5 Persediaan Sebelum Nak Jadi Pelabur Saham

Semakin hari, semakin ramai yang celik dengan kepentingan untuk melabur. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini juga, semakin ramai yang terlibat dengan pasaran saham sebagai salah satu cara untuk mengembangkan pendapatan.

Maklumlah, nak pergi kerja tak boleh, maka terpaksalah cipta peluang lain.

Walau apa pun keadaan kita semua, ini persediaan perlu ada sebelum nak terlibat dalam pasaran saham patuh syariah.

1. Berkenalan Dulu Dengan Produk di Bursa Malaysia

Pasaran saham adalah tempat di mana saham syarikat dibeli dan dijual. Ia memberikan syarikat akses untuk mendapatkan modal perniagaan dan memberikan pelabur peluang untuk memiliki saham syarikat dan menikmati keuntungan daripada prestasi syarikat di masa hadapan.

Anda hanya boleh membeli saham menerusi pasaran saham seperti Bursa Malaysia, di mana saham dibeli dan dijual mengikut peraturan dan garis panduan yang ketat. Ada lebih daripada 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan pelaburan kepada pelabur tempatan dan global.

Senang cerita, saham adalah sebahagian kecil pegangan dalam sesebuah syarikat. Turun naik harga saham adalah berdasarkan kepada minat belian atau jualan.

Lagi ramai orang berminat untuk membeli sesuatu saham, harga saham akan meningkat.

Kita ambil contoh mudah apabila berlakunya wabak Covid-19, permintaan terhadap sarung tangan getah melambung tinggi. Permintaan melebihi pengeluaran, sehingga orang sanggup bayar ‘mahal’ untuk mendapatkan glove tersebut.

Maka saham-saham syarikat yang terlibat dalam penghasilan sarung tangan getah mendapat permintaan yang tinggi, maka minat belian lebih tinggi daripada jualan – harga saham pun naik.

Baca: Saham-Saham Glove Terus Terbang, ada saham yang naik lebih daripada 200% dalam masa 2 bulan,

Sebaliknya jika lebih ramai orang berminat untuk menjual sesuatu saham, secara lumrahnya harga saham akan jatuh.

Ambil contoh wabak Covid-19 juga, orang ramai tak berani untuk pergi bercuti, orang ramai tak dibenarkan pergi ke negara lain, orang ramai diminta duduk di rumah disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Maka permintaan terhadap industri perhotelan, percutian, penerbangan semua terjejas teruk. Saham-saham syarikat yang berkenaan jatuh merudum kerana kurangnya permintaan.

2. Tetapkan Objektif

Apa yang kita nak daripada pelaburan saham ini, adakah untuk topup duit masa pencen nanti? Jika ya, mampukah nak beli, simpan dan peram saham tu untuk jangka masa panjang? Peram untuk 5 tahun atau 10 tahun mungkin?

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kalis krisis dan boleh naik slow and steady. Contohnya saham syarikat F&B.

Atau mungkin kita nak pulangan setiap hujung tahun, sebab nak jadikan duit tambahan belanja sekolah anak-anak. Itu juga boleh. Tak ada betul salah pun.

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kebiasannya senang terkesan dengan catalyst. Contohnya saham syarikat minyak, teknologi dan pembinaan.

3. Tengok Kewangan Peribadi

Kalau nak melabur di pasaran saham Bursa Malaysia atau global, sudah semestinya memerlukan modal. Tak perlu modal RM10,000 mahupun RM100,000 pun. Apa yang penting, gunakan duit lebihan, dan jangan sesekali berhutang!

Kami nak ingatkan yang bila beli dan jual saham di Bursa Malaysia ni ada kos lain yang terlibat. Kita ada:

  • Brokerage Fee
  • Stamp Duty
  • SST
  • Clearing Fee

Jika dikira jumlahnya, boleh jadi RM10 sehingga RM35 bergantung kepada Broker. Sebenarnya kos ini sangat minimum, hanya memberi kesan jika modal yang kita gunakan tu rendah sangat.

Jadi adakah sesuai modal RM100 untuk beli saham? Atau perlu modal RM1,000? Atau modal RM10,000?

Itu kena tanya diri sendiri, yang penting modal adalah duit yang sanggup kita rugi sepenuhnya. Kalau rasa mampu nak rugi sebanyak RM5,000 terlebih dahulu, maka jadikan RM5,000 tersebut sebagai modal permulaan.

4. Cuba Olok-Olok Dulu

Sebelum nak buka akaun CDS, cuba olok-olok jual beli atas kertas atau platform yang disediakan BursaMKTPlc.

Baca Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace

Walaupun baru balik bertapa sebulan dari Seminar Saham, jangan terus guna duit betul. Ramai newbie yang tak sabar akan terus guna duit betul dan bila rugi, automatik sifu saham tadi akan disalahkan.

Kalau dengan duit olok-olok pun tak boleh untung, ingat pakai duit betul boleh buat duit ke?

5. Cari Broker Dan Trading Platform Yang Sesuai

Broker adalah ‘orang tengah’ di antara Bursa Malaysia dan para pelabur. Trading platform pula adalah aplikasi di mana kita guna untuk beli dan jual saham.

Carilah broker yang patuh syariah, mereka akan sediakan:

  • Trading platform
  • Mobile apps
  • Laporan penyelidikan
  • Remisier / dealer yang mesra alam
  • Kos rendah (brokerage fee yang rendah)

Trading platform yang ada di Malaysia ni sekali pandang nampak sama, walaupun ada platform yang hebat sikit seperti boleh setting stop loss dan ada robot sendiri.

6. Bonus – Gunalah Screener Untuk Cari Saham-Saham Berpotensi

Kelebihan SpeedSaham ni, kita trade ikut masa kita.

Ada orang free pagi, trade pagi.
Ada orang free petang, trade petang.
Bila kita sibuk dengan urusan harian, boleh duduk tepi minum kopi dulu.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

Maaf, nak cakap awal-awal ni, SpeedSaham ni memang bukan untuk newbie.

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Berapa Harga SpeedSaham?

  • Buat masa ini RM400 untuk langganan SpeedSaham selama setahun. (Kalau rasa dah power dan tak perlu sesi previu, boleh pilih yang ini)
  • RM799 pula untuk langganan SpeedSaham selama setahun + BONUS sesi separuh hari bersama founder SpeedSaham untuk dapatkan teknik penggunaan dan pengalaman peribadi beliau.

Ada Trial Tak?

Alhamdulillah ada, jemput datang ke sesi previu kami, dan trial 7 hari akan diberikan. InshaAllah semoga lebih ramai dapat menjana pulangan yang baik di pasaran saham patuh shariah.

Berminat Nak Langgan SpeedSaham?

Klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham. Sesi previu adalah sangat limited, jadi daftar sekarang supaya dapat datang sesi awal.

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. interesting info bro. Sekarang ni pon baru nak menjinakkan diri dengan saham. Baru je lagi ni sebab ada duit lebihan. Emas dah beli. Nak cuba benda baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham-Saham Berkaitan Pilihan Raya Dah Mula Bergerak Naik

Dengar kata tak lama lagi Malaysia nak bubarkan Parlimen dan bermulalah episod Pilihan Raya Umum Ke-14. Setiap kali nak pilihan raya, inilah masa yang terbaik untuk melabur ke dalam saham-saham yang berkaitan pilihan raya.

Kami bukan nak bincang pasal politik, tapi kami nak sampaikan khabar gembira kepada pelabur-pelabur saham dengan catalyst pilihan raya ini.

Kesan Positif Kepada Pasaran Saham

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihan raya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan saham-saham berkaitan pilihan raya seperti dibawah:

Ada Yang Dah Mula Panaskan Enjin

Tengok saja keuntungan yang diperolehi oleh rakan-rakan pelabur kami. Tak perlu tunggu setahun pun untuk meraih keuntungan di atas. Ada yang dapat dalam masa beberapa hari sahaja. Usah difikirkan pasal modal sangat, cukuplah sekadar berapa yang kita sanggup rugi untuk melabur dalam pasaran saham Bursa Malaysia ni.

Kenapa pula? Sebab melabur saham ni confirm rugi. Tetapi wajib untung. Bahasa mudahnya mereka yang berani menanggung risiko saja boleh melabur. Jadi keberanian tersebut akan dibalas dengan pulangan yang lebih baik berbanding instrumen pelaburan lain yang rendah risikonya.

Masa Silam Dijadikan Petunjuk

Sejarah yang lalu jadikan pengajaran. Nak tahu prestasi saham-saham patuh syariah ini pada pilihan raya yang lalu yang telah diadakan pada 5 Mei 2013? Sila baca 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya. Bukan kesemua 28 saham syarikat tersebut mencatatkan kenaikan, ada 2 yang harganya jatuh.

Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur. Jika perlukan guru atau mentor boleh baca :

Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Eh, dah daftar mengundi atau belum? Boleh semak Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Iklan

Teori 90/90/90- Apa Yang Kita Perlu Tahu Sebagai Seorang Pelabur Dan Pedagang

Pernah dengar tak teori 90/90/90 ni? Kalau tak pernah dengar, jom kita ambil tahu teori penting ini yang dipopularkan oleh Anton Kreil.

Teori 90/90/90 ini sangat terkenal di kalangan para pelabur dan pedagang saham, pedagang mata wang dan sebagainya di Amerika Syarikat. Dalam bahasa mudahnya, ‘Daripada 100 orang Trader dan Investor, 90 orang akan kehilangan 90% wang pelaburan mereka dalam tempoh 90 hari.’.

Agak pahit untuk ditelan tetapi inilah realitinya tentang dunia pelaburan dan perdagangan saham.

Analoginya seperti ini, bayangkan anda melihat sekumpulan pemain golf, mereka mempunyai semua kelengkapan yang lengkap bak pemain golf professional. Di antaranya adalah yuran kelab golf (RM5,000), kasut (RM2,000), topi (RM500) serta peralatan lain yang mahal-mahal belaka. Namun apabila salah seorang daripada mereka menghayun dan hanya kena angin..

Rakan-rakan yang lain akan ketawa sambil berkata ‘Cuba lagi bro, kau boleh!!!’.

Mereka mempunyai semua peralatan untuk berjaya, namun ia tidak menjanjikan apa-apa kejayaan seperti seorang pemain golf professional.

Kenapa tak beli peralatan golf terpakai yang jauh lebih murah, belajar terlebih dahulu untuk menjadi seorang pemain golf yang baik, berlatih dengan bersungguh-sungguh dan bermula di driving range, kemudian barulah boleh beraksi dengan gayanya.

Invest in yourself. Your knowledge is the engine of your wealth – Paul Clitheroe

Jika berbalik semula kepada teori 90/90/90 tadi, sebelum kita nak masuk ke dalam bidang Trading dan Investing, seeloknya carilah ilmu terlebih dahulu. Kemudian berlatih dengan melakukan paper trade sehingga dapat cara tersendiri untuk menjadi seorang trader atau investor yang berjaya. Memetik kata-kata Peter Lynch: “Investing without research is like playing stud Poker and never looking at the cards”.

Rajinkanlah diri untuk membaca buku-buku berkaitan saham, buku-buku berkaitan kewangan dan pelaburan, dan pergi menuntut ilmu dengan Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia. Bila dah penuh ilmu di dada, latihan dan persediaan rapi telah pun dibuat, barulah kita betul-betul bersedia untuk menghadapi dunia trading saham ni. Tetapi usah menidakkan teknik dan cara orang lain pulak.

Kalau tak, jadilah kita sebahagian daripada statistik teori 90/90/90 ini. Bila dah gagal, salahkan orang lain pula.

Iklan

Apple Menjadi Syarikat Teknologi Pertama Yang Bernilai $2 Trilion

Selepas kematian Steve Jobs, ramai penganalisis pasaran percaya bahawa Apple akan turut terkubur kerana hilangnya inovasi daripada beliau. Mereka percaya hanya Steve Jobs sahaja yang mampu mengemudi Apple ke puncak kejayaan.

