Rugi Dalam Pasaran Saham, Salah Siapa?

Khabarnya, Fathia Latiff mengalami kerugian yang teruk apabila ‘tersalah’ beli saham syarikat Sumatec, salah satu dari 686 saham patuh syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia. Beliau memuat naik status di Twitter beliau seperti berikut:

Katanya pelakon jelita kelahiran Pulau Pinang ini kerugian hampir RM9,000:

Nak Salahkan Siapa Kalau Rugi?

Pertamanya, ini bukan sejenis pelaburan yang confirm tak rugi macam ASB (harga tetap RM1). Bila harga saham jatuh dan kita rugi tak ada siapa nak pulangkan balik duit pelaburan kita. Sama juga bila kita ada bisnes dan ditakdirkan rugi, modal bisnes kita tu hangus la dik.

Kalau jenis pelabur yang tak ada trading plan ni, ada 2 pilihan, jual supaya rugi tak semakin teruk atau tunggu sehingga harga dia naik semula.

Bila dah jadi macam ni cuba selidik semula. Adakah kita ‘salah masuk’, iaitu beli ketika harga berada di puncak? Biasanya jenis macam ni suka ikut-ikut kawan. Kawan beli kita pun beli.

Tanya juga, kenapa kita beli? Dah buat Fundamental Analysis (What to buy)? Bagaimana dengan Technical Analysis (When to buy) pula?

Sebab kalau kita betul dah Fundamental Analysis, kita dapat simpulkan bahawa syarikat Sumatec mencatatkan kerugian untuk setahun kebelakangan ini:

Sumber: Bursa Marketplace

Sumatec Resources Berhad

Sumatec adalah syarikat yang terlibat dalam industri Oil & Gas, jadi mengambil masa untuk pulih. Nak pula Sumatec banyak terlibat dalam sektor upstream. Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat dan Harga Minyak Dunia Meningkat, Harga Saham Syarikat Oil & Gas Juga Meningkat.

Jadi kalau syarikat pun tengah rugi, industri oil & gas pun baru nak pulih tahun 2018 ini; nampaknya tersalah beli saham lah ni.

Mungkin boleh baca juga:

Rugi Itu Pasti, Untung Itu Wajib

Sebut saja pelaburan saham, rugi itu sudah pasti tetapi untung itu wajib. Sebab itu kalau nak melabur, kita disarankan untuk guna duit lebihan yang kita tak perlu. Jadi kalau rugi pun, takdelah instalment rumah tak terbayar, kereta kena tarik dan sebagainya. Yang penting, tidur pun masih lena.

Ramai je yang untung, tak kira pasaran tengah up (Bull) atau pasaran tengah down (Bear). Dengan ilmu yang betul, insyaAllah boleh beroleh keuntungan. Lihat saja Puan Roslinah Laikoi dengan keuntungan saham Penta (Pentamaster Corporation Berhad):

Jadi bagi yang tengah mengalami kerugian, cuba musahabah diri dulu. Cari apa yang tak betul, kenapa boleh salah beli saham, kenapa boleh rugi besar. Adakah kita melabur sekadar ikut-ikutan, orang suruh beli saham Sumatec, kita pun beli saham Sumatec?

Semoga kita semua belajar daripada kesilapan, dan terus belajar memantapkan ilmu sampai berjaya. Tapi dah untung nanti, jangan lupa bayar zakat saham pula. Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh, ilmu ni pun perlu ada.

Baca juga Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2018

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……