Senarai 30 Syarikat Yang Paling Cepat Berkembang

Sehingga hari ini ada 676 saham syarikat patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia. Tak tau nak beli saham syarikat apa? Apa kata anda pertimbangkan syarikat-syarikat yang mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh atau OK.

Bagaimana Nak Tahu Kedudukan Kewangan Syarikat Yang OK?

Senang je, tengok syarikat tersebut untung atau tidak? Kalau asyik rugi, maksudnya syarikat tersebut tidak diurus dengan baik. Sama juga macam kita berniaga, kalau asyik rugi memang tunggu masa tutup kedai. Jadi kalau kita melabur dalam saham syarikat yang bermasalah, silap haribulan harga saham merudum jatuh; habuk pun tak dapat.

Syarikat yang diurus dengan baik, setiap tahun mesti untungnya meningkat. Nak berkembang juga senang, boleh beli bangunan baru, ambil lebih ramai pekerja, paling penting dapat beri dividen yang baik kepada pelabur macam kita.

Dekat mana nak tengok laporan kewangan syarikat? Banyak sumber boleh dirujuk, antaranya laman web Bursa Malaysia sendiri dan laman web Bursa MarketPlace.

30 Syarikat Ini Mempunyai Perolehan Yang Tinggi

 

30 syarikat awam ini saham mereka berstatus patuh syariah di Bursa Malaysia. Perkara pertama yang dipertimbangkan untuk masuk dalam senarai ini adalah peningkatan peratusan perolehan/pendapatan (revenue) pada tahun 2016 berbanding tahun 2015.

Kita ambil contoh syarikat yang berada di kedudukan #1 iaitu My EG Services.

Syarikat My EG menunjukkan peningkatan sebanyak 99% perolehan pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan perolehan sepanjang tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 54.4%. Manakala keuntungan bersih My EG meningkat 109.4% pada tahun 2016 berbanding tahun 2015. Pertumbuhan keuntungan bersih bagi tempoh 3 tahun pula adalah sebanyak 59.9%.

Boleh dowload Laporan Tahunan 2016 mereka di laman web Bursa Malaysia.

Syarikat Yang Sihat Mencatat Perolehan Yang Meningkat Dari Tahun ke Tahun

Bullish market

Dah ada senarai ini, rasa-rasa tahu tak nak labur ke dalam syarikat mana? Atau nak melabur dalam kesemua 30 syarikat? Semuanya terpulang kepada citarasa dan modal masing-masing.

Ada yang minat saham berharga tinggi RM10 ke atas, jadi turun naiknya takdelah ‘terkejut’ sangat. Sesuai untuk pelabur jangka masa panjang, kalau boleh cari saham yang beri dividen setiap tahun.

Ada pula yang minat saham bawah RM1, katanya boleh untung 10-20% sehari. Tapi kuat ke jantung tu nak hadap rugi 10-20% sehari? Kalau untung boleh banyak, rugi pun boleh banyak. Itulah namanya high risk high return.

Ikut poket masing-masing, pandai-pandailah belajar dan tetapkan matlamat untuk apa kita melabur. Seperti biasa, kami suka menasihatkan para pembaca untuk terus jual jika saham yang dibeli sudah cecah keuntungan yang telah ditetapkan. Kalau harga saham jatuh dan telah mencecah sasaran ‘stop-loss’ tu, jual saja dan berhenti berharap.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing