Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Industri hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2019 menyaksikan adegan turun naik yang dinamik dan juga satu anjakan pertumbuhan positif dalam penjualan hartanah di Malaysia.

Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah yang produktif dalam membantu kedua – dua pihak pemaju dan pembeli.

Caranya adalah dengan menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama melalui beberapa inisiatif dan kempen.

Baca : Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Penyelidikan yang mendalam dan teliti tentang permasalahan dan solusi juga rancak diperbincangkan bukan sahaja di peringkat tertinggi bahkan sehingga ke pihak bawahan.

Di antara laporan penyelidikan hartanah yang paling popular telah  dikeluarkan sepanjang tahun 2019 adalah daripada Khazanah Research Institute (KRI), Bank Negara Malaysia (BNM), Real Estate & Housing Developers (REHDA) dan Demographia International.

Untuk rekod setakat November 2019, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) telah membantu pertumbuhan hartanah terjual dengan penjualan membabitkan 28,000 unit hartanah pelbagai kategori yang berjumlah hampir RM21 bilion.

Bahkan impak positif dalam industri hartanah tidak terbatas menerusi kempen HOC sahaja. Berikut merupakan rumusan dalam industri hartanah sepanjang tahun 2019.

1. Home Ownership Campaign (HOC)

Mula dilaksanakan pada 1 Januari 2019 yang lalu dan berakhir 30 Jun 2019. Dek kerana permintaan yang memberangsangkan dari pembeli rumah, kempen ini telah dilanjutkan ke 31 Disember 2019.

Baca : Pembiayaan Hartanah Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun. Bagus Ke Tak?

Kempen ini diumumkan pada Belanjawan 2019 November yang lalu dan direncanakan oleh Real Estate & Housing Developers (REHDA) bertujuan untuk membantu pemaju menjual lambakan unit hartanah yang tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama membeli rumah pada harga yang lebih murah.

Menerusi kempen HOC, pembeli rumah akan dikecualikan daripada kos duti setem, mendapat diskaun, rebat dan cashback dengan pembelian hartanah yang didaftarkan dengan HOC.

Duti setem dan kos perjanjian pinjaman juga diketepikan untuk RM1 juta yang pertama harga hartanah dan pinjaman hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.

2. Kenaikan Penjualan Hartanah

Buat julung kalinya, prestasi penjualan hartanah di Malaysia pada tahun 2019 meningkat dan semakin pulih semenjak tahun 2015.

Berdasarkan data dari National Property Information Centre (NAPIC), urusan jual beli hartanah telah melonjak pada tahun 2019 kepada 160,172 transaksi dengan nilai RM68.3 bilion berbanding hanya 149,862 transaksi pada 2018 dengan nilai RM67.7 bilion

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

“Tahukah anda, prestasi penjualan hartanah di Malaysia meningkat 6.9% pada suku pertama 2019 berbanding suku pertama 2018.”

Rumah kediaman daripada jenis kondominium yang berharga RM200,000 hingga RM300,000 yang dikategorikan sebagai rumah mampu milik yang tidak terjual adalah lebih tinggi berbanding rumah kediaman mewah berharga RM1 juta ke atas.

3. Semakan Semula Kadar RPGT

Dalam usaha untuk menurunkan pasaran tidak terjual kediaman dan bilangan hartanah yang tidak terjual, Kerajaan telah menyemak semula kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) yang turut dikenali sebagai RPGT.

Baca : Fahami  4 Jenis Cukai Yang Ada Di Malaysia

Semakan semula ini bermaksud menambah baik layanan kadar CKHT dengan menetapkan nilai pasaran pada 1 Januari, 2013 sebagai harga pemerolehan harta tanah bagi harta tanah yang diperoleh sebelum 1 Januari, 2013 berbanding 1 Januari 2000 yang ditetapkan sebelum ini untuk tujuan pengiraan CKHT.

Baca : Hapuskan Intensif Cukai Yang Dah Lapuk

Di antara pengecualian CKHT adalah :-

 • Pengecualian keuntungan daripada penjualan hartanah kediaman sekali seumur hidup kepada individu.
 • Pengecualian keuntungan hasil penjualan hartanah kepada ahli keluarga.
 •  Hartanah di bawah RM200,000 akan dikecualikan daripada CHKT.
 •  10% keuntungan atau RM10,000 bagi setiap transaksi (yang lebih tinggi nilai) juga tidak dikenakan cukai

5. Hartanah RM600,000 – RM1 juta Untuk Warga Asing

Ini merupakan inisiatif yang paling kontroversi sepanjang tahun 2019 apabila Kerajaan menurunkan nilai ambang bagi kediaman high-rise di kawasan bandar kepada RM600,000 sahaja berbanding RM1 juta kepada warga asing.

Baca : Nak Beli Hartanah Luar Negara? Ambil Tahu 4 Perkara Ini Dulu

Inisiatif ini dikritik hebat oleh ramai pihak termasuk Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM) yang mengatakan tindakan ini hanyalah solusi jangka pendek dan hanya menunjukkan Kerajaan lebih mesra pemaju berbanding kepentingan rakyat Malaysia sendiri.

Sungguhpun begitu, Tun Dr Mahathir menegaskan bahawa warga asing hanya boleh memiliki rumah high-rise di Malaysia sebagai rumah percutian dan mereka tidak sesekali akan ditawarkan kerakyatan Malaysia.

Untuk rekod, hartanah kondominium dan pangsapuri tidak terjual setakat suku kedua 2019 bernilai RM8.3 bilion.

6. Skim Rent-To-Own (RTO)

Skim ini membantu golongan B40 khususnya anak muda untuk membeli hartanah gara – gara tidak berupaya membayar 10% deposit dan kesukaran mendapatkan akses pinjaman pembiayaan hartanah mereka.

Apa yang menarik tentang skim ini adalah, pembeli rumah mampu menggunakan skim ini untuk membeli rumah pertama pada harga sehingga RM500,000.

“Antara skim yang berada di pasaran adalah SP Setia FlexKey, Skim Smart Sewa Selangor, PR1MA Rent-To-Own (RTO) dan HouzKEY Maybank.”

Dalam bahasa mudah, kita menyewa rumah tersebut untu satu tempoh dan harga yang dipersetujui. Selepas itu, rumah itu boleh dijadikan rumah kita.

Akan tetapi, kadar sewaan bulanan skim ini adalah lebih tinggi berbanding pasaran kerana sebahagian wang dimasukkan ke dalam dana untuk membeli rumah tersebut.

Ini adalah kelebihan Skim Pembiayaan Sewa Beli (RTO) :-

 • 0% Deposit
 • Pengecualian Duti Setem
 • Beli harga mengikut tarikh kontrak, jual pada harga pasaran.

Pasaran hartanah untuk tahun 2020 dijangka terus berdepan dengan cabaran dalam menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual sedia ada di pasaran.

Pemaju hartanah juga wajar membina lebih banyak rumah dalam kurungan harga RM282,000 ke bawah dan mengikut harga yang sesuai untuk dibeli mengikut saranan BNM.

Diharapkan semoga Kerajaan kekal melaksanakan skim-skim dengan usaha sama pemaju hartanah dalam merangsang perkembangan industri hartanah bagi kepentingan pembeli.

Selagi isu golongan B40 tidak menerima kenaikan gaji yang setimpal dengan kadar inflasi dan kos sara hidup, selagi itulah kadar pemilikan hartanah Bumiputera kekal di takuk lama.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

 1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
 2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
 3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

 1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
 2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
 3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
 4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
 5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
 6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
 7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!