FELDA Nak Kurangkan 10% Kos Tenaga Pekerja Dalam Masa 3 Tahun

KUALA LUMPUR: FGV Holdings Bhd (FGV) merancang untuk mengurangkan kos tenaga kerjanya sebanyak 10 peratus setahun sejajar pelan pemulihan yang dirangka syarikat perladangan sawit terbesar dunia itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Datuk Haris Fadzilah Hassan, berkata perancangan itu merangkumi pengurangan kos elaun kerja lebih masa, bil perubatan dan perbelanjaan lain untuk kakitangan.

Bahkan, katanya, pengurangan kakitangan hanya berlaku jika ada proses pelupusan perniagaan bukan teras dilaksana serta melalui proses skim pemisahan bersama (MSS) dan persaraan wajib.

“Langkah penjimatan kos operasi ini akan dilaksana dalam tempoh tiga tahun yang mana kos tenaga kerja kini terlalu tinggi, mencecah sekitar RM1 bilion setahun.

“FGV menafikan laporan sebuah akhbar yang mendakwa syarikat akan menghentikan 6,000 kakitangannya dalam tempoh tiga tahun.

“Syarikat bukannya bertindak memberhentikan 6,000 kakitangan tetapi hanya merancang mengurangkan 10 peratus kos tenaga kerjanya setahun,” katanya kepada BH di sini, hari ini.

Pengumuman itu adalah yang kedua membabitkan tenaga kerja dalam industri sawit negara selepas Pengerusi FELDA, Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor turut meninjau untuk menyusun kembali jumlah kakitangannya supaya lebih ramai diperlukan di wilayah menjaga ladang, berbanding di ibu pejabat.

Menerusi temubual dengan BH pada minggu lalu, Megat Zaharuddin berkata, ketika ini, Kumpulan FELDA memiliki 5,500 kakitangan, dengan 3,800 orang daripadanya di bawah agensi.

Sedangkan, katanya, untuk meningkatkan pengeluaran ladang yang diuruskan agensi itu, beliau mahu jumlah pekerja di peringkat perladangan ditambah kerana kini jumlahnya terlalu kecil.

“Di Felda Technoplant Sdn Bhd (FTP) kita ada 1,550 pekerja, manakala Jabatan Perladangan dan Jabatan Hal Ehwal Tanam Semula FELDA hanya ada 100 kakitangan.

“Apabila model baharu sudah ada nanti baru kita tahu macam mana aturkan kakitangan mengikut perniagaan. FELDA adalah GLC (syarikat berkaitan kerajaan) maka sukar membuang pekerja, bukan itu yang kita fikirkan tapi hanya mahu jumlah kakitangan yang lebih seimbang,” katanya.

Sumber: BH Online

FELDA Sedang Distruktur Semula

Bagi sebuah organisasi yang sedang tenat, kita boleh tengok bagaimana Bila FELDA Rugi RM4.85 Bilion, Harga Saham Pun Menjunam.

Kerajaan terpaksa campur tangan dalam menghulurkan bantuan, agar FELDA kembali pulih seperti dahulu. Boleh baca selanjutnya di artikel Kertas Putih FELDA: Di Antara Hutang Meningkat 1100% dan Bantuan RM6 Bilion.

Didoakan agar semua urusan dipermudahkan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ant International Buka Pusat Perniagaan Digital Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) — Penyedia teknologi pembayaran dan kewangan, Ant International, akan membuka sebuah pusat perniagaan digital baharu di Malaysia dengan memanfaatkan tenaga kerja teknologi tempatan bagi memacu usaha niaga globalnya.

Presidennya Douglas Feagin berkata kewujudan pusat berkenaan dijangka menawarkan lebih daripada 500 peluang pekerjaan baharu bagi tahun pertama selain menambah pengambilan baharu dalam tempoh empat tahun seterusnya sehingga 2028.

“Pusat perniagaan baharu itu akan berpindah ke The Exchange 106 (Kuala Lumpur) menjelang 2025,” katanya pada sesi taklimat media di sini, hari ini.

Feagin berkata sebahagian besar daripada peranan terbabit adalah berteraskan teknologi, sejajar dengan visi syarikat yang memanfaatkan teknologi dan inovasi bagi melonjakkan dagangan global dan keterangkumannya.

Kumpulan terbesar adalah jabatan teknologi dan pembangunan merangkumi barisan jurutera pembangunan perisian, diikuti oleh produk dan reka bentuk, sains data dan kawalan risiko. 

Pada masa sama, katanya, Ant International akan menyediakan sumber khusus untuk pembangunan serta dan memupuk tenaga kerja teknologi menerusi latihan komprehensif, bimbingan dan pendedahan kepada perniagaan global.

Beliau juga menyifatkan pelaburan awal dan sedia ada itu sebagai memaparkan komitmen syarikat, bukan saja dari segi memupuk bakat-bakat tempatan tetapi juga dalam menentukan kedudukan sektor teknologi.

Malah, inisiatif itu juga adalah sebahagian daripada strategi jangka panjang untuk meningkatkan keupayaan, mengembangkan ruang pejabat serta menyokong pertumbuhan berterusan peralatan dan perkhidmatan digital.

“Syarikat yakin dengan kerjasama bersama rakan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), kami dapat memanfaatkan bakat teknologi tempatan bagi mempercepat impak kemampuan perniagaan ini di peringkat tempatan dan serata dunia,” katanya.

Beroperasi di Malaysia sejak 2014, Ant International telah bekerjasama dengan rakan tempatan dalam menggalakkan komuniti teknologi kewangan (fintech) yang mantap dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia menerusi pembayaran digital lebih mudah, di samping menyokong kemasukan digital dan mewujudkan peluang ekonomi untuk perniagaan tempatan.

Ant International merupakan sekutu Kumpulan Ant dengan empat tonggak perniagaannya adalah Alipay + Cross Border Mobile Payment Service, Antom Merchant Payment Services, Worldfirst dan ANEXT Bank.

— BERNAMA