Tokoh Pelaburan Saham – John Maynard Keynes

Keynes merupakan seorang ahli ekonomi dan tokoh yang dikenali ramai. Beliau lahir pada tahun 1883 dan meninggal dunia pada tahun 1946 ketika berusia 62 tahun. Dan sehingga ke hari ini, pengajaran ekonomi beliau masih digunakan dan dikaji oleh ramai ahli ekonomi seluruh dunia.

Sesetengah daripada teori yang diketengahkannya masih digunakan oleh kerajaan tertentu di dunia sebagai dasar ekonomi mereka. Di King’s College Cambridge, beliau menguruskan dana pelaburan amanah yang  berjumlah $30,000 Pound Sterling. Dana ini bertambah lebih daripada 10 kali ganda untuk tempoh 10 tahun.

Jutawan Saham

Pada masa yang sama beliau juga adalah merupakan seorang jutawan sebelum perang dunia yang kedua, dengan menggunakan teknik pelaburan beliau di pasaran saham. Sayangnya, beliau tidak meninggalkan penulisan tentang pelaburan saham. Mungkin beliau hanya mahu dikenali sebagai ahli ekonomi.

Mengikut cerita berkenaan dengan beliau, Keynes dianggap sebagai seorang penyelidik pasaran saham yang agak malas. Beliau menghabiskan sedikit sahaja masa untuk mendapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat yang beliau ingin laburi.

Setiap pagi semasa bersarapan, beliau akan membelek-belek berita tentang perniagaan dalam surat khabar dan pada masa yang sama beliau juga akan meneliti laporan-laporan tahunan tentang beberapa syarikat yang beliau berminat untuk melabur.

Baca Suratkhabar Dan Terus Beli

Daripada cerita yang didengar, beliau selalunya akan menghabiskan cuma setengah jam sahaja untuk membaca laporan urusniaga saham di surat khabar. Selepas itu, beliau akan menelefon broker saham dan memberikan arahan tentang saham-saham yang ingin dibeli atau dijual.

Kemudian beliau akan meneruskan aktiviti tugasan harian yang lain. Keynes tidak akan melihat atau meneliti lagi pasaran saham untuk sepanjang hari tersebut.

Sebenarnya beliau percaya bahawa pasaran saham adalah tempat yang berisiko tinggi. Oleh itu, seseorang  itu akan sama mudah untuk mengalami kerugian dan untuk mendapat untung. Hanya mereka yang betul-betul bagus atau benar-benar bernasib baik sahaja yang akan untung besar di pasaran. Selain daripada dua jenis orang ini, semuanya akan mengalami kerugian. Beliau juga mengatakan bahawa mereka yang berjaya tidak akan selalunya bernasib baik sepanjang masa.

2 Tips Berkenaan Pelaburan Saham

Beliau percaya bahawa terdapat dua kaedah yang asas untuk pelaburan saham. Kaedah yang pertama memerlukan para pelabur meneliti atau mengkaji kesemua maklumat yang terdapat berkenaan dengan syarikat-syarikat dan selepas itu membuat ramalan tentang masa depan syarikat ini berdasarkan kepada maklumat-maklumat yang telah dikumpulkan tadi. Ia memerlukan masa dan kesabaran yang banyak. Hanya beberapa orang sahaja yang mempunyai kesabaran dan kerajinan yang diperlukan.

Kaedah yang kedua pula memerlukan pelabur meramalkan apakah yang difikirkan oleh pelabur lain tentang pergerakan harga saham di masa akan datang. Ini bermaksud anda perlu mengkaji gelagat pemain-pemain di pasaran saham dan bukan hanya gelagat pasaran saham itu sahaja. Ini kerana  untuk menjadi pelabur yang berjaya anda mestilah berkeupayaan untuk menjangkakan apakah yang difikirkan oleh para pelabur lain tentang pasaran saham.

Sumber Rujukan: Menyelami Dasar Lautan Saham oleh Othman Yong

Masih Relevan Ke Hari Ini

Kalau kita faham apa yang ingin disampaikan di atas, kita kena sentiasa up-to-date dengan perkembangan terkini tentang apa yang berlaku di dunia. Adakah ia akan memberi kesan yang positif atau negatif kepada pasaran saham?

Beliau juga menitikberatkan Fundamental Analysis untuk menyaring saham-saham yang bagus untuk dibeli.Sekiranya syarikat tersebut mempunyai asas yang kukuh dengan keuntungan yang meningkat dari setahun ke setahun, sudah pasti ia akan menarik minat pelabur untuk membeli saham syarikat tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA