3 Tips Untuk Kekal Survive Dalam Pasaran FCPO

Dalam perdagangan FCPO, ramai pelabur baru yang trauma dengan margin call kerana baki akaun sudah tidak mencukupi untuk meneruskan perdagangan. Bagaimana hal ini boleh berlaku? Margin call terjadi apabila pelabur salah membuat percaturan dalam trading plan dan harga bergerak melawan arus dengan trading plan. Maka, pelabur terpaksa menerima kerugian dan apabila kerugian semakin besar sehingga melebihi had yang ditetapkan oleh pihak broker, pelabur akan dikenakan margin call untuk menutup posisi dan menerima kerugian.

Pasaran FCPO adalah satu pasaran yang berisiko tinggi. High risk High Return, jika anda boleh untung RM1,000 dalam sehari, anda juga boleh rugi RM1,000 dalam sehari.

Gambar di atas menunjukkan produk-produk yang ada di Bursa Malaysia. Bermula dari paling kiri low risk sehingga yang paling kanan high risk. FCPO adalah salah satu produk derivatives. Oleh itu, FCPO dikategorikan dalam high risk instrument.

Oleh itu, ilmu yang mantap dan pemahaman dalam analisis teknikal mesti dikuasai supaya anda tidak menerima kerugian yang besar. Namun begitu, masih terdapat sinar bagaimana untuk anda kekal konsisten dan survive dalam pasaran yang penuh cabaran dan risiko ini.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk anda kekal survive dalam pasaran FCPO.

1. Modal Yang Mencukupi

Ramai pelabur baru yang tidak dapat survive dalam pasaran kerana tidak faham mengenai risk and money management. Pengurusan kewangan yang betul sangat penting untuk memastikan anda kekal survive dalam pasaran. Pada tahun 2022, margin pelaburan FCPO telah dinaikkan sebanyak 2 kali dari RM5,500 kepada RM7,000. Dari RM7,000 ke RM11,000. Ini yang menyebabkan ramai pelabur terciduk kerana modal pelaburan dinaikkan dengan begitu ketara.

Oleh itu, bagaimana cara yang betul untuk kita menguruskan modal pelaburan untuk FCPO? Untuk memudahkan anda menguruskan modal pelaburan, anda mestilah tidak merisikokan modal pelaburan melebihi 50%.

Sebagai contoh :

Margin FCPO : RM11,000

RM11,000 / 50% (risk exposure) = RM22,000

Mengikut kiraan di atas, modal ideal yang sepatutnya pelabur sediakan adalah mesti lebih dari RM22,000 untuk memastikan anda tidak sentiasa dedahkan modal pelaburan melebihi 50%.

Majoriti pelabur baru tidak mampu untuk sediakan modal pelaburan yang ideal. Oleh itu, ia akan menyukarkan pengurusan modal seterusnya pelabur akan cenderung kepada margin call.

2. Sentiasa Gunakan Stoploss

Stoploss adalah alat yang sangat penting dalam menjaga dan melindungi modal pelaburan kita. Penggunaan stoploss dalam setiap trading plan membantu untuk kita kekal fokus. Ramai pelabur baru yang tidak menggunakan stoploss kecundang kerana margin call.

Pasaran FCPO bergerak sangat laju dan dalam range yang besar. Pergerakan dalam sehari boleh mencecah 300 ticks bersamaan RM7,500. Jika kita berada dalam pergerakan besar seperti ini, stoploss membantu untuk kita kekal survive dalam pasaran. Jika tidak menggunakan stoploss, potensi kerugian RM7,500 dalam tempoh sehari dapat dielakkan.

3. SOP Entry

Untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya, disiplin adalah kuncinya. Disiplin dalam mengawal emosi dan juga disiplin dalam mengamalkan SOP trading kita. Dalam apa juga pasaran pastikan anda mempunyai satu setup yang jelas dan terbukti berkesan. Sebelum mengambil apa-apa posisi dalam pasaran, pastikan setup yang anda gunakan muncul terlebih dahulu. Masalahnya, ramai pelabur di luar sana tidak mempunyai kesabaran dalam menunggu setup. Trading is waiting game.

Jika kita menjaga SOP entry ini, kecenderungan kita dalam melakukan kesilapan akan berkurang. Oleh itu, ia dapat meningkatkan potensi kita untuk kekal survive dalam pasaran FCPO.

Selamat berdagang!!

Baca juga:

Dapatkan Panduan Lengkap Melabur Waran

Murahnya waran sehingga kita boleh beli banyak unit berbanding beli seunit saham. Tapi macam mana nak buat duit dengan waran?

Semuanya kami akan kongsikan dalam ebook akan datang ‘Waran 101’ khas untuk mereka yang nak dalami teknik melabur waran.

Previous ArticleNext Article

Harga Emas Dijangka Cecah US$1,800 Seauns Pada Hujung Tahun

KUALA LUMPUR, 19 Sept  (Bernama) — Harga emas dijangka pulih dan akan mencecah paras US$1,800 (US$1=RM4.53) seauns pada hujung tahun daripada US$1,670 seauns pada masa ini disebabkan persekitaran pasaran yang lebih stabil.

“Ia akan mencecah US$1,800 seauns menjelang akhir tahun ini. (Selain itu), harga emas akan bergantung pada persekitaran tahun depan tetapi ia tidak akan tiba-tiba melonjak ke paras US$2,000 seauns,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Singapore Bullion Market Association Albert Cheng.

Kenaikan kadar faedah semasa yang meningkat, pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) serta ketidaktentuan dalam perdagangan dan pasaran ekuiti telah mempengaruhi harga emas, tambahnya.

Beliau berkata, terdapat orang yang beralih kepada emas pada masa ketidaktentuan, kenaikan inflasi dan pasaran kewangan yang tidak stabil, tetapi ia memiliki ciri-ciri aset kecairan yang tinggi berbanding aset kelas lain dan aktiviti memburu harga emas yang lebih murah menyebabkan harganya jatuh.

“Kadar faedah yang tinggi dijangka berterusan untuk sementara waktu dan dolar AS akan terus kukuh kerana ia disifatkan sebagai mata wang yang selamat, dan sebab itu orang ramai akan beralih kepada dolar AS apabila berlakunya ketidaktentuan dalam ekonomi.

“Jika melihat pada enam bulan akan datang, saya fikir harga emas akan kekal tetapi saya tidak fikir ia akan turun terlalu rendah,’’ kata Cheng kepada pemberita selepas majlis pelancaran semula kontrak Niaga Hadapan Emas di Bursa Malaysia Derivatives di sini hari ini. 

Cheng berkata, adalah sukar untuk meramalkan prestasi komoditi itu kerana harga emas sangat bergantung kepada geopolitik global dan sama ada kadar faedah akan stabil atau sebaliknya.

Bagaimanapun, beliau berpendapat orang ramai akan terbiasa dengan persekitaran pasaran dan akan melihat semula portfolio mereka dan kembali kepada perkara asas.

Cheng merupakan salah seorang ahli panel pada perbincangan panel industri yang bertajuk “Is Gold a Safe Haven in a Volatile and High-Interest Rate Environment?”, sempena dengan acara pelancaran semula kontrak Niaga Hadapan Emas.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/harga-emas-dijangka-cecah-us1800-seauns-pada-hujung-tahun/