4 Perkara Perlu Faham Sebelum Deal Dengan Ejen Hartanah

“Alah, ejen ni middle man je yang ambil untung atas angin. Bukan susah pun kerja mereka.”

Kebanyakan daripada kita mempunyai persepsi yang ejen hartanah hanya nak komisyen daripada kita, jadi mereka kenalah tolong buat semua benda dari A sampai Z. Disebabkan nak beli rumah lah, kita kena melalui ejen hartanah terutama sekali untuk rumah sub-sale atau second hand. Mereka inilah yang telah dilantik secara rasmi oleh tuan rumah.

Oleh itu, ada eloknya jika sebelum anda nak berurusan dengan ejen hartanah, anda perlu faham 4 perkara ini terlebih dahulu.

#1. Ejen Hartanah Bukan Pihak Yang Luluskan Pembiayaan

Masih ramai yang salah faham dan menggangap bahawa ejen hartanah adalah pihak yang dapat meluluskan pinjaman perumahan mereka. Tidak dinafikan, ada segelintir ejen hartanah yang bantu client untuk menghantar borang pinjaman mereka kepada pihak bank. Tetapi, ini bukan bermakna mereka adalah pihak yang akan meluluskan pinjaman tersebut.

Kelulusan pinjaman perumahan anda terletak di tangan pihak bank. Ejen hartanah hanya pemudahcara dan boleh menasihat tentang dokumen-dokumen sokongan yang perlu. Elok juga anda minta pendapat mereka untuk memastikan anda betul-betul layak baru meneruskan hasrat untuk membuat permohonan untuk membeli rumah tersebut.

#2. Ejen Hartanah Banyak Masa

Meskipun pekerjaan seorang ejen hartanah tidak terikat sama sekali dengan waktu pejabat, namun masa mereka juga amat bernilai. Mereka sanggup bergadai masa lepak dengan family di hujung minggu semata-mata nak bawa anda tengok rumah.

Jika anda tidak dapat menghadirkan diri untuk bertemu dengan ejen hartanah, sebaiknya anda memaklumkan kepada mereka lebih awal dengan cara menelefon atau WhatsApp. Gunakan kemudahan teknologi yang semakin maju dalam memudahkan komunikasi untuk berhubung.

Jangan mendiamkan diri dan membiarkan ejen hartanah menunggu sampai berjanggut tanpa sebarang khabar berita.

Ingat, sebarang urusan anda untuk membeli rumah kena melalui mereka. Silap haribulan, anda yang hanya berjanji kosong sedangkan ada pihak lain yang sudah bersedia untuk membayar deposit untuk rumah tersebut; melepaslah jawabnya.

#3. Ejen Hartanah Tak Buat Keputusan Untuk Anda 

Pengurusan kewangan

Pastikan anda mempunyai bajet dan juga ciri-ciri rumah yang anda inginkan sebelum berjumpa dengan ejen hartanah. Jika anda berkongsi dengan mereka bajet yang anda mampu, pasti mereka dapat memberi nasihat rumah mana yang sesuai. Jangan tipu kelayakan gaji, ia membuang masa anda dan ejen nanti.

Jika anda ingin membeli rumah bertingkat yang low cost pula, anda perlu merendahkan jangkaan anda yang kawasan tersebut tidak mempunyai gym atau pun swimming pool. Ukurlah bajet mengikut kemampuan sendiri.

#4. Ejen Hartanah Tak Boleh Cepatkan Proses Tukar Nama 

Sekiranya anda telah bersetuju dengan dengan syarat–syarat yang ditetapkan dan telah menandatangani perjanjian jual beli (S&P), urusan seterusnya akan dikendalikan oleh pihak guaman yang telah dilantik pula.

Namun begitu, masih anda segelintir ejen hartanah yang baik budi bicaranya dengan selalu bantu follow-up segala urusan berkenaan rumah anda sehingga ianya selesai.

Harus diingat, jangan pula anda naik angin atau memaki hamun ejen hartanah yang telah banyak membantu anda jika proses pertukaran nama menjadi lambat. Segala urusan tukar nama adalah di luar skop kerja ejen hartanah dan ianya adalah di bawah tanggungjawab pihak peguam.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rumah Di Malaysia Tak Cukup Atau Terlebih?

Acap kali kita terdengar atau terbaca tentang penawaran rumah yang tidak mencukupi. Dan ada juga kita terdengar atau terbaca tentang lambakan rumah yang tak terjual.

Mana satu yang betul?

Rumah tak cukup atau rumah terlebih di Malaysia ini?

Dan sekiranya penawaran rumah sebenarnya mencukupi, adakah jumlah mencukupi di setiap negeri?

Baca : Stok Hartanah Yang Tak Terjual Di Johor – Perancangan Terancang Supaya Bumiputera Tidak Dapat Beli?

Begitu juga dengan lambakan rumah tidak terjual. Adakah berlaku di negeri – negeri utama seperti Johor, Selangor, Pulau Pinang dan Sabah sahaja?

Bagaimana pula dengan jenis hartanah? Adakah terdapat spesifik jenis hartanah yang tidak terjual di Malaysia?

Apa data sebenar untuk kita bincangkan?

Anda bukan orang pertama yang pelik dengan situasi hartanah di Malaysia. Semalam rumah tidak mencukupi, hari ini rumah terlebih bina sampai dibiarkan kosong tanpa penghuni pula.

Buat pengetahuan anda, berdasarkan data yang dikeluarkan NAPIC menunjukkan data bagi rumah yang tidak cukup adalah rumah jenis mampu milik. Manakala lambakan rumah tidak terjual pula adalah dari jenis servis apartmen.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Dan isu ini sangat dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan hartanah semasa dan mendatang.

“Tahukah anda, jumlah dan nilai urus niaga hartanah masing-masing turun 13.6% dan 22.9% kepada 72,908 unit dan RM28.64 bilion, pada suku pertama 2020 berbanding 84,388 unit dan RM37,16 bilion, masing-masing, pada suku pertama 2019.”

Rumah Di Malaysia Tidak Cukup Atau Terlebih?

Hasil kajian yang dilakukan secara holistik dan komprehensif oleh Dr. Foo Che Hung yang disiarkan di portal Edgeprop pada Jun 2020 yang lalu menunjukkan sememangnya wujud lambakan hartanah yang tidak terjual dan penawaran rumah yang terlebih di Malaysia.

Kajian mendapati kediaman jenis servis apartmen mendominasi lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia.

Baca : Krisis Rumah Mampu Milik Di Asia Tenggara Semakin Serius

Isu ini dilihat semakin serius bermula tahun 2016 apabila 20.9% daripada rumah tidak terjual adalah servis apartmen!

Angkanya terus meningkat tahun demi tahun sehingga mencecah 35.9% bersamaan 47,806 unit hartanah tidak terjual di Malaysia.

Sementara itu, unit kediaman tidak terjual telah menurun sebanyak 9.8% kepada 29,698 unit pada suku pertama 2020 berbanding 32,936 unit pada suku pertama 2019.

Apabila dicampurkan jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual pada tahun 2019, 59.6% daripadanya adalah dari pasaran undercon dan 13.7% lagi belum dibina.

Baca : Transaksi Hartanah Di Malaysia Pada Suku Pertama 2020 Adalah Positif

Manakala untuk suku pertama 2020 pula, jumlah hartanah kediaman dan servis apartmen yang tidak terjual adalah 25.1% dengan 59.3% adalah dari pasaran undercon dan baki 15.5% masih belum dibina.

Setakat suku pertama 2020, negeri dengan angka unit kediaman dan servis apartmen tidak terjual tertinggi adalah Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Di Pulau Pinang, stok hartanah adalah 523,839 unit sedangkan jumlah isi rumah adalah 458,514 orang.

Di Kuala Lumpur pula, stok hartanah sedia ada adalah 558,941 unit dengan jumlah isi rumah 495,204 orang.

Johor pula mempunyai 927,360 unit dengan 877,884 isi rumah.

Dan akhir sekali, Negeri Sembilan menyaksikan stok hartanah adalah pada angka 297,502 unit dengan 268,438 orang isi rumah.

Agak menyedihkan apabila negeri – negeri yang mempunyai masalah kekurangan unit kediaman terletak di luar bandar.

Negeri – negeri tersebut adalah Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Dengan 252,821 isi rumah, hanya terdapat 102,607 stok unit kediaman di Terengganu.

Di Perak, stok hartanah hanyalah 494,041 unit untuk 650,533 isi rumah.

Di Kelantan pula lebih menyedihkan di mana hanya terdapat 84,058 stok unit rumah untuk 348,553 isi rumah.

“Bayangkan 4 keluarga terpaksa berebut untuk mendapatkan sebuah rumah!”

Sumber: NAPIC

Ya, keenam-enam negeri di atas sememangnya tidak menghadapi lambakan hartanah tidak terjual.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Sebaliknya, rakyat di negeri tersebut menghadapi masalah yang lebih dahsyat lagi!

Tidak perlu kita menuding jari menyalahkan pihak mana yang bersalah.

Apa yang pasti, Melaka, Perlis, Selangor dan Pahang merupakan negeri yang paling hampir mencapai penawaran dan permintaan hartanah mengikut isi rumah dan stok unit rumah.

Kesimpulannya, memang Malaysia mengalami dua masalah yang berbeza mengikut geografi dan pendapatan isi rumah.

Negeri-negeri utama seperti Johor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang menghadapi penawaran stok kediaman yang terlebih-lebih.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Sedangkan negeri – negeri Terengganu, Perak, Kedah, Kelantan, Sabah dan Sarawak menghadapi masalah kekurangan stok kediaman dalam keadaan isi rumah yang ramai.

Pendapat penulis, hanya Kerajaan sahaja lah yang dapat menyelesaikan masalah ini. Dalam masa itu, ayuhlah kita berdoa supaya pemaju membina lebih banyak rumah yang bersesuaian dengan pendapatan isi rumah mengikut negeri.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!