Bonus Issue – Sebelum Dan Selepas

Sekiranya kita sedang bekerja, syarikat baik hati untuk beri kita bonus, mesti kita happy kan? Dapat sebulan bonus pun dah puas hati sangat. Kalau dapat beberapa bulan, mesti lagi seronok kan?

Tapi itu dalam alam pekerjaan. Apa pula yang dimaksudkan dengan Bonus Issue dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada definisi oleh Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam Bahasa Malaysia, ianya bermaksud pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Sudah semestinya syarikat yang menjana keuntungan baru mereka akan beri dividen kepada pemegang saham. Sekiranya syarikat sedang mengalami kerugian, pastinya mereka takkan beri dividen.

Kerana dividen biasanya diambil daripada keuntungan yang diperolehi syarikat. Bila syarikat untung besar, sudah pastinya dividen pun besar.

Kajian Kes Top Glove

Bila sebut nama Top Glove Corporation Berhad, mesti ramai yang kenal kan?

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Top Glove merupakan pembekal sarung tangan getah terbesar di dunia dan Malaysia adalah pembekal 65% daripada bekalan sarung tangan dunia.

Apabila pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat secara mendadak.

Disebabkan inilah, harga saham Top Glove yang pada awal tahun berada di paras RM4, melonjak setinggi RM28 pada bulan Ogos. Kenaikan 600% jugalah dalam masa tak sampai setahun.

Sebelum Bonus Issue

Merasa jugalah keuntungan sehingga 463%, dengan modal RM9 ribu lebih telah berkembang menjadi RM56,000.

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 18 Ogos, Top Glove mengumumkan untuk bagi Bonus Issue sebanyak 2 saham bonus bagi setiap 1 saham yang dipegang. Ini bermakna, pemegang saham akan dapat 2 unit secara percuma.

Siapa yang ada 1 unit saham Top Glove, lepas ni ada 3 unit saham pula.

Selepas Bonus Issue, Harga Saham Jatuh?

Dah kenapa pada 3 September, harga saham jatuh pula? Elok-elok tadi untung 400%, kini hanya untung 82% saja?

Disebabkan kita dapat 2 saham percuma tadi, maka harga saham pun akan diselaraskan.

Harga Penutup 2 September 2020: RM26.08
Harga Pembukaan 3 September 2020: RM8.69
Penurunan: -RM17.39 atau 66.67%

Saham Bonus Akan Masuk 7 September

Harga saham dah adjust lebih awal iaitu pada 3 September, sebelum saham bonus masuk ke dalam portfolio.

Bila bonus 2 unit saham tersebut masuk ke dalam portfolio pada 7 September nanti, barulah betul portfolio kita yang sebenarnya.

Update 7 September: OK dah boleh berhenti panik, bonus saham dah pun masuk dalam portfolio.

Kenapa Bonus Issue Diberi?

Dapat saham bonus, tapi harga saham turun? Kenapa syarikat nak beri bonus issue ini?

Tidak lain tidak bukan adalah untuk menurunkan harga saham agar ianya lebih murah.

Dalam contoh Top Glove, harga saham dah cecah RM28 dan kelihatan agak mahal tahap ‘kayangan’. Tak semua orang mampu nak beli saham Top Glove, kerana nak beli 1 lot pun dah perlukan modal RM2,800.

Jadi bila saham turun ke paras RM8, modal 1 lot baru RM800. Mampu milik untuk semua orang.

Secara psikologinya, lebih ramai orang mampu nak beli saham tersebut kerana harganya yang menarik. Maka ia pun menjadi saham rebutan orang ramai orang selepas bonus issue dilakukan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!