Senarai 30 Syarikat Yang Paling Cepat Berkembang

Sehingga hari ini ada 676 saham syarikat patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia. Tak tau nak beli saham syarikat apa? Apa kata anda pertimbangkan syarikat-syarikat yang mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh atau OK.

Bagaimana Nak Tahu Kedudukan Kewangan Syarikat Yang OK?

Senang je, tengok syarikat tersebut untung atau tidak? Kalau asyik rugi, maksudnya syarikat tersebut tidak diurus dengan baik. Sama juga macam kita berniaga, kalau asyik rugi memang tunggu masa tutup kedai. Jadi kalau kita melabur dalam saham syarikat yang bermasalah, silap haribulan harga saham merudum jatuh; habuk pun tak dapat.

Syarikat yang diurus dengan baik, setiap tahun mesti untungnya meningkat. Nak berkembang juga senang, boleh beli bangunan baru, ambil lebih ramai pekerja, paling penting dapat beri dividen yang baik kepada pelabur macam kita.

Dekat mana nak tengok laporan kewangan syarikat? Banyak sumber boleh dirujuk, antaranya laman web Bursa Malaysia sendiri dan laman web Bursa MarketPlace.

30 Syarikat Ini Mempunyai Perolehan Yang Tinggi

 

30 syarikat awam ini saham mereka berstatus patuh syariah di Bursa Malaysia. Perkara pertama yang dipertimbangkan untuk masuk dalam senarai ini adalah peningkatan peratusan perolehan/pendapatan (revenue) pada tahun 2016 berbanding tahun 2015.

Kita ambil contoh syarikat yang berada di kedudukan #1 iaitu My EG Services.

Syarikat My EG menunjukkan peningkatan sebanyak 99% perolehan pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan perolehan sepanjang tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 54.4%. Manakala keuntungan bersih My EG meningkat 109.4% pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan keuntungan bersih bagi tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 59.9%.

Boleh dowload Laporan Tahunan 2016 mereka di laman web Bursa Malaysia.

Syarikat Yang Sihat Mencatat Perolehan Yang Meningkat Dari Tahun ke Tahun

Bullish market

Dah ada senarai ini, rasa-rasa tahu tak nak labur ke dalam syarikat mana? Atau nak melabur dalam kesemua 30 syarikat? Semuanya terpulang kepada citarasa dan modal masing-masing.

Ada yang minat saham berharga tinggi RM10 ke atas, jadi turun naiknya takdelah ‘terkejut’ sangat. Sesuai untuk pelabur jangka masa panjang, kalau boleh cari saham yang beri dividen setiap tahun.

Ada pula yang minat saham bawah RM1, katanya boleh untung 10-20% sehari. Tapi kuat ke jantung tu nak hadap rugi 10-20% sehari? Kalau untung boleh banyak, rugi pun boleh banyak. Itulah namanya high risk high return.

Ikut poket masing-masing, pandai-pandailah belajar dan tetapkan matlamat untuk apa kita melabur. Seperti biasa, kami suka menasihatkan para pembaca untuk terus jual jika saham yang dibeli sudah cecah keuntungan yang telah ditetapkan. Kalau harga saham jatuh dan telah mencecah sasaran ‘stop-loss’ tu, jual saja dan berhenti berharap.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2023

Kita dah nak hampir ke penghujung tahun 2023? Bagaimana dengan portfolio anda setakat ini? Untung ke rugi tu?

Jangan putus asa meskipun anda mengalami kerugian. Ia merupakan satu proses pembelajaran dan pengalaman yang penting kepada anda. Apa yang penting adalah jangan ulangi kesilapan yang boleh menyebabkan kerugian tersebut.

Sebelum kita pergi kepada saham-saham paling rugi bulan November, apa kata kita lihat dulu prestasi indeks FBM KLCI bagi bulan November 2023.

Indeks FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks tidak banyak berubah sepanjang bulan November 2023. Pada 1 November 2023, indeks dibuka pada 1,441.17 mata dan ditutup pada 1,452.74 mata pada penghujung bulan. Corak pergerakan indeks juga menunjukkan FBM KLCI naik 2 sehingga 3 hari namun kemudian akan merosot selama beberapa hari.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2023 adalah seperti berikut.

1. Kanger International Berhad (KANGER)

Sumber: Bursa MarketPlace

Kanger International Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

2. SC Estate Builder Berhad (SCBUILD)

Sumber: Bursa MarketPlace

Di tempat kedua, SC Estate Builder Berhad pula mencatatkan penurunan sebanyak 25.00%. 

3. Classita Holdings Berhad (CLASSITA)

Sumber: Bursa MarketPlace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Classita Holdings Berhad dengan kejatuhan sebanyak 23.08% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. Pestech International Berhad (PESTECH)

Sumber: Bursa MarketPlace

Pestech International Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2023 dengan kejatuhan sebanyak 22.86%.

5. Key Asic Berhad (KEYASIC)

Sumber: Bursa MarketPlace

Sumber: Bursa Market Place

Di tempat kelima pula adalah syarikat Key Asic Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 18.75% untuk tempoh sebulan pada November 2023.

6. Eversendai Corporation Berhad (SENDAI)

Sumber: Bursa MarketPlace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Eversendai Corporation Berhad dengan kejatuhan sebanyak 17.95% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. Coraza Intergrated Technology Berhad (CORAZA)

Sumber: Bursa MarketPlace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Coraza Integrated Technology Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 16.22% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2023.

8. MMAG Holdings Berhad (MMAG)

Sumber: Bursa MarketPlace

MMAG Holdings Berhad pula adalah syarikat saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2023 dengan penurunan sebanyak 15.00%.

9. Pharmaniaga Berhad (PHARMA)

Sumber: Bursa MarketPlace

Pharmaniaga Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2023 dengan kejatuhan sebanyak 13.58%.

10. Sealink International Berhad (SEALINK)

Sumber: Bursa MarketPlace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Sealink International Berhad dengan penurunan sebanyak 10.53% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2023.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Percuma bila daftar BERDUA!
Cepat daftar sekarang, slot terhad!