OK Tak Dengan Dividen ASB 7% Bagi Tahun 2018?

Tahniah pemegang-pemegang saham Amanah Saham Bumiputera (ASB) dengan pengumuman oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini. Dividen berkurang dari tahun lepas tetapi tetap tak rugi.

Daripada segi pengagihan pendapatan kelihatan menurun sedikit, tetapi daripada segi bonus ada peningkatan. Tetapi tak seperti tahun lalu yang diberi bonus ulang tahun iaitu sebanyak 1%.

Urusniaga ASB kini ditutup bermula 21 Disember 2018 hingga 1 Januari 2019.

Anda boleh mula menyemak akaun masing-masing bermula 2 Januari 2019 menerusi laman web myASNB (www.myasnb.com.my) atau di bank-bank ejen ASNB di seluruh negara.

Pengiraan Dividen ASB 2018

RM1,000

= RM1,000 * 6.5% + RM1,000 * 0.5%

= RM65 + RM5

= RM1,070.00

RM10,000

= RM10,000 * 6.5% + RM10,000 * 0.5%

= RM650 + RM50

= RM10,700.00

Iklan

RM100,000

= RM100,000 * 6.5% + RM100,000 * 0.5%

= RM6,500 + RM500

= RM107,000.00

RM200,000

= RM200,000 * 6.5% + RM200,000 * 0.5%

= RM13,000 + RM1,000

= RM214,000.00

Jangan lupa tunaikan zakat ASB anda. ASB anda wajib dizakatkan apabila telah melebihi nisab dan haul.

Baca juga Saham Amanah PNB Sudah Jatuh Hukum Harus Di Seluruh Negara

Tahukah anda di mana PNB dan ASB ni melabur duit anda? Jawapannya ada di Simpan Dalam ASB Memang Selamat, Tapi ASB ‘Simpan’ Duit Kita Dekat Mana?

Secara ringkasnya, ASB melabur dalam pasaran saham di Malaysia, yang juga dikenali sebagai Bursa Malaysia. Di sinilah ASB memperolehi keuntungan yang besar, sehingga mampu memberikan dividen kepada para pelabur ASB. Oh ya, ASB juga melabur dalam pasaran hartanah dan bon.

Ini secara tidak langsung bermakna, jika anda mahukan keuntungan yang lebih tinggi daripada apa yang ASB tawarkan setiap tahun – belajarlah ilmu pelaburan saham. Tempat yang terbaik untuk bermula, adalah dengan membaca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Buku Malaysia Melabur

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan keizinan-Nya, buku pertama kami bakal terbit dan akan berada di pasaran selepas tempoh PKP.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

6 Sebab Kenapa Kena Beli Buku Ini

1. Sebagai tanda anda sayang kami 🙂

2. Pelbagai contoh dan bimbingan oleh mereka yang berada di sebalik keyboard laman web kewangan dan pelaburan popular di Malaysia, MajalahLabur.com.

3. Daripada beribu-ribu artikel yang telah kami terbitkan, ini adalah kompilasi wajib tahu!

4. Inilah buku yang menggabungkan ilmu, rahsia dan tips mahal; dalam bahasa santai yang senang faham.

5. Lepas habis baca, pilih dengan tenang pelaburan yang sesuai dengan jiwa

6. Dengan ilmu yang betul, barulah duit tidak hilang dan pelaburan semakin berkembang.

Cari ilmu dan melabur secara tenang untuk hidup lebih dari biasa.

Iklan

Pre-order sekarang dengan harga RM35 termasuk penghantaran terus ke rumah -> https://www.majalahlabur.com/BukuMalaysiaMelabur

Buku dijangka siap dan mula dihantar pada awal Jun 2020.

Beli sekarang sebelum harga naik menjadi RM40, dan siapa cepat dia dapat!

Testimoni

“Majalah Labur adalah sumber rujukan yang terbaik untuk memantapkan ilmu berkaitan pelaburan dan kewangan. Buku ini mesti beli!”

Tuan Haji Mohd Asri, Mentor Pelaburan Saham #1 Malaysia

“MJ ingin mengucapkan Syabas kepada MAJALAH LABUR atas usaha yang istiqomah untuk memprogramkan minda masyarakat Malaysia untuk menyusun kewangan sehingga melibatkan diri dalam pelbagai instrumen pelaburan”

Puan Ieza Yusof / Mak Jerung, CEO & Founder Ieza Yusof Consultancy Sdn Bhd

“Pelaburan bukan soal wang, ia soal ilmu pengetahuan. Ramai orang hilang duit sebab mereka tiada ilmu pelaburan. Dengan ilmu, ia bukan sahaja dapat selamatkan duit kita, tetapi ia juga menambah wang kita untuk masa depan. Buku wajib ada bagi setiap manusia yang ingin bijak dalam pelaburan dan memiliki harta.”

Dr Azizul Azli Ahmad, Pensyarah, Pelabur Hartanah dan Penulis Kewangan

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Memandangkan pre-order telah pun tamat, boleh membuat pembelian secara online:

MPH Online
Kinokuniya
Lazada
Shopee

*Makluman muka surat 117 : Terdapat ralat pada muka surat ini, sepatutnya “Fatwa semua negeri di Malaysia menyatakan bahawa pelaburan ASB adalah harus.”

Iklan

Kenali John Clifton ‘Jack’ Bogle, Pengasas The Vanguard Group Dan Saham Indeks Pertama Dunia

John Clifton ‘Jack’ Bogle merupakan pengasas The Vanguard Group, yang kini mempunyai lebih daripada $5.1 trilion USD aset di bawah pengurusannya. Beliau juga telah mewujudkan saham indeks pertama di dunia.

Namun tahukah anda, beliau telah meninggal dunia pada tahun 2019 ketika berusia 89 tahun? Beliau mempunyai sejarah masalah jantung dan terkena serangan jantung pertama ketika berusia 31 tahun. Beliau pernah menjalani pemindahan jantung pada usia 65 tahun.

Kenali John C. Bogle

Beliau dianggap sebagai pelabur terbesar di dunia. Dana di dalam saham indeksnya membolehkan para pelabur mencapai pulangan yang tinggi dengan kos yang lebih rendah daripada dana yang diuruskan secara aktif.

Beliau telah mengasaskan The Vanguard Group, organisasi dana bersama yang terbesar di dunia pada tahun 1975. Kemudiannya, beliau berkhidmat sebagai Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif sehingga tahun 1999.

Vanguard kini menguruskan aset lebih daripada 20 juta pelabur di 170 buah negara. Kekayaan peribadi miliknya bernilai $180 juta setakat tahun lepas.

Nak kenal The Vanguard Group, BlackRock, Norges Bank dan jerung-jerung antarabangsa lain di persada dunia; jemput baca Siapa Jerung Antarabangsa Dan Di Mana Mereka Suka Melabur?

Buku Pelaburan Karya John C. Bogle

Siapa sangka, lagenda pelaburan ini telah menulis 13 buah buku mengenai pelaburan. Buku yang terakhir ditulisnya adalah pada tahun 2018 yang bertajuk “Stay the Course: The Story of Vanguard and the Revolution Index”.

Selain daripada itu, para pengikutnya telah mencipta sebuah laman web berdasarkan nasihatnya iaitu Bogleheads.org.

Iklan

John C. Bogle Dan Sistem Pengurusannya

Pada awal kerjayanya, beliau bekerja untuk Wellington Management sebelum menubuhkan syarikat dana bersama dengan Vanguard. John C. Bogle menggunakan struktur pemilikan baru di mana para pemegang saham dana, bersama-sama menjadi sebahagian daripada pemilik dana yang mereka labur.

Mereka telah mewujudkan satu struktur mudah di mana ia membenarkan firma memasukkan sebarang keuntungan ke dalam struktur operasinya. Sekaligus mereka dapat mengurangkan kos pelaburan untuk para pelabur.

Pada tahun 1976, beliau telah memperkenalkan dana Vanguard 500 yang merupakan dana indeks pertama yang dipasarkan kepada pelabur runcit. Struktur unik beliau yang membenarkan penyediaan dana bersama yang tidak membebankan dan tidak mengenakan komisen ke atas pelaburan.

Semuanya nampak lebih mudah bukan?

John C. Bogle bersara sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Vanguard pada tahun 1999. Untuk pengetahuan anda, beliau mempunyai 6 orang anak dan beliau juga pernah mempunyai saudara kembar, yang telah meninggal dunia pada tahun 1994.

Semoga dengan kisah pengasas pelaburan saham indeks yang merupakan seorang pelabur lagenda, dapat membakar semangat kita untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Sumbe Rujukan:

Iklan

Kisah Anne Scheiber: Wanita Yang Meraih Pulangan Pelaburan 4,400%

Strategi pelaburan yang diguna pakai oleh beliau sejak dari era The Great Depression ialah ‘Buy And Hold’. Kaedah yang tidak konvensional, bukan semua orang mampu mengguna pakai strategi pelaburan tersebut.

Beliau mungkin seorang pelabur yang terlalu bijak, mungkin disebabkan manfaat daripada kerja beliau yang terdahulu sebagai juruaudit.

Beliau sentiasa melabur ke dalam perniagaan yang mempunyai prospek pertumbuhan dalam jangka masa panjang, syarikat yang mempunyai kualiti perniagaan yang tinggi, dan hanya sekali sekala menjual portfolio pelaburan beliau (disebabkan ingin melindungi aset keuntungan beliau daripada dikenakan cukai).

Beliau juga pernah diiktiraf sebagai salah seorang pelabur terbesar dalam pasaran ekuiti, pada kurun ke-20. Tidak kurang juga dengan sifat dermawan beliau yang berjaya membuka mata ramai pihak.

Tahukah anda, melalui fakta kajian yang telah dibuat, hasil kejayaan portfolio pelaburan beliau telah mengalahkan prestasi pasaran S&P500? Tidak syak lagi, beliau selayaknya di angkat sebaris dengan lagenda pelabur terbaik sepanjang zaman, contohnya Warren Buffett.

Menurut kebanyakan pakar atau mereka yang telah berjaya menempah nama besar di Wall Street, salah satu ciri pelabur yang berjaya adalah memiliki kesabaran yang tinggi. Seseorang yang banyak bersabar, akan sentiasa menunggu peluang terbaik untuk mencipta wang dalam pasaran.

Dengan kesabaran seseorang pelabur mampu mengabaikan noise day trading dalam pasaran.

Fakta ini dibuktikan dengan sempurna oleh Anne Scheiber, yang membeli sesebuah saham dan memegangnya dalam tempoh yang lama. Berbekalkan modal sebanyak $5,000 ketika berusia 38 tahun dan telah meraih keuntungan melebihi $22 juta ketika berumur 101 tahun.

Melalui usaha kajian dan pemantauan beliau sebagai juruaudit IRS, beliau mendapati salah satu jalan terpantas untuk mencipta kekayaan yang tidak terhingga adalah dengan melabur ke dalam pasaran saham.

Iklan

Anne Scheiber hanya membeli beberapa kaunter saham dalam sesuatu masa dan memegangnya beberapa dekad, ini disebabkan beliau memahami bagaimana teoritikal ‘faedah berganda’ berfungsi. Menurut Einstein ‘faedah berganda’ adalah perkara kelapan yang ajaib di dunia.

Berbeza pula dengan para pelabur pada masa kini. Mereka sering membuat kesilapan dengan mengharapkan pulangan segera yang lumayan terhadap prospek portfolio pelaburan mereka.

Sesetengahnya kurang masuk akal, mereka mengharapkan melebihi 30 peratus keuntungan bukan dalam masa setahun, sebulan, tetapi hanya seminggu, kadang-kadang ada yang mengharapkan dalam tempoh masa kurang sehari. Terutamanya ketika berada dalam fasa bull market ramai yang mengharapkan pulangan yang tidak realistik.

Sabar adalah medium utama yang memisahkan karektor seorang pelabur profesional dan sebaliknya. Terlalu ramai yang mencari keuntungan segera dan mengalami kesulitan ketika berhadapan dengan pasaran dalam jangka masa yang panjang.

Namun salah satu resepi pelabur profesional adalah melihat pulangan dalam jangka yang panjang, contohnya 10 tahun.

Melalui cara ini lebih mudah mereka mengabaikan turun naik jangka pendek, kerana mereka menumpukan pandangan dalam gambaran yang besar. Apabila pelabur profesional mendapat lebih banyak pengalaman, mereka akan mampu menyerap sikap bersabar dengan lebih mendalam.

Sekaligus ianya akan membawa kejayaan dalam karier pelaburan mereka.

Percayakah anda, sesetengah sanjungan kepada diri beliau ialah dinobatkan tokoh pelabur wanita terbaik sepanjang zaman, manakala sesetengah komuniti pelabur menggelarkan dirinya ‘individu yang berlatih selama 50 tahun, dan mengecapi kejayaan pada 50 tahun seterusnya’.

Iklan

Bagaimana Menetapkan Matlamat Dalam Pelaburan

Tujuan utama orang ramai terlibat dalam pelaburan semestinya untuk mendapatkan keuntungan. Oleh itu, amat penting untuk setiap individu menetapkan matlamat pelaburan mereka masing-masing.

Sebagai contoh ada modal permulaan RM10,000, tapi letak matlamat nak dapat pulangan RM5,000 dalam masa 6 bulan iaitu lebih kurang 50%.

Tanpa sebarang matlamat, pelabur tidak akan tahu apa yang ingin dicapai dan bagaimana untuk bermula. Bidang pelaburan ini juga luas. Jika anda tidak mempunyai sebarang matlamat, amat sukar untuk menentukan instrument pelaburan yang mana paling sesuai untuk diri anda.

Tanya Diri Anda Soalan Berikut

Terdapat pelbagai soalan penting yang perlu difikirakan sebelum menetapkan matlamat pelaburan anda. Contoh persoalan yang anda perlu tanyakan kepada diri anda ialah:

  • Apakah matlamat kewangan anda? Kenapa perlu menyimpan dan melabur wang?
  • Berapakah jumlah wang yang perlu disimpan dan berapa pula jumlah wang yang perlu dilaburkan untuk mencapai matlamat anda?
  • Berapa lamakah wang perlu disimpan atau dilaburkan untuk mencapai matlamat tersebut?
  • Berapa banyak risiko yang anda sanggup tanggung?
  • Berapa banyak pulangan yang dijangkakan daripada simpanan atau pelaburan anda?
  • Apakah yang sanggup anda korbankan demi mencapai matlamat ini? Contohnya, sanggupkah anda menukar gaya hidup atau tabiat perbelanjaan sedia ada.

Anda hendaklah bersikap realistik apabila mempertimbangkan jawapan bagi soalan-soalan diatas. Ambil kira sumber pendapatan dan fikir bagaimana anda boleh menyimpan dan melabur secara konsisten. Matlamat kewangan dan pelaburan anda seharusnya munasabah dan boleh dicapai.

Setelah mengetahui semua persoalan diatas, kini anda boleh mula menetapkan matlamat kewangan dan pelaburan. Bagi memudahkan anda, Faiz Wahab ada berkongsi mengenai kaedah SMART yang boleh digunakan bagi menghasilkan matlamat pelaburan anda sendiri.

Matlamat Pelaburan Hendaklah SMART

1. Specific

Matlamat kewangan anda haruslah jelas dan spesifik. Hal ini bagi memudahkan anda berfokus dengan apa yang hendak dicapai dangan matlamat tersebut. Sebagai contoh, “Saya akan ada simpanan khusus untuk kecemasan” adalah lebih spesifik berbanding “Saya akan ada simpanan yang cukup”.

2. Measurable

Sesuatu matlamat kewangan hendaklah boleh diukur dengan jelas. Hal ini untuk membolehkan anda untuk mengukur sejauh mana matlamat itu telah dicapai. Selain itu, ini akan memudahkan anda untuk menilai perkembangan matlamat kewangan tersebut. Sebagai contoh, “Saya akan ada simpanan kecemasan 3 bulan pendapatan” dapat diukur berbanding “Saya akan ada simpanan kecemasan”.

Iklan

3. Achievable

Matlamat kewangan yang baik mestilah boleh dicapai pada pengakhirannya. Apa guna kita buat matlamat kewangan yang mustahil untu dicapai? Bukankah itu sesuatu yang sia-sia? Sebagai contoh, “Saya akan ada simpanan kecemasan 3 bulan pendapatan dengan menyimpan 10% daripada pendapatan saya setiap bulan” adalah sesuatu yang mudah untuk dicapai berbanding “Saya akan ada simpanan kecemasan 3 bulan pendapatan dengan menyimpan 70% daripada pendapatan saya setiap bulan”.

4. Realistic

Untuk menetapkan matlamat kewangan, anda perlulah realistik dengan kemampuan kewangan anda.  Jika matlamat kewangan itu sesuatu yang tidak realistik, anda tidak akan mampu untuk mencapai matlamat tersebut. Sebagai contoh, Encik Ali dengan pendapatan RM3000 sebulan ingin menyimpan RM300 bersamaan 10% daripada pendapatan beliau untuk digunakan untuk membina tabung kecemasan 3 bulan beliau. Bagi Encik Ali jumlah tersebut adalah sesuatu yang realistik bagi beliau.

Sesuatu matlamat kewangan yang realistik adalah berbeza antara individu. Sebagai contoh, En. Muzaffar menetapkan matlamat kewangan tabung kahwin RM30,000 dengan melabur RM15,000. Beliau menetapkan pulangan pelaburan sebanyak 15% kerana beliau merupakan seorang pelabur  professional dan berpengalaman dalam Bursa Saham. Matlamat kewangan tersebut adalah realistik dengan kemampuan beliau. Tambahan pula matlamat RM30,000 untuk perkahwinan adalah satu yang realistik dengan kadar semasa.

5. Timely

Komponen yang seterusnya adalah matlamat kewangan yang dibuat haruslah mempunyai tempoh masa yang jelas. Tempoh masa ini sangat berguna bagi menetapkan bilakah matlamat kewangan itu akan dicapai. Sebagai contoh, “Saya akan ada simpanan kecemasan 3 bulan pendapatan dengan menyimpan 10% daripada pendapatan saya setiap bulan bagi tempoh 30 bulan”.

Lain Orang Lain Matlamat Pelaburan

Akhir kata, matlamat pelaburan setiap orang tidak sama kerana ia bergantung kepada gaya hidup dan tujuan masing-masing. Paling penting, dalam menetapkan matlamat pelaburan yang anda tetapkan itu hendaklah munasabah serta boleh dicapai.

Sumber Rujukan: AKPK, investor.my

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!