13 Chart Pattern Yang Wajib Kita Tahu

Dalam pelaburan saham, ilmu Technical Analysis adalah ilmu penting yang dapat membantu kita membuat keputusan bila nak beli dan bila nak jual.

Ilmu mentafsir chart Candlestick juga penting, bagi mereka yang nak tahu lebih lanjut boleh baca 4 Elemen Penting Untuk Kita Membaca ‘Candlestick’ Saham. Namun Candlestick hanya menceritakan sebahagian daripada pergerakan harga saham.

Ilmu Chart Pattern katanya lebih padu. Ianya merupakan gabungan beberapa Candlestick yang akhirnya membentuk pattern yang tertentu.

Disebabkan itulah, kita kena juga ambil tahu berkenaan dengan Chart Pattern ni. Dan ini merupakan 13 Chart Pattern yang kita kena tahu kalau nak lebih ‘power’ dalam dunia pasaran saham.

Sebelum tu, baca dulu Support & Resistance Dalam Saham.

1. Pennant

Saham sedang uptrend, tetapi sideways sekejap untuk mengumpul kekuatan.

Bila fasa pengumpulan dah cukup, tenaga dah cukup, maka berlakulah breakout dan harga saham meneruskan kenaikan.

2. Cup And Handle

Ada nampak macam cawan dengan ‘telinga’ tak?

Saham baru saja meningkat naik dengan banyak dan gagal memecah Resistance. Harga saham turun sedikit apabila ramai mula menjual pegangan untuk mendapatkan keuntungan.

Tetapi selepas itu minat belian kembali sehingga mencecah paras Resistance dan tak berjaya menembusi lalu turun semula.

Kali ketiga harga saham naik dengan volume yang cukup untuk membuat Breakout dan saham pun terus ‘terbang’.

3. Ascending Triangle

Hampir sama macam Pennant, tapi harga saham beberapa kali mencuba tapi tak berjaya melepasi tahap Resistance.

Setelah beberapa kali turun naik dalam julat yang kecil, akhirnya harga saham pun membuat Breakout apabila disertai dengan volume yang mencukupi.

4. Triple Bottom

Harga saham sedang downtrend namun telah menjumpai support yang kuat.

Tiga kali juga harga saham mencecah paras Support dan naik semula ke paras Resistance dan turun semula ke Support.

Akhirnya harga saham pun Breakout menandakan Trend Reversal atau pertukaran trend daripada downtrend kepada uptrend.

5. Descending Triangle

Harga saham sedang downtrend dan telah menjumpai Support yang kuat.

Beberapa kali juga tekanan jualan berlaku namun Support terus bertahan.

Namun, Support pecah juga akhirnya dan saham Breakout ke bawah meneruskan aliran downtrend.

6. Inverse Head And Shoulders

Saham sedang downtrend dan baru pecah Support.

Kini Support menjadi Resistance baru dan harga saham beberapa kali cuba untuk melonjak naik.

Setelah beberapa kali percubaan, akhirnya saham membuat Reversal apabila berjaya membuat Breakout dan memecahkan Resistance.

Kini saham dalam aliran uptrend dan Resistance sebelum ini kini bertukar menjadi Support.

7. Bullish Symmetric Triangle

Lebih kurang sama macam #1 Pennant dan #3 Ascending Triangle, Bullish Symmetric Triangle ini berlaku apabila fasa pengumpulan mencapai kemuncaknya.

Dengan volume yang mencukupi, harga saham telah berjaya memecahkan segitiga dan meneruskan aliran uptrend.

8. Rounding Bottom

Saham yang sedang downtrend dan baru saja memecahkan Support.

Kalau dilihat dengan lebih dekat, kelihatan harga saham membentuk huruf ‘U’ apabila mencecah Support baru dan melantun ke paras Resistance.

Seterusnya harga telah memecahkan Resistance menandakan Trend Reversal telah berlaku dan kini berubah menjadi uptrend.

9. Flag Continuation

Ada nampak seperti bendera tak?

Harga saham sedang uptrend namun turun buat seketika apabila ramai pelabur menjual untuk mendapatkan profit.

Apabila pembeli telah berjaya menyerap tekanan jualan, maka kini lebih ramai pembeli telah muncul.

Akhirnya harga saham membuat Breakout daripada ‘bendera’ tersebut dan meneruskan aliran uptrend.

10. Double Top

Saham yang sedang uptrend dan baru saja memecahkan Resistance.

Saham yang cuba untuk meneruskan kenaikan, namun tak berjaya untuk melepasi paras Resistance yang baru.

Disebabkan tekanan jualan oleh pelabur yang menjual untuk mendapatkan keuntungan, harga saham telah turun semula dan memecahkan Support yang sebelum ini merupakan Resistance.

Maka harga saham yang dulunya sedang uptrend, kini bertukar menjadi downtrend.

11. Bearish Symmetric Triangle

Saham yang sedang downtrend kelihatan melantun naik semula apabila mencecah paras Support.

Beberapa kali harga saham cuba untuk ‘melawan arus’ namun gagal untuk membuat reversal.

Akhirnya harga saham jatuh dan memecahkan Support untuk meneruskan downtrend yang terhenti buat seketika tadi.

12. Falling Wedge

Saham yang sedang uptrend telah menemui Resistance baru dan gagal melepasinya.

Harga saham turun sedikit apabila ramai yang menjual, namun percubaan untuk naik semula telah gagal beberapa kali.

Beberapa kali harga saham cuba untuk bangkit, dan akhirnya saham pun Breakout apabila melepasi ‘Falling Wedge’ tersebut dan kembali meneruskan aliran uptrend.

13. Head And Shoulders Top

Nampak seperti kepala dengan bahu kiri dan bahu kanan tak?

Kelihatan saham membentuk bahu kiri diikuti dengan kepala dan kemudiannya bahu kanan.

Apabila harga saham sedang uptrend namun tak berjaya meneruskan kenaikan, harganya turun beberapa kali ke paras Resistance yang juga dikenali sebagai Neckline.

Namun tekanan jualan dengan volume telah berlaku mengakibatkan harga saham Breakout ke bawah, menandakan Trend Reversal telah berlaku dan saham kini sedang membuat downtrend.

Sumber Rujukan: Option Alpha

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: