Nak Melabur Unit Al-Aqar Healthcare REIT? Ambil Tahu 10 Perkara Ini Dahulu

Al-Aqar Healthcare REIT (Al-Aqar) adalah sebuah REIT Islamik yang menjanakan pendapatannya daripada penyewaan hartanah healthcare seperti hospital dan pusat penjagaan orang tua di Malaysia dan Australia.

Kini, ia bernilai RM853.7 di dalam market capitalisation. Di sini, saya ingin berkongsi prestasi terkini dari segi kewangannya dan penilaian unit bagi Al-Aqar.

Jom kita lihat 10 perkara ini sebelum nak melabur ke dalam unit Al-Aqar.

1. Portfolio Hartanah

Sejak tahun 2006, Al-Aqar telah mengembangkan portfolio hartanah-nya daripada RM481.0 juta kepada RM1.52 bilion pada tahun 2015, kerana ia membeli hartanah di Malaysia, Indonesia, dan Australia secara mendadak. Al-Aqar berjaya menjual dua rumah sakit di Indonesia pada tahun 2016 dan juga Selesa Tower pada tahun 2017.

Oleh itu, nilai portfolio hartanah-nya telah jatuh ke RM1.46 bilion pada tahun 2017. Pada tahun 2018, nilai portfolio hartanah-nya meningkat kepada RM1.49 bilion kerana hartanahnya telah mencatatkan capital appreciation pada tahun tersebut.

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar

2. Portfolio di Malaysia

Kini, Al-Aqar mempunyai 17 hospital, 3 pusat kesihatan/kesihatan dan 2 kolej.

3. Portfolio di Australia

Al-Aqar memiliki Jeta Gardens Aged Care & Retirement Centre yang terletak di Queensland, Australia. Ia terdiri daripada 106 bilik, 23 vila tunggal & 32 apartment tunggal, dan ia disewa kepada Jeta Gardens (Q) Pty Ltd.

Tahun kewangan 2021 segmen Australia menyumbang 8.6% dari segi hasil, menurun sebanyak 16.7% kepada RM9.8 juta daripada RM11.8 juta pada tahun kewangan 2020.

Sehingga 31 Disember 2021, nilai hartanah Al-Aqar berjumlah RM1.54 bilion dengan permodalan pasaran sebanyak RM853.7 juta.

4. Prestasi Kewangan Terkini

Perolehan tahun 2021 Al-Aqar menurun pada paras RM114 juta berbanding RM115.7 Juta pada tahun 2020 dan keuntungan direalisikan berada pada paras RM55-60 juta setahun dalam tempoh 5 tahun yang lepas.

Ia berpunca daripada pendapatan stabil yang berjaya dijanakan oleh hospital di Malaysia dan hartanahnya di Australia.

5. Distribution per Unit (DPU)

Al-Aqar telah berjaya mengekalkan DPU-nya pada 7.70 sen setahun dari tahun 2015 sehingga tahun 2021 kecuali pada tahun 2020.

6. Kedudukan Kewangan Terkini

Pada 31 Mac 2019, Al-Aqar mencatat sebanyak RM683.9 juta di dalam Pembiayaan Islamik dan RM1.54 bilion di dalam jumlah aset. Maka, nisbah gearing terkini bagi Al-Aqar adalah 41.08%.

7. Siapa Pemegang Unit Utama Al-Aqar?

7 pemegang unit terbesar Al-Aqar dan jumlah pemegangan saham adalah seperti berikut:

Sumber: Laporan Tahunan Al-Aqar 2021

8. Kontrak Penyewaan

Penyewaan semua hartanah yang dimiliki oleh Al-Aqar adalah untuk tempoh 15 tahun dan ia termasuk pilihan untuk dipanjangkan selama 15 tahun lagi. Kontrak penyewaan terkini dibahagikan kepada 5 tempoh, 3 tahun bagi setiap tempoh.

Apabila tamat setiap tempoh, Al-Aqar akan membuat reviu kontrak penyewaan dan melaraskan jumlah sewa bagi hartanah-hartanah tersebut. Pada 2021, profile reviu penyewaan untuk Al-Aqar adalah seperti berikut:

Profil Reviu Penyewaan Terkini

Tahun2022202320242025
Jumlah Hartanah16151
% Portfolio4.3%26.2%65.2%4.3%

9. Analisis Pemegang Unit

10. Kadar Dividen

Dengan jumlah pendapatan tersedia untuk pengagihan pada RM59.6 juta, jumlah pengagihan seunit untuk tahun kewangan 2021 ialah 7.80 sen seunit – lebih tinggi daripada pengagihan pra-pandemik pada tahun kewangan 2019.

Sudut Pandangan

Al-Aqar telah berkembang secara mendadak sejak tahun 2014. Dari situ, Al- Aqar telah mengekalkan portfolio hartanahnya dan menjanakan pendapatan stabil sepanjang lima tahun yang lepas. Maka, ia mengekalkan DPU pada 7.7 sen bagi setiap tahun dari tahun 2014 ke tahun 2021 kecuali tahun 2020.

Kini, ia tidak mempunyai sebarang pengumuman mengenai pelaburan atau pun penjualan hartanah. Jadi, ia akan meneruskan penjanaan perolehannya daripada 22 hartanah yang sedia ada buat masa sekarang.

Jadi, wajarkah kamu melabur ke dalam unit Al-Aqar?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……