Rugi Dalam Pasaran Saham, Salah Siapa?

Khabarnya, Fathia Latiff mengalami kerugian yang teruk apabila ‘tersalah’ beli saham syarikat Sumatec, salah satu dari 686 saham patuh syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia. Beliau memuat naik status di Twitter beliau seperti berikut:

Katanya pelakon jelita kelahiran Pulau Pinang ini kerugian hampir RM9,000:

Nak Salahkan Siapa Kalau Rugi?

Pertamanya, ini bukan sejenis pelaburan yang confirm tak rugi macam ASB (harga tetap RM1). Bila harga saham jatuh dan kita rugi tak ada siapa nak pulangkan balik duit pelaburan kita. Sama juga bila kita ada bisnes dan ditakdirkan rugi, modal bisnes kita tu hangus la dik.

Kalau jenis pelabur yang tak ada trading plan ni, ada 2 pilihan, jual supaya rugi tak semakin teruk atau tunggu sehingga harga dia naik semula.

Bila dah jadi macam ni cuba selidik semula. Adakah kita ‘salah masuk’, iaitu beli ketika harga berada di puncak? Biasanya jenis macam ni suka ikut-ikut kawan. Kawan beli kita pun beli.

Tanya juga, kenapa kita beli? Dah buat Fundamental Analysis (What to buy)? Bagaimana dengan Technical Analysis (When to buy) pula?

Sebab kalau kita betul dah Fundamental Analysis, kita dapat simpulkan bahawa syarikat Sumatec mencatatkan kerugian untuk setahun kebelakangan ini:

Sumber: Bursa Marketplace

Sumatec Resources Berhad

Sumatec adalah syarikat yang terlibat dalam industri Oil & Gas, jadi mengambil masa untuk pulih. Nak pula Sumatec banyak terlibat dalam sektor upstream. Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat dan Harga Minyak Dunia Meningkat, Harga Saham Syarikat Oil & Gas Juga Meningkat.

Jadi kalau syarikat pun tengah rugi, industri oil & gas pun baru nak pulih tahun 2018 ini; nampaknya tersalah beli saham lah ni.

Mungkin boleh baca juga:

Rugi Itu Pasti, Untung Itu Wajib

Sebut saja pelaburan saham, rugi itu sudah pasti tetapi untung itu wajib. Sebab itu kalau nak melabur, kita disarankan untuk guna duit lebihan yang kita tak perlu. Jadi kalau rugi pun, takdelah instalment rumah tak terbayar, kereta kena tarik dan sebagainya. Yang penting, tidur pun masih lena.

Ramai je yang untung, tak kira pasaran tengah up (Bull) atau pasaran tengah down (Bear). Dengan ilmu yang betul, insyaAllah boleh beroleh keuntungan. Lihat saja Puan Roslinah Laikoi dengan keuntungan saham Penta (Pentamaster Corporation Berhad):

Jadi bagi yang tengah mengalami kerugian, cuba musahabah diri dulu. Cari apa yang tak betul, kenapa boleh salah beli saham, kenapa boleh rugi besar. Adakah kita melabur sekadar ikut-ikutan, orang suruh beli saham Sumatec, kita pun beli saham Sumatec?

Semoga kita semua belajar daripada kesilapan, dan terus belajar memantapkan ilmu sampai berjaya. Tapi dah untung nanti, jangan lupa bayar zakat saham pula. Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh, ilmu ni pun perlu ada.

Baca juga Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2018

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Ogos 2023

Indeks FBM KLCI secara keseluruhannya turun 6.96 mata sepanjang Ogos 2023 dan menutup tirai Ogos pada paras 1451.94 mata.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. Awanbiru Technology Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Awantec Technology Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 46.84% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Classita Holdings Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Kumpulan Classita Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 46.15%. 

3. Nylex (M) Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd dengan kejatuhan sebanyak 39.58% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. MST Golf Group Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

MST Golf Group Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 35.00%.

5. Hong Seng Consolidated Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hong Seng Consolidated Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.77% untuk tempoh sebulan pada Ogos 2023. 

6. Salutica Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Salutica Berhad dengan kejatuhan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Ta Win Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Ta Win Holding yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada Ogos 2023. 

8. HHRG Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Jadi HHRG Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan penurunan sebanyak 24.97%. 

9. Edelteq Holdings Berhad

Edelteq Holdings Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 24.64%.

10. Pan Malaysia Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Pan Malaysia Bhd dengan penurunan sebanyak 16.67% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Ogos 2023.

Momentum Bursa Semakin Kuat?

Banyak saham-saham terutama daripada sektor hartanah telah membuat kenaikan yang amat dahsyat pada bulan Ogos lepas. Sektor mana pula akan kembali bangkit pada bukan September ini?

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan step by step cara guna strategi Swing dalam saham.

Webinar Swing Trading Intensif

• 9 – 10 Sept 2023, Sabtu – Ahad
• 9.00 pagi – 5.00 petang
• Melalui ZOOM

Daftar di sini: https://thekapital.my/swing