Bonus Issue – Sebelum Dan Selepas

Sekiranya kita sedang bekerja, syarikat baik hati untuk beri kita bonus, mesti kita happy kan? Dapat sebulan bonus pun dah puas hati sangat. Kalau dapat beberapa bulan, mesti lagi seronok kan?

Tapi itu dalam alam pekerjaan. Apa pula yang dimaksudkan dengan Bonus Issue dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada definisi oleh Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam Bahasa Malaysia, ianya bermaksud pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Sudah semestinya syarikat yang menjana keuntungan baru mereka akan beri dividen kepada pemegang saham. Sekiranya syarikat sedang mengalami kerugian, pastinya mereka takkan beri dividen.

Kerana dividen biasanya diambil daripada keuntungan yang diperolehi syarikat. Bila syarikat untung besar, sudah pastinya dividen pun besar.

Kajian Kes Top Glove

Bila sebut nama Top Glove Corporation Berhad, mesti ramai yang kenal kan?

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Top Glove merupakan pembekal sarung tangan getah terbesar di dunia dan Malaysia adalah pembekal 65% daripada bekalan sarung tangan dunia.

Apabila pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat secara mendadak.

Disebabkan inilah, harga saham Top Glove yang pada awal tahun berada di paras RM4, melonjak setinggi RM28 pada bulan Ogos. Kenaikan 600% jugalah dalam masa tak sampai setahun.

Sebelum Bonus Issue

Merasa jugalah keuntungan sehingga 463%, dengan modal RM9 ribu lebih telah berkembang menjadi RM56,000.

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 18 Ogos, Top Glove mengumumkan untuk bagi Bonus Issue sebanyak 2 saham bonus bagi setiap 1 saham yang dipegang. Ini bermakna, pemegang saham akan dapat 2 unit secara percuma.

Siapa yang ada 1 unit saham Top Glove, lepas ni ada 3 unit saham pula.

Selepas Bonus Issue, Harga Saham Jatuh?

Dah kenapa pada 3 September, harga saham jatuh pula? Elok-elok tadi untung 400%, kini hanya untung 82% saja?

Disebabkan kita dapat 2 saham percuma tadi, maka harga saham pun akan diselaraskan.

Harga Penutup 2 September 2020: RM26.08
Harga Pembukaan 3 September 2020: RM8.69
Penurunan: -RM17.39 atau 66.67%

Saham Bonus Akan Masuk 7 September

Harga saham dah adjust lebih awal iaitu pada 3 September, sebelum saham bonus masuk ke dalam portfolio.

Bila bonus 2 unit saham tersebut masuk ke dalam portfolio pada 7 September nanti, barulah betul portfolio kita yang sebenarnya.

Update 7 September: OK dah boleh berhenti panik, bonus saham dah pun masuk dalam portfolio.

Kenapa Bonus Issue Diberi?

Dapat saham bonus, tapi harga saham turun? Kenapa syarikat nak beri bonus issue ini?

Tidak lain tidak bukan adalah untuk menurunkan harga saham agar ianya lebih murah.

Dalam contoh Top Glove, harga saham dah cecah RM28 dan kelihatan agak mahal tahap ‘kayangan’. Tak semua orang mampu nak beli saham Top Glove, kerana nak beli 1 lot pun dah perlukan modal RM2,800.

Jadi bila saham turun ke paras RM8, modal 1 lot baru RM800. Mampu milik untuk semua orang.

Secara psikologinya, lebih ramai orang mampu nak beli saham tersebut kerana harganya yang menarik. Maka ia pun menjadi saham rebutan orang ramai orang selepas bonus issue dilakukan.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. selepas bonus issue, average buy price kita juga akan reduce ke macam mana.
    Kata kan Top Glov. Masa beli harga rm15 (dapat untung) tapi after bonus issue harga market jatuh ke rm8. Adakah pemegang saham yang membeli pada rm15 akan mengalami – profit apabila harga jatuh ke paras rm8?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……