Kepercayaan mereka ini ada asasnya kerana Steve Jobs telah membawa Apple yang di ambang muflis pada tahun 1997, sehingga menjadi sebuah syarikat gergasi yang mana bernilai $400 bilion ketika beliau meninggal dunia.

Kini sangkaan tersebut meleset kerana di bawah era kepimpinan Tim Cook, Apple telah berjaya menjadi syarikat pertama di dunia yang bernilai $1 trilion.

Kini satu lagi pencapaian yang boleh dibanggakan oleh pemengang saham Apple, apabila syarikat ini sekali lagi berjaya memecah rekod dan mencapai market value sebanyak $2 trilion pada tarikh 19 Ogos 2020 yang lalu.

Jika Steve Jobs yang terkenal dengan membawa inovasi kepada sarikat apple, Tim Cook pula terkenal dengan menggunakan keadah outsource dan mempunyai hubungan yang akrab dengan para supplier mereka.

Tim Cook juga seorang yang terbuka berbanding dengan Steve Jobs yang kurang digemari oleh kebanyakan pekerja kerana ketegasannya. Tim Cook lebih memahami keadaan pekerja mereka dan tidak terlalu berahsia di dalam penghasilan produk Apple.

Selain itu juga, Tim Cook lebih mendengar kehendak pelanggan mereka berbanding Steve Jobs. Ketika era Steve Jobs, Apple hanya menghasilkan satu jenis iPhone sahaja.

Bagi Steve Jobs, beliau memegang falsafah kita perlu tunjuk produk kepada pelanggan berbanding dengan pelanggan yang membuat keputusan. Ini kerana mereka tidak tahu apa sebenarnya yang mereka mahu.

Oleh sebab itu, kita melihat pada era Tim Cook, produk Apple mula didatangkan dengan pelbagai saiz dan harga. Selain itu juga, Tim Cook turut mempenalkan iPad Pro yang didatangkan bersama stylus dan juga keyboard cover yang mendapat permintaan tinggi di dalam pasaran.

Jika Steve Jobs masih hidup, penganalisis percaya benda seperti ini sukar mendapat tempat di dalam produk keluaran Apple.

Kehebatan Tim Cook dalam menguruskan Apple telah berjaya menarik minat pelabur lagenda terkenal dunia iaitu Warren Buffett, untuk memiliki sebahagian saham syarikat.

Seperti kita tahu, Warren Buffett terkenal dengan prinsip tidak akan melabur ke dalam syarikat yang berasaskan teknologi. Tetapi dengan pengurusan yang Tim Cook ini, Warren Buffett membuat pengecualian di dalam pembelian syarikat yang berteraskan teknologi.

Tindakan yang dilakukan oleh Warren Buffett itu ternyata tepat kerana syarikat Berkshire Hathaway mendapat pulangan sebanyak $87 bilion daripada pelaburan tersebut.

Apa yang menarik mengenai Apple, ketika kebanyakan syarikat lain mengalami kejatuhan dan ada di antara mereka yang telah bankrap kerana kesan pandemik, sebaliknya yang berlaku kepada Apple. Syarikat ini masih berjaya menyakinkan para pelabur mereka supaya tidak panik, kerana ianya masih di dalam kawalan mereka.

Tidak seperti syarikat teknologi lain seperti Netflix, Microsoft, Facebook atau Google; Apple masih lagi bergantung kepada hardware daripada syarikat lain untuk beroperasi, Namun, mereka masih lagi mampu untuk berdiri sama tinggi dengan syarikat teknologi yang lain.

Ketika musim pandemik ini, syarikat ini berjaya mendapat revenue hampir  $60 bilion walaupun berdepan dengan keadaan yang tidak menentu. Selain itu juga, Apple turut membuat pengumuman untuk melakukan share split 1 kepada 4 yang telah menarik ramai pelabur untuk membeli saham syarikat tersebut.

Dengan mencapai nilai $2 trilion, Apple telah menjadi syarikat pertama di dalam industri teknologi yang mencecah nilai tersebut.

Sumber Rujukan:

Iklan

Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14

Demam pilihanraya belum lagi reda, namun ramai yang dapat menikmati cuti panjang selepas kemenangan Pakatan Harapan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baru.

Bursa Malaysia yang juga tutup selama 5 hari, akhirnya dibuka semula pada 9 pagi Isnin 14 Mei 2018. Kalau Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 adalah banyak yang berkaitan dengan Barisan Nasional, saham-saham yang naik banyak pula adalah yang berkaitan dengan Pakatan Harapan.

Jom kita tengok senarai saham-saham yang naik banyak sehari selepas PRU-14 seperti berikut:

1. OPCOM Holdings

Syarikat ini dimiliki oleh Mokhzani Mahathir, yang merupakan anak Tun Dr Mahathir.

Sebaik sahaja pasaran saham dibuka pada jam 9 pagi, saham ini telah membuat limit up iaitu naik ke tahap maksimum iaitu RM0.30 ke paras RM0.905. Untung 49.6% dalam sekelip mata.

2. Thriven

Syarikat Thriven ini pula dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Takdelah terus limit up, tapi menjelang jam 1030 pagi, akhirnya ia telah naik ke paras maksimum iaitu RM0.30. Untung 120% dalam masa 90 minit.

3. Eden Inc (Tak Syariah)

Juga dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Naik RM0.29 atau 170.6% dalam masa sehari. Tapi tak patuh Syariah tau.

4. Eduspec Holdings

Walaupun hanya naik RM0.04 sahaja, namun ianya bersamaan dengan 72.7%.

5. EWEIN

Syarikat yang mempunyai hubungan rapat dengan kerajaan negeri Pulau Pinang ini pula naik sebanyak RM.0265 atau 67.9%

6. Sapura Energy

Katanya Mokhzani Mahathir masih mempunyai pegangan dalam Sapura Energy. Disebabkan itulah saham ini naik sebanyak RM0.175 atau 26.1%

Juga merupakan saham yang paling aktif dengan 650 juta saham bertukar tangan dalam masa sehari. Hampir 10% daripada dagangan di Bursa Malaysia berlaku di saham Sapura Energy ini.

7. Petron Malaysia Refining & Marketing (PETRONM)

Walaupun saham ini agak mahal, dan di luar kemampuan sesetengah orang; namun PETRONM tetap beraksi cemerlang. Syarikat yang ada kaitan dengan Mirzan Mahathir, anak kepada Tun Dr Mahathir ini naik sebanyak RM1.64 atau 20.9% pada penutup dagangan.

8. AEON Corporation (M)

Mungkin tiada kena mengena dengan Pakatan Harapan, tetapi AEON naik sebanyak RM0.41 atau 20.1%. Lepas ni nak shopping kelengkapan raya di AEON juga ya, bagi harga saham naik lagi.

9. Muda Holdings

Boleh tahan juga Muda Holdings naik sebanyak RM0.42 atau 18.5%.

10. Country Heights Holdings (CHHB)

Angin takde ribut takde, CHHB turut tidak melepaskan peluang untuk membuat limit up dengan kenaikan sebanyak RM0.32 atau 29.6%.

11. Thriven-WB

Inilah saham (waran) yang paling legend pada tarikh keramat 14 Mei 2018. Kalau saham induknya untung 120% dalam masa 90 minit, Thriven-WB pula limit up iaitu naik ke paras maksimum iaitu RM0.30 pada jam 437 petang. Keuntungan sebanyak 545.5% dalam masa sehari.

14 Mei 2018 Hari Syarikat Berkaitan Pakatan Harapan Untung Besar

Daripada syarikat yang mempunyai kaitan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kerajaan negeri Pulau Pinang (Lim Guan Eng), Tan Sri Vincent Tan dan Tun Daim Zainuddin – semuanya menunjukkan kenaikan pada hari ini. Untunglah siapa yang sempat beli saham-saham di atas sebelum 9 Mei, iaitu hari kita membuang undi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!