Rumusan Industri Hartanah Sepanjang Tahun 2019

Industri hartanah di Malaysia sepanjang tahun 2019 menyaksikan adegan turun naik yang dinamik dan juga satu anjakan pertumbuhan positif dalam penjualan hartanah di Malaysia.

Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengambil langkah yang produktif dalam membantu kedua – dua pihak pemaju dan pembeli.

Caranya adalah dengan menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama melalui beberapa inisiatif dan kempen.

Baca : Belanjawan 2020 : Industri Hartanah Bakal Terima Impak Positif

Penyelidikan yang mendalam dan teliti tentang permasalahan dan solusi juga rancak diperbincangkan bukan sahaja di peringkat tertinggi bahkan sehingga ke pihak bawahan.

Di antara laporan penyelidikan hartanah yang paling popular telah  dikeluarkan sepanjang tahun 2019 adalah daripada Khazanah Research Institute (KRI), Bank Negara Malaysia (BNM), Real Estate & Housing Developers (REHDA) dan Demographia International.

Untuk rekod setakat November 2019, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) telah membantu pertumbuhan hartanah terjual dengan penjualan membabitkan 28,000 unit hartanah pelbagai kategori yang berjumlah hampir RM21 bilion.

Bahkan impak positif dalam industri hartanah tidak terbatas menerusi kempen HOC sahaja. Berikut merupakan rumusan dalam industri hartanah sepanjang tahun 2019.

1. Home Ownership Campaign (HOC)

Mula dilaksanakan pada 1 Januari 2019 yang lalu dan berakhir 30 Jun 2019. Dek kerana permintaan yang memberangsangkan dari pembeli rumah, kempen ini telah dilanjutkan ke 31 Disember 2019.

Baca : Pembiayaan Hartanah Dilanjutkan Sehingga 40 Tahun. Bagus Ke Tak?

Kempen ini diumumkan pada Belanjawan 2019 November yang lalu dan direncanakan oleh Real Estate & Housing Developers (REHDA) bertujuan untuk membantu pemaju menjual lambakan unit hartanah yang tidak terjual dan membantu pembeli rumah pertama membeli rumah pada harga yang lebih murah.

Menerusi kempen HOC, pembeli rumah akan dikecualikan daripada kos duti setem, mendapat diskaun, rebat dan cashback dengan pembelian hartanah yang didaftarkan dengan HOC.

Duti setem dan kos perjanjian pinjaman juga diketepikan untuk RM1 juta yang pertama harga hartanah dan pinjaman hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.

2. Kenaikan Penjualan Hartanah

Buat julung kalinya, prestasi penjualan hartanah di Malaysia pada tahun 2019 meningkat dan semakin pulih semenjak tahun 2015.

Berdasarkan data dari National Property Information Centre (NAPIC), urusan jual beli hartanah telah melonjak pada tahun 2019 kepada 160,172 transaksi dengan nilai RM68.3 bilion berbanding hanya 149,862 transaksi pada 2018 dengan nilai RM67.7 bilion

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

“Tahukah anda, prestasi penjualan hartanah di Malaysia meningkat 6.9% pada suku pertama 2019 berbanding suku pertama 2018.”

Rumah kediaman daripada jenis kondominium yang berharga RM200,000 hingga RM300,000 yang dikategorikan sebagai rumah mampu milik yang tidak terjual adalah lebih tinggi berbanding rumah kediaman mewah berharga RM1 juta ke atas.

3. Semakan Semula Kadar RPGT

Dalam usaha untuk menurunkan pasaran tidak terjual kediaman dan bilangan hartanah yang tidak terjual, Kerajaan telah menyemak semula kadar Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) yang turut dikenali sebagai RPGT.

Baca : Fahami  4 Jenis Cukai Yang Ada Di Malaysia

Semakan semula ini bermaksud menambah baik layanan kadar CKHT dengan menetapkan nilai pasaran pada 1 Januari, 2013 sebagai harga pemerolehan harta tanah bagi harta tanah yang diperoleh sebelum 1 Januari, 2013 berbanding 1 Januari 2000 yang ditetapkan sebelum ini untuk tujuan pengiraan CKHT.

Baca : Hapuskan Intensif Cukai Yang Dah Lapuk

Di antara pengecualian CKHT adalah :-

  • Pengecualian keuntungan daripada penjualan hartanah kediaman sekali seumur hidup kepada individu.
  • Pengecualian keuntungan hasil penjualan hartanah kepada ahli keluarga.
  •  Hartanah di bawah RM200,000 akan dikecualikan daripada CHKT.
  •  10% keuntungan atau RM10,000 bagi setiap transaksi (yang lebih tinggi nilai) juga tidak dikenakan cukai

5. Hartanah RM600,000 – RM1 juta Untuk Warga Asing

Ini merupakan inisiatif yang paling kontroversi sepanjang tahun 2019 apabila Kerajaan menurunkan nilai ambang bagi kediaman high-rise di kawasan bandar kepada RM600,000 sahaja berbanding RM1 juta kepada warga asing.

Baca : Nak Beli Hartanah Luar Negara? Ambil Tahu 4 Perkara Ini Dulu

Inisiatif ini dikritik hebat oleh ramai pihak termasuk Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM) yang mengatakan tindakan ini hanyalah solusi jangka pendek dan hanya menunjukkan Kerajaan lebih mesra pemaju berbanding kepentingan rakyat Malaysia sendiri.

Sungguhpun begitu, Tun Dr Mahathir menegaskan bahawa warga asing hanya boleh memiliki rumah high-rise di Malaysia sebagai rumah percutian dan mereka tidak sesekali akan ditawarkan kerakyatan Malaysia.

Untuk rekod, hartanah kondominium dan pangsapuri tidak terjual setakat suku kedua 2019 bernilai RM8.3 bilion.

6. Skim Rent-To-Own (RTO)

Skim ini membantu golongan B40 khususnya anak muda untuk membeli hartanah gara – gara tidak berupaya membayar 10% deposit dan kesukaran mendapatkan akses pinjaman pembiayaan hartanah mereka.

Apa yang menarik tentang skim ini adalah, pembeli rumah mampu menggunakan skim ini untuk membeli rumah pertama pada harga sehingga RM500,000.

“Antara skim yang berada di pasaran adalah SP Setia FlexKey, Skim Smart Sewa Selangor, PR1MA Rent-To-Own (RTO) dan HouzKEY Maybank.”

Dalam bahasa mudah, kita menyewa rumah tersebut untu satu tempoh dan harga yang dipersetujui. Selepas itu, rumah itu boleh dijadikan rumah kita.

Akan tetapi, kadar sewaan bulanan skim ini adalah lebih tinggi berbanding pasaran kerana sebahagian wang dimasukkan ke dalam dana untuk membeli rumah tersebut.

Ini adalah kelebihan Skim Pembiayaan Sewa Beli (RTO) :-

  • 0% Deposit
  • Pengecualian Duti Setem
  • Beli harga mengikut tarikh kontrak, jual pada harga pasaran.

Pasaran hartanah untuk tahun 2020 dijangka terus berdepan dengan cabaran dalam menyelesaikan lambakan hartanah tidak terjual sedia ada di pasaran.

Pemaju hartanah juga wajar membina lebih banyak rumah dalam kurungan harga RM282,000 ke bawah dan mengikut harga yang sesuai untuk dibeli mengikut saranan BNM.

Diharapkan semoga Kerajaan kekal melaksanakan skim-skim dengan usaha sama pemaju hartanah dalam merangsang perkembangan industri hartanah bagi kepentingan pembeli.

Selagi isu golongan B40 tidak menerima kenaikan gaji yang setimpal dengan kadar inflasi dan kos sara hidup, selagi itulah kadar pemilikan hartanah Bumiputera kekal di takuk lama.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA