Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Oktober 2020

Bulan Oktober telah pun melabuhkan tirainya. Sudah semestinya ramai yang menyanyi lagu Tragedi Oktober yang dipopularkan oleh penyanyi Awie, kerana pasaran saham Malaysia telah memasuki fasa bearish.

Ianya disebabkan oleh beberapa faktor, di antaranya ketidakstabilan politik negara, Belanjawan 2021 yang bakal dibentangkan tak lama lagi, peningkatan kes Covid-19 yang semakin meningkat dan Pilihanraya Presiden di Amerika Syarikat.

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 1 Oktober 2020: 1,501.60 Mata

Indeks FBM KLCI 30 Oktober 2020 Paras Terendah Bulan September: 1,461.10 Mata

Indeks FBM KLCI 3 Oktober 2020 Paras Tertinggi Bulan September: 1,532.50 Mata

Indeks FBM KLCI 30 Oktober 2020: 1,466.70 Mata

Penurunan Sebulan: -34.90 Mata atau -2.32%

Walaupun Bursa Malaysia mencatatkan penurunan untuk tiga bulan berturut-turut sejak bulan Ogos, namun masih terdapat beberapa kaunter yang mencatatkan keuntungan yang luar biasa.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Oktober 2020:

Sumber: Screener iSaham

1. Nationwide Express Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

2. Advance Information Marketing

Sumber: Bursa Marketplace

3. SHH Resources Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Acme Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Chemical Company of Malaysia

Sumber: Bursa Marketplace

6. Salcon Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Prolexus Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

8. Computer Forms (M)

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

9. Paragon Union

Sumber: Bursa Marketplace

10. Ho Wah Genting

Sumber: Bursa Marketplace

Hampir Semuanya Adalah Penny Stock

8 daripada 10 yang berada dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Oktober 2020 adalah saham penny stock. Ada pula yang berstatus PN17, maknanya saham sedang bermasalah pun boleh naik banyak.

Di kala market tak menentu ini, memang banyak kaunter goreng yang akan muncul. Memang boleh untung besar, tetapi risikonya juga sangat besar. Pastikan kita ada Trading Plan sebelum nak beli mana-mana saham, agar tahu di mana Target Price dan Stop Loss kita.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

ASYIK-ASYIK TERLEPAS

Dengar cerita ada beberapa leader syarikat sarung tangan getah yang catat prestasi keuntungan luar biasa baru-baru ini.

Nah kami belanja antara leader syarikat sarung tangan getah
• Topglove
• Hartalega
• Supermx

Kalau dah terlepas kapal, kita perhatikan laggard bagi syarikat sarung getah pula
• HLT
• Rubberex
• Adventa

Itu contoh sahaja, ada lagi kaunter lain dalam senarai leader & laggard ni…

Ingat pelabur dan pedagang bijak takkan kejar harga yang dah naik.

Sebaliknya mereka akan mula memerhatikan syarikat yang bakal ikut naik juga (read: laggard)

Mana nak cari tu? Jangan risau, kami ada share semuanya dalam e-book ini.

➡️ bit.ly/ebook-leaders-laggards

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

✅ Apa itu Leader?
✅ Apa itu Laggard?
✅ Cara nak kenal saham Leader dan Laggard
✅ Contoh-contoh case study Leader naik dulu, Laggard naik kemudian
✅ Contoh case study yang tak jadi
✅ Contoh case study Leader turun dulu, Laggard turun kemudian

Bukan itu sahaja, turut dikongsikan senarai Leader dan Laggard bagi industri-industri sarung tangan (glove), penjagaan kesihatan (healthcare), pembinaan (construction), tenaga (oil & gas), teknologi dan banyak lagi.

Semoga lepas ni, takde yang tertinggal kereta api lagi…

Dapatkan e-book Leaders and Laggards sekarang
➡️ bit.ly/ebook-leaders-laggards

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anda Peminat Sushi King? Rupanya Saham Syarikat Mereka Tersenarai di Bursa Malaysia

Jenama Sushi King sudah tidak asing lagi dalam kalangan peminat sushi tempatan. Setiap kali mereka mengadakan Promosi Sushi King Bonanza, pastinya outlet berkenaan sesak dipenuhi orang ramai.

Tahukah anda Sushi King sebenarnya merupakan jenama buatan Malaysia?

Ia diasaskan oleh Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi seorang usahawan yang berasal dari Nanao, Jepun. Beliau telah jatuh cinta dengan Malaysia dan membuat keputusan untuk membina empayar bisnesnya di sini.

Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi, founder Sushi King

Sushi King membuka outlet pertama mereka di Kuala Lumpur pada 1995. Idea untuk memperkenalkan sushi kepada rakyat Malaysia sebenarnya diusulkan oleh pemilik pasaraya Yaohan Malaysia yang terletak di The Mall (kini dikenali sebagai Sunway Putra Mall). Beliau mencabar Dr Konishi pada ketika itu kerana Konishi seorang yang mempunyai semangat juang yang tinggi dan tidak pernah mengatakan tidak.

Dr Konishi berjaya meyakinkan Ahli Lembaga Pengarah syarikatnya, Texchem dan berjanji untuk menutup operasi bisnes dalam masa 9 bulan jika bisnes ini tidak mendapat sambutan. Agak mengejutkan, ketika hari pertama outlet Sushi King dibuka, orang ramai beratur sepanjang 50 meter!

Menyedari akan potensi makanan halal, Sushi King berusaha untuk mendapatkan sijil halal sejak tahun 2000 dan pada tahun 2016, mereka berjaya memperolehi status halal. Bermula dengan sebuah outlet dan kini mereka sudah berkembang melebihi 100 cawangan di sekitar Lembah Klang dan kebanyakan bandar-bandar utama seluruh Malaysia.

Iklan

Texchem Resources Yang Disenaraikan Di Bursa Malaysia, Tak Patuh Syariah

Parent company kepada Sushi King Sdn Bhd ialah Texchem Resources Berhad. Texchem merupakan syarikat dalam sektor Industrial Products dan Services. Mula tersenarai di Papan Kedua (Second Board) KLSE pada tahun 1993 dan pada Jun 2001 ia ditukar penyeneraian ke Papan Utama (Main Board) Bursa Malaysia.

Texchem diasaskan oleh Dr Konishi sendiri pada 1973 yang juga merupakan Group Executive Chairman. Syarikat ini bermula dengan menjalankan perniagaan berasaskan textile chemical dan kemudian berkembang kepada pebagai perniagaan lain. Empat teras perniagaan utama mereka dalam kategori Restoran, Perindustrian , Pemakanan & Kejuruteraan Polymer.

Penerangan lanjut mengenai setiap division seperti berikut:

  1. Industrial division – This division is involved in the marketing, sales and distribution of industrial raw materials, manufacturing of textile auxiliaries and chemicals and provision of analysis solutions on laboratory services.
  2. Food division – This division is involved in integrated seafood operations and exports seafood products including frozen seafood, fresh seafood, value-added seafood, Sashimi grade seafood, Surimi, Surimi-based products, fishmeal and dried seafood to international market.
  3. Restaurant division – This division is involved in the operation of a range of restaurant brands catering for diverse market segments including, Sushi King, Miraku, , Goku Raku Ramen, Tim Ho Wan, Yoshinoya, Hanamaru Udon, and Doutor Coffee.
  4. Polymer engineering division – This division is involved in design, tooling, production and sale of thermoforming packaging products, extruded plastic sheets, polymer compounds, precision injection moulded trays/parts and mould.

Seperti yang kami beritahu awal tadi, saham Texchem tak patuh Syariah. Walaupun tak boleh beli, tapi anda masih boleh jadikan syarikat ini untuk tujuan kajian saham. Sejak tahun 2015, keuntungan tahunan syarikat semakin berkurang tapi mereka tetap memberikan pulangan dividen yang stabil pada kadar 10 sen kepada pemegang saham syarikat.

Sumber Rujukan: Forbes Asia

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

7 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Beli Saham Pos Malaysia

“CONNECTING MALAYSIA AND BEYOND – FOR TODAY AND TOMORROW”

itulah dia visi Pos Malaysia.

Anda mesti biasa berurusan di kaunter Pos Malaysia kan? Samada untuk memperbaharui lesen kenderaan, bayar bil elektrik, bil air atau menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk menghantar barang bisnes online?

Paling tak pun, terima surat dan bil-bil dalam peti surat?

Pos Malaysia tersenarai di Bursa Malaysia pada tahun 2001. Sebelum rasa nak beli saham Pos Malaysia, kami kongsikan 7 perkara yang anda perlu tahu.

1. Siapa Pos Malaysia?

Pos Malaysia Berhad adalah pembekal perkhidmatan logistik dan komunikasi yang terulung di Malaysia, dengan rangkaian luas yang merangkumi lebih 1,000 saluran di seluruh negara termasuk Cawangan Pos Malaysia, Pos Mini, Pos24 (Terminal Layan Diri), Pos-on-Wheels (Pos Bergerak), wakil pos dan wakil setem, menjadikannya salah satu daripada rangkaian yang terluas di Malaysia.

Pos Malaysia masih relevan dan telah mengorak langkah daripada sekadar penyedia perkhidmatan pos sehingga menjadi penyedia komunikasi, perkhidmatan kewangan dan penyelesaian rantaian bekalan yang dinamik.

Untuk maklumat lanjut mengenai Pos Malaysia, sila hubungi Khidmat Pelanggan di PosLine di 1-300-300-300 atau e-mel kepada [email protected]. Anda juga boleh melawat laman web di www.pos.com.my atau berinteraksi di laman media sosial berikut:

Facebook : www.facebook.com/PosMalaysiaBerhad
Twitter : twitter.com/pos4you
Instagram : instagram.com/pos4you

2. Siapa Ahli Lembaga Pengarah Pos Malaysia?

Ia juga diteraju oleh YBhg. Dato’ Mohd Shukrie Mohd Salleh selaku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan.

Sumber: Pos Malaysia

3. Siapa Pemilik Pos Malaysia?

Sumber: Bursa Marketplace

Pemegang saham terbesar Pos Malaysia adalah DRB-Hicom. Tapi siapa pula pemilik DRB-Hicom? Cuba lihat grafik di bawah.

Sumber: DRB-Hicom

Siapa pula pemegang saham terbesar iaitu Etika Strategi Sdn Bhd ini? Jawapannya ialah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary. Jadi sekarang dah tahu pemilik sebenar Pos Malaysia kan? Jika ada masa baca-baca juga perkembangan terkini tentang DRB-Hicom.

Berkenalan juga dengan anak-anak syarikat di bawah Pos Malaysia Berhad.

4. Bagaimana Prestasi Pos Malaysia?

 

Sumber: Laporan Tahunan 2017

Kalau dilihat daripada laporan tahunan 2017, kita dapat lihat kebangkitan semula Pos Malaysia berbanding tahun 2016. Pendapatan meningkat, keuntungan meningkat, malah pendapatan untuk setiap saham turut meningkat.

5. Apakah Kelebihan Pos Malaysia?

Di sinilah kita melihat Pos Malaysia perlu diversified, atau keluar daripada kepompong iaitu hanya sekadar menghantar surat sahaja.

Daripada biasa:

Ke luar biasa:

6. Bagaimana Pula Potensi Pos Malaysia?

Pernah dengar tak Digital Free Trade Zone (DFTZ)? Ia merupakan e-hab pertama dunia yang menggabungkan Kumpulan Alibaba yang dikepalai Jack Ma dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Ini semestinya berita baik yang ditunggu-tunggu rakyat Malaysia di kala ekonomi sekarang yang agak suram.

Walaupun masih awal, Pos Malaysia telah pun menerima tempiasnya dengan kenaikan harga saham kerana telah menarik minat pelabur.

Kredit: thestar.com.my

Gambar di atas menunjukkan pertambahan nilai pembelian saham syarikat-syarikat tersebut sehari (23 Mac 2017) selepas pengumuman DFTZ.

Iklan

Pos Malaysia telah pun mengembangkan perkhidmatan e-commerce mereka dengan adanya Pos Laju EziBox (parcel locker service), Pos Laju Prepaid EziDrop (drop-off facility), Pos Laju EziDrive-Thru dan Pos Laju Kiosks.

Bisnes online di Malaysia akan semakin meriah, jadi rasa-rasa keuntungan Pos Malaysia akan lebih baik atau tidak?

7. Bagaimana Dengan Prestasi Saham Pos Malaysia?

Untuk ini, kita perlu membuat sedikit analisa teknikal. Oleh itu, jom kita kaji prestasi saham Pos Malaysia untuk setahun yang lepas.

Sumber: Bursa Malaysia

Kalau setahun yang lalu, iaitu pada 19 September 2016, harga seunit saham Pos Malaysia adalah RM3.74. Hari ini (18 September 2017), harga seunit saham Pos Malaysia sudah RM5.40. Kenaikan sebanyak 44.38% dalam masa setahun.

Katakanlah anda bermodalkan RM5,000 dan membeli saham Pos Malaysia pada awal tahun 2017:

3 Januari 2017: Beli 1200 unit saham Pos Malaysia pada harga RM3.90 seunit = Modal RM4,680

19 September 2017: Jual 1200 unit saham Pos Malaysia pada harga RM5.40 seunit = Pendapatan RM6,480 = Untung RM1,800 bersamaan 38.46%

OK ke tak OK untuk pelaburan selama 9 bulan?

Jom tengok prestasi saham Pos Malaysia untuk 5 tahun kebelakangan pula:

Sumber: Bursa Malaysia

Pada 21 September 2012, harga seunit adalah RM3.10.
Harga pada 18 September 2017 adalah RM5.40.

Maka kenaikan adalah sebanyak 74.19% untuk tempoh 5 tahun.

 

Sumber: Bursa Marketplace

Selain daripada itu, Pos Malaysia turut memberikan dividen. Jadi boleh dapat 2 jenis keuntungan di sini iaitu dari kenaikan harga saham dan juga dividen.

Kalau dari segi Analisa Fundamental pula, Pos Malaysia sangat kukuh. Jika kita gunapakai Formula Magic Number seperti berikut:

Earnings Per Share (EPS) –> pastikan syarikat tersebut mempunyai EPS yang positif sahaja, anda tidak mahu melabur ke dalam syarikat yang rugi!

Returns on Equity (ROE) –> pulangan daripada keuntungan kepada pemegang saham, lagi tinggi nilai ini, lagi bagus.

Net Asset Value (NAV) –> Nilai sebenar asset sebaik-baiknya lebih tinggi daripada harga semasa saham tersebut didagangkan, baru boleh tahu saham tersebut di bawah nilai atau terlebih nilai

Price Earnings Ratio (P/E Ratio) -> Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.

Dividend Yield -> Sama seperti ASB, Tabung Haji dan KWSP, syarikat juga boleh beri dividen sekerap yang mungkin, tidak terhad kepada setahun sekali. Lagi tinggi nilai ini, menunjukkan prestasi syarikat dalam keadaan yang baik.

Berdasarkan kepada maklumat di atas, biasanya barulah anda boleh tentukan sesebuah syarikat tersebut mempunyai prestasi yang baik atau pun tidak.

Analisa Fundamental Pos Malaysia:

EPS: 0.125 – OK
ROE: 5.774 – OK
NAV: 2.52 – OK
P/E Ratio: 45.74 – OK
Dividend Yield: 1.98% – OK

Kesemuanya menunjukkan petanda positif, walaupun tak begitu hebat, tetapi tak begitu teruk.

8. Monopoli Pos Malaysia

Sebenarnya, Pos Malaysia mempunyai satu lagi kelebihan iaitu mempunyai monopoli ke atas perkhidmatannya di dalam Malaysia. Perasan tak kalau anda mempunyai barang yang ingin dihantar ke pedalaman atau ke daerah yang ceruk-ceruk? Walaupun anda menggunakan perkhidmatan kurier yang lain, tetapi disebabkan liputan Pos Malaysia yang meluas; akhirnya ia akan dihantar menggunakan abang posmen daripada Pos Malaysia juga.

Selain daripada itu, Pos Malaysia juga merupakan Syarikat Berkaitan Kerajaan atau lebih dikenali sebagai GLC. Untuk urusan rasmi perihal kerajaan Malaysia, ia perlu menggunakan perkhidmatan yang disediakan Pos Malaysia.

Akhir kata, diharapkan artikel ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk membuat keputusan sama ada nak beli saham Pos Malaysia atau pun tidak.

Baca juga 10 Saham Syarikat Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua 2017

Baca juga Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

Tan Sri Halim Saad Nak Beli Lebuhraya PLUS Pada Harga Lebih RM6 Bilion

Memetik sumber daripada The Edge, khabarnya konsesi yang diketuai oleh Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong Gian Kui telah meningkatkan tawaran lebih daripada 30% berbanding tawaran asal mereka iaitu RM5.2 bilion.

Pada bulan Oktober yang lalu, Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong telah membuat bidaan untuk membeli pegangan 51% yang dimiliki Khazanah Nasional di dalam PLUS, dengan menawarkan RM5.2 bilion.

Ianya tidak akan melibatkan sebarang tambahan kepada konsesi sedia ada, yang bakal berakhir pada tahun 2038. Ia juga termasuk diskaun sebanyak 25% bagi kadar tol sedia ada.

Iklan

Ini meletakkan tawaran Tan Sri Halim Saad dan Datuk Wong mengatasi tawaran daripada Kumpulan Perniagaan Widad, yang telah meningkatkan tawaran mereka daripada RM3 bilion kepada RM5.3 bilion. Cadangan ini termasuklah pengurangan tol sebanyak 25%-40%, tetapi dengan syarat tempoh konsesi tersebut dilanjutkan.

Sumber Rujukan: Malay Mail

Siapa Pemilik PLUS Ni Sebenarnya?

This image has an empty alt attribute; its file name is plus-highway-group-corporate-structure-700x998.jpg

PLUS Malaysia adalah milik UEM Group dengan pegangan sebanyak 51%, yang merupakan anak syarikat Khazanah sepenuhya. Manakala, KWSP adalah pemilik baki saham syarikat sebanyak 49%.

Iklan

Ketahui Risiko Dalam Pasaran Saham Dan Cara Untuk Mengurangkannya

Dalam apa jua jenis pelaburan, risiko tidak dapat dielakkan. Masa kita berjalan pun ada risiko untuk jatuh.

Saham dan risiko bagai isi dengan kuku.

Kepada yang belum tahu, dalam pasaran saham keuntungan diperoleh sama ada melalui dividen iaitu agihan pendapatan daripada keuntungan syarikat atau ‘capital appreciation’ apabila berlaku kenaikan harga saham. Disini kami kongsikan risiko yang anda akan hadapi dalam pelaburan saham dan cara untuk mengurangkannya.

1. Risiko Kehilangan Pendapatan

Jika anda merupakan pelabur untuk jangka masa panjang, kebanyakannya pasti mengharapkan dividen sebagai sumber pendapatan utama. Sesebuah syarikat lazimnya akan memberikan dividen kepada pemegang saham jika ia memperoleh keuntungan dan prestasi kewangan syarikat yang semakin mengukuh, terutama sekali apabila ekonomi dalam keadaan baik.

Namun begitu, jika ekonomi sedang meleset dan prestasi kewangan syarikat juga merosot, dividen tidak mungkin dapat dikeluarkan. Jika syarikat hendak mengeluarkan dividen juga, ia terpaksa mencari peruntukan lain seperti berhutang atau mencairkan aset syarikat sedia ada. Tindakan ini akan membebankan syarikat kerana berbelanja melebihi kemampuan dan dalam jangka panjang hanya akan merugikan pelabur.

Terdapat juga syarikat yang mempunyai prestasi kewangan kukuh, tetapi mereka memilih untuk tidak membayar dividen kepada pemegang saham kerana mempunyai rancangan untuk membesarkan perniagaan.

Melalui Annual General Meeting (AGM), lembaga pengarah dan pemegang saham akan memutuskan sama ada pembayaran dividen akan dibuat atau tidak untuk tahun tersebut.

Jadi syarikat akan menggunakan keuntungan tahunan sebagai modal pusingan untuk membesarkan lagi syarikat. Dalam kes ini, para pelabur terpaksa mengorbankan keperluan jangka pendek mendapatkan dividen bagi memberi laluan kepada pertumbuhan syarikat untuk keuntungan jangka masa panjang.

Sebagai contoh, saham global seperti  Berkshire Hathaway, Google dan Amazon terkenal dengan sifat ‘kedekut’ mereka kerana tidak memberi pulangan dividen tetapi ketiga-tiga syarikat ini mampu meningkatkan harga saham mereka sehingga berlipat kali ganda.

2. Risiko Kerugian Modal

Selain daripada pemberian dividen, keuntungan dalam saham juga diperoleh melalui ‘capital appreciation’. Konsep ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’ digunapakai dalam kes ini.

Sudah menjadi lumrah dalam pasaran saham apabila ia terdedah kepada risiko turun naik harga. Ada saham yang bersifat ringan, boleh naik dan turun sangat cepat – hanya dalam beberapa minit. Setiap pedagang semestinya mengharapkan keuntungan dalam setiap pembelian saham mereka.

Iklan

Namun, kerugian modal tidak dapat dielakkan apabila harga saham turun selepas pembelian. Kerugian modal akan menjadi lebih terkesan jika pasaran saham dalam keadaan bearish.

Cara Meminimakan Risiko Pelaburan

  1. Kepelbagaian

Di antara cara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko adalah melalui ‘diversification’ iaitu kepelbagaian. Ia boleh dilakukan dari sudut modal dan syarikat yang dibeli.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai modal permulaan sebanyak RM10,000, jangan gunakan kesemuanya untuk membeli satu saham sahaja. Lakukan pecahan modal mengikut kesesuaian seperti 4K-4K-2K.

RM4,000 pertama anda boleh gunakan untuk membeli saham pilihan pertama dan RM4,000 seterusnya untuk saham pilihan kedua. Baki RM2,000 merupakan dana simpanan yang akan digunakan sekiranya kerugian berlaku.

Kepelbagaian yang kedua ialah melalui mempelbagaikan sektor belian. Di Bursa Malaysia, terdapat kaunter dari banyak sektor, kita ada sektor sarung tangan, logistik, ayam, biskut, air, shipping, oil & gas, semikonduktor dan banyak lagi.

Baca lagi Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Akan tetapi perlu diingat, jangan pula sampai over-diversified. Seeloknya pegangan saham tidak melebihi 5 kaunter pada satu-satu masa supaya anda mudah untuk memerhatikan kaunter yang anda beli.

  1. Elak Kaunter Spekulasi

Cara lain untuk untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengelakkan kaunter spekulasi. Dalam pasaran saham, terdapat aktiviti perdagangan yang dikawal oleh sindiket. Kaunter sasaran ialah kaunter jenis penny stock yang bernilai bawah 50 sen dan mempunyai fundamental yang tidak berapa kukuh.

Kesilapan yang utama semasa beli di harga tinggi (maklumlah tak tahan tengok harga kelip-kelip naik mencanak-canak). Akhirnya, bila aktiviti jualan besar-besaran berlaku menyebabkan mereka terperangkap di puncak.

Ada juga yang berpendapat bahawa pelabur kecil seperti kita yang mempunyai modal ribuan mahupun puluhan ribu ringgit, boleh belajar untuk mengikuti pelabur-pelabur jerung yang bermodalkan berbilion ringgit. Tidak dinafikan, ini satu cara yang baik untuk merasai kenaikan harga saham yang stabil. Jom Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Sumber Rujukan: Saham dan Pasaran Saham Oleh Othman Yong

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!