Lima Tema Utama Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Pada Minggu Ini (8–12 Jun 2020)

Pasaran Wall Street melonjak pada hari Jumaat di mana indeks Nasdaq hampir mencapai paras tertinggi yang baru selepas catatan data pekerjaan Non-Farm Payroll (NFP) yang memberangsangkan di Amerika Syarikat (AS).

Data tersebut memberi gambaran kepada pasaran bahawa ekonomi negara terbesar dunia itu mungkin pulih lebih awal selepas terkesan berikutan penutupan aktiviti ekonomi disebabkan pandemik Covid-19.

Indeks komposit Nasdaq yang terdiri lebih daripada 2,500 syarikat ditutup 2.25% tinggi hanya sedikit di bawah paras paling tinggi yang pernah dicapai pada 19 Februari 2020 yang lalu.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang mengandungi 30 syarikat terbesar dalam bursa saham Amerika Syarikat (AS) menokok sehingga 3.15%.

Manakala indeks S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi AS ditutup 2.62% lebih tinggi.

Pemangkin kepada peningkatan pasaran Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu adalah data pekerjaan NFP yang merekodkan tambahan 2.5 juta pekerjaan pada bulan Mei selepas kejatuhan 20.7 juta pekerjaan pada bulan sebelumnya.

Keyakinan ini ditambah lagi dengan catatan kadar pengangguran 13.3% jauh lebih rendah daripada jangkaan penganalisa pasaran sebanyak 19.4%.

Lonjakan di pasaran Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu sebenarnya disebabkan jangkaan pelabur yang melihat ekonomi negara itu mungkin akan pulih lebih awal daripada jangkaan. Hal ini disokong dengan data NFP yang dikeluarkan apabila jangkaan pelabur meleset terhadap data itu yang sebenarnya merekodkan bacaan yang lebih baik sepertimana diumumkan oleh Jabatan Buruh Amerika Syarikat.

Fokus pada minggu ini akan tertumpu kepada mesyuarat Federal Reserve (The Fed) di mana pelabur-pelabur akan mendapatkan sebarang isyarat tentang halatuju bank pusat itu dalam merangsang ekonomi Amerika Syarikat yang masih berdepan cabaran penularan Covid-19.

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Mesyuarat The Federal Reserve

Keyakinan pelabur terhadap ekonomi dapat dilihat dengan penjualan bon-bon kerajaan dalam jumlah yang besar. Minggu ini pelabur berpeluang untuk mendengar sendiri pendapat The Fed tentang ekonomi AS yang mana dalam mesyuarat sebelum ini pengerusinya Jerome Powell mengatakan ekonomi mungkin akan terkesan daripada penularan koronavirus dalam tempoh lebih daripada setahun.

Pendapat The Fed penting untuk diberi perhatian kerana ia bertindak dalam mengawal pasaran kewangan di Amerika Syarikat melalui dasar monetari yang diputuskan. Antaranya adalah program pelonggaran kuantitatif (Quantitative Easing) yang berkemungkinan besar diteruskan dalam tempoh beberapa bulan lagi sehingga ekonomi benar-benar pulih.

Dalam mesyuarat kali ini juga kita bakal melihat ramalan ekonomi yang pertama sejak Amerika Syarikat menutup sebahagian besar ekonominya pada pertengahan bulan Mac. Kita bakal mendapat keputusan mesyuarat dari The Fed pada hari Khamis pukul 2 pagi waktu Malaysia.

2. Perkembangan Pandemik Covid-19

Dua ekonomi terbesar dunia Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU) menunjukkan tambahan kes baru yang mendatar sejak akhir-akhir ini. Tetapi negara-negara lain masih berdepan kesukaran antaranya Brazil yang kini berada di tangga kedua dari segi jumlah kes positif di belakang AS.

United Kingdom (UK) pula tidak dijangka merekodkan kematian begitu tinggi yang kini mengatasi Sepanyol dan Itali di Eropah. Kadar kematian sebanyak 15% di negara itu menimbulkan persoalan tentang keberkesanan langkah kerajaan membendung penularan pandemik itu. Sebaliknya Jerman hanya merekodkan 5% kematian daripada keseluruhan kes positif.

Walaupun AS mempunyai kes positif terbanyak, tetapi perkembangan pasaran sejak sebulan lalu menunjukkan keyakinan pelabur kembali pulih. Ia antaranya disokong oleh kemajuan dalam penghasilan vaksin dan tiada lonjakan kes baru walaupun kawalan telah dilonggarkan.

Di Asia, antara negara yang telah melonggarkan kawalan adalah Malaysia dengan kebenaran perjalanan rentas negeri bermula 10 Jun 2020. Aktiviti pelancongan juga digalakkan tetapi hanya di dalam negara sekaligus dapat membantu sektor pelancongan dan aktiviti ekonomi dalam rantaian sektor ekonomi tersebut.

3. Import China Kekal Lemah

Perdagangan negara China merekodkan prestasi memberangsangkan dalam imbangan perdagangannya pada bulan Mei dengan lonjakan lebihan dagangan (trade surplus) dan catatan eksport yang turun kurang daripada jangkaan.

Sebahagian besar lonjakan lebihan dagangan disokong oleh jualan barangan perubatan dan import ke negara itu yang jatuh mendadak.

Kejatuhan import sebenarnya bukanlah satu perkara yang positif walaupun ia menyumbang kepada lebihan dagangan kepada China. Ia bermaksud permintaan dari dalam negara adalah lemah khususnya dari sektor perkilangan.

Eksport China ke Amerika Syarikat susut 1.2% berbanding tahun sebelumnya, manakala eksport ke India dan Brazil masing-masing jatuh 51% dan 26%. Ini menunjukkan enjin pertumbuhan ekonomi dunia itu masih lagi berdepan kesukaran walaupun berada dalam fasa pemulihan.

Pemulihan ekonomi China mungkin terganggu dengan ketegangan yang dicetuskan oleh Presiden Trump baru-baru ini dengan permintaan global terhadap import dari China kekal lemah berdasarkan data yang dikeluarkan pada Ahad (7 Jun 2020).

4. OPEC dan Russia Lanjutkan Pemotongan Bekalan

Satu lagi berita yang berpotensi memangkin kenaikan harga minyak mentah dan mampu menstabilkan pasaran komoditi hitam selepas berakhirnya mesyuarat OPEC pada Sabtu (6 Jun 2020).

Arab Saudi yang mengetuai Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) bersetuju dengan Russia dan beberapa negara lain untuk melanjutkan pemotongan bekalan sehingga bulan Julai 2020.

Sejak mencecah paras harga terendah US$10 setong pada 28 April, minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) telah melonjak hampir 300% sehingga hari ini.

Terbaru harga komoditi hitam meningkat lagi pada Jumaat lepas apabila data NFP merekodkan bacaan di luar jangkaan pelabur dengan spekulasi kini pemotongan bekalan minyak mentah bakal diteruskan sehingga Julai.

5. Data Penting Ekonomi Amerika Syarikat

Amerika Syarikat pada minggu ini juga akan mengeluarkan beberapa data penting yang mampu memberi gambaran tentang pemulihan ekonominya dalam tempoh terdekat. Antara data yang menjadi perhatian adalah jumlah tuntutan pengangguran, data inflasi, dan indeks keyakinan pengguna.

Tuntutan pengangguran seperti yang kita tahu adalah jumlah rakyat AS yang kehilangan pekerjaan di mana ia diumumkan setiap minggu. Data ini pada penghujung bulan Mac yang lalu merekodkan 6.8 juta tuntutan berbanding hanya 1.8 juta pada minggu lalu. Bacaan data ini akan dikeluarkan pada Khamis pukul 8.30 malam.

Data inflasi ataupun lebih khusus indeks harga pengguna (CPI) akan dikeluarkan pada Rabu pukul 8.30 malam. Ia dijangka terus lemah dengan kurangnya permintaan di Amerika Syarikat sejak penularan koronavirus.

Bagi melihat sentimen pengguna di negara ini, data indeks keyakinan pengguna akan dikeluarkan pada Jumaat pukul 10 malam dan dijangka meningkat menurut penganalisa pasaran.

Sumber Rujukan:

Disediakan oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Baharu Argentina Harap Projek LNG Dengan Petronas Akan Diteruskan – Mondino

KUALA LUMPUR, 17 Mac (Bernama) — Kerajaan baharu Argentina berharap projek gas asli cecair (LNG) bersama yang bernilai berbilion dolar dengan syarikat minyak dan gas Malaysia, Petronas, akan diteruskan.

“Kami berharap dapat memberikan semua jaminan yang diperlukan untuk pelaburan ini diteruskan,” kata Menteri Luar, Perdagangan Antarabangsa dan Ibadat Argentina Diana Mondino kepada Bernama.

Mondino, yang berada di Malaysia untuk lawatan rasmi sulungnya, dijangka mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan Petronas pada Isnin 18 Mac, 2024 untuk membincangkan aktiviti Petronas di Argentina.

Pada 1 Sept, 2022 Petronas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat minyak dan gas bersepadu terbesar Argentina, YPF, untuk meneruskan kerjasama di negara Amerika Selatan itu dalam projek LNG bersepadu serta bidang lain termasuk minyak huluan, petrokimia dan penyelesaian tenaga bersih.

Selain MoU itu, YPF dan entiti operasi Petronas di Argentina, Petronas E&P Argentina S.A., memeterai perjanjian kajian dan pembangunan bersama ke arah pelaksanaan kajian dan pembangunan potensi projek LNG Bersepadu Argentina.

Perkara itu akan merangkumi pengeluaran gas huluan khusus, pembangunan saluran paip dan infrastruktur khusus, pengeluaran LNG serta pemasaran dan penghantaran.

Keputusan pelaburan akhir (FID) untuk projek itu akan dilaksanakan selepas penilaian teknikal dan komersial yang teliti dijalankan, disokong oleh terma, perundangan dan dasar fiskal yang kondusif.

Pakatan strategik Petronas dengan YPF bermula pada 2014 melalui perkongsiannya dalam projek La Amarga Chica, Vaca Muerta, sebagai sebahagian daripada aspirasi pertumbuhannya di benua Amerika.

Mondino berkata negara itu boleh mengeksport banyak produk gas dan minyak ke peringkat dunia.

“Argentina boleh mengeksport banyak gas kepada dunia namun kami belum mempunyai teknologi untuk mencairkan gas dan pengangkutan…bukan di tahap yang sepatutnya.

“Banyak perubahan politik berlaku di negara saya dan kini, kami jauh lebih pantas. Sebenarnya, perkara ini boleh bermula bertahun-tahun yang lepas namun tidak berlaku. Kami akan memajukan pelaburan seperti ini,” katanya.

Dilaporkan pada 13 Mac, 2024 YPF dan Petronas telah membuat penangguhan selama setahun untuk memuktamadkan FID bagi fasa pertama projek itu.

— BERNAMA