Avengers: Endgame Melonjakkan Saham Disney Ke Paras All-Time High

Walt Disney Co. mengumumkan pembelian Marvel Entertainment dan semua aset komiknya pada tahun 2009 dengan harga RM16 Billion. Ketika itu, Disney dihujani kritikan tentang kemampuan syarikat itu dan ramai bimbang Disney bakal menghancurkan watak-watak hebat Marvel seperti Iron Man dan The Avengers.

Disney juga mendapat kritikan daripada penganalisis pasaran yang bimbang dengan harga pembelian tersebut yang dikatakan terlalu tinggi.

Wajarkah RM16 Bilion Untuk Beli Marvel?

Hari ini, kritikan dan kebimbangan itu telah terjawab selepas 10 tahun pengambil alihan Marvel Entertainment. Majoriti penganalisis pasaran di Wall Street  berpendapat pengambil alihan ini adalah keputusan terbaik yang pernah dibuat oleh Ketua Pegawai Eksekutif Walt Disney, Bob Iger.

Kenaikan Saham Disney Sejak 10 Tahun Lalu

Tren Kenaikan Saham Disney Sejak Tahun 2009. Sumber: Investing.com

Jika dilihat kepada carta pergerakan harga saham Disney sejak 10 tahun yang lalu, anda pasti melihat pembelian Marvel Entertainment telah membawa banyak perbezaan positif kepada Disney. Pada ketika pengumuman pengambil alihan tersebut, ramai penganalisis pasaran yang meragui prestasi saham Disney dan ternyata mereka silap kerana Disney tidak lagi menoleh ke belakang sejak itu.

Harga saham Disney hanya berada di sekitar RM104 seunit sebelum pengambil alihan Marvel pada 2009, dan hari ini harga saham berada di paras RM544 setakat pada Jumaat (26 April 2019).

Sudah tentu banyak faktor kepada kenaikan ini kerana Disney mempunyai beberapa cabang perniagaan yang lain termasuk, ESPN, Pixar, dan taman tema. Tetapi Marvel memainkan peranan yang besar kepada lonjakan pendapatan sejak sedekad yang lalu.

Tahun 2015 sahaja, Disney merekodkan pendapatan lebih daripada RM32 Billion dari filem dan siri TV berkaitan Marvel. Sejak daripada itu, pendapatan meningkat saban tahun dan Marvel adalah di antara penyumbang terbesar kepada Walt Disney Co.

Filem The Avengers (2012) yang dihasilkan dengan kos RM880 juta mengaut pendapatan RM6 Bilion hasil daripada jualan tiket di seluruh dunia. Avengers: Age of Ultron (2015) pula dengan kos RM1 Billion menjana pulangan berjumlah RM4.6 Billion dan  Avengers: Infinity War (2018) dengan kos pembikinan RM1.2 Billion pula menghasilkan pendapatan jauh lebih besar dengan RM8.1 Billion.

Avengers: Endgame Benar-Benar Melonjakkan Saham Disney

April adalah bulan yang terbaik bagi saham syarikat Disney dengan jualan awal tiket Avengers: Endgame telah bermula sejak awal bulan ini. Prestasi saham Disney juga merekodkan kenaikan tertinggi pada April dengan lonjakan hampir 20% dari US$110 (RM440) pada Mac 2019 kepada RM544 setakat ini.

Filem Avengers: Endgame diramalkan mampu meraih jualan tiket sehingga AS$1 bilion (RM4.1 bilion) di seluruh dunia dalam tempoh kurang dari seminggu sejak ia ditayangkan.

Portal berita Hollywood Reporter melaporkan, setakat pada 25 April 2019 jualan tiket sudah melebihi AS$850 juta (RM3,515 juta) dan semakin menghampiri angka AS$900 juta (RM3,722).

Jumlah itu dijangka terus bertambah apabila kira-kira 4,600 panggung wayang di seluruh Amerika Utara bakal menayangkan filem tersebut pada baki minggu ini.

Media antarabangsa juga melaporkan filem berkenaan mencatatkan kutipan hari pertama luar biasa di pasaran filem kedua terbesar di dunia, China.

End Game dilaporkan berjaya mengutip sekitar USD 107.2 juta (RM 443.33 juta). Kutipan terbaik hari pertama yang dicatatkan di China sebelum ini adalah melalui filem The Fate of the Furious pada 2017 dengan kutipan sebanyak USD 69 juta (RM 285.35 juta).

Penganalisis berkata Avengers: Endgame berada di landasan yang tepat untuk menjadi sebuah filem box-office dengan pendapatan paling tinggi dalam sejarah perfileman dunia, mengalahkan rekod yang dicatatkan oleh francais sama Avengers: Infinity War.

Sama ada Disney dapat mengembangkan lagi kejayaannya bersama Marvel, ia masih menjadi persoalan. Industri televisyen dan perfileman banyak dipandu oleh populariti dan jika Disney tersilap langkah, ia bakal kehilangan potensi nilai masa hadapan francais Marvel dan karakter-karakter yang lain. Sekurang-kurangnya, buat masa ini francais Marvel masih lagi menjadi kegemaran penonton di seluruh dunia..

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

*Tapi saham Walt Disney ini tak patuh syariah ya. Kini ada Cara Percuma Nak Semak Status Patuh Syariah Saham Global.

 

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet