember 1990.

Amanah Harta Tanah PNB telah berjaya membuktikan kredibiliti mereka dalam pelaburan hartanah dari segi pulangan dan pertumbuhan modal jangka panjang.

Kadar dividen AHP adalah menunjukkan turun naik yang dinamik semenjak tahun 2010 sehingga 2019.

Pada tahun 2019, kadar dividen AHP adalah 5.75 sen, 2018 pada kadar 5.63 sen, 5.20 sen pada 2017 dan 4.50 sen pada tahun 2016.

Jumlah pendapatan AHP pada tahun 2019 adalah pada angka RM31.2 juta dengan keuntungan RM12.8 juta dan margin keuntungan adalah pada nisbah 40.9%.

Baca : Dividen Real Estate Investment Trust (REIT) Ni Tinggi Ke?

Untuk rekod, pendapatan AHP telah meningkat sebanyak dua kali ganda daripada RM6.3 juta pada tahun 2016 kepada RM12.4 juta pada tahun 2018.

Ketika ini, AHP memegang 7 portfolio hartanah dengan nilai ratusan juta ringgit.

Berikut merupakan 7 portfolio hartanah milik Amanah Harta Tanah PNB. Setakat ini, AHP memiliki dan mengurus tujuh hartanah pelaburan dengan kadar purata sewaan sebanyak 86.3%.

Baca : Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Portfolio hartanah milik AHP ini tidak terbatas di Lembah Klang dan Semenanjung Malaysia sahaja, sebaliknya turut melibatkan hartanah di Sabah.

Jom kita tengok 7 Portfolio Hartanah Milik Amanah Harta Tanah PNB seperti berikut:

1. Plaza VADS, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Plaza VADS merupakan sebuah bangunan pejabat 24 tingkat dengan 4 tingkat podium yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI).

Lokasinya terletak berhadapan dengan MRT TTDI (SBK) dan mempunyai keluasan 248,276 kaki persegi.

Kos perolehan adalah RM45.9 juta pada 21 Mac 1989. Nilai terakhir pada 3 Disember 2018 adalah RM139 juta.

Penyewa utama bangunan ini adalah VADS Berhad dan LYC Mother & Chid Centre Sdn Bhd. Dengan 431 ruang parkir, kadar purata sewaan bangunan ini adalah RM3.02 / kaki persegi.

2. Bangunan AHP, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Bangunan AHP merupakan sebuah hartanah komersial 4 tingkat dengan 200 ruang parkir.

Lokasinya terletak di pusat Taman Tun Dr. Ismail ini diperoleh pada 21 Mac 1989 pada harga RM16.3 juta dan niilai terakhir pada 3 Disember 2018 adalah RM44.3 juta.

Penyewa utama hartanah ini adalah Affin Hwang Investment Bank, Optimax Eye Specialist Centre Sdn Bhd dan Maybank. Kadar purata sewaan adalah RM3.92 / kaki persegi.

Iklan

3. Sri Impian, Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur

Bangunan ruang pejabat 4 tingkat ini terletak di Taman Setiawangsa berdekatan Melawati Mall.

Diperoleh pada 15 Mei 1996 dengan nilai RM13.3 juta dan nilai akhir pada 1 Oktober 2018 adalah RM15 juta.

Dengan keluasan yang boleh disewa adalah 38,290 kaki persegi, Geo Global Management Sdn Bhd merupakan penyewa utama hartanah ini.

Hanya terdapat 11 ruang parkir dan kadar sewaan adalah RM2.40 / kaki persegi.  

4. Mydin Hypermarket Seremban 2, Negeri Sembilan

Bangunan 3 tingkat dengan keluasan 390,803 kaki persegi ini mempunyai 1070 ruang parkir di bahagian atas dan 384 di bawah tanah.

Diperoleh pada 27 April 2015 dengan nilai RM240 juta, nilai akhir pada 3 Disember 2018 adalah RM253 juta.

Penyewa utama bangunan ini adalah Mydin Holdings Berhad dengan kadar purata sewa adalah RM3.58 / kaki persegi.

5. No. 30, Jalan Wan Kadir , TTDI

Bangunan 3 tingkat pejabat dan ruang runcit ini diperoleh pada 16 Oktober 1995 dengan nilai RM910,000.

Terletak berhadapan dengan MRT TTDI dan Plaza VADS, nilai akhir hartanah ini setakat tahun 2018 adalah RM4.5 juta.

Kadar purata sewa adalah RM2.34 / kaki persegi dan Rozel Corporation Sdn Bhd dan Skylace Sdn Bhd merupakan penyewa utama hartanah ini.

6. Ruang Pejabat 4 Tingkat, Pusat Bandar Melawati

Dengan keluasan yang boleh disewakan 6,705 kaki persegi, hartanah ini diperoleh pada tarikh 30 Ogos 1996 pada harga RM713,000.

Nilai terakhir pada tahun 2018 adalah RM2.1 juta dengan penyewa tunggal adalah ARH Juruukur Bahan Sdn Bhd.

7. Asia City, Kota Kinabalu

AHP memiliki dan mengurus tingkat bawah dan tingkat pertama Blok G, Asia City yang terletak di pusat badnar Kota Kinabalu, Sabah ini.

Ruang yang boleh disewakan adalah 3,100 kaki persegi dan hartanah ini diperoleh pada 12 Disember 1995 dengan nilai RM1.65 juta

Nilai akhir hartanah ini pada tahun 2018 adalah RM1.9 juta dan penyewa tunggal adalah Amanah Saham Nasional Berhad.

Baca : Top 10 Unit Trust Patuh Syariah Yang Beri Pulangan Tertinggi Dalam Masa 10 Tahun

Sungguhpun berdepan dengan situasi pasaran yang tidak menentu dan mencabar, AHP masih mampu memberikan pulangan yang positif kepada pelabur REIT.

Sekiranya anda berminat untuk melabur dalam hartanah tanpa perlu memiliki sebarang hartanah dan juga memohon pembiayaan pinjaman, REIT adalah jawapannya!

Sumber Rujukan:

 1. AHP
 2. The Edge
 3. Malaysia Stock Biz
 4. The Malaysian Reserve

*Ini adalah contoh untuk pelaburan Amanah Pelaburan Hartanah (REIT). Namun, Amanah Harta Tanah PNB (AHP) adalah tidak patuh syariah ya.

Untuk pengetahuan, ada 4 REIT patuh syariah yang boleh dibeli di pasaran saham Malaysia. Nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia.

Iklan

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Bagi Suku Pertama (Q1) 2020

Kelantan mencatatkan jumlah penduduk seramai 1,680,000 juta orang dengan 97,678 unit kediaman pada suku pertama 2019 yang lalu.

Stok unit kediaman ini termasuk 80,626 unit kediaman sedia ada, 3,466 unit kediaman terancang dan 12,648 unit kediaman yang bakal siap.

Baca : Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Kelantan juga mempunyai 520 unit servis apartmen dengan 418 unit yang bakal dibina. Untuk rekod, setakat Mac 2019 yang lalu, Kelantan mempunyai 670 uni tidak terjual dengan nilai jualan sebanyak RM280.5 juta.

Kredit: NAPIC

Masalah dalam industri hartanah di Kelantan adalah, wujudnya banyak broker kampung atau broker hartanah yang tidak berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir Dan Ejen Hartatanah (LPPEH).

Perkara ini turut diakui Ahmad Lokman Aziz, Persatuan Perunding Hartanah Kelantan yang komited membendung gejala orang tengah yang tidak berdaftar dengan LPPEH di Kelantan.

Untuk rekod, rekod rumah tidak terjual di Kelantan pada tahun 2019 adalah ketiga terendah di Malaysia dengan hanya 210 unit rumah tidak terjual.

Kredit Gambar: Hartabumi

Namun begitu, data terkini dari NAPIC menunjukkan jumlah transaksi hartanah di Kelantan adalah kelima terendah pada suku pertama tahun 2020 dengan hanya 5,298 unit.

“Kelantan merekodkan prestasi jualan yang paling teruk untuk projek undercon pada tahun 2017 dengan hanya 144 unit yang terjual.”

Sepanjang tahun 2017, Kelantan mencatatkan 5,930 transaksi hartanah kediaman dan sebahagian besar adalah rumah subsales.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

“Tahukah anda, jualan hartanah di Pantai Timur mewakili 16.9% dari jualan hartanah suku pertama 2020 dengan jumlah transaksi 115,476 unit”

Bekalan rumah di Kelantan juga berada dalam keadaan yang kritikal kerana 400,000 orang penduduk yang bergaji di bawah RM2,000 tidak mampu untuk membeli hartanah sendiri dan terus menyewa atau tinggal di rumah warisan mereka.

Jadi, kita dapat melihat dan fahami dengan jelas bahawa isu hartanah di Kelantan lebih kepada bekalan rumah yang tidak mencukupi kepada golongan B40.

Soalnya, berapa harga median rumah di Kelantan? Dan apakah lokasi yang paling banyak transaksi mengikut hartanah di Kelantan?

Jom baca artikel ini sampai habis.

Harga Jualan Rumah Di Kelantan Q1 2020

Kredit Gambar: Mai Singgah

1. BANGLO

Harga Median Jualan : RM309,000

Harga Per Kaki Persegi : RM54

 • Kampung Padang Rajak
 • Kampung Gual Kulim
 • Kampung Geting
 • Kampung Kenali

2. SEMI-D

Iklan

Harga Median Jualan : RM270,000

Harga Per Kaki Persegi : RM83

 • Kampung Bechah Gerda, Seterpa
 • KK Heights, Menor
 • Kampung Bechah Resak

3. TERES

Harga Median Jualan : RM150,000

Harga Per Kaki Persegi : RM196

 • Kampung Chenderong Batu
 • Taman Desa Rahmat, Pauh
 • Taman Desa Pahlawan, Ketereh

4. APARTMEN

Harga Median Jualan : RM260,000

Harga Kaki Persegi : RM515

 • D’ Perdana Sri Cemerlang, Kota Bharu

5. KONDOMINUM

Harga Median Jualan : RM265,000

Harga Kaki Persegi : RM271

 • Kota Sri Mutiara
 • Pelangi Mall
 • Viana Court

6. FLAT

Harga Median Jualan : RM60,000

Harga Kaki Persegi : RM109

 • Buluh Kubu, Kota Bharu

Sungguhpun seluruh negara sedang dilanda krisis kesihatan, ini bukanlah satu alasan yang besar untuk ‘membenarkan’ transaksi jualan hartanah di Kelantan kekal suram.

Daripada sudut pandang seorang penganalisis hartanah, harga rumah di Kelantan bakal menjadi lebih kompetitif selepas ini dengan siapnya banyak infrastruktur skala besar.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Antaranya adalah Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3), Lebuhraya Pasir Puteh – Machang, Lebuhraya KB – Kuala Krai dan Jambatan Palekbang di Kota Bahru.

Kredit Gambar: Negerikelantan.com

Pemaju swasta juga digesa supaya lebih ‘berani’ meneroka pasaran hartanah di Kelantan dengan menawarkan rumah kediaman landed seperti teres, townhouse, Semi-D dan banglo untuk bekalan rumah penduduk di Kelantan.

Sumber Rujukan:

Iklan

‘Rumah Mampu Milik’ Pun Tidak Mampu Dimiliki

Ramai yang berangan mahu memiliki rumah sendiri terutamanya mereka yang sudah berkeluarga. Bagaimanapun, ramai juga yang tidak mampu memiliki rumah kerana pendapatan isi rumah yang tidak setara dengan harga rumah yang mahu dibeli.

Bank Negara Malaysia (BNM) melaporkan hampir 82 peratus rumah tidak terjual berharga lebih RM250,00 di negara ini pada suku kedua 2017.

Statistik tersebut menunjukkan harga rumah di Malaysia dijual dengan harga yang sangat tinggi.

Situasi ini berlaku bukan kerana tiada permintaan untuk membeli rumah, sebaliknya harga yang ditawarkan tidak mampu untuk dibeli oleh mereka yang terdiri daripada golong B40 dan M40 khususnya.

Mengikut piawaian antarabangsa, kategori ‘rumah mampu’ ialah rumah yang dijual dengan harga kurang tiga kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan.

Bagaimanapun, harga rumah di negara ini kini dijual dengan kadar lima kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan, menjadikan ia jauh berbeza daripada piawaian antarabangsa.

Menurut BNM, ada tiga faktor utama penyumbang situasi kediaman tidak terjual iaitu:

1. Ketidakpadanan Bekalan Dan Permintaan

Secara purata dari 2014 hingga 2016, 114,000 unit rumah baru dibina yang jauh lebih rendah dari pembentukan 154,000 isi rumah baru.

2. Lebih Banyak Kediaman Baru Dibina Pada Harga Tidak Mampu Milik

Dari 2016 hingga suku pertama 2017, 35 peratus isi rumah hanya mampu membeli rumah berharga RM250,000 dan ke bawah. Namun, hanya 24 peratus rumah baru dibina dengan harga tersebut.

3. Pendapatan Rakyat Malaysia Meningkat Lebih Perlahan Berbanding Peningkatan Harga Rumah

Dari tahun 2007 sehingga 2016, harga rumah meningkat 9.8 peratus manakala pendapatan isi rumah rakyat negara ini hanya meningkat 8.3 peratus.

BNM dalam laporan baru-baru ini bertajuk Rumah Mampu Milik : Cabaran Dan Penyelesaian melaporkan harga median rumah di Malaysia dicatatkan RM313,000 berbanding harga maksimum mampu milik, RM282,000.

Melalui laporan itu, bilangan kediaman tidak terjual di Malaysia berada pada tahap tertinggi dalam sedekad iaitu 146,497 unit pada suku kedua 2017, meningkat dari 130,690 unit pada suku pertama 2017.

Jadi, persoalannya, siapa yang mahu dipersalahkan? Sampai bila golongan pertengahan dan bawahan ini mahu menyewa kediaman? Ramai yang berharap bahawa ura-ura mengatakan harga hartanah khususnya kediaman akan turun dalam tempoh terdekat menjadi kenyataan.

