5 Persediaan Sebelum Nak Jadi Pelabur Saham

Semakin hari, semakin ramai yang celik dengan kepentingan untuk melabur. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini juga, semakin ramai yang terlibat dengan pasaran saham sebagai salah satu cara untuk mengembangkan pendapatan.

Maklumlah, nak pergi kerja tak boleh, maka terpaksalah cipta peluang lain.

Walau apa pun keadaan kita semua, ini persediaan perlu ada sebelum nak terlibat dalam pasaran saham patuh syariah.

1. Berkenalan Dulu Dengan Produk di Bursa Malaysia

Pasaran saham adalah tempat di mana saham syarikat dibeli dan dijual. Ia memberikan syarikat akses untuk mendapatkan modal perniagaan dan memberikan pelabur peluang untuk memiliki saham syarikat dan menikmati keuntungan daripada prestasi syarikat di masa hadapan.

Anda hanya boleh membeli saham menerusi pasaran saham seperti Bursa Malaysia, di mana saham dibeli dan dijual mengikut peraturan dan garis panduan yang ketat. Ada lebih daripada 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan pelaburan kepada pelabur tempatan dan global.

Senang cerita, saham adalah sebahagian kecil pegangan dalam sesebuah syarikat. Turun naik harga saham adalah berdasarkan kepada minat belian atau jualan.

Lagi ramai orang berminat untuk membeli sesuatu saham, harga saham akan meningkat.

Kita ambil contoh mudah apabila berlakunya wabak Covid-19, permintaan terhadap sarung tangan getah melambung tinggi. Permintaan melebihi pengeluaran, sehingga orang sanggup bayar ‘mahal’ untuk mendapatkan glove tersebut.

Maka saham-saham syarikat yang terlibat dalam penghasilan sarung tangan getah mendapat permintaan yang tinggi, maka minat belian lebih tinggi daripada jualan – harga saham pun naik.

Baca: Saham-Saham Glove Terus Terbang, ada saham yang naik lebih daripada 200% dalam masa 2 bulan,

Sebaliknya jika lebih ramai orang berminat untuk menjual sesuatu saham, secara lumrahnya harga saham akan jatuh.

Ambil contoh wabak Covid-19 juga, orang ramai tak berani untuk pergi bercuti, orang ramai tak dibenarkan pergi ke negara lain, orang ramai diminta duduk di rumah disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Maka permintaan terhadap industri perhotelan, percutian, penerbangan semua terjejas teruk. Saham-saham syarikat yang berkenaan jatuh merudum kerana kurangnya permintaan.

2. Tetapkan Objektif

Apa yang kita nak daripada pelaburan saham ini, adakah untuk topup duit masa pencen nanti? Jika ya, mampukah nak beli, simpan dan peram saham tu untuk jangka masa panjang? Peram untuk 5 tahun atau 10 tahun mungkin?

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kalis krisis dan boleh naik slow and steady. Contohnya saham syarikat F&B.

Atau mungkin kita nak pulangan setiap hujung tahun, sebab nak jadikan duit tambahan belanja sekolah anak-anak. Itu juga boleh. Tak ada betul salah pun.

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kebiasannya senang terkesan dengan catalyst. Contohnya saham syarikat minyak, teknologi dan pembinaan.

3. Tengok Kewangan Peribadi

Kalau nak melabur di pasaran saham Bursa Malaysia atau global, sudah semestinya memerlukan modal. Tak perlu modal RM10,000 mahupun RM100,000 pun. Apa yang penting, gunakan duit lebihan, dan jangan sesekali berhutang!

Kami nak ingatkan yang bila beli dan jual saham di Bursa Malaysia ni ada kos lain yang terlibat. Kita ada:

  • Brokerage Fee
  • Stamp Duty
  • SST
  • Clearing Fee

Jika dikira jumlahnya, boleh jadi RM10 sehingga RM35 bergantung kepada Broker. Sebenarnya kos ini sangat minimum, hanya memberi kesan jika modal yang kita gunakan tu rendah sangat.

Jadi adakah sesuai modal RM100 untuk beli saham? Atau perlu modal RM1,000? Atau modal RM10,000?

Itu kena tanya diri sendiri, yang penting modal adalah duit yang sanggup kita rugi sepenuhnya. Kalau rasa mampu nak rugi sebanyak RM5,000 terlebih dahulu, maka jadikan RM5,000 tersebut sebagai modal permulaan.

4. Cuba Olok-Olok Dulu

Sebelum nak buka akaun CDS, cuba olok-olok jual beli atas kertas atau platform yang disediakan BursaMKTPlc.

Baca Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace

Walaupun baru balik bertapa sebulan dari Seminar Saham, jangan terus guna duit betul. Ramai newbie yang tak sabar akan terus guna duit betul dan bila rugi, automatik sifu saham tadi akan disalahkan.

Kalau dengan duit olok-olok pun tak boleh untung, ingat pakai duit betul boleh buat duit ke?

5. Cari Broker Dan Trading Platform Yang Sesuai

Broker adalah ‘orang tengah’ di antara Bursa Malaysia dan para pelabur. Trading platform pula adalah aplikasi di mana kita guna untuk beli dan jual saham.

Carilah broker yang patuh syariah, mereka akan sediakan:

  • Trading platform
  • Mobile apps
  • Laporan penyelidikan
  • Remisier / dealer yang mesra alam
  • Kos rendah (brokerage fee yang rendah)

Trading platform yang ada di Malaysia ni sekali pandang nampak sama, walaupun ada platform yang hebat sikit seperti boleh setting stop loss dan ada robot sendiri.

6. Bonus – Gunalah Screener Untuk Cari Saham-Saham Berpotensi

Kelebihan SpeedSaham ni, kita trade ikut masa kita.

Ada orang free pagi, trade pagi.
Ada orang free petang, trade petang.
Bila kita sibuk dengan urusan harian, boleh duduk tepi minum kopi dulu.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

Maaf, nak cakap awal-awal ni, SpeedSaham ni memang bukan untuk newbie.

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Berapa Harga SpeedSaham?

  • Buat masa ini RM400 untuk langganan SpeedSaham selama setahun. (Kalau rasa dah power dan tak perlu sesi previu, boleh pilih yang ini)
  • RM799 pula untuk langganan SpeedSaham selama setahun + BONUS sesi separuh hari bersama founder SpeedSaham untuk dapatkan teknik penggunaan dan pengalaman peribadi beliau.

Ada Trial Tak?

Alhamdulillah ada, jemput datang ke sesi previu kami, dan trial 7 hari akan diberikan. InshaAllah semoga lebih ramai dapat menjana pulangan yang baik di pasaran saham patuh shariah.

Berminat Nak Langgan SpeedSaham?

Klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham. Sesi previu adalah sangat limited, jadi daftar sekarang supaya dapat datang sesi awal.

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. interesting info bro. Sekarang ni pon baru nak menjinakkan diri dengan saham. Baru je lagi ni sebab ada duit lebihan. Emas dah beli. Nak cuba benda baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini Laman Web Percuma Untuk Dapatkan Maklumat Terbaik Mengenai Saham Global

Untuk membuat kajian tentang saham-saham tempatan, sangat banyak kemudahan yang ada. Di antara laman sesawang untuk pelabur membuat kajian tentang saham-saham tempatan adalah seperti Bursamarketplace, KLSE Screener, Malaysia.biz, TheKapital dan lain-lain lagi.

Namun, ramai juga yang bertanya kepada kami bagaimana pula dengan saham global? Laman web manakah yang boleh membantu kita dapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat global? Sebelum itu jemput baca Top 5 Saham Patuh Syariah Sektor Penjagaan Kesihatan Wall Street Paling Untung 2021

Untuk mengkaji saham global ini, para pelabur boleh menggunakan dua laman web utama iaitu Trading View dan Investing.com. Kedua-dua laman web ini boleh digunakan secara percuma dengan had tertentu. Pelabur juga boleh menjadi pelanggan premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih eksklusif.

Jom kita lihat apa maklumat yang ditawarkan oleh Trading View dan Investing.com secara percuma kepada para pelabur.

Maklumat Yang Disediakan Trading View

Trading View berjaya memikat pengguna dengan susunan maklumat tentang syarikat yang ringkas dan padat pada page pertamanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham Oleh Tradingview

Dengan sekali imbas sahaja, kita boleh memperolehi beberapa maklumat penting seperti sektor syarikat, harga semasa syarikat dan juga nisbah-nisbah penting mengenai syarikat.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Trading View

Platfrom ini juga meyediakan carta teknikal untuk pelabur gunakan, namun hanya tiga indikator yang boleh digunakan secara percuma. Hanya pengguna premium boleh menggunakan indikator di carta ini tanpa had. Carta yang disediakan juga boleh dikatakan sangat mesra pengguna.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Tradingview

Trading View juga menyediakan ruang untuk membincangkan tentang saham kajian untuk orang ramai menyuarakan pendapat dan berkongsi tentang kajian mereka. Trading View juga menyediakan ramalan teknikal tentang saham berkenaan dan juga maklumat ringkas tentang kewangan syarikat.

Trading View juga memberikan ringkasan tentang latar belakang syarikat beserta berita-berita terkini.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Tradingview

Tradingview menyediakan beberapa pakej untuk menggunakan perkhidmatan mereka yang berbayar.

Panduan percuma:

Maklumat Yang Disediakan Investing.com

Investing.com dari segi mesra penggunanya mungkin tidak sehebat Tradingview, namun investing.com menyediakan maklumat yang lebih terperinci tentang saham dan syarikat kepada penggunanya.

1. Ringkasan Maklumat Tentang Saham

Ringkasan yang disediakan investing.com ini mungkin tidak selengkap Tradingview. Ini kerana maklumat yang lebih terperinci akan disediakan pada ruang khas tentang maklumat berkenaan.

2. Kemudahan Penyediaan Carta Investing.com

Investing.com juga menyediakan carta percuma kepada pengguna tanpa had penggunaan indicator. Tambahan lagi, carta daripada investing.com ini akan menunjukkan isyarat-isyarat candlestick yang ada pada carta. Ini sangat membantu pelabur baru khususnya untuk melihat isyarat candlestick yang ada pada carta saham kajian mereka.

3. Maklumat Lain Yang Disediakan Investing.com

Maklumat-maklumat yang disediakan oleh investing.com dikelaskan kepada kategori khusus tentang maklumat berkenaan. Antaranya adalah maklumat kewangan syarikat, berita terkini mengenai syarikat dan lain-lain lagi. Pelabur yang mahu membuat kajian yang leih mendalam tenatng sesebuah syarikat itu akan memilih investing.com sebagai sumber rujukan.

Selain itu,  perkhidmatan lain yang disediakan oleh investing.com yang sangat bagus adalah kemudahan untuk menyimpan data-data tertentu dalam bentuk Excel.

Investing.com membenarkan pengguna untuk memperolehi data-data tertentu sesebuah syarikat dalam bentuk Excel secara percuma.

Nisbah yang disediakan oleh investing.com juga dibandingkan dengan industri yang sama dengan syarikat kajian pelabur, ini dapat membantu pelabur membuat penilaian dengan lebih rapi.

Seperti Trading view, investing.com juga menyediakan ramalan teknikal tentang pergerakan harga saham untuk membantu kita membuat penilaian pelaburan.

Maklumat terperinci tentang kewangan syarikat ini sangat membantu pelabur dalam kajian yang dilakukan. Dengan kemudahan illustrasi carta kewangan syarikat berserta perbandingan nisbah syarikat dan industri akan membantu kajian para pelabur.

4. Harga Untuk Menjadi Pengguna Premium Investing.com

Investing.com turut menyediakan beberapa pakej untuk pelabur pilih bagi menggunakan perkhidmatan premium untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik tanpa iklan, maklumat yang cepat dan kemudahan lain yang berbayar.

Baca juga Cara Cari Saham 52-Week High Di Investing.com

Artikel asal diterbitkan oleh TheKapital.

Panduan saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street