Bonus Issue – Sebelum Dan Selepas

Sekiranya kita sedang bekerja, syarikat baik hati untuk beri kita bonus, mesti kita happy kan? Dapat sebulan bonus pun dah puas hati sangat. Kalau dapat beberapa bulan, mesti lagi seronok kan?

Tapi itu dalam alam pekerjaan. Apa pula yang dimaksudkan dengan Bonus Issue dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada definisi oleh Bursa Marketplace, Bonus Issue bermaksud:

Distribution of capital funds (usually from a revaluation of assets or a share premium reserve) to shareholders in the form of shares for which payment is not required.

Dalam Bahasa Malaysia, ianya bermaksud pengagihan dana kepada pemegang-pemegang saham dalam bentuk saham di mana tiada bayaran diperlukan.

Sudah semestinya syarikat yang menjana keuntungan baru mereka akan beri dividen kepada pemegang saham. Sekiranya syarikat sedang mengalami kerugian, pastinya mereka takkan beri dividen.

Kerana dividen biasanya diambil daripada keuntungan yang diperolehi syarikat. Bila syarikat untung besar, sudah pastinya dividen pun besar.

Kajian Kes Top Glove

Bila sebut nama Top Glove Corporation Berhad, mesti ramai yang kenal kan?

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Top Glove merupakan pembekal sarung tangan getah terbesar di dunia dan Malaysia adalah pembekal 65% daripada bekalan sarung tangan dunia.

Apabila pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat secara mendadak.

Disebabkan inilah, harga saham Top Glove yang pada awal tahun berada di paras RM4, melonjak setinggi RM28 pada bulan Ogos. Kenaikan 600% jugalah dalam masa tak sampai setahun.

Sebelum Bonus Issue

Merasa jugalah keuntungan sehingga 463%, dengan modal RM9 ribu lebih telah berkembang menjadi RM56,000.

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 18 Ogos, Top Glove mengumumkan untuk bagi Bonus Issue sebanyak 2 saham bonus bagi setiap 1 saham yang dipegang. Ini bermakna, pemegang saham akan dapat 2 unit secara percuma.

Siapa yang ada 1 unit saham Top Glove, lepas ni ada 3 unit saham pula.

Selepas Bonus Issue, Harga Saham Jatuh?

Dah kenapa pada 3 September, harga saham jatuh pula? Elok-elok tadi untung 400%, kini hanya untung 82% saja?

Disebabkan kita dapat 2 saham percuma tadi, maka harga saham pun akan diselaraskan.

Harga Penutup 2 September 2020: RM26.08
Harga Pembukaan 3 September 2020: RM8.69
Penurunan: -RM17.39 atau 66.67%

Saham Bonus Akan Masuk 7 September

Harga saham dah adjust lebih awal iaitu pada 3 September, sebelum saham bonus masuk ke dalam portfolio.

Bila bonus 2 unit saham tersebut masuk ke dalam portfolio pada 7 September nanti, barulah betul portfolio kita yang sebenarnya.

Update 7 September: OK dah boleh berhenti panik, bonus saham dah pun masuk dalam portfolio.

Kenapa Bonus Issue Diberi?

Dapat saham bonus, tapi harga saham turun? Kenapa syarikat nak beri bonus issue ini?

Tidak lain tidak bukan adalah untuk menurunkan harga saham agar ianya lebih murah.

Dalam contoh Top Glove, harga saham dah cecah RM28 dan kelihatan agak mahal tahap ‘kayangan’. Tak semua orang mampu nak beli saham Top Glove, kerana nak beli 1 lot pun dah perlukan modal RM2,800.

Jadi bila saham turun ke paras RM8, modal 1 lot baru RM800. Mampu milik untuk semua orang.

Secara psikologinya, lebih ramai orang mampu nak beli saham tersebut kerana harganya yang menarik. Maka ia pun menjadi saham rebutan orang ramai orang selepas bonus issue dilakukan.

Iklan
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!