Senarai 30 Syarikat Yang Paling Cepat Berkembang

Sehingga hari ini ada 676 saham syarikat patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia. Tak tau nak beli saham syarikat apa? Apa kata anda pertimbangkan syarikat-syarikat yang mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh atau OK.

Bagaimana Nak Tahu Kedudukan Kewangan Syarikat Yang OK?

Senang je, tengok syarikat tersebut untung atau tidak? Kalau asyik rugi, maksudnya syarikat tersebut tidak diurus dengan baik. Sama juga macam kita berniaga, kalau asyik rugi memang tunggu masa tutup kedai. Jadi kalau kita melabur dalam saham syarikat yang bermasalah, silap haribulan harga saham merudum jatuh; habuk pun tak dapat.

Syarikat yang diurus dengan baik, setiap tahun mesti untungnya meningkat. Nak berkembang juga senang, boleh beli bangunan baru, ambil lebih ramai pekerja, paling penting dapat beri dividen yang baik kepada pelabur macam kita.

Dekat mana nak tengok laporan kewangan syarikat? Banyak sumber boleh dirujuk, antaranya laman web Bursa Malaysia sendiri dan laman web Bursa MarketPlace.

30 Syarikat Ini Mempunyai Perolehan Yang Tinggi

 

30 syarikat awam ini saham mereka berstatus patuh syariah di Bursa Malaysia. Perkara pertama yang dipertimbangkan untuk masuk dalam senarai ini adalah peningkatan peratusan perolehan/pendapatan (revenue) pada tahun 2016 berbanding tahun 2015.

Kita ambil contoh syarikat yang berada di kedudukan #1 iaitu My EG Services.

Syarikat My EG menunjukkan peningkatan sebanyak 99% perolehan pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan perolehan sepanjang tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 54.4%. Manakala keuntungan bersih My EG meningkat 109.4% pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan keuntungan bersih bagi tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 59.9%.

Boleh dowload Laporan Tahunan 2016 mereka di laman web Bursa Malaysia.

Syarikat Yang Sihat Mencatat Perolehan Yang Meningkat Dari Tahun ke Tahun

Bullish market

Dah ada senarai ini, rasa-rasa tahu tak nak labur ke dalam syarikat mana? Atau nak melabur dalam kesemua 30 syarikat? Semuanya terpulang kepada citarasa dan modal masing-masing.

Ada yang minat saham berharga tinggi RM10 ke atas, jadi turun naiknya takdelah ‘terkejut’ sangat. Sesuai untuk pelabur jangka masa panjang, kalau boleh cari saham yang beri dividen setiap tahun.

Ada pula yang minat saham bawah RM1, katanya boleh untung 10-20% sehari. Tapi kuat ke jantung tu nak hadap rugi 10-20% sehari? Kalau untung boleh banyak, rugi pun boleh banyak. Itulah namanya high risk high return.

Ikut poket masing-masing, pandai-pandailah belajar dan tetapkan matlamat untuk apa kita melabur. Seperti biasa, kami suka menasihatkan para pembaca untuk terus jual jika saham yang dibeli sudah cecah keuntungan yang telah ditetapkan. Kalau harga saham jatuh dan telah mencecah sasaran ‘stop-loss’ tu, jual saja dan berhenti berharap.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

  1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
  2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
  3. AmInvestment Bank Berhad (window)
  4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
  5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
  6. Hong Leong Investment Bank (window)
  7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
  8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
  9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
  10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
  11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
  12. Public Investment Bank Berhad (window)
  13. RHB Investment Bank Berhad (window)
  14. TA Securities Holdings Berhad (window)
  15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
  16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!