Prinsip 3R – Pengurusan, Kawalan Emosi Dan Psikologi Dalam Dunia Dagangan Saham

The Markets Are Unforgiving, And Emotional Trading Always Results In Losses

Demikianlah petikan kata-kata daripada seorang pedagang saham dan Penulis buku terkenal – Dr. Alexander Elder.

Daripada petikan kata-kata tersebut, ianya menggambarkan betapa pentingnya aspek pengurusan, kawalan emosi dan psikologi yang betul; dapat menentukan kejayaan seseorang di dalam dunia dagangan saham.

Di sini kami kongsikan Prinsip 3R, semoga ianya dapat dijadikan panduan dan manfaat bersama.

1. Rasional

– Jangan jatuh cinta dengan sesuatu saham, kerana anda sukar membuat keputusan dan akan terlepas peluang lain yang akan datang.

– Elakkan urusniaga kontra dan pastikan setiap transaksi yang dibuat mampu untuk dibayar. Statistik menunjukan bahawa 90% urusniaga kontra akan mengalami kerugian besar dalam jangka masa panjang dan akan menjejaskan emosi dan psikologi pelabur.

– Elakkan membeli waran atau Call/Put Warrant hanya kerana harganya rendah, sebaliknya buatlah kaji selidik terlebih dahulu. Statistik menunjukan bahawa 90% pemain waran rugi kerana gagal mengawal emosi.

– Elakkan mengejar harga yang telah naik dan membuat pembelian panik di penghujung atau puncak trend.

“Don’t Catch the Falling Sword, we don’t know how bottom is bottom”. Elakkan membeli ketika harga baru mula turun atau di awal downtrend, kerana kita tidak tahu di mana paras terendah yang akan muncul nanti.

– Sebelum memasuki pasaran dan mula berurus niaga, pastikan anda mempunyai perancangan dan trading sistem yang berkesan. Ini kerana apabila anda gagal merancang, anda sedang merancang kegagalan diri sendiri.

2. Realistik

-“ BERSABAR”. Buat perkara yang betul bukan buat perkara yang disukai dan diharapkan.

– Jangan berharap untuk membeli harga terendah dan jual pada harga tertinggi dalam setiap kali transaksi urusniaga. Sebaiknya apabila harga telah naik dan capai sasaran, jual secara beransur-ansur mengikut paras harga tertentu.

– Tetapkan sasaran keuntungan dan kadar kerugian yang boleh diterima untuk setiap transaksi urusniaga.

– “Trading Is Easy But We Make It Hard”. Buat catatan setiap kali anda jual beli saham, kerana daripada catatan ini anda akan dapat melihat di mana kesilapan yang telah anda lakukan. Dengan belajar daripada kesilapan yang lalu, ia akan menjadikan anda lebih berhati-hati. Berusahalah untuk memperbaiki kelemahan dan meningkat kemahiran berurus niaga di masa hadapan.

3. Relevan

“Trend Is Your friend Until It Bends”. Berurus niaga mengikut trend dan jangan sesekali melawan trend.

If You Don’t Follow A Written Trading Plan, You Court Disaster Every Time You Enter The Market”. Pastikan anda ikut betul-betul ‘trading rules’ yang telah dirancang.

– “Cash Is King” bermaksud bahawa berada dalam keadaan tunai di tangan adalah lebih baik kerana lebih fleksibel dan kurang berisiko ketika pasaran menurun.


Rothalizam Sumar adalah seorang Remisier berlesen di RHB Investment Bank, Johor Bahru. Beliau mempunyai pengalaman lebih daripada 10 tahun sebagai Dealer/Remisier dan juga penulis Modul Panduan Pelaburan & Dagangan Saham Syariah. Beliau boleh dihubungi melalui WhatsApp 018-2744843 atau melalui laman FB Remisier Rothalizam.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

 1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
 2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
 3. AmInvestment Bank Berhad (window)
 4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
 5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
 6. Hong Leong Investment Bank (window)
 7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
 8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
 9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
 10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
 11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
 12. Public Investment Bank Berhad (window)
 13. RHB Investment Bank Berhad (window)
 14. TA Securities Holdings Berhad (window)
 15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
 16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!