Layak Beli Rumah, Tapi Belum Tentu Mampu

Sekiranya kita menghubungi seorang ejen hartanah, perkara pertama yang akan dilakukan oleh ejen hartanah adalah menyemak kelayakan pinjaman / pembiayaan kita sebagai bakal pembeli.

Hal ini sangat penting bagi seorang ejen hartanah untuk mengenalpasti samada kita adalah seorang pembeli yang mempunyai kelayakan untuk mendapatkan pinjaman rumah.

Sebagai seorang bakal pembeli, sudah pasti kita mempunyai kehendak yang tertentu tentang rumah yang anda ingin beli. Kita mungkin mahukan rumah landed dua tingkat atau pun serviced apartment dengan kolam renang.

Namun begitu, ejen hartanah juga mempunyai maklumat yang lebih tepat berkenaan situasi semasa pasaran hartanah. Justeru, penting untuk pembeli mengenalpasti syarat dan kelayakan pinjaman supaya dapat fokus mencari rumah yang bersesuaian dengan profil kewangan masing-masing.

Seorang ejen hartanah yang baik akan menasihati dan memberi khidmat konsultansi berkenan bajet rumah yang sesuai dengan kelayakan kita. Sekiranya kita mempunyai gaji yang agak tinggi, sudah pasti kita berhajat untuk memiliki rumah yang lebih selesa untuk didiami bergantung kehendak sendiri.

Kebiasaannya, kelayakan pinjaman / pembiayaan bergantung kepada beberapa ukuran yang sering digunakan oleh pihak bank untuk menilai kedudukan kewangan seseorang berpandukan pendapatan, perbelanjaan dan komitmen.

Ejen hartanah akan membantu kita dalam mengira kelayakan pinjaman serta menawarkan rumah yang sesuai dengan kelayakan kita.

Ukuran kelayakan pinjaman selalunya bergantung kepada pendapatan dan komitmen berkaitan bank. Pengiraan seperti Debt Service Ratio (DSR) dan Net Disposable Income (NDI) digunakan untuk menilai samada pembeli layak untuk mendapatkan pinjaman bank.

Panduan percuma :

Namun ukuran kelayakan pinjaman ini ada kekurangannya. Ukuran ini tidak mengambilkira komitmen yang tidak berkaitan dengan bank seperti bilangan tanggungan termasuk anak-anak, ibubapa, kos sara hidup dan perbelanjaan harian.

Kita Layak, Tapi Mampukah Kita?

Ukuran kemampuan kita untuk membayar bayaran bulanan rumah sangat bergantung kepada pengurusan kewangan individu. Seseorang dengan gaji yang tinggi tetapi mempunyai perbelanjaan bulanan yang besar mungkin tidak mampu membeli rumah.

Sebelum kita berhajat untuk membeli sesebuah rumah, cuba tanya dulu diri sendiri. Adakah kita mampu untuk membayar bayaran bulanan bank tanpa gagal untuk 30 tahun akan datang?

Salah satu cara untuk menjawab persoalan ini adalah samada gaji bulanan kita dihabiskan untuk perbelanjaan atau ada lebihan untuk simpanan. Sifirnya mudah, sekiranya kita mampu menyimpan RM1,000 dari gaji bulanan, ini bermakna kita mampu menambah komitmen bulanan sebanyak RM1,000 untuk membeli rumah.

Cara lain untuk menentukan kemampuan kita adalah kadar sewa rumah bulanan. Sekiranya sewa rumah bulanan sekarang RM1,000, kita boleh gunakan jumlah yang sama untuk membayar pinjaman rumah setiap bulan.

Kalau sudah bersedia, rasa layak dan mampu untuk beli rumah, pastikan kita dapatkan khidmat nasihat dari ejen hartanah. Kita akan dapat ilmu dan tidak perlu bayar sesen pun kerana komisen ejen hartanah dibayar oleh penjual rumah dan sudah termasuk dalam harga rumah yang kita hendak beli tersebut.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di Arif Irfan.

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.