Langkah-Langkah Menjadi Seorang Trader Saham

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Sebelum ini kami dah kongsikan 5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’.

Kali ini kami nak berkongsi pula langkah-langkah bagaimana nak menjadi seorang pedagang / trader saham dalam negara mahupun luar negara.

Trader saham terlibat dalam pembelian dan penjualan saham jangka pendek; sejam, lima jam, sehari atau seminggu. Mereka buat duit dengan memanfaatkan momentum pasaran.

Perkongsian ini mungkin kurang teknikal dan adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Kami tak kata ianya betul dan tepat.

Jadi apa langkah-langkah perlu diikut untuk mula menjadi seorang trader saham?

Langkah 1

Nak berjaya perlu lalui proses pembelajaran. Nak dapat ijazah pun makan masa 3-4 tahun, kos beribu-ribu. Belajarlah secara berjemaah. Cari guru atau mentor supaya lebih mudah.

Nak belajar dengan YouTube sampai lebam juga boleh, tetapi kau hanya belajar benda-benda teknikal seperti saham apa nak beli, bila nak beli, macam mana nak beli, macam mana nak jual.

Percayalah, ada skil-skil teknikal tu belum cukup.

Pengalaman dalam proses jual beli saham itu lebih penting. Ini akan membolehkan kau mengurus dan mengawal emosi dengan baik.

Pengalaman dan kesilapan yang pernah dibuat oleh orang yang dah lama bertahan dalam dunia saham itu tersangat mahal. Kalau boleh follow mereka ni jangan bagi lepas.

Ingatlah bahawa ilmu melindungi pemiliknya, sedangkan harta memerlukan pemilik untuk melindunginya.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Langkah 2

Kami ulang, proses pembelajaran adalah berterusan. Tapi kalau tak praktis ibarat pokok tak berbuah.

Lepas selesai berguru, pergilah ‘bertapa’. Beli dan jual saham olok-olok dulu. Bahasa tingginya paper trade. Test semua teknik yang dah diajar sebelum ini.

Baca juga Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace

Langkah 3

Berjaya tak buat untung masa trade olok-olok? Jika ya, sekarang barulah mula trade guna duit betul. Guna modal kecil (RM500 – RM1,000) untuk dapat feel.

Sebagai permulaan, kami cadangkan beli dan pegang saham itu selama beberapa hari atau beberapa minggu (swing trading).

Belajar kawal rasa tamak (bila untung) dan takut (bila rugi). Keputusan beli dan jual perlu dibuat berdasarkan logik dan bukan emosi.

Kalau semua saham yang dibeli tu tak untung, itu tersangat biasa. Kenalah rasa rugi sebelum dapat menjadi seorang trader saham yang berpengalaman.

Jika masih berterusan rugi, muhasabahlah. Jangan rasa malu untuk mula semula langkah 1. Sebab itu perlu berada dalam jemaah yang positif supaya boleh buat sama-sama sampai jadi.

Langkah 4

Praktis menggunakan strategi dan teknik yang sama berulang kali. Tak perlu nak advance-advance sangat lagi. Kalau orang lain boleh buat duit dengan teknik dan strategi yang sama, kenapa kau tak boleh?

Ramai orang berjaya bukan kerana dia pandai atau hebat.

Tapi sikap.

Kepada yang dah berjaya meraih pulangan yang baik di pasaran saham, tahniah kami ucapkan. Zakat saham jangan dilupakan. Kongsikan juga artikel ini supaya lebih ramai dapat manfaatnya.

Memetik nukilan sasterawan terbilang, Allahyarham Usman Awang:

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Semoga ini membantu. Nanti kami sambung lagi. Selamat maju jaya

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!