Tapi semuanya masih belum terlambat, sekiranya 5 cadangan daripada BNM ini dilaksanakan segera.

1. Tubuhkan Agensi Tunggal Kendali Hal-Ehwal Rumah Mampu Milik

“Pembekalan rumah kini tidak seragam dan tidak selaras di seluruh negara. Lebih 20 agensi di peringkat kebangsaan dan negeri terlibat dalam pembekalan rumah mampu milik.

“Ini menyukarkan penyelarasan dasar, sekaligus menyukarkan kerajaan mencapai sasaran untuk menyediakan 1 juta rumah mampu milik pada 2018,” katanya.

Bank Negara berkata antara 2013 dan Oktober 2017, hanya 255,341 rumah mampu milik telah siap dibina.

2. Tubuhkan Pangkalan Data Kumpul Maklumat Dan Keperluan Pembeli

“Buat masa ini, Malaysia tidak mempunyai satu pangkalan data yang merekodkan pembekalan dan permintaan perumahan dengan tepat. Kekurangan maklumat seperti pendapatan isi rumah, kriteria dan kehendak pembeli rumah menjejaskan kebolehan untuk pembinaan rumah disesuaikan dengan permintaan.

Iklan

“Ini menyumbang kepada rumah yang telah dibina, tidak terjual di beberapa negeri termasuk Johor, Selangor dan Kedah,” katanya.

BNM berkata, tinjauan juga boleh dilakukan untuk mengumpulkan maklumat lebih tepat mengenai keperluan pembelian rumah rakyat Malaysia.

Katanya, langkah ini diterima pakai di negara maju seperti Singapura dan Amerika Syarikat.

3. Kurangkan Kos Pembinaan

Kos pembinaan yang tinggi menjadi salah satu penghalang kepada pembekalan rumah mampu milik secara menyeluruh, di mana kos pembinaan, tenaga kerja, kos pematuhan dan kos tanah boleh mencecah sehingga 80 peratus harga rumah, menurut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Sehubungan itu, menurut BNM, cara pembinaan tradisional yang kurang produktif juga memanjangkan proses pembinaan, sekaligus meningkatkan kos pembinaan.

Ia menambah, kecenderungan Malaysia untuk menggunakan tenaga kerja kurang mahir juga menyukarkan negara ini untuk menerima pakai teknologi pembinaan baru.

Cara lain untuk mengurangkan kos pembinaan termasuk dengan menerima pakai teknologi pembinaan seperti Sistem Pembinaan Berindustri (IBS), menyeragamkan reka bentuk rumah dan menyerahkan tanah awam untuk pembinaan rumah mampu milik.

4. Tingkatkan Kadar Celik Wang Rakyat

BNM berkata, majoriti isi rumah Malaysia masih kurang pengetahuan kewangan untuk membuat keputusan kewangan secara bernas.

“Lebih 75 peratus rakyat Malaysia sukar untuk mengumpulkan RM1,000 sekiranya berlaku kecemasan, sementara 47 peratus dari remaja mempunyai hutang kad kredit yang berlebihan,” katanya.

Bank pusat berkata, kurang kecelikan kewangan, digabung dengan kadar hutang isi rumah yang tinggi (88.4 peratus dari KDNK) serta harga rumah yang meningkat lebih cepat dari pendapatan, menjejaskan kebolehan isi rumah Malaysia untuk membeli rumah.

“Penting untuk rakyat Malaysia sedar bahawa kos membeli rumah lebih dari sekadar kos membeli,” kata BNM.

5. Galakkan Amalan Menyewa

“Tidak seperti negara yang juga mengalami masalah rumah tidak mampu milik seperti Kanada, New Zealand dan Australia, Malaysia tidak mempunyai undang-undang yang digubal khas untuk menyelia pasaran sewa,” kata BNM.

Ia berkata, kekurangan sokongan undang-undang dan proses penyelesaian pertelingkahan antara tuan rumah dan penyewa yang mampu milik telah mendorong sesetengah rakyat Malaysia untuk membeli rumah berbanding menyewa.

BNM bagaimanapun berkata, kerajaan telah mengambil beberapa langkah positif untuk mengukuhkan pasaran sewa, termasuk menerusi pengumuman Akta Sewaan Kediaman pada Bajet 2018.

BNM menambah, kadar penyewaan di Malaysia sebanyak 24 peratus masih rendah berbanding negara maju seperti Kanada (31 peratus), Australia (33 peratus) dan New Zealand (36 peratus).

Sumber Rujukan: Astro Awani

Dan kami di MajalahLabur ada sediakan banyak bahan bacaan berkaitan hartanah seperti berikut:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!