Prinsip 3R – Pengurusan, Kawalan Emosi Dan Psikologi Dalam Dunia Dagangan Saham

The Markets Are Unforgiving, And Emotional Trading Always Results In Losses

Demikianlah petikan kata-kata daripada seorang pedagang saham dan Penulis buku terkenal – Dr. Alexander Elder.

Daripada petikan kata-kata tersebut, ianya menggambarkan betapa pentingnya aspek pengurusan, kawalan emosi dan psikologi yang betul; dapat menentukan kejayaan seseorang di dalam dunia dagangan saham.

Di sini kami kongsikan Prinsip 3R, semoga ianya dapat dijadikan panduan dan manfaat bersama.

1. Rasional

– Jangan jatuh cinta dengan sesuatu saham, kerana anda sukar membuat keputusan dan akan terlepas peluang lain yang akan datang.

– Elakkan urusniaga kontra dan pastikan setiap transaksi yang dibuat mampu untuk dibayar. Statistik menunjukan bahawa 90% urusniaga kontra akan mengalami kerugian besar dalam jangka masa panjang dan akan menjejaskan emosi dan psikologi pelabur.

– Elakkan membeli waran atau Call/Put Warrant hanya kerana harganya rendah, sebaliknya buatlah kaji selidik terlebih dahulu. Statistik menunjukan bahawa 90% pemain waran rugi kerana gagal mengawal emosi.

– Elakkan mengejar harga yang telah naik dan membuat pembelian panik di penghujung atau puncak trend.

“Don’t Catch the Falling Sword, we don’t know how bottom is bottom”. Elakkan membeli ketika harga baru mula turun atau di awal downtrend, kerana kita tidak tahu di mana paras terendah yang akan muncul nanti.

– Sebelum memasuki pasaran dan mula berurus niaga, pastikan anda mempunyai perancangan dan trading sistem yang berkesan. Ini kerana apabila anda gagal merancang, anda sedang merancang kegagalan diri sendiri.

2. Realistik

-“ BERSABAR”. Buat perkara yang betul bukan buat perkara yang disukai dan diharapkan.

– Jangan berharap untuk membeli harga terendah dan jual pada harga tertinggi dalam setiap kali transaksi urusniaga. Sebaiknya apabila harga telah naik dan capai sasaran, jual secara beransur-ansur mengikut paras harga tertentu.

– Tetapkan sasaran keuntungan dan kadar kerugian yang boleh diterima untuk setiap transaksi urusniaga.

– “Trading Is Easy But We Make It Hard”. Buat catatan setiap kali anda jual beli saham, kerana daripada catatan ini anda akan dapat melihat di mana kesilapan yang telah anda lakukan. Dengan belajar daripada kesilapan yang lalu, ia akan menjadikan anda lebih berhati-hati. Berusahalah untuk memperbaiki kelemahan dan meningkat kemahiran berurus niaga di masa hadapan.

3. Relevan

“Trend Is Your friend Until It Bends”. Berurus niaga mengikut trend dan jangan sesekali melawan trend.

If You Don’t Follow A Written Trading Plan, You Court Disaster Every Time You Enter The Market”. Pastikan anda ikut betul-betul ‘trading rules’ yang telah dirancang.

– “Cash Is King” bermaksud bahawa berada dalam keadaan tunai di tangan adalah lebih baik kerana lebih fleksibel dan kurang berisiko ketika pasaran menurun.


Rothalizam Sumar adalah seorang Remisier berlesen di RHB Investment Bank, Johor Bahru. Beliau mempunyai pengalaman lebih daripada 10 tahun sebagai Dealer/Remisier dan juga penulis Modul Panduan Pelaburan & Dagangan Saham Syariah. Beliau boleh dihubungi melalui WhatsApp 018-2744843 atau melalui laman FB Remisier Rothalizam.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: