Rugi Dalam Pasaran Saham, Salah Siapa?

Khabarnya, Fathia Latiff mengalami kerugian yang teruk apabila ‘tersalah’ beli saham syarikat Sumatec, salah satu dari 686 saham patuh syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia. Beliau memuat naik status di Twitter beliau seperti berikut:

Katanya pelakon jelita kelahiran Pulau Pinang ini kerugian hampir RM9,000:

Nak Salahkan Siapa Kalau Rugi?

Pertamanya, ini bukan sejenis pelaburan yang confirm tak rugi macam ASB (harga tetap RM1). Bila harga saham jatuh dan kita rugi tak ada siapa nak pulangkan balik duit pelaburan kita. Sama juga bila kita ada bisnes dan ditakdirkan rugi, modal bisnes kita tu hangus la dik.

Kalau jenis pelabur yang tak ada trading plan ni, ada 2 pilihan, jual supaya rugi tak semakin teruk atau tunggu sehingga harga dia naik semula.

Bila dah jadi macam ni cuba selidik semula. Adakah kita ‘salah masuk’, iaitu beli ketika harga berada di puncak? Biasanya jenis macam ni suka ikut-ikut kawan. Kawan beli kita pun beli.

Tanya juga, kenapa kita beli? Dah buat Fundamental Analysis (What to buy)? Bagaimana dengan Technical Analysis (When to buy) pula?

Sebab kalau kita betul dah Fundamental Analysis, kita dapat simpulkan bahawa syarikat Sumatec mencatatkan kerugian untuk setahun kebelakangan ini:

Sumber: Bursa Marketplace

Sumatec Resources Berhad

Sumatec adalah syarikat yang terlibat dalam industri Oil & Gas, jadi mengambil masa untuk pulih. Nak pula Sumatec banyak terlibat dalam sektor upstream. Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok Nak Beli Saham Syarikat Oil & Gas? Kenali Industri Ini Dengan Lebih Dekat dan Harga Minyak Dunia Meningkat, Harga Saham Syarikat Oil & Gas Juga Meningkat.

Jadi kalau syarikat pun tengah rugi, industri oil & gas pun baru nak pulih tahun 2018 ini; nampaknya tersalah beli saham lah ni.

Mungkin boleh baca juga:

Rugi Itu Pasti, Untung Itu Wajib

Sebut saja pelaburan saham, rugi itu sudah pasti tetapi untung itu wajib. Sebab itu kalau nak melabur, kita disarankan untuk guna duit lebihan yang kita tak perlu. Jadi kalau rugi pun, takdelah instalment rumah tak terbayar, kereta kena tarik dan sebagainya. Yang penting, tidur pun masih lena.

Ramai je yang untung, tak kira pasaran tengah up (Bull) atau pasaran tengah down (Bear). Dengan ilmu yang betul, insyaAllah boleh beroleh keuntungan. Lihat saja Puan Roslinah Laikoi dengan keuntungan saham Penta (Pentamaster Corporation Berhad):

Jadi bagi yang tengah mengalami kerugian, cuba musahabah diri dulu. Cari apa yang tak betul, kenapa boleh salah beli saham, kenapa boleh rugi besar. Adakah kita melabur sekadar ikut-ikutan, orang suruh beli saham Sumatec, kita pun beli saham Sumatec?

Semoga kita semua belajar daripada kesilapan, dan terus belajar memantapkan ilmu sampai berjaya. Tapi dah untung nanti, jangan lupa bayar zakat saham pula. Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh, ilmu ni pun perlu ada.

Baca juga Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Januari 2018

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: