Bonus Issue – Sebelum Dan Selepas

Sekiranya kita sedang bekerja, syarikat baik hati untuk beri kita bonus, mesti kita happy kan? Dapat sebulan bonus pun dah puas hati sangat. Kalau dapat beberapa bulan, mesti lagi seronok kan?

Tapi itu dalam alam pekerjaan. Apa pula yang dimaksudkan dengan Bonus Issue dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada definisi oleh Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam Bahasa Malaysia, ianya bermaksud pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Sudah semestinya syarikat yang menjana keuntungan baru mereka akan beri dividen kepada pemegang saham. Sekiranya syarikat sedang mengalami kerugian, pastinya mereka takkan beri dividen.

Kerana dividen biasanya diambil daripada keuntungan yang diperolehi syarikat. Bila syarikat untung besar, sudah pastinya dividen pun besar.

Kajian Kes Top Glove

Bila sebut nama Top Glove Corporation Berhad, mesti ramai yang kenal kan?

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Top Glove merupakan pembekal sarung tangan getah terbesar di dunia dan Malaysia adalah pembekal 65% daripada bekalan sarung tangan dunia.

Apabila pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat secara mendadak.

Disebabkan inilah, harga saham Top Glove yang pada awal tahun berada di paras RM4, melonjak setinggi RM28 pada bulan Ogos. Kenaikan 600% jugalah dalam masa tak sampai setahun.

Sebelum Bonus Issue

Merasa jugalah keuntungan sehingga 463%, dengan modal RM9 ribu lebih telah berkembang menjadi RM56,000.

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 18 Ogos, Top Glove mengumumkan untuk bagi Bonus Issue sebanyak 2 saham bonus bagi setiap 1 saham yang dipegang. Ini bermakna, pemegang saham akan dapat 2 unit secara percuma.

Siapa yang ada 1 unit saham Top Glove, lepas ni ada 3 unit saham pula.

Selepas Bonus Issue, Harga Saham Jatuh?

Dah kenapa pada 3 September, harga saham jatuh pula? Elok-elok tadi untung 400%, kini hanya untung 82% saja?

Disebabkan kita dapat 2 saham percuma tadi, maka harga saham pun akan diselaraskan.

Harga Penutup 2 September 2020: RM26.08
Harga Pembukaan 3 September 2020: RM8.69
Penurunan: -RM17.39 atau 66.67%

Saham Bonus Akan Masuk 7 September

Harga saham dah adjust lebih awal iaitu pada 3 September, sebelum saham bonus masuk ke dalam portfolio.

Bila bonus 2 unit saham tersebut masuk ke dalam portfolio pada 7 September nanti, barulah betul portfolio kita yang sebenarnya.

Update 7 September: OK dah boleh berhenti panik, bonus saham dah pun masuk dalam portfolio.

Kenapa Bonus Issue Diberi?

Dapat saham bonus, tapi harga saham turun? Kenapa syarikat nak beri bonus issue ini?

Tidak lain tidak bukan adalah untuk menurunkan harga saham agar ianya lebih murah.

Dalam contoh Top Glove, harga saham dah cecah RM28 dan kelihatan agak mahal tahap ‘kayangan’. Tak semua orang mampu nak beli saham Top Glove, kerana nak beli 1 lot pun dah perlukan modal RM2,800.

Jadi bila saham turun ke paras RM8, modal 1 lot baru RM800. Mampu milik untuk semua orang.

Secara psikologinya, lebih ramai orang mampu nak beli saham tersebut kerana harganya yang menarik. Maka ia pun menjadi saham rebutan orang ramai orang selepas bonus issue dilakukan.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. selepas bonus issue, average buy price kita juga akan reduce ke macam mana.
    Kata kan Top Glov. Masa beli harga rm15 (dapat untung) tapi after bonus issue harga market jatuh ke rm8. Adakah pemegang saham yang membeli pada rm15 akan mengalami – profit apabila harga jatuh ke paras rm8?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: