Tokoh Pelaburan Saham – John Maynard Keynes

Keynes merupakan seorang ahli ekonomi dan tokoh yang dikenali ramai. Beliau lahir pada tahun 1883 dan meninggal dunia pada tahun 1946 ketika berusia 62 tahun. Dan sehingga ke hari ini, pengajaran ekonomi beliau masih digunakan dan dikaji oleh ramai ahli ekonomi seluruh dunia.

Sesetengah daripada teori yang diketengahkannya masih digunakan oleh kerajaan tertentu di dunia sebagai dasar ekonomi mereka. Di King’s College Cambridge, beliau menguruskan dana pelaburan amanah yang  berjumlah $30,000 Pound Sterling. Dana ini bertambah lebih daripada 10 kali ganda untuk tempoh 10 tahun.

Jutawan Saham

Pada masa yang sama beliau juga adalah merupakan seorang jutawan sebelum perang dunia yang kedua, dengan menggunakan teknik pelaburan beliau di pasaran saham. Sayangnya, beliau tidak meninggalkan penulisan tentang pelaburan saham. Mungkin beliau hanya mahu dikenali sebagai ahli ekonomi.

Mengikut cerita berkenaan dengan beliau, Keynes dianggap sebagai seorang penyelidik pasaran saham yang agak malas. Beliau menghabiskan sedikit sahaja masa untuk mendapatkan maklumat tentang syarikat-syarikat yang beliau ingin laburi.

Setiap pagi semasa bersarapan, beliau akan membelek-belek berita tentang perniagaan dalam surat khabar dan pada masa yang sama beliau juga akan meneliti laporan-laporan tahunan tentang beberapa syarikat yang beliau berminat untuk melabur.

Baca Suratkhabar Dan Terus Beli

Daripada cerita yang didengar, beliau selalunya akan menghabiskan cuma setengah jam sahaja untuk membaca laporan urusniaga saham di surat khabar. Selepas itu, beliau akan menelefon broker saham dan memberikan arahan tentang saham-saham yang ingin dibeli atau dijual.

Kemudian beliau akan meneruskan aktiviti tugasan harian yang lain. Keynes tidak akan melihat atau meneliti lagi pasaran saham untuk sepanjang hari tersebut.

Sebenarnya beliau percaya bahawa pasaran saham adalah tempat yang berisiko tinggi. Oleh itu, seseorang  itu akan sama mudah untuk mengalami kerugian dan untuk mendapat untung. Hanya mereka yang betul-betul bagus atau benar-benar bernasib baik sahaja yang akan untung besar di pasaran. Selain daripada dua jenis orang ini, semuanya akan mengalami kerugian. Beliau juga mengatakan bahawa mereka yang berjaya tidak akan selalunya bernasib baik sepanjang masa.

2 Tips Berkenaan Pelaburan Saham

Beliau percaya bahawa terdapat dua kaedah yang asas untuk pelaburan saham. Kaedah yang pertama memerlukan para pelabur meneliti atau mengkaji kesemua maklumat yang terdapat berkenaan dengan syarikat-syarikat dan selepas itu membuat ramalan tentang masa depan syarikat ini berdasarkan kepada maklumat-maklumat yang telah dikumpulkan tadi. Ia memerlukan masa dan kesabaran yang banyak. Hanya beberapa orang sahaja yang mempunyai kesabaran dan kerajinan yang diperlukan.

Kaedah yang kedua pula memerlukan pelabur meramalkan apakah yang difikirkan oleh pelabur lain tentang pergerakan harga saham di masa akan datang. Ini bermaksud anda perlu mengkaji gelagat pemain-pemain di pasaran saham dan bukan hanya gelagat pasaran saham itu sahaja. Ini kerana  untuk menjadi pelabur yang berjaya anda mestilah berkeupayaan untuk menjangkakan apakah yang difikirkan oleh para pelabur lain tentang pasaran saham.

Sumber Rujukan: Menyelami Dasar Lautan Saham oleh Othman Yong

Masih Relevan Ke Hari Ini

Kalau kita faham apa yang ingin disampaikan di atas, kita kena sentiasa up-to-date dengan perkembangan terkini tentang apa yang berlaku di dunia. Adakah ia akan memberi kesan yang positif atau negatif kepada pasaran saham?

Beliau juga menitikberatkan Fundamental Analysis untuk menyaring saham-saham yang bagus untuk dibeli.Sekiranya syarikat tersebut mempunyai asas yang kukuh dengan keuntungan yang meningkat dari setahun ke setahun, sudah pasti ia akan menarik minat pelabur untuk membeli saham syarikat tersebut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee