Pelaburan Saham Dengan Unit Trust, Mana Lebih Baik?

Generasi sekarang semakin celik tentang kepentingan pelaburan dari usia yang muda. Tidak salah untuk kita membuat perbandingan, sekurang-kurangnya kita lebih memahami persamaan dan perbezaan di antara instrumen pelaburan yang ada.

Kali ini, kita akan buat perbandingan di antara saham dan unit trust.

Pelaburan Saham

Pelaburan saham ialah suatu pelaburan dalam sesebuah syarikat dengan membeli saham atau memiliki sebahagian pemilikan syarikat tersebut. Justeru, kita akan bergelar shareholder atau pemegang saham syarikat secara langsung dan mempunyai hak-hak tertentu sebagai seorang pemegang saham.

Bursa Malaysia adalah platform terkenal untuk pelaburan saham yang menyenaraikan banyak syarikat dari pelbagai jenis industri seperti Parkson, Mynews, Padini, Amway, Kamdar dan sebagainya.

Dalam pelaburan saham, pelabur yang menentukan keuntungan diinginkan berdasarkan corak dan teknik pelaburan yang mereka selesa. Contohnya, beli hari ini dan jual pada hari ini juga, ataupun beli hari ini dan jual pada masa yang tertentu.

Berkait rapat dengan tajuk ini, kerugian atau risiko yang bakal dihadapi tidak dapat dielakkan dan perlu dikawal dengan sebaiknya.

Jelaslah, kemungkinan dan kebarangkalian untuk seseorang pelabur menanggung kerugian itu pasti ada tinggi ataupun rendah. Kemungkinan untuk menghadapi kerugiaan ini dapat diminimumkan dengan perancangan yang baik serta penelitian kepada carta dan data semasa. ‘Trust your chart’ kerana data tidak mungkin menipu.

Hal ini berlaku kerana pelaburan saham ini sangat tinggi kecairannya (liquidity).

Pelaburan Unit Trust

Pelaburan Unit Trust adalah salah satu pelaburan jangka masa panjang yang melibatkan badan atau perunding kewangan berdaftar. Pihak berautoriti ini memegang tanggungjawab untuk menguruskan duit yang dilabur oleh pelabur ke dalam institusi mereka.

Duit yang dilaburkan itu sama ada duit pencen atau persaraan akan dimasukkan ke dalam satu dana iaitu dana amanah.

Kebiasaannya dalam masa setahun, keuntungan akan diberikan sebanyak 10% hingga 15%. Untung lumayan boleh didapati jika kita menunggu sekurang-kurangnya 5 tahun untuk menuai hasil yang ada dalam pelaburan unit trust tersebut. Keuntungan diberikan kepada pelabur melalui dividen berdasarkan kenaikan setiap unit.

Manakala pasaran saham pula, hasil keuntungan pelaburan akan dinikmati dalam sehari atau seminggu berdasarkan harga pasaran saham tersebut. Bukan itu sahaja, bagi pelabur yang berdagang secara short-term, dalam masa sehari mereka boleh mendapatkan keuntungan sebanyak 15% hingga 30% tanpa perlu menunggu tempoh tertentu seperti pelaburan unit trust.

Persamaan Saham Dan Unit Trust

Jika jenis unit trust yang dipilih adalah ekuiti, duit yang dilaburkan akan dilaburkan dalam pasaran saham.

  • Kedua-dua jenis pelaburan ini iaitu saham ataupun unit trust, pilihan boleh dibuat untuk melabur dalam pelaburan yang patuh syariah khususnya buat mereka yang beragama Islam.
  • Kedua-dua pelaburan ini mempunyai yuran (fee) atau kos untuk melabur:-

Pelaburan Saham

  • Brokerage Fee
  • Clearing Fee
  • Stamp Duty

Unit Trust

  • Upfront Fee
  • Annual Management Fee
  • Exit Fee bagi sesetengah Unit Trust

Kedua-dua instrumen pelaburan ini mempunyai tahap kecairan (liquidity) yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan pelaburan hartanah dan ianya mudah untuk dijual beli.

Perbezaan Pelaburan Saham dan Unit Trust

 Pelaburan SahamUnit Trust
Pengendalian AkaunMelabur sendiri
Dealer
Pengurus dana atau fund manager
ModalDuit lebihan pelabur
Nilai modal berdasarkan harga saham
Duit pencen KWSP
Tunai  
KeuntunganIntraday, midterm atau long-term.
Boleh mencapai 10% sehari
Dividen kenaikan setiap unit.
10% – 15% setahun
KerugianPetunjuk TA dan FA dapat mengurangkan kemungkinan kerugianPengurus dana atau fund manager diberi kepercayaan sepenuhnya
KedudukanPemilik syarikat atau shareholderTiada posisi dalam syarikat
Kos BrokerRM12 hingga RM40 bagi setiap transaksi mengikut broker.Cas pengurusan dana = 5.5%
Contohnya, RM2000 x 5.5% = RM110

Pelabur boleh melabur sebahagian modal dalam pelaburan saham manakala selebihnya ke dalam unit trust. ‘Risk appetite‘ dan ‘risk profile’ juga memainkan peranan dalam hal ini.

Pelabur yang agresif tidak mahu untuk menunggu lama dan lebih suka mengaut keuntungan dalam jangka masa yang singkat dan sanggup menanggung risiko yang besar. Modal untuk pelaburan saham berkemungkinan akan menjadi lebih besar dari pelaburan unit trust jika mahu mendapat keuntungan pada jangka masa singkat (scalper).

Pada masa yang sama, pelabur perlulah lebih peka dengan keadaan semasa yang berlaku untuk membuat keputusan jual dan beli.

Penulis boleh dihubungi di:

Muhammad Hariz Bin Anuar ([email protected])
Miqdad Bin Abdul Karim ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia

Bca juga Mana Lagi Best, Jadi Ejen Takaful Atau Unit Trust?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!