Support & Resistance Dalam Saham

Support dan Resistance (S&R) merupakan terma yang selalu digunapakai dalam pelaburan dan trading. Support dalam Bahasa Melayu juga dikenali sebagai lantai atau sokongan manakala Resistance pula merujuk kepada siling atau halangan. Ia sangat penting dalam membantu trader untuk menganalisa pergerakan harga secara teknikal. S&R digunakan untuk menentukan paras harga sesuatu saham sama ada berpotensi untuk meneruskan aliran naik atau menurun.

Support merupakan suatu area level harga, di mana pada level tersebut DEMAND cukup besar untuk menahan turunnya harga (DEMAND > SUPPLY). Pada level ini, harga cenderung berhenti bergerak turun dan kemungkinan besar akan naik lagi. Secara mudah, support adalah level yang akan menahan pergerakan harga daripada bearish (turun). Disebabkan itu, ia dipanggil lantai.

Semasa berlaku pembetulan (Retracement, sekiranya harga menyentuh support, harga seperti memantul kembali ke atas. Jika support ini tertembus (Breakdown), maka harga akan jatuh sehingga wujudnya support level yang terbaru.

Manakala Resistance pula merupakan suatu area level harga di mana pada level tersebut, SUPPLY cukup besar untuk menghentikan naiknya harga (SUPPLY > DEMAND). Pada level ini, harga cenderung berhenti bergerak naik dan kemungkinan besar akan turun lagi. Secara mudah, resistance adalah level yang akan menahan pergerakan bullish (naik). Disebabkan itu, ia dipanggil siling.

Jika saham berjaya tembus resistance level (Breakout), harga akan naik hingga membentuk resistance yang baru sebelum berlaku Retracement (pembetulan) semula.

4 Langkah Untuk Tentukan Support & Resistance

Langkah 1: Tentukan time frame chart yang dikehendaki (5 min, 30 min, daily, weekly)
Langkah 2: Kenal pasti trend sama ada sedang menaik atau menurun
Langkah 3: Lihat dari kanan ke kiri, tentukan paras harga saham terendah dan tertinggi
Langkah 4: Lukis garis melintang di paras harga terendah dan tertinggi menggunakan platform anda

Nota tambahan: Bagi beginners, menentukan S&R agak rumit jika tidak biasa melihat chart, jadi untuk permulaan gunakan chart berbentuk ‘line chart’ terlebih dahulu. Letakkan garisan melintang di puncak atau hujung line chart tersebut. Kemudian, baru tukarkan semula kepada candlestick chart.

Line Chart
Candlestick Chart

Selain daripada garisan mendatar, Support & Resistance juga dapat dilukis dengan menggunakan garis miring (condong) seperti garisan trendline. Caranya seperti berikut:

Langkah 1: Cari dua (2) atau lebih titik tertinggi dan terendah
Langkah 2: Hubungkan dua (2) titik tertinggi atau terendah tersebut
Langkah 3: Panjangkan garisan miring menggunakan platform anda

Nota tambahan: Bagi beginners, menentukan s&r agak rumit jika tidak biasa melihat chart, jadi untuk permulaan gunakan chart berbentuk ‘line chart’ terlebih dahulu. Letakkan garisan miring di titik tertinggi atau terendah line chart tersebut. Kemudian, baru tukarkan semula kepada candlestick chart.

Line Chart
Candlestick Chart

Kegunaan Support & Resistance

Apabila garis support dan resistance tersebut berulang kali disentuh tetapi ia masih tidak dapat ditembusi, ini bermakna support level atau resistance level saham tersebut sangat kuat. Jadi ia amat berguna untuk menentukan Entry Level (Buy) atau Exit Level (Sell) bagi mendapatkan keuntungan semaksima mungkin. Sebagai contoh, buy ketika market sudah tembus atau valid breakout terhadap resistance. Manakala sell ketika market sudah embus atau valid breakout terhadap support.

Selain daripada itu, Support dan Resistance yang terdekat juga amat berguna untuk dijadikan sebagai Stop Loss, sekaligus membantu untuk meminimakan kerugian.

Stop Loss

 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam