Impak Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Industri Hartanah

Pada 22 Januari 2020 yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) telah mengumumkan penurunan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate) atau lebih dikenali sebagai OPR pada kadar 2.75%.

Kesannya, kadar siling dan lantai OPR telah diturunkan kepada 3% dan 2.5% dengan matlamat mengurangkan tekanan ekonomi dan kewangan hasil daripada ketidakstabilan geopolitik dan pasaran kewangan.

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Turun Kepada 2.75%, Sebab Nak Suruh Rakyat Berbelanja

Penurunan kadar OPR ini sebenarnya sedikit sebanyak merugikan institusi perbankan kerana penurunan OPR ini memberi impak kepada margin keuntungan mereka.

Sayang sekali dengan penurunan OPR ini sekiranya peminjam tidak merancang pengurusan kewangan dengan baik dalam berbelanja.

Jadi, apa kesannya kepada industri hartanah? Adakah penurunan ini mendatangkan sebarang impak positif kepada peminjam bank khususnya dalam pembiayaan pinjaman hartanah?

Baca : Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya

Adakah kadar pembayaran balik pinjaman juga telah menurun atau kekal statik seperti sediakala?

Artikel kali ini akan mengupas sedikit sebanyak impak positif penurunan OPR yang dilaksanakan oleh BNM ini.

4 Kesan Positif BNM Turunkan Kadar OPR Dalam Hartanah

1. Basic Rate (BR)

Basic Rate atau Kadar Pinjaman Asas adalah satu kadar minima yang ditetapkan oleh bank dalam pembiayaan hartanah.

Kadar Pinjaman Asas tidak berubah-ubah seperti kadar faedah bank.

Untuk rekod, kadar BR kebanyakan bank diturunkan dengan Maybank menurunkan kadar BR sebanyak 25 mata dan Public Bank menurunkan kadar BR sebanyak 0.25%.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

2. Basic Lending Rate (BLR)

Basic Lending Rate atau BLR adalah satu kadar faedah tetap yang telah ditetapkan semua bank di Malaysia berpandukan kadar Overnight Policy Rate (OPR) yang diselia sepenuhnya oleh Bank Negara Malaysia.

Memandangkan Bank Negara Malaysia baru sahaja menurunkan kadar OPR kepada 2.75%, maka secara automatik kadar Basic Lending Rate oleh semua bank akan turun sebanyak 0.25%.

3. Basic Financial Rate (BFR)

Kadar Asas Kewangan atau BFR adalah kadar untuk Perbankan Islam sebagai indikator asas kadar pembiayaan.

Basic Financial Rate menentukan keuntungan bank dalam pembiayaan hartanah dan kadarnya ditentukan Bank Negara Malaysia mengikut pelarasan OPR.

Seiring dengan penurunan OPR, kadar BFR juga turun sebanyak 0.25%.

4. Pembiayaan Islam

Bagi mencapai kesan dasar monetari yang disasarkan oleh Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) oleh Bank Negara Malaysia, Pembiayaan Islam juga akan mengalami penurunan kadar asas dan kadar deposit tetap pada angka 0.25%.

CIMB Islamic juga telah menurunkan kadar BR dan deposit tetap mereka seawal 22 Januari 2020.

4 Impak Positif Penurunan OPR Kepada Orang Awam Dan Ekonomi

1. Faedah Pinjaman Turun

Memandangkan kadar asas pinjaman telah dikurangkan, peminjam hartanah sebenarnya menikmati penurunan ansuran bulanan membolehkan mereka mempunyai lebihan wang untuk dibelanjakan.

Baca : Inflasi : Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi

2. Galak Akses Pembiayaan Pinjaman

Langkah menurunkan OPR ini merupakan satu galakan dan peluang untuk ramai individu membuat permohonan pembiayaan pinjaman hartanah kerana kadar faedah telah diturunkan.

Dengan kemudahan akses pembiayaan pinjaman, maka lebih banyak rakyat Malaysia yang akan menggunakan peluang ini untuk membeli hartanah.

3. Rangsangan Ekonomi

Jawatankuasa Dasar Monetari mengambil langkah proaktif dalam meningkatkan bekalan wang di dalam negara.

Dengan penurunan OPR ini, ekonomi negara dijangka akan lebih terangsang kerana rakyat kini memperoleh lebih banyak wang untuk di belanjakan.

4. Industri Hartanah

Jualan hartanah akan meningkat kerana akses pembiayaan pinjaman hartanah menjadi lebih mudah dan kadar faedah turut telah dikurangkan.

Langkah dan galakan Bank Negara Malaysia ini sedikit sebanyak membantu pemaju hartanah menjual unit hartanah mereka dengan lebih mudah dan cepat.

Baca : Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Akhir kata, langkah yang diambil Bank Negara Malaysia ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengurangkan ketegangan ekonomi geopolitik dan membantu meningkatkan transaksi jual beli demi merangsang pertumbuhan ekonomi Malaysia. Pelbagai sektor yang memerlukan akses pembiayaan pinjaman dijangka akan mendapat faedah dari segi peningkatan jumlah jualan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!