Walaupun Bergaji RM2000 Tapi Masih Mampu Beli Rumah Pertama

Walapun gaji baru mencecah RM2000, pastinya ramai yang tidak yakin untuk membeli rumah pertama.
Jangan bimbang, lepas baca perkongsian dari Tuan Ariff Shah ini, anda pasti lebih berkeyakinan untuk membeli rumah pertama meskipun pendapatan baru RM2000.

Gaji RM2,000 Boleh Dikatakan Gaji Fresh Graduate

Dalam keadaan ekonomi sekarang, saya yakin ramai fresh graduate mula bekerja dengan gaji yang rendah. Dan dengan amaun gaji sebanyak itu menjadikan cita-cita nak beli rumah tu hampir mustahil.

Saya faham perasaan itu. Sebab dulu pun saya pernah bergaji sebanyak RM2,000 sebulan, tapi masih mampu membeli rumah.

Pokok pangkalnya bukan pada kemampuan kewangan semata-mata. Tapi lebih kepada planning dan execution.

Dengan memahami cara mengira DSR (Debt Service Ratio), korang boleh mula merancang bagaimana dan bila nak beli rumah.

Kalau tak tau kira ni, sampai bila-bila takkan tahu bila mampu beli rumah. Kalau dah mampu dari segi gaji pun, belum tentu mampu nak beli rumah lagi sebab takde perancangan.

Beli rumah ni bukan perkara yang mudah bagi first-timer, jadi perancangan tu kena ada.

Bila ada perancangan, baru kita berani buat.

Saya bagi contoh ya.

Gaji RM2,000 Boleh Beli Rumah Berharga RM150,000

Kita try gaji kasar RM2,000 sebulan. Gaji bersih pula adalah RM1,770. Katakan rumah yang nak dibeli adalah sebuah apartmen medium cost berharga RM150,000.

Dengan menggunakan mortgage calculator (kalkulator gadai janji), dapatlah anggaran bulanan installment rumah ini iaitu RM650.

Nak beli rumah ni dalam bulan ketiga selepas berkerja (dapat surat confirmation), hanya ada PTPTN RM150 sebulan. Selain tu, takde hutang lain.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM650 (Installment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM800
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih) X 100 = (RM800 / RM1770) X 100 = 45%
Pada DSR 45%, saya boleh kata ada bank yang akan luluskan pinjaman untuk rumah RM150,000 ni. Siapa kata gaji RM2,000 tak boleh beli rumah?

Kalau nak apartmen RM200,000, boleh lepas ke?

Nak Beli Rumah RM200,000 Kena Tambah Pendapatan RM250 Sebulan

Installment bulanan untuk loan rumah berharga RM200,000 ni adalah RM1086. Kira DSR dulu.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM1770)*100 = 57%
Untuk pendapatan kurang daripada RM3000, ambil kira DSR untuk loan lepas adalah 50%. Pendapatan lebih daripada tu baru 60%. Jadi perlukan pendapatan tambahan lagi RM250 untuk jadikan DSR 50%.

Dengan pendapatan tambahan RM250, kiraan DSR baru:

Gaji bersih = RM1,770
Pendapatan tambahan = RM250
Jumlah pendapatan = RM2,020
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM2020)*100 = 50%
Senang kan nak kira?

Lebih penting lagi, kalau dah tahu kira DSR, dah boleh plan. Contoh untuk fresh graduate yang baru dapat kerja dan nak beli rumah.

Dah boleh cari rumah yang agak-agak mampu dibeli, dan buat kerja part time masa hujung minggu dan lepas waktu kerja full-time.

Utamakan Keperluan Dan Sekat Nafsu

Tak perlu lama. 3-4 bulan atau sehingga 1-2 bulan selepas dapat surat confirmation. Ikat perut. Kalau nak beli kereta, tangguh dulu.

Kalau saya boleh buat, kenapa bukan anda?

Dengan cara ni, dalam tahun pertama bekerja walaupun gaji RM2,000 pun, boleh beli rumah berharga lebih daripada RM150,000. Silap-silap, tak sampai 6 bulan bekerja dah boleh beli.

Saya jumpa dan kenal Abang Ensem (Meor Zaidee) sebelum habis study, belajar pasal pelaburan hartanah.

Cukup 6 bulan bekerja, saya terus letak booking untuk beli rumah. Saya plan beli rumah sebelum habis belajar lagi.

Rumah yang dibeli tu kalau dekat dengan tempat kerja dan untuk tinggal sendiri, bolehlah sewakan bilik besar kat orang lain atau rakan sekerja.

Silap-silap cukup untuk cover instalment dan sebagai tuan rumah, boleh tinggal secara percuma.

Saya harap yang membaca entri ni dapat kongsikan kepada student dan fresh graduate. Rugi sangat kalau beli rumah lambat.

Gaji RM2,000 tu dah layak sebenarnya nak apply loan beli rumah. Antara nak dengan tak nak je.

Sumber: Ariff Shah

Susah Ke Nak Tambah Pendapatan?

Sebenarnya ada dua cara, samada nak kurangkan perbelanjaan atau tambah pendapatan. Rasa-rasa mana lagi senang?

Dengan gaji RM2,000 sebulan, agak sukar untuk berjimat dan terus-menerus ikat perut. Jadi apa kata kita usaha untuk tambah pendapatan pula?

Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Work From Home (WFH) Bak Bom Jangka Untuk Lot Komersial

Trend work from home (WFH) atau bekerja daripada rumah mula popular seawal 18 Mac 2020 yang lalu apabila Kerajaan menerusi Tan Sri Muhyiddin Yassin menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kesannya, seluruh rakyat Malaysia terpaksa belajar untuk bekerja dari rumah sungguhpun berdepan dengan 1001 macam kekurangan dan halangan.

Antara yang paling jelas adalah ramai orang terpaksa belajar menggunakan aplikasi mesyuarat online seperti Zoom, Skype dan Google Meet.

Saham syarikat Zoom pada ketika itu juga meningkat dengan mendadak kerana hampir seluruh dunia menggunakan aplikasi tersebut.

Baca : Zoom Kini Bernilai Lebih Daripada 7 Syarikat Penerbangan Dunia

Malangnya, trend ini menyebabkan banyak pihak terkesan secara langsung. Antara yang paling terkesan adalah pemandu e-hailing seperti Grab dan penghantar makanan Grabfood dan Foodpanda.

Ini termasuk restoran dan warung-warung yang terletak berdekatan dengan kawasan perindustrian dan bangunan pejabat.

Mereka yang mengharapkan pelanggan daripada golongan pekerja terpaksa menutup premis mereka.

Selain daripada halangan pergerakan ekonomi, orang ramai juga melihat PKP yang lalu sebagai masa untuk mula menggunakan dapur ditambah pula dengan faktor dorongan dari sosial media.

“FB Group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini dan Dalgona Coffee menjadi bukti rakyat Malaysia menggunakan kesempatan PKP untuk memasak dan eksperimen dengan menu baharu.”

Sungguhpun begitu, kadar penghunian ruang pejabat di kawasan luar bandar dan bandar utama seperti bandaraya Kuala Lumpur sebenarnya masih lagi baik.

Data daripada Edgeprop.my menunjukkan kadar penghunian ruang pejabat di luar bandar adalah 82.3% dan 73.5% di bandaraya Kuala Lumpur.

Isunya adalah, adakah trend work from home akan menyebabkan pasaran hartanah ruang pejabat terkubur jika trend ini berlanjutan?

Jom kita rungkai isu ini dengan mengambil kira keadaan semasa di luar negara.

Trend WFH Bak Bom Jangka Untuk Ruang Pejabat

Photo by David Egon from Pexels

Pada 15 Februari 2021 yang lalu, portal The Japans Time melaporkan ruang runcit dan pejabat di kawasan Nagoya semakin sepi ekoran krisis kesihatan yang melanda Jepun ketika ini.

Buat pengetahuan anda, Nagoya merupakan pelabuhan ketiga terbesar di Jepun selepas Tokyo dan Osaka.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Pada tahun 2019, bandar metropolitan Nagoya mempunyai 2 juta penduduk dan merupakan hub utama industri automotif, penerbangan, teknologi dan perkilangan.

Di Singapura pula, Knight Frank cawangan Singapura melaporkan sewaan terhadap ruang runcit di kawasan tumpuan utama di Singapura jatuh 14.7% pada tahun 2020 berbanding tahun sebelumnya.

Lain pula yang berlaku di Amerika Syarikat di mana Facebook Inc telah menandatangani perjanjian sewaan ruang seluas 730,000 kaki persegi di Midtown Manhattan, Amerika Syarikat.

Sama juga dengan Google LLC yang turut memperluas kampus utama mereka di Chelsea berdekatan Manhattan, Amerika Syarikat.

Di Malaysia, ada tiga faktor utama yang menyebabkan syarikat meneruskan trend work from home dan berhenti menyewa ruang pejabat.

Baca : Ulasan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2020, 6 Perkara Yang Berlaku

Image by Suppadeth wongyee from Pixabay

Antaranya adalah isu fasiliti di ruang pejabat. Tahukah anda, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia menerima ribuan panggilan kecemasan setiap hari di Kuala Lumpur sahaja.

Apa yang memeranjatkan adalah, panggilan kecemasan itu dilakukan kerana ada mangsa yang tersekat di dalam lif.

Selain daripada itu, banyak ruang pejabat bangunan lama tidak mampu menyediakan kemudahan untuk talian kabel fiber optik yang terkini.

Ini tidak selari dengan keperluan masa kini yang menyaksikan internet berkuasa tinggi di pejabat adalah satu kewajipan!

Baca : Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Dan faktor terakhir adalah kerana, risiko jangkitan virus Covid-19 adalah lebih tinggi di tempat kerja.

Saban hari, Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan wujud kluster baharu dan majoriti kluster baharu itu berlaku di tempat kerja.

Kita tidak boleh nafikan ruang pejabat masih lagi satu keperluan utama memandangkan sebahagian besar aktiviti ekonomi di Malaysia digerakkani oleh sektor perkhidmatan.

Baca : Ketahui 6 Jenis REIT Dalam Hartanah Ini Dan Mula Melabur

Berkemungkinan penurunan trend kadar penghunian ruang pejabat yang berlaku hari ini bersifat sementara sahaja ekoran krisis kesihatan yang melanda.

Memandangkan tiada orang yang mempunyai jawapan yang tepat bila krisis kesihatan ini akan berhenti, satu benda yang pasti adalah sektor ruang pejabat akan kembali pulih seiring pulihnya sentimen orang awam terhadap keadaan semasa Covid-19 di Malaysia.

Sumber Rujukan :

This image has an empty alt attribute; its file name is faizul-ridzuan-21-feb-2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 28 Februari 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!