Nak Melabur Unit Al-Aqar Healthcare REIT? Ambil Tahu 10 Perkara Ini Dahulu

Al-Aqar Healthcare REIT (Al-Aqar) adalah sebuah REIT Islamik yang menjanakan pendapatannya daripada penyewaan hartanah healthcare seperti hospital dan pusat penjagaan orang tua di Malaysia dan Australia.

Kini, ia bernilai RM1.1 bilion di dalam market capitalisation. Di sini, saya ingin berkongsi prestasi terkini dari segi kewangannya dan penilaian unit bagi Al-Aqar.

Jom kita lihat 10 perkara ini sebelum nak melabur ke dalam unit Al-Aqar.

1. Portfolio Hartanah

Sejak tahun 2006, Al-Aqar telah mengembangkan portfolio hartanah-nya daripada RM481.0 juta kepada RM1.52 bilion pada tahun 2015, kerana ia membeli hartanah di Malaysia, Indonesia, dan Australia secara mendadak. Al-Aqar berjaya menjual dua rumah sakit di Indonesia pada tahun 2016 dan juga Selesa Tower pada tahun 2017.

Oleh itu, nilai portfolio hartanah-nya telah jatuh ke RM1.46 bilion pada tahun 2017. Pada tahun 2018, nilai portfolio hartanah-nya meningkat kepada RM1.49 bilion kerana hartanahnya telah mencatatkan capital appreciation pada tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

2. Portfolio di Malaysia

Kini, Al-Aqar mempunyai 21 hospital yang terletak di bandar-bandar utama di seluruh Malaysia yang bernilai RM1.35 bilion. Perolehannya naik daripada RM60.6 juta pada tahun 2009 kepada RM92.1 juta pada tahun 2016 sebelum turun ke paras RM88.6 juta pada tahun 2017.

Penurunan ini berpunca daripada jualan Selesa Tower pada tahun 2017. Pada tahun 2018, Al-Aqar merekodkan RM91.1 juta dalam perolehan. Peningkatan ini berpunca daripada kenaikan sewa yang positif direkodkan oleh hospitalnya pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

3. Portfolio di Australia

Al-Aqar memiliki Jeta Gardens Aged Care & Retirement Centre yang terletak di Queensland, Australia. Ia terdiri daripada 106 bilik, 23 vila tunggal & 32 apartment tunggal, dan ia disewa kepada Jeta Gardens (Q) Pty Ltd.

Ia telah menjana perolehan sebanyak RM11 – 12 juta setahun sejak tahun 2012.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

4. Prestasi Kewangan Terkini

Setelah mencapai peningkatan secara mendadak daripada tahun 2009 sehingga tahun 2013, Al- Aqar telah mengekalkan perolehannya pada paras RM100-110 juta setahun dan keuntungan direalisikan pada paras RM55-60 juta setahun dalam tempoh 5 tahun yang lepas.

Ia berpunca daripada pendapatan stabil yang berjaya dijanakan oleh hospital di Malaysia dan hartanahnya di Australia.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

5. Distribution per Unit (DPU)

Al-Aqar telah berjaya mengekalkan DPU-nya pada 7.70 sen setahun dari tahun 2014 sehingga tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

6. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Mac 2019, Al-Aqar mencatat sebanyak RM604.1 juta di dalam Pembiayaan Islamik dan RM1.57 bilion di dalam jumlah aset. Maka, nisbah gearing terkini bagi Al-Aqar adalah 38.4%.

Di samping itu, Al-Aqar telah merekodkan RM 87.6 juta di dalam aset semasa dan RM 18.8 juta di dalam liabiliti semasa. Maka, nisbah semasa-nya ialah 4.66.

Di sini, saya memberi senarai Pembiayaan Islamik yang diperolehi Al-Aqar, tahap kredit (credit rating) dan profit rate buat masa kini:

  No.Jenis Pembiayaan Islamik Jumlah (RM Juta) Credit RatingEffective Profit Rate (%)
1 Class A IMTNs 220 AAA 4.64%
2 Class B ITMNs 23 AA2 4.95%
3 Class C ITMNs 220 Unrated 5.60%
4 Class C ITMNs 112 Unrated 5.60%
  5 Murabahah Tawarruq Term Financing-i   29.9   Unrated   5.54%

Nota: IMTN = Islamic Medium Term Notes

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar 2018

7. Siapa Pemegang Unit Utama Al-Aqar?

Pada 31 Disember 2018, 5 pemegang unit terbesar Al-Aqar dan jumlah pemegangan saham di dalam Al-Aqar adalah seperti berikut:

No. Pemegang SahamPemegangan Saham(%)
1Lembaga Tabung Haji13.87%
2Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan)8.77%
3Employees Provident Fund Board8.05%
4Pusat Pakar Terkawal Sdn Bhd7.42%
5Amanah Saham Bumiputera6.25%

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar 2018

8. Kontrak Penyewaan

Penyewaan semua hartanah yang dimiliki oleh Al-Aqar adalah untuk tempoh 15 tahun dan ia termasuk pilihan untuk dipanjangkan selama 15 tahun lagi. Kontrak penyewaan terkini dibahagikan kepada 5 tempoh, 3 tahun bagi setiap tempoh.

Apabila tamat setiap tempoh, Al-Aqar akan membuat reviu kontrak penyewaan dan melaraskan jumlah sewa bagi hartanah-hartanah tersebut. Pada 2018, profile reviu penyewaan untuk Al-Aqar adalah seperti berikut:

Profil Reviu Penyewaan Terkini

Tahun2019202020212022
Jumlah Hartanah16141
% Portfolio4.55%27.27%63.63%4.55%

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar 2018

9. P/B Ratio

Pada 31 Mac 2019, Al-Aqar mempunyai aset bersih sebanyak RM1.289 seunit. Kini, harga seunit Al-Aqar adalah RM 1.50.

Maka, P/B Ratio bagi Al-Aqar adalah 1.16, lebih tinggi jika dibandingkan dengan 10-tahun purata P/B Ratio iaitu sebanyak 1.12.

10. Kadar Dividen

Pada tahun 2018, Al-Aqar telah membayar sebanyak 7.70 sen di dalam DPU. Maka, kadar dividen terkini adalah 5.13% setahun, lebih rendah jika dibanding dengan 10-tahun purata kadar dividen berjumlah 6.10% setahun. Kadar dividen ini tidak mengambil kira 10% withholding tax.

Maka, Al-Aqar akan menerima DPU lebih rendah daripada 7.70 sen dan kadar dividen bersihnya akan kurang daripada 5.13% setahun.

Sudut Pandangan

Al-Aqar telah berkembang secara mendadak sejak tahun 2014. Dari situ, Al- Aqar telah mengekalkan portfolio hartanahnya dan menjanakan pendapatan stabil sepanjang lima tahun yang lepas. Maka, ia mengekalkan DPU pada 7.7 sen bagi setiap tahun dari tahun 2014 ke tahun 2018.

Dengan itu, harga unit Al-Aqar kekal pada paras RM1.40 pada masa lima tahun tersebut.

Sumber: Google Finance

Buat masa sekarang, penilaian seunit Al-Aqar adalah seperti berikut:

– P/B Ratio: 1.16 (lebih tinggi daripada 10-tahun purata)
– Kadar Dividen: 5.12% (lebih rendah daripada 10-tahun purata)

Kini, ia tidak mempunyai sebarang pengumuman mengenai pelaburan atau pun penjualan hartanah. Jadi, ia akan meneruskan penjanaan perolehannya daripada 22 hartanah yang sedia ada buat masa sekarang.

Jadi, wajarkah kamu melabur ke dalam unit Al-Aqar?

Yang itu, kamu jawablah sendiri.

Biodata Penulis
Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth Person, Value Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing