Ikuti Kisah Pengasas IKEA Yang Mula Jual Mancis Pada Usia 5 Tahun

Pasti ramai di kalangan kita pernah membeli barangan IKEA kan? Kalau tak beli barangan mereka pun, makan meatball pun terbaik juga.

IKEA sangat terkenal dengan rekaan yang ringkas tetapi menarik, menjimatkan ruang serta murah. Tetapi tahukah anda? Pengasas syarikat dari Sweden ini dulunya bermula dengan hanya menjual mancis sahaja!

Pengasas IKEA iaitu Ingvar Feodor Kamprad dilahirkan pada 30 Mac 1926 di sebuah ladang kecil bernama Elmtaryd. Kawasan tersebut agak mundur dan kebanyakan penduduk bekerja dalam bidang pertanian. Di sinilah Kamprad membesar dalam suasana yang mementingkan disiplin dan usaha keras, yang menjadi asas kepada kejayaannya di masa mendatang.

Mula Dengan Jual Mancis Pada Usia 5 Tahun

Seawal usia 5 tahun, beliau telah mula menjual mancis kepada jiran-jirannya. Pada usia 10 tahun pula, beliau telah mengayuh basikal dari kampungnya ke Stockholm untuk membeli mancis, untuk dijual kembali kepada penduduk kampungnya! Setelah itu, Kamprad mula mengembangkan perniagaannya kecilnya itu dengan menjual dekorasi pokok krismas, pen, pensil, ikan, dan juga benih bunga. Pada umur 10 tahun, beliau dah pandai buat bisnes. Hebat!

Kalau nak tahu, Kamprad juga mempunyai masalah dyslexia, iaitu masalah berkaitan membaca. Jadi, pada umur 17, apabila beliau telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajaran; ayahya telah memberikan sejumlah wang kecil sebagai hadiah. Bagi remaja lain yang seusia dengannya, mereka mungkin akan menggunakan duit tersebut untuk berhibur atau membeli barangan idaman. Tetapi berbeza dengan Kamprad, beliau telah menggunakan wang tersebut untuk menubuhkan IKEA!

Dua tahun kemudian, Kamprad mula menggunakan khidmat trak susu untuk menghantar produk jualannya. Pada tahun 1947, barulah beliau mula menjual perabot. Perabut ini dihasilkan oleh pengeluar tempatan. Tetapi pada tahun 1955, usahasama ini dihentikan. Ini kerana para pengeluar mendakwa Kamprad membeli produk mereka dengan harga yang sangat murah. Ini kemudianya telah memaksa Kamprad untuk mengeluarkan perabot yang direka sendiri.

Mula Design Produk Sendiri

Beliau menggunakan konsep flat pack ke atas produk keluarannya. Produk IKEA ini perlulah simple, mudah dipasang dan juga berpatutan.  Apa yang menarik mengenai produk IKEA ialah, mereka mengeluarkan perabot yang moden, stylish dan dapat disesuaikan di ruangan yang terhad. Ia sangat memenuhi kehendak pengguna masa kini.

Syarikat yang terkenal dengan design perabot futuristik ini terus berkembang bukan sahaja di seluruh Sweden, tetapi juga hampir ke seluruh dunia. Hari ini, IKEA mempunyai lebih daripada 300 kedai di 38 buah negara. Satu kejayaan yang besar untuk syarikat yang tidak pernah membuat pinjaman sepanjang tempoh perniagaan mereka!

Siapa sangka? Dengan bermula menjual mancis, Kamprad akhirnya menjadi di antara lelaki yang terkaya di dunia. Sekiranya anda mempunyai anak yang menunjukkan minat dalam perniagaan walaupun hanya menjual gula-gula, usah dihalang minat mereka. Biarlah mereka mengasah bakat dan potensi yang ada dalam diri mereka. Mana tahu mereka juga bakal bergelar jutawan dan mengharumkan nama Malaysia di arena perniagaan?

Sumber Rujukan:

  1. https://sweden.se/business/ingvar-kamprad-founder-of-ikea/
  2. http://www.ikea.com/ms/en_AU/about_ikea/the_ikea_way/history/1940_1950.html
  3. http://kisahjutawan.blogspot.my/2009/10/jutawan-antarabangsa-ingvar-kamprad.html

Kalau nak tahu, nama IKEA adalah bersempena nama Ingvar Kamprad, Elmtaryd tempat beliau dilahirkan, dan Agunnaryd kampung bersebelahan tempat beliau dilahirkan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee