Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Ramai yang berjaya kumpul aset senang cair seperti emas, dinar, dan boleh bercuti ke luar negara. Ada yang mempunyai akaun unit amanah, tabung haji dan akaun CDS, namun bila nak buat pembiayaan bank untuk beli rumah…

“Awak terlalu muda, tak layak buat pinjaman, kalau nak juga perlu ada guarantor”

“Kosong langsung CCRIS awak, macam susah juga nak lulus pinjaman sebab macam baby, takde rekod kewangan pinjaman langsung”

“Bersih sangat akaun ni, tak pernah buat pinjaman langsung walaupun sudah 30-an, tak ramai macam ini kecuali orang tua dulu-dulu yang suka berurusan secara tunai. Adoiiii. Haha”

Ianya mungkin boleh terjadi kerana kita bekerja sendiri atau terlalu muda.

Usah risau, boleh ikut tips berikut:

1. Daftar dekat SSM syarikat enterprise

2. Buat akaun semasa syarikat di mana-mana bank

3. Buka akaun KWSP

4. Buka akaun cukai (LHDN)

5. Bayar gaji setiap bulan siap tolak KWSP (11%+12%), cukai (kalau nak, tak nak pun ok). Minimum gaji RM2,834 perlu bayar cukai. Kalau tak nak, kurangkan lagi gaji sendiri

6. Buat offer letter dari syarikat sendiri

7. Pastikan bisnes ada duit keluar masuk yang kerap dalam akaun semasa syarikat

8. Konsisten pembayaran gaji selama 6 bulan dan jangan lupa bayaran ke KWSP pun perlu dilakukan

9. Cuba mohon satu kad kredit

10. Pakai kad kredit dan cepat-cepat bayar jadi rekod CCRIS nampak cantik, selepas setahun cuba mohon pembiayaan perumahan

11. Bila sudah bersedia, bank akan minta slip gaji, penyata KWSP, borang BE (kalau ada), slip bayar cukai, atau simpanan di tempat lain seperti deposit tetap, ASB, Tabung Haji, unit amanah dan Saham

Kalau sudah rezeki, InsyaAllah lulus!

Paling penting deposit pun perlu ada juga untuk beli rumah. Dalam 15% juga modal daripada harga rumah untuk beli property subsale. Kalau nak murah, boleh beli rumah baru yang dalam pembinaan. Deposit serendah RM1,000 pun ada.

Jika beli kereta sebenarnya lebih mudah, ada yang boleh buat pinjaman dari kedai tapi hanya tertakluk kepada kereta terpakai sahaja.

Atau paling berani beli guna kad kredit yang menawarkan 0% interest atau kumpul cash back atau point, tetapi dengan syarat kena setel semua outstanding untuk supaya rekod nampak cantik. Bagi umat Islam, pastikan kad kredit patuh syariah ya.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!