Langkah-Langkah Menjadi Seorang Trader Saham

Belajar saham bersama Tn Hj Asri

Sebelum ini kami dah kongsikan 5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’.

Kali ini kami nak berkongsi pula langkah-langkah bagaimana nak menjadi seorang pedagang / trader saham dalam negara mahupun luar negara.

Trader saham terlibat dalam pembelian dan penjualan saham jangka pendek; sejam, lima jam, sehari atau seminggu. Mereka buat duit dengan memanfaatkan momentum pasaran.

Perkongsian ini mungkin kurang teknikal dan adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Kami tak kata ianya betul dan tepat.

Jadi apa langkah-langkah perlu diikut untuk mula menjadi seorang trader saham?

Langkah 1

Nak berjaya perlu lalui proses pembelajaran. Nak dapat ijazah pun makan masa 3-4 tahun, kos beribu-ribu. Belajarlah secara berjemaah. Cari guru atau mentor supaya lebih mudah.

Nak belajar dengan YouTube sampai lebam juga boleh, tetapi kau hanya belajar benda-benda teknikal seperti saham apa nak beli, bila nak beli, macam mana nak beli, macam mana nak jual.

Percayalah, ada skil-skil teknikal tu belum cukup.

Pengalaman dalam proses jual beli saham itu lebih penting. Ini akan membolehkan kau mengurus dan mengawal emosi dengan baik.

Pengalaman dan kesilapan yang pernah dibuat oleh orang yang dah lama bertahan dalam dunia saham itu tersangat mahal. Kalau boleh follow mereka ni jangan bagi lepas.

Ingatlah bahawa ilmu melindungi pemiliknya, sedangkan harta memerlukan pemilik untuk melindunginya.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Langkah 2

Kami ulang, proses pembelajaran adalah berterusan. Tapi kalau tak praktis ibarat pokok tak berbuah.

Lepas selesai berguru, pergilah ‘bertapa’. Beli dan jual saham olok-olok dulu. Bahasa tingginya paper trade. Test semua teknik yang dah diajar sebelum ini.

Baca juga Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace

Langkah 3

Berjaya tak buat untung masa trade olok-olok? Jika ya, sekarang barulah mula trade guna duit betul. Guna modal kecil (RM500 – RM1,000) untuk dapat feel.

Sebagai permulaan, kami cadangkan beli dan pegang saham itu selama beberapa hari atau beberapa minggu (swing trading).

Belajar kawal rasa tamak (bila untung) dan takut (bila rugi). Keputusan beli dan jual perlu dibuat berdasarkan logik dan bukan emosi.

Kalau semua saham yang dibeli tu tak untung, itu tersangat biasa. Kenalah rasa rugi sebelum dapat menjadi seorang trader saham yang berpengalaman.

Jika masih berterusan rugi, muhasabahlah. Jangan rasa malu untuk mula semula langkah 1. Sebab itu perlu berada dalam jemaah yang positif supaya boleh buat sama-sama sampai jadi.

Langkah 4

Praktis menggunakan strategi dan teknik yang sama berulang kali. Tak perlu nak advance-advance sangat lagi. Kalau orang lain boleh buat duit dengan teknik dan strategi yang sama, kenapa kau tak boleh?

Ramai orang berjaya bukan kerana dia pandai atau hebat.

Tapi sikap.

Kepada yang dah berjaya meraih pulangan yang baik di pasaran saham, tahniah kami ucapkan. Zakat saham jangan dilupakan. Kongsikan juga artikel ini supaya lebih ramai dapat manfaatnya.

Memetik nukilan sasterawan terbilang, Allahyarham Usman Awang:

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Semoga ini membantu. Nanti kami sambung lagi. Selamat maju jaya.

Kelas saham yang kami syorkan bagi yang nak mula melabur saham ialah kelas ikon Bursa Malaysia iaitu Tuan Haji Mohd Asri. Memang trusted. Beliau pun dah 20 tahun lebih dalam bidang saham ni. Kalau nak tahu beliau merupakan mentor kami sejak 5 tahun yang lepas.Support memang padu. Ada video rakaman kelas. So, sesuai untuk belajar bila-bila kalau nak buat ulangkaji. Paling penting belajar dari kesilapan mereka supaya kita tak terbuat sama.

Kalau betul-betul ZERO boleh daftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: