Support & Resistance Dalam Saham

Support dan Resistance (S&R) merupakan terma yang selalu digunapakai dalam pelaburan dan trading. Support dalam Bahasa Melayu juga dikenali sebagai lantai atau sokongan manakala Resistance pula merujuk kepada siling atau halangan. Ia sangat penting dalam membantu trader untuk menganalisa pergerakan harga secara teknikal. S&R digunakan untuk menentukan paras harga sesuatu saham sama ada berpotensi untuk meneruskan aliran naik atau menurun.

Support merupakan suatu area level harga, di mana pada level tersebut DEMAND cukup besar untuk menahan turunnya harga (DEMAND > SUPPLY). Pada level ini, harga cenderung berhenti bergerak turun dan kemungkinan besar akan naik lagi. Secara mudah, support adalah level yang akan menahan pergerakan harga daripada bearish (turun). Disebabkan itu, ia dipanggil lantai.

Semasa berlaku pembetulan (Retracement, sekiranya harga menyentuh support, harga seperti memantul kembali ke atas. Jika support ini tertembus (Breakdown), maka harga akan jatuh sehingga wujudnya support level yang terbaru.

Manakala Resistance pula merupakan suatu area level harga di mana pada level tersebut, SUPPLY cukup besar untuk menghentikan naiknya harga (SUPPLY > DEMAND). Pada level ini, harga cenderung berhenti bergerak naik dan kemungkinan besar akan turun lagi. Secara mudah, resistance adalah level yang akan menahan pergerakan bullish (naik). Disebabkan itu, ia dipanggil siling.

Jika saham berjaya tembus resistance level (Breakout), harga akan naik hingga membentuk resistance yang baru sebelum berlaku Retracement (pembetulan) semula.

4 Langkah Untuk Tentukan Support & Resistance

Langkah 1: Tentukan time frame chart yang dikehendaki (5 min, 30 min, daily, weekly)
Langkah 2: Kenal pasti trend sama ada sedang menaik atau menurun
Langkah 3: Lihat dari kanan ke kiri, tentukan paras harga saham terendah dan tertinggi
Langkah 4: Lukis garis melintang di paras harga terendah dan tertinggi menggunakan platform anda

Nota tambahan: Bagi beginners, menentukan S&R agak rumit jika tidak biasa melihat chart, jadi untuk permulaan gunakan chart berbentuk ‘line chart’ terlebih dahulu. Letakkan garisan melintang di puncak atau hujung line chart tersebut. Kemudian, baru tukarkan semula kepada candlestick chart.

Line Chart
Candlestick Chart

Selain daripada garisan mendatar, Support & Resistance juga dapat dilukis dengan menggunakan garis miring (condong) seperti garisan trendline. Caranya seperti berikut:

Langkah 1: Cari dua (2) atau lebih titik tertinggi dan terendah
Langkah 2: Hubungkan dua (2) titik tertinggi atau terendah tersebut
Langkah 3: Panjangkan garisan miring menggunakan platform anda

Nota tambahan: Bagi beginners, menentukan s&r agak rumit jika tidak biasa melihat chart, jadi untuk permulaan gunakan chart berbentuk ‘line chart’ terlebih dahulu. Letakkan garisan miring di titik tertinggi atau terendah line chart tersebut. Kemudian, baru tukarkan semula kepada candlestick chart.

Line Chart
Candlestick Chart

Kegunaan Support & Resistance

Apabila garis support dan resistance tersebut berulang kali disentuh tetapi ia masih tidak dapat ditembusi, ini bermakna support level atau resistance level saham tersebut sangat kuat. Jadi ia amat berguna untuk menentukan Entry Level (Buy) atau Exit Level (Sell) bagi mendapatkan keuntungan semaksima mungkin. Sebagai contoh, buy ketika market sudah tembus atau valid breakout terhadap resistance. Manakala sell ketika market sudah embus atau valid breakout terhadap support.

Selain daripada itu, Support dan Resistance yang terdekat juga amat berguna untuk dijadikan sebagai Stop Loss, sekaligus membantu untuk meminimakan kerugian.

Stop Loss

 

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA