Dilema Seorang Pelabur Saham Patuh Syariah Global

Alhamdulillah, semakin ramai yang celik dengan pelaburan saham patuh syariah, sama ada dalam atau luar negara.

Dengan adanya broker-broker tempatan seperti BIMB Securities, CGS-CIMB dan MIDF Invest yang menawarkan perkhidmatan akaun trading untuk kita jual beli saham global yang patuh syariah; maka semakin ramailah pelabur runcit mula menerokai pasaran saham Wall Street terutamanya.

Itu belum termasuk lagi ada beberapa aplikasi pihak ketiga yang turut menawarkan perkhidmatan menyaring saham-saham patuh syariah di peringkat global. Di antara aplikasi yang popular adalah Islamicly, Zoya dan Shariah Screener.

Setiap daripadanya menggunakan kaedah yang berbeza untuk menyaring saham-saham global ini:

• BIMB Securities menggunakan panel syariah sendiri
• CGS-CIMB menggunakan Refinitiv Eikon
• MIDF Invest menggunakan IdealRatings & ISRA
• Shariah Screener menggunakan panel syariah sendiri yang diketuai Dr Zaharuddin
• Islamicly menggunakan panel syariah sendiri
• Zoya menggunakan panel syariah sendiri

Persoalannya sekarang, kita sebagai pelabur runcit nak ikut platform yang mana satu?

Kami telah mengajukan persoalan ini kepada Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR).

Tak kenal siapa beliau?

UZAR telah menubuhkan Elzar Group, di mana beliau menceburi beberapa cabang perniagaan melalui syarikat-syarikatnya Elzar Shariah Solution Sdn. Bhd., Myclaaz.com, mycourse.my, Elzar Trading Sdn. Bhd., Elzar Resources. Sdn. Bhd. dan lain-lain lagi.

UZAR turut menjadi penasihat syariah kepada beberapa entiti terkemuka di antaranya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Exim Bank Berhad, Salam Sedania Capital Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

Berikut merupakan nasihat beliau kepada pelabur runcit dengan membahagikan kepada beberapa tingkatan.

1. Orang Berilmu

Image by chzaib from Pixabay

Tingkatan yang tertinggi adalah mereka yang berilmu dalam bidang Shariah & pelaburan ini seperti UZAR. Beliau kena mencari dan dapatkan jawapan secara terperinci mengapa ada saham yang dianggap tidak patuh syariah berdasarkan beberapa kriteria yang telah ditetapkan.

Dalam contoh ShariahScreener yang beliau bangunkan, terdapat 9 penanda aras penilaian syariah daripada ijtihad ulama yang berbeza-beza.

Kita sebagai pengguna dapat melihat sendiri kenapa sesuatu penanda aras itu lulus dan gagal. Dengan cara itu, kita boleh membuat keputusan berdasarkan fakta yang jelas.

2. Orang Awam Yang Komited

Tingkatan kedua ini pula mereka yang yakin dan hanya berpegang kepada satu platform saja.

Sebagai contoh sekiranya beliau menggunakan platform CGS-CIMB, dan beliau yakin bahawa senarai saham global yang ada dalam platform CGS-CIMB ini telah memenuhi kriteria saham patuh syariah. Atau komited dengan AAOIFI sahaja, maka bolehlah memegang penilaian AAOFI dalam semua keadaan.

Lagipun nak beli saham yang diklasifikasikan sebagai saham tidak patuh syariah dalam CGS-CIMB tetapi patuh syariah dalam platform lain, ianya tidak dibenarkan. Dalam kes CGS-CIMB, mereka berpandukan penilaian oleh Refinitiv Eikon.

Begitu juga halnya bagi mereka yang ada akaun dengan MIDF Invest. Sekiranya kita nak jual beli saham menggunakan platform MIDF Invest, hanya saham-saham yang telah disahkan patuh syariah oleh IdealRatings & ISRA saja yang akan muncul dan dibolehkan untuk kita beli.

Secara ringkasnya, kita percaya kepada trading platform tersebut untuk membuat penilaian patuh syariah yang sewajarnya dan beli pun ikut senarai patuh syariah yang mereka berikan.

3. Orang Awam Yang Terbuka

Golongan seterusnya pula, mereka ini akan ikut mana-mana satu yang diterima tanpa memilih.

Jika dia dapat info saham itu patuh syariah dari rakan, maka dia akan ikut kerana dia sendiri tidak mempunyai akses kepada penilaian Shariah itu tadi.

4. Orang Awam Yang Nak Jalan Paling Senang

Tingkatan yang paling rendah ini adalah TIDAK digalakkan sama sekali. Golongan ini merupakan mereka yang paling mengambil ringan dan akan sentiasa berpegang kepada sesuatu yang mengharuskan.

Ianya boleh disifatkan sebagai ‘fatwa shopping’ dan memilih senarai saham patuh syariah berdasarkan nafsu semata-mata.

Tetapi dalam contoh ini beliau mungkin tidak menggunakan broker tempatan yang hanya boleh beli saham yang patuh syariah di platform tersebut saja.

Ini kerana menggunakan broker luar negara, kita boleh beli saham sesuka hati. Kita sendiri yang membuat penilaian sendiri berkenaan status patuh syariah sesebuah saham tersebut.

Sebagai contoh platform TradeStation, kita nak beli sesuatu saham. Di platform ShariahScreener ianya tak patuh syariah dan di platform Zoya pun tak patuh syariah, tetapi di platform Islamicly ianya patuh syariah. Maka kita pun menggunakan pendapat bahawa sekiranya di Islamicly saham tersebut patuh syariah, kita pun beli.

Asalkan saham tersebut patuh syariah di salah satu platform, kita gunakannya sebagai hujah untuk membeli sesuatu saham.

Sekarang anda dah tahu nak buat apa?

Dapatkan Shariah Screener Hari Ini

Kini pengguna dan peminat dunia pelaburan pasaran saham Amerika Syarikat boleh melanggan perkhidmatan ShariahScreener.com bagi memastikan pelaburan saham kita semua adalah patuh Shariah.

Seperti contoh di atas, buat masa ini (November 2022) saham Apple Inc diklasifikasikan sebagai tidak patuh syariah. Mesti ramai rasa pelik sebab bisnes utama Apple ni dah sah-sah iPhone, tetapi macam mana boleh dikategorikan sebagai tidak patuh syariah?

Sebenarnya Apple Inc juda ada income lain iaitu pendapatan faedah dan dividen. Pendapatan faedah dan dividen daripada pelaburan tidak patuh Syariah akan dibandingkan dengan hasil utama Syarikat. Bila tak lepas benchmark (contohnya 5%), maka sebab itu dia diklasifikasikan sebagai saham yang tidak patuh syariah.

Berbeza dengan saham Microsoft ($MSFT) yang masih diklasifikasikan sebagi patuh syariah.

Untuk langganan Shariah Screener, klik sini. Eksklusif kepada pembaca Majalah Labur dan The Kapital, diskaun sebanyak 5% menanti anda. Subscribe hari ini juga untuk rebut peluang ini.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street? Kami boleh bantu.

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: