Sibuk Bekerja? Ini 3 Sebab Untuk Anda Cuba Strategi Swing Trading Dalam Pelaburan Saham

Nak cari duit extra setiap bulan tanpa perlu melihat screen hari-hari.

Dalam keadaan ekonomi yang semakin mencabar hari ini, ramai antara kita berusaha untuk mencari duit tambahan setiap bulan untuk menjalani kehidupan seharian kita.

Kenaikan harga barang pula tidak setanding dengan kenaikan gaji kita, ditambah pula dengan musim pandemik ini ada sesetengah syarikat terpaksa memotong gaji pekerja mereka. 

Kehidupan di bandaraya seperti Kuala Lumpur mempunyai kos sara hidup yang sangat tinggi dan kebanyakan rakyat Malaysia terpaksa untuk membuat dua pekerjaan bagi meneruskan kehidupan. 

Baca: Gaji RM6,000 Di Kuala Lumpur Dan Putrajaya Dikira B40

Pekerjaan kedua yang biasanya dipertimbangkan adalah pekerjaan yang mempunyai fleksibiliti dan tidak memerlukan komitmen yang tinggi sehingga mengganggu kerja hakiki mereka. 

Antara pilihan yang popular di kalangan rakyat Malaysia adalah seperti;-

  • Menjadi agen takaful
  • Menjadi agen unit trust
  • Memandu grab atau grabfood rider
  • Menjadi agen hartanah

Kesemua pekerjaan sambilan diatas ini memberikan fleksibiliti masa kepada mereka yang mahu mencari rezeki tambahan untuk menyara keluarga mereka. 

Selain daripada kerja yang disebutkan diatas, sebenarnya kerjaya sebagai seorang trader juga merupakan kerjaya yang memberikan fleksibiliti masa kepada kita.

Biar betul? Bukan trader perlu tengok screen setiap masa ke?

Bukan semua trader sebenarnya yang monitor chart hari-hari. Hanya mereka yang tidak faham tentang saham sahaja yang melihat chart setiap masa. Full time trader pun belum tentu akan melihat chart hari-hari. 

Baca: Swing Trading Dan Day Trading, Apa Perbezaannya

Pendapatan Tambahan Sebagai Swing Trader

Jika anda nak menjadikan saham sebagai sumber pendapatan kedua, swing trader adalah pilihan yang terbaik. 

Seorang swing trader akan membeli sesuatu saham dan memegangnya untuk beberapa hari atau minggu sebelum menjualnya semula untuk meraih keuntungan. 

Anggaplah apabila anda menerima pulangan sehingga 20% dalam beberapa bulan walaupun masih bekerja full time sebagai bonus yang sangat berbaloi.

3 Sebab Kenapa Guna Strategi Swing Trading

  1. Fleksibiliti dari segi masa
  2. Risiko yang lebih terkawal
  3. Tidak memerlukan modal yang besar

1. Fleksibiliti Masa Seorang Swing Trader

Strategi swing trading ini tidak memerlukan seorang pelabur itu melihat carta setiap masa kerana kajian awal telah dilakukan dan hanya perlu letakkan alert kepada saham tertentu dan jalani kehidupan harian seperti biasa. 

Kajian pula biasanya dilakukan pada hujung minggu atau pada sebelah malam selepas pasaran telah ditutup. 

Pelabur tidak perlu terkejar-kejar harga sesuatu saham malah pelaburan yang dilakukan sangat santai dan tenang. 

2. Risiko Yang Lebih Terkawal

Switch button positioned on the word minimum, black background and blue light. Conceptual image for illustration of Risk management or assessment.

Strategi swing trading ini juga biasanya akan memilih saham-saham yang tidak mempunyai risiko yang terlalu tinggi dan biasanya mengelakkan kaunter penny dan spekulatif

Pemilihan saham untuk strategi swing ini biasanya adalah saham yang berisiko sederhana dan sukar untuk dimanipulasi pasaran. 

Dengan pemilihan saham yang betul, hati pun akan menjadi lebih tenang menjalani kehidupan harian kita. 

3. Tidak Memerlukan Modal Yang Besar

Keuntungan sebagai seorang swing trader adalah diukur daripada pulangan dalam bentuk Return On Investment (ROI) dan bukanya berdasarkan bid seperti seorang scalper.

Cukup gunakan wang lebihan sekitar RM2,000 untuk mula melabur dan mengamalkan teknik swing ini. 

Tidak perlu untung seratus peratus setiap bulan, cukup dengan hanya membuat keuntungan bersih 6% setiap bulan untuk meraih keuntungan lebih daripada 100% setahun

Baca: Hanya Perlu Jana 6% Sebulan Untuk Pulangan 100% Setahun

Mudah ke nak buat 6% sebulan?

Sebelum sesuatu perkara menjadi mudah, ianya akan bermula dengan sukar. Latihan dan komitmen diri kita yang akan menentukan kejayaan kita baik sebagai seorang pelabur saham mahupun dalam apa juga yang kita lakukan dalam kehidupan seharian kita. 

Pelaburan saham ini tidak semuanya indah kerana risiko dalam dunia pelaburan ini wujud. Namun risiko tersebut boleh dikawal jika kita mempunyai ilmu yang cukup. 

Nak timba ilmu untuk menjadi seorang Swing Trader? Kami janji ilmu ini berbaloi. 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing

Previous ArticleNext Article

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing