Apabila Permintaan Sarung Tangan Getah Meningkat, Harga Saham Naik Sama?

Tahukah anda bahawa Malaysia merupakan pembekal terbesar dunia bagi produk sarung tangan getah dengan menguasai 60% daripada pasaran dunia?

Dengan nilai eksport RM15.9 bilion pada tahun lalu, nilai ini merupakan paras tertinggi dalam sejarah industri sarung tangan getah negara. Berbeza pada tahun 2016, hanya RM13.3 bilion nilai eksport sahaja dicatatkan. Statistik ini menunjukkkan peningkatan sebanyak 19.4% dalam tempoh setahun sahaja.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Mah Siew Keong memberitahu, dengan prestasi eksport memberangsangkan tahun lalu, Malaysia dijangka terus menguasai pasaran dunia bagi sarung tangan getah khususnya yang digunakan dalam sektor kesihatan.

Dengan perkembangan itu juga, sasaran untuk mencapai 65% dominasi pasaran eksport dunia pada 2020 yakin mampu dicapai.

Jumlah sasaran itu melibatkan 287 bilion unit pada 2020 berbanding tahun 2017 sebanyak 228 bilion unit.

Produk utama sarung tangan ini ialah sarung tangan pembedahan dan pemeriksaan perubatan.
Dengan permintaan dunia yang semakin meningkat, industri sarung tangan getah ini juga dijangka meningkat saban tahun.

Amerika Syarikat menjadi negara pengimport terbesar sarung tangan getah dari Malaysia dengan nilai mencecah RM5.6 bilion untuk tahun lalu meningkat 24 peratus berbanding RM4.53 bilion pada 2016.

China juga menjadi negara pengimport berprestasi tinggi dengan peningkatan 250 peratus berbanding 2016, sebanyak RM906.9 juta nilai eksport sarung tangan getah dicatatkan berbanding RM362.2 juta.

Selain Amerika Syarikat dan China, eksport sarung tangan getah ke Jerman dan Jepun juga meningkat masing-masing kepada RM1.26 bilion dan RM1.1 bilion berbanding RM1.08 bilion dan RM820 juta pada 2016.

Bagaimana pula dengan perkembangan pengeluaran getah mentah dan penanaman getah di negara ini? Sehingga awal tahun lalu, keluasan tanaman getah di negara ini kira-kira 1.07 juta hektar dengan anggaran pengeluaran getah asli 650, 000 tan setahun.

Dianggarkan lebih daripada 2 juta orang bergantung pendapatan melalui hasil getah yang menjadi sebab industri getah dikenali sebagai Industri Strategik Negara, kerana ia menyediakan pendapatan kepada kelompok besar masyarakat terutamanya di luar bandar.

Sumber Rujukan: Berita Harian dan Sinar Harian

Dengan perkembangan industri sarung tangan getah ini, sudah pasti sektor atau industri berkaitan juga mengalami peningkatan. Bagaimana pula dengan nilai saham syarikat-syarikat pengeluar sarung tangan getah ini?

Di Bursa Malaysia, ada beberapa syarikat yang memproses sarung tangan getah disenaraikan iaitu:

1. Top Glove Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. Kossan Rubber Industries Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Hartalega Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Supermax Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

5. Comfort Glove Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. Rubberex Corporation (M) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Careplus Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. OCR Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Boleh dikatakan 5 syarikat terbesar dalam industri getah ini sedang membuat uptrend, manakala 3 yang seterusnya sedang membuat downtrend. Tapi kalau perasan, semua lapan syarikat mencatat keuntungan, jadi kita dapat lihat industri getah secara keseluruhannya berada dalam keadaan yang baik.

Jika sasaran 2020 berjaya dicapai, kita pasti lihat kenaikan harga saham bagi kesemua yang berada dalam industri getah ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.